Hyppää pääsisältöön

Yksi konkurssi ei lannistanut nuorta yrittäjää eikä kustantamon hylkäys kirjailijaa – näyttämisen halu motivoi kumpaakin

Sisko Savonlahti ja Vili Santala näyttävät peukkua onnistumisen merkiksi.
Sisko Savonlahti ja Vili Santala ovat tavoitelleet unelmaansa esteistä huolimatta. Sisko Savonlahti ja Vili Santala näyttävät peukkua onnistumisen merkiksi. Kuva: Yle yrittäjyys,konkurssi,esikoiskirjailijat,kirjailijat,Vili Santala

Turkulainen Vili Santala ei aluksi uskonut, että konkurssi voisi koskea häntä ja hänen yhtiökumppaneitaan, mutta toisin kävi. Epäonnistujaksi hän ei itseään kuitenkaan koe. Satoja yrityksiä ajautuu vuosittain konkurssiin, kun rahat loppuvat ja velat erääntyvät.

Kasvavan rakennusalan yritys kaatuminen alkuvuonna oli pettymys. Santala oli silloin 25-vuotias.

– Kasvoimme liian nopeasti ja liian paljon. Jos olisimme päässeet jatkamaan, olisimme menestyneet. Myynti kasvoi, mutta ei päästy tekemään hommia loppuun, hän kertoo varojen loppumisesta

– Aluksi oli aika tyhjä olo. En tiennyt, mitä pitäisi tehdä ja kenen kanssa puhua. Puhuin yhtiökumppaneiden, kaverien ja yrittäjävanhempieni kanssa, Vili Santala kuvaa ensireaktiotaan.

Hän kertoi konkurssista heti sosiaalisessa mediassa LinkedIn-profiilissaan. Palaute oli kannustavaa, kertoi Santala haastattelussa maaliskuussa.

"Periksi antaminen olisi ollut epäonnistumista"

Santala ei kuitenkaan katso epäonnistuneensa. Sitä olisi ollut periksi antaminen, yrittäjyyden lopettaminen. Pian konkurssin jälkeen hän perusti kumppaniensa kanssa uuden yrityksen. Se pyörii jo.

Yritystoiminnassa raha on tietysti elintärkeä onnistumisen mittari ja työntekoon motivoiva tekijä.

– Tavoitteena on rakentaa semmoinen bisnes, että voi elää ja reissata. Varallisuus ei ole itseisarvo vaan se, mitä sillä voi tehdä, Santala kuvaa.

Kaikessa on taustalla Santalan mukaan ollut myös voimakas näyttämisen halu.

Menestyminen on pitkäaikaista onnistumista

Näyttämisen halu on ollut tärkeä taustavaikuttaja myös esikoiskirjailija Sisko Savonlahden uralla. Hänen esikoisromaaninsa kertoo epäonnistumisen kokemuksista, osin omistakin.

Savonlahdelle tärkein motivaatio on tarve kirjoittaa muutenkin kuin toimittajana. Kirjailijana voi hänen mielestään ilmaista ajatuksiaan vapaasti, ja siksi hän on esteistä huolimatta pyrkinyt tavoiteeseensa.

Kovaa työtä se on hänen mukaansa vaatinut. Kirjaprojekti alkoi Savonlahden omien Facebook-muistojen mukaan vuonna 2008. Oli taukoja, tuli uusia ideoita, tuli takapakkia kustantajalta ja lopulta kaivattu kustannussopimus romaanista Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu. Onnistumisen kruunaa se, että lukijoita on riittänyt niin, että toinen painos on jo tulossa.

Santala ja Savonlahti määrittelevät menestymisen ja onnistumisen eroa. Santalan määrittely kuulostaa heistä parhaimmalta: – Menestyminen on pitkäaikaista onnistumista.

Pitääkö osata hävitä ennen kuin osaa voittaa? Savonlahden mielestä ei.

– Mutta jos olet hävinnyt monta kertaa, niin olet yrittänyt monta kertaa! Ja sitten kun viimein onnistut, olet todennäköisesti onnellisempi, Savonlahti pohtii.


26-vuotias Santala ja 35-vuotias Savonlahti olivat yhdessä Radio Suomessa keskustelemassa onnistumisen ja epäonnistumisen merkityksestä. Kuuntele keskustelu Areenassa. Toimittajina Markus Turunen ja Paula Jokimies.

Tekstiä muutettu 24.9.2018 klo 10.06. Otsikossa tylyys-sana on vaihdettu hylkäys-sanaan.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi