Hyppää pääsisältöön

Miksi laskemme luontokäyntejä Mennään metsään -kampanjassa?

Henkilö kävelee suolla metsänreunassa.
Henkilö kävelee suolla metsänreunassa. Kuva: Sara Vertanen Mennään metsään (kampanja),suo

Miltä tuntuisi, jos metsään menemiseen tarvitsisi maanomistajan luvan tai siitä pitäisi maksaa? Mitä jos mustikoita saisi kerätä vain omalta tontilta? Kampanja on päättynyt.

Retket luontoon ovat maailman laajimpien jokamiehenoikeuksien lahja, suomalainen itsestäänselvyys. Yle ja suuret suomalaiset luontotoimijat haluavat suojella tätä ainutlaatuista elämäntapaa viemällä jokamiehenoikeudet Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle.

Mennään metsään -kampanjassa luonnossa käynnit halutaan nyt laskea, sillä Unescon listalle pääsevät vain ne perinteet, joita kansalaiset aidosti käyttävät ja arvostavat.

Merkkaa Mennään metsään -laskuriin jokainen koiralenkki, iltakävely, soutelu, uiminen, työmatka, onkireissu, sieniretki… Kaikki ne kerrat, kun olet poikennut luontoon!

Lapsi istuu puussa.
Merkkaa metsäkäyntisi laskuriin. Lapsi istuu puussa. Kuva: Sara Vertanen, Tommi Anttila Mennään metsään (kampanja)

Koska Unescon listalle ei pääse helposti, kansalaisten voimakas tahdonilmaus on hakuprosessissa tärkeä. Mitä enemmän metsäkäyntejä, sitä suurempi on kansalaismielipiteen arvo! Jokainen metsäkäynti on arvokas.

Suomen valtio on sitoutunut suojelemaan Unescon listalla olevia perinteitä. Jokamiehenoikeuksista ei ole yhtenäistä lainsäädäntöä, joten Unescon lista olisi vahva lisäsuoja jokamiehenoikeuksille. Hakuprosessia vetää Suomen Latu, ja hankkeen taakse kerätään laaja suomalaisten ja pohjoismaisten luontojärjestöjen joukko.

Mennään metsään -laskurin takana ovat Ylen lisäksi Suomen Latu, Metsähallitus, WWF Suomi, Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen Partiolaiset, Suomen ympäristökeskus SYKE, BirdLife Suomi, Suomen Metsästäjäliitto, Finlands Svenska Idrottsförbund, Suomen Melonta- ja Soutuliitto, Natur och Miljö ja Viherympäristöliitto.