Hyppää pääsisältöön

Yksi yö: Norjalaisen uutuussarjan sokkotreffit kestävät vain yön, mutta koukuttavat kymmenen jakson verran

Milloin toisen ihmisen tuntee? Onko kaikki tarvittava tieto olemassa jo alusta alkaen vai tuleeko aina välillä vastaan hetkiä, jolloin ajattelee: “Tätä en olisi ikinä uskonut”?

Norjalaisessa 10-osaisessa draamasarjassa Yksi yö päähenkilöt Elisabeth (MyAnna Buring) ja Jonas (Anders Baasmo Christiansen) tapaavat toisensa ensimmäistä kertaa. Heidän kohtaamisestaan kertova sarja on täynnä pohdintaa siitä keitä me olemme – kuinka ja miksi olemme sellaisia kuin olemme.

dramaserien en natt
dramaserien en natt Kuva: Viafilm One Night

Tarinan kehyskertomuksena on sokkotreffit. Elisabeth ja Jonas tapaavat tuttujen yhyttäminä baarissa. Alku ei kuulosta ihmeelliseltä, mutta nopeasti keskusteluun, katseisiin ja tapahtumien kulkuun tulee syvyyttä.

Kaikki kohtaukset tapahtuvat saman vuorokauden aikana, ja katsoja pääsee jakso toisensa perään todistamaan treffien jokaista hetkeä. Juoni muuttuu todella jännittäväksi. Näyttelijöiden välillä on intensiteettiä, ja kertomus tarjoaa yllättäviä käänteitä, jotka pakottavat jatkamaan katsomista.

"Synnymme yksin, elämme yksin ja kuolemme yksin. Ainoastaan rakkaus ja ystävyys voivat luoda hetken illuusion, että emme ole yksin."― Orson Welles -sitaatti johdattaa Yksi yö -sarjan ensimmäiseen jaksoon.
en natt
en natt One Night

Yksi yö -sarjan on tuottanut norjalaisen Viafilm-yhtiön Anders Tangen.

- Halusimme luoda realistisen sarjan, joka tulee lähelle katsojaa. Ei mitään “crazy date” -tyyppistä, vaan sellaisen, josta jokainen voi tunnistaa itsensä.

Dramaturginen tempo valittiin vastaamaan todellisuutta. Reaaliaikaisuus mahdollisti näyttämään asioita, jotka eivät yleensä mahdu mukaan.
- Kaikki ne pienet keskustelut ja myös epämukavan tunnelman hetket, joita treffeillä tosielämässäkin syntyy.

Kyse on suurten asioiden näkemisestä pienissä asioissa, Tangen sanoo.

- Pidän siitä, että voin nostaa esille pienen ja läheisen, joka samaan aikaan voi olla niin suurta. Elämä itsessään on iso asia. Eläminen, hyvässä ja pahassa, on suurta.

Ajatuksen siirtämiseen draaman muotoon tarvittiin vahvoja henkilöitä ja voimakkaita tunteita, selittää Tangen.

- Yksi yö on treffit “tositarkoituksella”, mutta mukana on myös paljon hauskuutta ja toimintaa. Kutsun sarjaa “walking road movieksi”.

dramaserien en natt
dramaserien en natt Kuva: Viafilm One Night

Tuottajan kotikonnuilla Norjassa draama on otettu hyvin vastaan.

- Se on menestynyt loistavasti! Olemme tuottaneet monta sarjaa, mutta emme ole koskaan saaneet niin paljon välitöntä palautetta. Sarjan henkilöistä on pidetty todella paljon.

Norjaksi, ruotsiksi ja englanniksi

Yksi yö on kielellisesti erikoinen tuotanto: kumpikin päähenkilö puhuu johdonmukaisesti omaa kieltään. Mies norjaa ja nainen ruotsia.

Tämän lisäksi koko sarja kuvattiin samalla kertaa myös englanniksi.

Anders Tangen on aikaisemminkin kokeillut sarjojen tuottamista tällä tavalla, mm. “Vikingane”-sarjan, josta tehtiin sekä norjalainen että englanninkielinen versio, “Norsemen”.

- Tavoitteena on tällä keinolla tavoittaa suurempi yleisö.

Järjestely mahdollistaa sen, että tuotanto tapahtuu Norjassa, vaikka rahoitus tulee myös kansainvälisiltä markkinoilta.

norska dramat en natt
norska dramat en natt Kuva: Viafilm One Night

Kahdella kielellä vuorotellen

Sarjan molemmissa kieliversioissa on samat näyttelijät miespääosaa lukuun ottamatta. Norjankielisessä versiossa miehen roolin näyttelee norjalainen Anders Baasmo Christiansen ja englanninkielisessä versiossa islantilainen Gísli Örn Garðarsson. Naispääosaa näyttelee molemmissa versioissa MyAnna Buring, joka on taustaltaan kaksikielinen.

Kuinka monikielinen tuotanto käytännössä tapahtuu?

- Kuvasimme kohtauksen englanninkielisen version aamupäivällä ennen lounasta ja norjalaisen version iltapäivällä. Välillä teimme eri kieliversiot vuoropäivinä. Joskus myös vuorottelimme kummallakin kielellä perätysten samalla kuvauspaikalla.

Kielen jatkuvan vaihtamisen on täytynyt olla raskasta?

- Kyllä se olikin. Varsinkin MyAnnalle, joka näytteli pääroolissa molemmilla kielillä. Hänellä oli tuolloin myös kolmikuinen vauva imetettävään. Hän oli loppuvaiheessa aika poikki.

- Sitä paitsi hän tunsi olevansa uskoton joka kerta näytellessään englanninkielisen näyttelijän kanssa. Hänestä tuntui siltä kuin olisi ollut treffeillä kahden eri henkilön kanssa, Tangen virnuilee.

dramaserien en natt
dramaserien en natt Kuva: Viafilm One Night

Sarjan kuvausprosessi oli erikoinen ja raskas, mutta sisälsi myös paljon hauskoja hetkiä.

- Olen valtavan tyytyväinen molempiin roolihahmoihin.

Yhden yön norjalainen versio on esitetty sekä Norjassa että Ruotsissa, mutta englanninkielinen versio valmistui vasta paljon myöhemmin, ja se sai ensi-iltansa viime viikolla ranskalaisessa elokuva-alan tapahtumassa.

- Aloitimme näyttämällä ensimmäisen jakson englanninkielisestä versiosta, sen jälkeen toisen jakson norjalaisesta, jotta yleisö pystyi näkemään eron, kertoo Anders Tangen.

- Se oli menestys, hymyilee Tangen.

dramaserien en natt
dramaserien en natt Kuva: Viafilm kuvitteellisuus

Yksi yö -sarjan kaikki kymmenen osaa on katsottavissa Areenassa kuuden kuukauden ajan lauantaista 22.9. lähtien.

Artikkeli on käännös Ulrica Cecilia Fagerströmin artikkelista. Toimitus suomeksi: Tina Lundán.

Lisää ohjelmasta