Hyppää pääsisältöön

Viimeinkin Strömsön uuden kokin ensiesiintyminen – Anders Samuelsson haluaa panostaa perheen arjen laatuun

Strömsön kokki Anders Samuelsson kuvassa, metsä taka-alalla.
Anders Samuelsson pitää erämaasta ja on asunut Kebnekaisen tunturiasemalla. Strömsön kokki Anders Samuelsson kuvassa, metsä taka-alalla. Kuva: YLE/Carina Ahlskog Yle Fem,kokit,Strömsö,Yle TV1

Maukas seikkailu alkaa, kun Anders Samuelsson ottaa paikkansa Strömsön kokkina syyskauden avausjaksossa.

Samuelsson hyödyntää kaikki syksyn ja sadonkorjuuajan antimet. Hänen ensimmäinen ruokalajinsa televisiossa on hiilloksella kypsytetty kurpitsa, joka valmistetaan ulkokeittiössä rehevän kasvimaan vieressä.

Tarvitsetko todella 300 gramman entrecôte-pihvin arkena?

Kurpitsan makeus kohtaa suolaisuuden, kun Anders upottaa sen täyteläiseen sardellivoihin ja kruunaa sen parmesaanilla. Kurpitsan ja sardellivoin sekä nopeatekoisen kesäkurpitsasalaatin ohjeen löydät täältä.

Maukas ja leikkisä seikkailu klassisessa huvilassa alkakoon.

Hiillostettu kurpitsa sardellivoin kera
Kurpitsan voi kypsentää uunissakin. Hiillostettu kurpitsa sardellivoin kera Kuva: Yle/Carina Ahlskog Strömsö,Pumpa

Vaikka Samuelsson rakastaa yksinkertaista ja kasviksista tehtyä ruokaa, hän syö myös lihaa. Hänestä on kuitenkin fiksua miettiä, miten paljon lihaa syö.

– Tarvitsetko todella 300 gramman entrecôte-pihvin arkena vai voitko syödä ihanaa lähikasvatettua lihaa pienempinä annoksina?

Samuelsson valmistaa mielellään lihaa jonkin kasvisruoan lisäkkeeksi.

Kauden avausjaksossa Samuelsson valmistaa kurpitsan lisäksi dipin löysäksi keitetystä kananmunasta, hauskemman vaihtoehdon perinteiselle hollandaisekastikkeelle.

Laatu helpottaa arkea

Uumajalaiskokilla on pieniä lapsia, ja ajanpuute ja arjen logistiset haasteet ovat hänelle tuttuja. Samuelssonin vinkki on yksinkertainen: panostakaa laatuun.

– Jos ostaa laadukasta ruokaa, ei tarvitse tehdä niin paljon. Toki kaikki vaatii aikansa, mutta jos raaka-aineet ovat hyviä, voit heittää ne uuniin sellaisenaan ja tehdä jotain muuta sillä välin.

Rauhallinen kuin viilipytty

Päivisin Anders Samuelsson työskentelee keittiömestarina ja luovana johtajana kolmessa ravintolassa Uumajassa.

Kaksi miestä ja yksi nainen istuu puurappusilla
Juontajat Jonas Sundström ja Elin Skagersten-Ström yhdessä Anders Samuelssonin kanssa. Kaksi miestä ja yksi nainen istuu puurappusilla Kuva: YLE/Carina Ahlskog Elin Skagersten-Ström,Jonas Sundström,Strömsö

Samuelssonilla ei ole aiempaa kokemusta tv-tuotannoista, mutta hänen rauhallisuutensa ja läsnäolonsa toimii yhtä hyvin ravintolakeittiössä kuin tv-keittiössäkin. Hän puhuu eri rytmeistä.

–Ravintolakeittiössä on kiihkeä rytmi siitä, kun ravintola avaa ovensa ja asiakkaita alkaa virrata sisään, puoli kahteentoista asti, kun ovet on suljettu ja keittiö on siivottu.

Rytmi tv-keittiössä on ihan toinen, Samuelsson sanoo.

– Taukoja on paljon ja valmistelut tehdään ennen kuvausta. Siinä on vauhtia, tauko, vauhtia, tauko.

Syksyn aikana katsojat saavat arkisia vinkkejä sekä yksinkertaiseen että uskaliaampaan ruoanlaittoon.

Uunissa paahdettua punajuurta kera lakritsin ja chilin tarjoilulautasella keittiössä.
Punajuuret kypsennetään uunissa padassa chilillä ja lakritsilla maustettuina 45 minuuttia. Uunissa paahdettua punajuurta kera lakritsin ja chilin tarjoilulautasella keittiössä. Kuva: YLE/Carina Ahlskog punajuuri,chili,Lakritsikasvi,Strömsö,ruokaohjeet

Ruokalistalla on muun muassa pastakoulu ja chilillä ja lakritsilla maustetut punajuuret.

Alla olevasta linkistä voit kuunnella (ruotsiksi), mitä Anders Samuelssonin kollega Ruotsista paljastaa hänestä. Juontaja Jonas Sundström keskustelee myös kokin kanssa tv-elämästä.

Keskustele