Hyppää pääsisältöön

Yllätä näyttävällä kasvisruokabuffalla – hiillostettua kurpitsaa, kasviksia kananmunaan tehdyn dippikastikkeen kera ja marinoitua kesäkurpitsaa

Hiillostettu kurpitsa sardellivoin kera
Hiilillä paistettua kurpitsaa sardellivoin kera Hiillostettu kurpitsa sardellivoin kera Kuva: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-ohjelma),Pumpa

Totutusta poikkeava valmistustapa ja esillepano saattaa antaa ruokalajille aivan uutta hohtoa. Miltä kuulostaa kananmunaan tehty pikahollandaisekastike? Hiilillä paistaminen korostaa kurpitsan makeutta. Pikamarinoidun kesäkurpitsan sitruunainen maku tuo ateriaan raikkautta.

Hiilillä paistettu kurpitsa

Hiilloksella paistetut kurpitsat astiassa.
Hiilloksella paistetut kurpitsat astiassa. Kuva: Yle / Carina Ahlskog kurpitsa,grillaus,harvest festival,Strömsö (tv-ohjelma),Resepti,ruokaohjeet

Ainekset, 4 hengelle

  • 1 pieni kurpitsa (1–1,5 kg)
  • 100 g voita
  • 1 punasipuli hienoksi leikattu
  • 5 sardellia
  • 1 vihreä chili hienoksi silputtuna
  • tuoretta timjamia, salviaa ja oreganoa hienoksi silputtuina
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 100 g parmesaania hienoksi raastettuna
  1. Pistele kurpitsaan reikiä. Paista sitä hiilillä koon mukaan 45–60 minuuttia, kunnes se tuntuu pehmeältä tikulla kokeiltaessa.
  2. Ruskista sillä aikaa voita kattilassa keskilämmöllä, kunnes se alkaa saada väriä ja tuoksua pähkinäiseltä. Lisää sitten joukkoon punasipuli, sardellit sekä chili- ja yrttisilppu.
  3. Ota kattila liedeltä mutta pidä seos haaleana. Lisää maun mukaan suolaa ja pippuria.
  4. Murra kurpitsa reiluiksi paloiksi, valuta päälle ruskistettu voi ja ripota pinnalle parmesaaniraaste ja yrtinlehtiä

Höyrytetyt sesongin kasvikset löysäksi keitettyjen kananmunien kera

Höyrytettyjä juureksia leikkuulaudalla.
Höyrytettyjä juureksia leikkuulaudalla. Kuva: YLE / Carina Ahlskog sadonkorjuu,porkkana,keltasipuli,Strömsö (tv-ohjelma),Resepti,ruokaohjeet,höyry

Ainekset, 4 hengelle

  • 500 g sesongissa olevia kasviksia (porkkanoita, mangoldia, retiisejä, papuja, kevätsipuleja tai parsaa)
  • 4 luomukananmunaa
  • 4 tl omenaviinietikkaa
  • 20 g voita
  • suolaa
  • mustapippuria
  1. Pese tai kuori kasvikset ja leikkaa ne helposti dipattaviksi tangoiksi tai paloiksi.
  2. Kiehauta kattilallinen vettä. Laske kananmunat varovasti veteen ja keitä niitä 4 minuuttia. Höyrytä samalla kasvikset kananmunakattilan päälle asetetussa höyrytysosassa kannen alla.
  3. Kun kananmunat ovat valmiita, ota ne kattilasta ja huuhdo ne nopeasti kylmällä vedellä.
  4. Leikkaa kananmunien hattu pois veitsellä, mausta kananmunat etikalla, voilla sekä ripauksella suolaa ja mustapippuria ja dippaa kasviksia keltuaiseen.

Pikamarinoitu kesäkurpitsa sitruunalla maustettuna

Pikamarinoitu kesäkurpitsa salaatti tarjoiluastiassa.
Pikamarinoitu kesäkurpitsa salaatti tarjoiluastiassa. Kuva: YLE / Carina Ahlskog kesäkurpitsa,kesäkurpitsa,Strömsö (tv-ohjelma),Resepti,salaatit (ruokalajit)

Tämä kesäkurpitsalisuke sopii aterioille, joihin kaivataan pientä happamuutta ja raikkautta. Valmista se, kun kesäkurpitsat ovat sesongissa ja niitä saa yllin kyllin kaupoista tai kasvimaalta.

Ainekset, 4 hengelle

  • 1 kesäkurpitsa
  • oliiviöljyä
  • 1 sitruunan mehu ja raastettu kuori
  • 1 valkosipulinkynsi raastettuna
  • ripaus sokeria
  • ruohosipulia (mieluiten kukallista)
  • suolaa
  • mustapippuria
  1. Tämä ruokalaji ei säily hyvänä pitkään, joten valmista se juuri ennen tarjoilua.
  2. Viipaloi kesäkurpitsa ohueksi mandoliinilla tai juustohöylällä.
  3. Marinoi viipaleet oliiviöljyllä, sitruunan mehulla ja kuoriraasteella, valkosipuliraasteella, sokerilla, ruohosipulinkukilla tai silputulla ruohosipulilla ja mausta suolalla ja mustapippurilla.

Strömsö

Strömsö Instagramissa

Ruudussa