Hyppää pääsisältöön

Yksi konkurssi ei lannistanut nuorta yrittäjää eikä kustantamon hylkäys kirjailijaa – näyttämisen halu motivoi kumpaakin

Sisko Savonlahti ja Vili Santala näyttävät peukkua onnistumisen merkiksi.
Sisko Savonlahti ja Vili Santala ovat tavoitelleet unelmaansa esteistä huolimatta. Sisko Savonlahti ja Vili Santala näyttävät peukkua onnistumisen merkiksi. Kuva: Yle yrittäjyys,konkurssi,esikoiskirjailijat,kirjailijat,Vili Santala

Turkulainen Vili Santala ei aluksi uskonut, että konkurssi voisi koskea häntä ja hänen yhtiökumppaneitaan, mutta toisin kävi. Epäonnistujaksi hän ei itseään kuitenkaan koe. Satoja yrityksiä ajautuu vuosittain konkurssiin, kun rahat loppuvat ja velat erääntyvät.

Kasvavan rakennusalan yritys kaatuminen alkuvuonna oli pettymys. Santala oli silloin 25-vuotias.

– Kasvoimme liian nopeasti ja liian paljon. Jos olisimme päässeet jatkamaan, olisimme menestyneet. Myynti kasvoi, mutta ei päästy tekemään hommia loppuun, hän kertoo varojen loppumisesta

– Aluksi oli aika tyhjä olo. En tiennyt, mitä pitäisi tehdä ja kenen kanssa puhua. Puhuin yhtiökumppaneiden, kaverien ja yrittäjävanhempieni kanssa, Vili Santala kuvaa ensireaktiotaan.

Hän kertoi konkurssista heti sosiaalisessa mediassa LinkedIn-profiilissaan. Palaute oli kannustavaa, kertoi Santala haastattelussa maaliskuussa.

"Periksi antaminen olisi ollut epäonnistumista"

Santala ei kuitenkaan katso epäonnistuneensa. Sitä olisi ollut periksi antaminen, yrittäjyyden lopettaminen. Pian konkurssin jälkeen hän perusti kumppaniensa kanssa uuden yrityksen. Se pyörii jo.

Yritystoiminnassa raha on tietysti elintärkeä onnistumisen mittari ja työntekoon motivoiva tekijä.

– Tavoitteena on rakentaa semmoinen bisnes, että voi elää ja reissata. Varallisuus ei ole itseisarvo vaan se, mitä sillä voi tehdä, Santala kuvaa.

Kaikessa on taustalla Santalan mukaan ollut myös voimakas näyttämisen halu.

Menestyminen on pitkäaikaista onnistumista

Näyttämisen halu on ollut tärkeä taustavaikuttaja myös esikoiskirjailija Sisko Savonlahden uralla. Hänen esikoisromaaninsa kertoo epäonnistumisen kokemuksista, osin omistakin.

Savonlahdelle tärkein motivaatio on tarve kirjoittaa muutenkin kuin toimittajana. Kirjailijana voi hänen mielestään ilmaista ajatuksiaan vapaasti, ja siksi hän on esteistä huolimatta pyrkinyt tavoiteeseensa.

Kovaa työtä se on hänen mukaansa vaatinut. Kirjaprojekti alkoi Savonlahden omien Facebook-muistojen mukaan vuonna 2008. Oli taukoja, tuli uusia ideoita, tuli takapakkia kustantajalta ja lopulta kaivattu kustannussopimus romaanista Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu. Onnistumisen kruunaa se, että lukijoita on riittänyt niin, että toinen painos on jo tulossa.

Santala ja Savonlahti määrittelevät menestymisen ja onnistumisen eroa. Santalan määrittely kuulostaa heistä parhaimmalta: – Menestyminen on pitkäaikaista onnistumista.

Pitääkö osata hävitä ennen kuin osaa voittaa? Savonlahden mielestä ei.

– Mutta jos olet hävinnyt monta kertaa, niin olet yrittänyt monta kertaa! Ja sitten kun viimein onnistut, olet todennäköisesti onnellisempi, Savonlahti pohtii.


26-vuotias Santala ja 35-vuotias Savonlahti olivat yhdessä Radio Suomessa keskustelemassa onnistumisen ja epäonnistumisen merkityksestä. Kuuntele keskustelu Areenassa. Toimittajina Markus Turunen ja Paula Jokimies.

Tekstiä muutettu 24.9.2018 klo 10.06. Otsikossa tylyys-sana on vaihdettu hylkäys-sanaan.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi

 • Ilmastonmuutosrokkia pelottomasti runttaa Toivo Susi - Euroopan syvimmässä kaivoskuilussa äänitetty kappale ponnahti pinnalle Levylautakunnassa

  Alman ja Sannin uutuudet Levylautakunnan kuuntelussa.

  Enemmän kuin ajankohtainen on Toivo Suden uusi kappale. Vaikka teksti on täysin tätä päivää, kappale ei musiikillisesti ole ajan orja. Monta muutakin ajatonta ja historian tunnustavaa biisiä käytiin läpi Levylautakunnassa, jossa viikon uutuuksia kuuntelivat Yona, Pasi Ruohonen ja Susanna Vainiola.

 • Parhaimmillaan vauvaharrastus voi piristää aikuisenkin arkea – juttuseura lieventää äitien ja isien yksinäisyyttä

  Yhdessä tekeminen ja lepo tärkeitä harrastamisessa.

