Hyppää pääsisältöön

Oulaisten Nuorisokuoro on Yleisradion vuoden nuorisokuoro kaudella 2018–2019

Kuvassa Oulaisten Nuorisokuoro, Yleisradion vuoden nuorisokuoro 2018 ja vasemmassa reunassa kuoronjohtaja Tapani Tirilä.
Oulaisten Nuorisokuoro Kuvassa Oulaisten Nuorisokuoro, Yleisradion vuoden nuorisokuoro 2018 ja vasemmassa reunassa kuoronjohtaja Tapani Tirilä. Kuva: Jarmo Tyyskä, Oulaisten Nuorisokuoro kuorolaulu,Oulaisten Nuorisokuoro,Yle

Oulaisten Nuorisokuoro on valittu Yleisradion vuoden nuorisokuoroksi kaudelle 2018 - 2019. Tänä vuonna kiinnitettiin huomiota kuoron ja varsinkin kuoronjohtaja Tapani Tirilän pitkäaikaiseen korkeatasoiseen taiteelliseen työhön.

Yle Kulttuuri ja viihteen klassisen musiikin toimitus on valinnut vuoden nuorisokuoron vuodesta 1988 lähtien eli jo 30 vuoden ajan. Valinnalla halutaan tukea suomalaista, korkeatasoista nuorisokuorotoimintaa.

Vuonna 1972 perustettua Oulaisten Nuorisokuoroa on alusta lähtien johtanut musiikkineuvos Tapani Tirilä. Kuoron ohjelmisto on monipuolinen ja siihen on kuulunut mm. yli 20 kantaesitettyä tilausteosta.

Kuoron äänenmuodostusihanteena on instrumentaalinen ja energinen laulutapa ja soivia tuloksia on kuultavissa kymmenellä äänitteellä; myös suuri määrä virsiä on äänitetty Yleisradion käyttöön.

Oulaisten Nuorisokuoro on sijoittunut kärkisijoille kaikissa niin kansallisissa kuin kansainvälisissäkin kilpailuissa, joihin se on vuosien varrella osallistunut. Kuoro on tehnyt 38 ulkomaista konsertti-, festivaali- tai kilpailumatkaa, mm. Japaniin, Australiaan, Uuteen Seelantiin, Singaporeen, Kanadaan, Yhdysvaltoihin ja useisiin Euroopan maihin.

Viimeisimmät matkat suuntautuivat v. 2016 Roomaan, missä kuoro lauloi mm. paavin yleisvastaanotolla ja messussa Pietarin kirkossa sekä v. 2017 Englantiin Harrogaten Nuorison musiikkifestivaaleille.

Kuoronjohtaja Tapani Tirilä on oulaistelainen musiikkineuvos ja musiikin lehtori emeritus. Monikymmenvuotisen pedagogisen työnsä aikana hän kehittänyt kotikaupunkiinsa räätälöidyn painotetun musiikinopetuksen mallin sekä lasten ja nuorten kuorokoulun.

Oulaisten Nuorisokuoron lisäksi Tirilä johtaa myös entisistä nuorisokuorolaisista koostuvaa Välke-kuoroa sekä alueellista Vox Ardens -kamarikuoroa. Hän on toiminut myös opettajakoulutuksen parissa, mm. musiikin lääninkouluttajana. Nuorten Kuoroliiton puheenjohtajana Tirilä oli vuosina 2000-2008.

Hän on saanut ansioistaan monia huomionosoituksia, mm. Sulasolin Klemetti-palkinnon v. 1989 ja yhdessä puolisonsa kanssa Nuorten Kuoroliiton Erkki Pohjola-palkinnon v. 2017. Suomen Kuoronjohtajayhdistys valitsi Tirilän Vuoden kuoronjohtajaksi v. 2003. Pro Musica-säätiö luovutti hänelle tunnustuspalkinnon taiteellisesta ja pedagogisesta työstä v. 2017. Tasavallan presidentti myönsi hänelle musiikkineuvoksen arvonimen v. 2008.

Oulaisten Nuorisokuoro oli Yleisradion Vuoden nuorisokuorona myös kaudella 1989-1990. Opetusministeriö on myöntänyt kuorolle v. 2009 "Nuori kulttuuri-lähettiläs"-statuksen.

Yleisradion vuoden nuorisokuoro laulattaa yleisöä Helsingin Musiikkitalossa järjestettävissä jouluisissa yhteislaulutilaisuuksissa maanantaina 3.12.2018. Näistä tilaisuuksista jälkimmäinen kuullaan suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä klo 19.02 alkaen. Vuoden nuorisokuoron oma konsertti kuullaan Yle Radio 1:ssä keväällä 2019. Tämän lisäksi vuoden nuorisokuoron ohjelmaan sisältyy mm. äänityksen tekeminen Yleisradiolle.

Kuoron kotisivut: oulaistennuorisokuoro.fi

Lue myös - yle.fi:stä poimittua