Hyppää pääsisältöön

Viimeinkin Strömsön uuden kokin ensiesiintyminen – Anders Samuelsson haluaa panostaa perheen arjen laatuun

Strömsön kokki Anders Samuelsson kuvassa, metsä taka-alalla.
Anders Samuelsson pitää erämaasta ja on asunut Kebnekaisen tunturiasemalla. Strömsön kokki Anders Samuelsson kuvassa, metsä taka-alalla. Kuva: YLE/Carina Ahlskog Yle Fem,kokki,Strömsö (tv-ohjelma),Yle TV1

Maukas seikkailu alkaa, kun Anders Samuelsson ottaa paikkansa Strömsön kokkina syyskauden avausjaksossa.

Samuelsson hyödyntää kaikki syksyn ja sadonkorjuuajan antimet. Hänen ensimmäinen ruokalajinsa televisiossa on hiilloksella kypsytetty kurpitsa, joka valmistetaan ulkokeittiössä rehevän kasvimaan vieressä.

Tarvitsetko todella 300 gramman entrecôte-pihvin arkena?

Kurpitsan makeus kohtaa suolaisuuden, kun Anders upottaa sen täyteläiseen sardellivoihin ja kruunaa sen parmesaanilla. Kurpitsan ja sardellivoin sekä nopeatekoisen kesäkurpitsasalaatin ohjeen löydät täältä.

Maukas ja leikkisä seikkailu klassisessa huvilassa alkakoon.

Hiillostettu kurpitsa sardellivoin kera
Kurpitsan voi kypsentää uunissakin. Hiillostettu kurpitsa sardellivoin kera Kuva: Yle/Carina Ahlskog Strömsö (tv-ohjelma),Pumpa

Vaikka Samuelsson rakastaa yksinkertaista ja kasviksista tehtyä ruokaa, hän syö myös lihaa. Hänestä on kuitenkin fiksua miettiä, miten paljon lihaa syö.

– Tarvitsetko todella 300 gramman entrecôte-pihvin arkena vai voitko syödä ihanaa lähikasvatettua lihaa pienempinä annoksina?

Samuelsson valmistaa mielellään lihaa jonkin kasvisruoan lisäkkeeksi.

Kauden avausjaksossa Samuelsson valmistaa kurpitsan lisäksi dipin löysäksi keitetystä kananmunasta, hauskemman vaihtoehdon perinteiselle hollandaisekastikkeelle.

Laatu helpottaa arkea

Uumajalaiskokilla on pieniä lapsia, ja ajanpuute ja arjen logistiset haasteet ovat hänelle tuttuja. Samuelssonin vinkki on yksinkertainen: panostakaa laatuun.

– Jos ostaa laadukasta ruokaa, ei tarvitse tehdä niin paljon. Toki kaikki vaatii aikansa, mutta jos raaka-aineet ovat hyviä, voit heittää ne uuniin sellaisenaan ja tehdä jotain muuta sillä välin.

Rauhallinen kuin viilipytty

Päivisin Anders Samuelsson työskentelee keittiömestarina ja luovana johtajana kolmessa ravintolassa Uumajassa.

Kaksi miestä ja yksi nainen istuu puurappusilla
Juontajat Jonas Sundström ja Elin Skagersten-Ström yhdessä Anders Samuelssonin kanssa. Kaksi miestä ja yksi nainen istuu puurappusilla Kuva: YLE/Carina Ahlskog Elin Skagersten-Ström,Jonas Sundström,Strömsö (tv-ohjelma)

Samuelssonilla ei ole aiempaa kokemusta tv-tuotannoista, mutta hänen rauhallisuutensa ja läsnäolonsa toimii yhtä hyvin ravintolakeittiössä kuin tv-keittiössäkin. Hän puhuu eri rytmeistä.

–Ravintolakeittiössä on kiihkeä rytmi siitä, kun ravintola avaa ovensa ja asiakkaita alkaa virrata sisään, puoli kahteentoista asti, kun ovet on suljettu ja keittiö on siivottu.

Rytmi tv-keittiössä on ihan toinen, Samuelsson sanoo.

– Taukoja on paljon ja valmistelut tehdään ennen kuvausta. Siinä on vauhtia, tauko, vauhtia, tauko.

Syksyn aikana katsojat saavat arkisia vinkkejä sekä yksinkertaiseen että uskaliaampaan ruoanlaittoon.

Uunissa paahdettua punajuurta kera lakritsin ja chilin tarjoilulautasella keittiössä.
Punajuuret kypsennetään uunissa padassa chilillä ja lakritsilla maustettuina 45 minuuttia. Uunissa paahdettua punajuurta kera lakritsin ja chilin tarjoilulautasella keittiössä. Kuva: YLE/Carina Ahlskog punajuurikas,chili,Lakritsikasvi,Strömsö (tv-ohjelma),ruokaohjeet

Ruokalistalla on muun muassa pastakoulu ja chilillä ja lakritsilla maustetut punajuuret.