  Pitääkö vauvan tai taaperon harrastaa? Parhaimmillaan vauvan harrastukset piristävät aikuisenkin arkea, mutta pahimmillaan ne kuormittavat jo valmiiksi haasteellista vauva-aikaa. Riittääkö vauvalle täysi vatsa, lämmin syli ja vanhemman seura? Vastaajina ovat Väestöliiton vanhemmuustiimin esimies, psykologi Suvi Laru ja MLL:n suunnittelija Tuulikki Matero.

 • Pelle Miljoona Oy on edelleen yhtä kuuma kuin moottoritie muinoin

  Jukka Takalo ja Timo Koivusalo Levylautakunnan vieraina

  Keskusteluun nousevat nuoruuden sankarit, kierrätyksen tärkeys ja Haukiputaan kotibileiden tytöt, kun ruoditaan uutta musiikkia. Jotenkin raikaalta kuulostaa se, kun vanha bändi on säilyttänyt soundinsa. Ja se, kun muusikko kertoo tarinansa eleettömän rauhallisesti. Levyuutuuksia kuuntelemassa muusikko Jukka Takalo ja elokuvaohjaaja Timo Koivusalo sekä toimittaja Marko Gustafsson.

 • Mitä sinä tiedät Egotripistä?

  Tietovisa - aiheena Egotrippi.

  Mitä sinä tiedät Egotripistä? Seuraavassa on liuta kysymyksiä Egotrip yhtyeestä, jonka kaksi jäsentä eli Knipi ja Mikki Kauste olivat Olga Ketosen vieraana Radio Suomen iltaohjelmassa. Kaikki vastaukset kysymysiin löytyvät Olgan tekemästä haastattelusta. Oletko sinä Egotrippi tietouden: hevari, keskari vai höyhen?

 • Pyörämatkailua ja matkapyöriä

  Pyöräily kasvattaa suosiota - tarjolla mahtavia reittejä.

  On tieteellisesti todistettu, että pyöräily on ympäristöystävällistä, se edistää ihmisten terveyttä ja antaa mahdollisuuden liikkua itsenäisesti pidempiä matkoja kuin jalan. Nämä tosiasiat ovat nostaneet pyöräilyn suosiota viime vuosina ja vaikuttaneet myös siihen, että pyörät ovat kehittyneet huimasti. Peruspyörä on edelleen hyvin pitkälle samanlainen kuluväline kuin 1800 luvun lopulla, mutta polkemisen keveys ja sitä myötä kasvanut nopeus luo polkupyörälle vielä lisää monikäyttöisyyttä, niin harrastus- kuin arkikäytössäkin.

 • Uusi musiikki on vanhoista aineista leivottu - Sam Huberin Prince-pastissi toimii

  Club for Five -yhtyeestä Eeppi Ursin ja Tuukka Haapaniemi

  Joku ammentaa estetiikkansa Motownista ja discosta, toisilla johtolankana 1960-luvun viihdemusiikki tai princemäinen funk. Monta vanhoista laareista ammentavaa uutuuskappaletta on esillä Levylautakunnassa. Viikon levyuutuuksia kuuntelemassa Club for Five -yhtyeestä Eeppi Ursin ja Tuukka Haapaniemi sekä musiikkitoimittaja Josper Knutas.

 • Ravitsemusterapeutti: "Tunteista ei pääse eroon syömällä, ne pitää elää läpi"

  Tunteita pitää pysähtyä tuntemaan, sanoo Anette Palssa.

  Käytätkö sanaa lohturuoka? Kaipaatko kiireen keskellä leivosta? Tuoko viikonloppu aina eteesi juustotarjottimen ja lasin viiniä? Jos vastasit kysymyksiin kyllä, saatat olla tunnesyöjä. Jokainen meistä on joskus tietämättään tunnesyöjä, esimerkiksi silloin, kun kaupasta tarttuu nälkäisenä mukaan mielialaa kohottavia herkkuja. Tunnesyöminen on pitkittyessään myös ihan oikea ongelma.

 • Älkää kysykö

  Isi,mistä lähti punk? Boredom,boredom,boredom.

  Suomalainen on sellainen,että kun sille oikein kovaa huutaa, se soutaa vastarannalle. Airon ja vastahangan laki. Kun Pelle oli ladannut ”PERRKELE, olen työtön”, alkoi tutorien ja muitten paremmin tietävien keskuudesta kuulua buuausta ja nurinaa. Asian tarkistettuani kuulin,että eihän tuollaisella rähinällä ole mitään tekemistä musiikin kanssa. Ai mitäh? Itsehän te kuulutatte kapinaa ja sitten kun se on teidän silmienne ja korvienne edessä, vallankumous röyhtäileekin kaljaansa.

 • Minua on potkittu ja purtu

  Perheväkivalta musersi Markun elämän, siitä tuli taistelu.

  Väkivaltaa on kahdenlaista ja minä olen saanut tuta molemmat, kertoo Markku Radio Suomen haastattelussa. Mies perheväkivallan uhrina ei ole harvinainen tapaus, mutta usein näitä tapauksia vähätellään. Apua väkivallan uhri voi hakea esimerkiksi Miessakit ry:n ryhmistä.

 • Lähetä meille muistosi Pelle Miljoonasta

  Kaipaamme sinun mietteitä ja muistojasi Pelle Miljoonasta.

  40 vuotta sitten suomalainen rock oli murroksessa. Vanhojen suosikkien rinnalle alkoi nousta yhtyeitä, jotka eivät perinteisessä mielessä edes kunnolla osanneet soittaa. Sen sijaan sanottavaa näillä punkkareilla oli vanhoja partoja enemmän. Eturivissä jo silloin oli artisti nimeltä Pelle Miljoona. Eikä Pelle sieltä punkin ja kantaaottavan musiikin eturivistä sen jälkeen ole poistunut.