Hyppää pääsisältöön

Kuusi uutta elokuvaa Ingmar Bergmanin hengessä – ja Bergmanista

Lena Olin lyhytelokuvassa Bergmans Reliquarium.
Lena Olin elokuvassa Bergmanin Reliquarium. Lena Olin lyhytelokuvassa Bergmans Reliquarium. Tomas Alfredson,lyhytelokuva,Yle Fem,Ingmar Bergman,Lena Olin,Bergman Revisited

Ingmar Bergmanin satavuotisjuhlaa vietetään vuonna 2018. Ruotsalaiset elokuvantekijät tulkitsevat Bergmanin aiheita, tyyliä ja myyttiä uusissa lyhytelokuvissa.
Yle Fem maanantaina 24.9. klo 22.00 alkaen, Areenassa 60 päivää

Bergman Revisited on kuuden lyhytelokuvan sarja, jonka Ruotsin televisio ja Svenska filminstitutet ovat tilanneet Ingmar Bergmanin satavuotisjuhlavuoden kunniaksi. Kokonaisuutena nämä eri tekijöiden keskenään hyvin erilaiset elokuvat lainaavat Bergmanin tyyliä ja Bergmanille ominaisia aiheita, tekevät bergmanilaisuudesta huumoria – ja myös purkavat myyttiä suuresta nerosta.

Elokuvat saivat ensi-iltansa Göteborgin elokuvafestivaalilla, ja ne nähdään myös Helsingissä Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla. Yle Fem esittää ne maanantaina 24.9.2018 ja ne ovat katsottavina Areenassa kahden kuukauden ajan.

Ohjaaja Patrik Eklund tekee Bergmanin keinoin ihmissuhdekriisistä mustaa huumoria. Elokuva Tulehtunut tilanne ei silti ole Bergman-parodiaa. Sen päähenkilöt Krister ja Kristina ovat hakeutuneet parisuhdeterapiaan, koska heidän liittoaan alusta asti vaivanneet ärsytystekijät eivät enää suostu pysymään maton alla. Usko yhteiseen tulevaisuuteen on horjunut. Mutta onko jo liian myöhäistä yrittää pysäyttää infektiota, joka uhkaa hajottaa suhteen?

Rasvapatti on sarjan ainoa animaatio, elokuva Ingmar Bergmanin vallasta, naisista ja pienestä, itsepintaisesta rasvapaiseesta ohjaajan naamassa. Elokuvan toteuttajat ovat ohjaaja Jane Magnusson ja Liv Strömquist, yksi Ruotsin tämän hetken nimekkäimmistä sarjakuvantekijöistä. "Tuntuu tärkeältä nostaa esiin, että Bergman työskenteli monen häneen riippuvuussuhteessa olevan naisen kanssa", Strömquist sanoo. "Bergmanilla oli uskomaton status, hänellä oli uskomattomasti valtaa."

Tomas Alfredsonin ja Jesper Walderstenin toteuttama Bergmanin Reliquarium on visuaalista assosiaatioiden leikkiä Bergmanin kaikkein pyhimmillä salaisuuksilla. Se on musiikkivideo, joka yhdistelee Bergmanin teoksia ja niiden osia yhteen lainaamalla, leikkaamalla ja liimaamalla, kääntämällä nurin, karrikoimalla. Se on kunnianosoitus yhdelle aikamme todella suurimmista kuvantekijöistä.

Kohtauksia yössä -lyhytdraamassa Marianne ja Henrik ovat taiteilijapariskunta, joiden pitkän liiton Henrik on lopettanut yllättäen muuttamalla pois kotoa. Kun Henrik sairastuu vakavasti, Marianne käsittää, että myös Henrikin rakastajattaren Paulan on saatava jättää jäähyväiset. Henrikin kuolinvuoteen äärellä Marianne ja Paula kohtaavat toisensa ensimmäistä kertaa. Pernilla August esittää itse ohjaamansa elokuvan naispääosaa Mariannena, ja pariskunnan tyttäriä esittävät Augustin omat lapset; miespääosassa on Ville Virtanen.

Elokuvan Jumalan hiljaisuus ohjaaja Lisa Aschan ja käsikirjoittaja Isabel Cruz Liljegren ovat saaneet inspiraationsa Bergmanin elokuvasta Hiljaisuus, mutta he vaihtavat Bergmanin katseen tilalle omansa. Ester ja Anna ovat olleet kerran parhaat ystävykset, mutta he ovat ajautuneet erilleen; kun he paikkaavat suhdettaan lähtemällä nostalgiselle matkalle, Ester valmistautuu rikkomaan hiljaisuuden salaisuudella, jota hän ei ole koskaan tohtinut kertoa.

Pieni tyttö syntyy siivet selässään. Tytön vanhemmat, Filip ja Anna, reagoivat täysin vastakkaisin tavoin lapsensa erilaisuuteen. Elokuva Arielin siivet kysyy, onko ihmisen katkaistava siteensä maagiseen. "Tyttären isänä minua repivät eri suuntiin halu suojella ja halu antaa ainutlaatuisen kukan kukkia. Mitä maailmassa selviäminen vaatii? Onko erilaisuuden pelko oikeastaan toisten vapauden pelkoa?" pohtii ohjaaja Linus Tunström.

 • Harjunpää & pahan pappi on kylmä ja ankara rikoselokuva

  Väkivaltainen rikoselokuva hullusta tappajasta.

  Kun tappaja on sekaisin ja tuntuu valitsevan uhrinsa mielivaltaisesti, on Harjunpäällä vaativa urakka jäljittää tekijää. Pian väkivaltainen murhaaja tunkeutuu myös Harjunpään perhepiiriin.

 • I Wanna Be Somebody! Elokuvia musiikista Teemalla

  Kunnianhimoa ja rakkautta perjantain Kinossa.

  Mikä on kunnianhimon hinta? Miten ihminen löytää vapauden? Onko rakkautta ensi silmäyksellä? Teeman perjantain Kino esittää kolme keskenään hyvin erilaista elokuvaa muusikoista ja musiikista.

 • Pahuuden monet kasvot Teemalla lokakuun elokuvissa ja dokumenteissa

  Murhaajasta diktaattorin myötäilijään – mikä heitä yhdistää?

  Kylmäverinen murhaaja. Lakia kunnioittamaton kostaja. Holokaustin toimeenpanija. Diktatuurin välinpitämätön myötäilijä. Mikä on heitä yhdistävä tekijä? Mitä on pahuus? Teeman lokakuun elokuvat ja dokumentit tutkivat pahuutta niin historian ja tositarinoiden kuin fiktion kautta.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa