Hyppää pääsisältöön

Yle mukana Hack4FI-kulttuurihackathonissa – Sibelius ja Kansallisgallerian aarteet kohtaavat Musiikkimuseo Famessa

Puoliksi avattu tulitikkulaatikko, jossa on sisällä sammalta
Jean Sibeliuksella oli usein matkoillaan mukana tulitikkulaatikossa pala suomalaista metsää. Puoliksi avattu tulitikkulaatikko, jossa on sisällä sammalta Kuva: Kirsi Kukkurainen / Yle Tulitikku,sammalet

Yle osallistuu Hack4FI 2018 -kulttuurihackathoniin, jossa työstetään suomalaisten muisti- ja kulttuuriorganisaatioiden avointa dataa ja digitaalisia sisältöjä. Ylen haasteessa halutaan yhdistää Sibelius ja Kansallisgallerian taideaarteet.

Hack4FI 2018 -kulttuurihackathon järjestetään tänä vuonna 5.–7.10. Helsingin kaupunginmuseossa yhteistyössä Open Knowledge Finland ry:n ja AvoinGLAM-verkoston kanssa.

Yle tukee tapahtumaa ja ilmoittaa tänä vuonna kulttuurihackathoniin yhteishaasteen Musiikkimuseo Famen sekä Kansallisgallerian kanssa. Haasteen tavoitteena on toteuttaa musiikkia ja visuaalisia elementtejä yhdistävä digitaalinen teos Helsinkiin syksyllä 2019 avautuvaan Musiikkimuseo Fameen.

Ilmoittauminen tapahtumaan on auki.

“Musiikkimuseon tulitikkuaskin muotoiseen vaihtuvien sisältöjen tilaan voisi esimerkiksi muodostua salaperäinen soiva metsä, jonka äänimaailma koostuu Ylen vuosien varrella taltioimista versioista Jean Sibeliuksen pianoteoksesta Kuusi. Teoksen visuaalisena inspiraationa voisivat toimia kultakauden maalaustaiteen metsä- ja luontoaiheiset teokset Kansallisgallerian kokoelmista”, Ylen klassisen musiikin tuottaja Katri Henriksson visioi.

Haasteessa ratkaistaan, miten fakta ja elämys yhdistyvät museotilassa ja kuinka äänimaailma, visuaalisuus ja mahdolliset interaktiiviset elementit liitetään teokseen. Tavoitteena on rakentaa moniaistillinen elämys, joka on suunnattu kaikenikäisille museokävijöille.

"Musiikkimuseolle on todella hienoa toimia tällaisten yhteistyökumppaneiden ja aineistojen kanssa, ja tehdä yhdessä elämyksellistä ja ainutlaatuista sisältöä museokävijöitämme varten", Musiikkimuseo Famen näyttelypäällikkö Sari Katainen sanoo.

”Kansallisgallerian kokoelmissa on paljon Hack4FI-haasteen aiheeseen ja aikakauteen sopivia taideteoksia, ja olemme iloisia, että näitä avoimella lisenssillä julkaistuja kuvia hyödynnetään. Olemme innoissamme yhteistyöstä Ylen ja Musiikkimuseo Famen kanssa”, kertoo intendentti Hanna-Leena Paloposki Kansallisgalleriasta.

Tapahtuma on maksuton ja osallistujille tarjotaan tapahtuman aikana ruoka.

Jo neljättä kertaa järjestettävän Hack4FI 2018 -kulttuurihackathonin tavoitteena on edistää ihmisten osallisuutta kulttuuriin ja historiaan sekä lisätä tietoa yhteisestä digitaalisesta kulttuuriperinnöstä. Kulttuurihackathon tuo yhteen koodarit, taiteilijat, muotoilijat, humanistit, opettajat ja kaikki muut, jotka ovat kiinnostuneita digitaalisesta kulttuuriperinnöstä ja moniammatillisesta yhteistyöstä.