Alla olevasta linkistä voit kuunnella (ruotsiksi), mitä Anders Samuelssonin kollega Ruotsista paljastaa hänestä. Juontaja Jonas Sundström keskustelee myös kokin kanssa tv-elämästä.

Keskustele
 • Intialaisen keittiön klassikko uudessa muodossa – täältä tulee Butter Halloumi

  Helppo valmistaa niin isolle kuin pienelle porukalle.

  Intialaisen keittiön klassikko uudessa muodossa – täältä tulee Butter Halloumi Lapset, ystävät ja vanhemmat rakastavat. Minä rakastan. Helppo valmistaa niin isolle kuin pienemmällekin poppoolle. Zeinan resepti (Zeinas Kitchen) on helppo kaikkien valmistaa ja lopputulos on aina yhtä maukas ja tasainen.

 • Paahdettu myskikurpitsakeitto kera täyteläisen kookosmaidon

  Sopii myös hiilihydraattitietoiseen ruokavalioon.

  Paahdettu myskikurpitsakeitto kera täyteläisen kookosmaidon Tämä keitto on samettisen sileä. Sen maku on herkullinen ja chili antaa ihanasti lämpöä. Keitto on myös upean värinen. Lisäksi se on vähäkalorinen ja sopii hiilihydraattitietoiseen ruokavalioon. Päivi Lähtevänoja Ainekset 1 myskikurpitsa kuorittuna ja paloiteltuna noin tulitikkurasian kokoisiksi paloiksi.

 • Kermainen lehtikaali-perunaviipalegratiini

  Hyvää arkiruokaa pienellä työpanoksella.

  Kermainen lehtikaali-perunaviipalegratiini Tämä ruoka syntyi alun perin jääkaapintyhjennyksen tuloksena, mutta siitä on kehkeytynyt maukas ja tosi helppotekoinen arkiruokasuosikki. Lempeää, pehmeää ja täyttävää talviruokaa, joka pienten esivalmistelujen jälkeen kypsyy itsekseen uunissa. Judith Alm Ainekset 8 keskikokoista kiinteää luomuperunaa 1 pkt savustettua tofua.

 • Täysjyvänuudelit syysvihannesten kera – kukkakaali ja parsakaali käyttöön

  Muuntuu maun ja käsillä olevien ruokatarvikkeiden mukaan.

  Täysjyvänuudelit syysvihannesten kera – kukkakaali ja parsakaali käyttöön Tämä on nopea ja yksinkertainen resepti, joka muuntuu maun ja käsillä olevien ruokatarvikkeiden mukaan. Itse varioin reseptiä loputtomasti. Täysjyvänuudelit ja aurinkokuivat tomaatit muodostavat rungon, siihen lisäksi jokin kasvis sekä proteiiniaines. Helppoa ja nopeaa ja maustaa voi miten lystää.

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa

 • Vegevalinta – viikkomenu 1

  Parhaat arjen kasviruokaohjeenne.

  On aika esitellä Vegevalintakampanjan ensimmäinen viikkomenu. Kampanjassa olette jakaneet parhaat arjen kasviruokaohjeenne. Kiitos Päivi Lähtevänojalle, Judith Almille, Frida Allbergille sekä Katriina Lahtoselle, jotka ovat tämän viikon Vegevalintakokit.

 • Paahdettu myskikurpitsakeitto kera täyteläisen kookosmaidon

  Sopii myös hiilihydraattitietoiseen ruokavalioon.

  Paahdettu myskikurpitsakeitto kera täyteläisen kookosmaidon Tämä keitto on samettisen sileä. Sen maku on herkullinen ja chili antaa ihanasti lämpöä. Keitto on myös upean värinen. Lisäksi se on vähäkalorinen ja sopii hiilihydraattitietoiseen ruokavalioon. Päivi Lähtevänoja Ainekset 1 myskikurpitsa kuorittuna ja paloiteltuna noin tulitikkurasian kokoisiksi paloiksi.

 • Kermainen lehtikaali-perunaviipalegratiini

  Hyvää arkiruokaa pienellä työpanoksella.

  Kermainen lehtikaali-perunaviipalegratiini Tämä ruoka syntyi alun perin jääkaapintyhjennyksen tuloksena, mutta siitä on kehkeytynyt maukas ja tosi helppotekoinen arkiruokasuosikki. Lempeää, pehmeää ja täyttävää talviruokaa, joka pienten esivalmistelujen jälkeen kypsyy itsekseen uunissa. Judith Alm Ainekset 8 keskikokoista kiinteää luomuperunaa 1 pkt savustettua tofua.

 • Intialaisen keittiön klassikko uudessa muodossa – täältä tulee Butter Halloumi

  Helppo valmistaa niin isolle kuin pienelle porukalle.

  Intialaisen keittiön klassikko uudessa muodossa – täältä tulee Butter Halloumi Lapset, ystävät ja vanhemmat rakastavat. Minä rakastan. Helppo valmistaa niin isolle kuin pienemmällekin poppoolle. Zeinan resepti (Zeinas Kitchen) on helppo kaikkien valmistaa ja lopputulos on aina yhtä maukas ja tasainen.