Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Wheels of Freedom – pyörätuolilla Oulusta Lissaboniin

Rajoitteet ovat vain hidasteita Ville Jaarannolle, kun hän lähtee avustajineen hullunrohkealle matkalle.
Ville Jaaranto (oik.) ja Touko Tumanto tien päällä. Rajoitteet ovat vain hidasteita Ville Jaarannolle, kun hän lähtee avustajineen hullunrohkealle matkalle. Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Wheels of Freedom

TV1 keskiviikkona 18.11.2020 klo 22.30 - 23.45, Areenassa

”Alpit haluut nähdä?""No, totta helvetissä.”

Meillä jokaisella on unelma. Ville Jaarannon unelmana on matkustaa 6000 kilometriä neljässä kuukaudessa. Sähköpyörätuolilla.

Nivelrappeumaa sairastava Ville elättelee suurta unelmaa vapaudesta. Hän haluaa elää omaa elämäänsä, määrätä itse tahdin ja suunnan.

Suuri unelma, matka Oulusta Lissaboniin omalla sähköpyörätuolilla, pitää toteuttaa ennen kuin on liian myöhäistä. Ennen kuin Villen sairaus etenee ja liikkuminen pyörätuolissakin tulee mahdottomaksi.

Reissuun kolmen avustajan kanssa

Ville saa suostuteltua kolme avustajaa pähkähullulle matkalle halki Suomen ja kohti Portugalia. Matka alkaa kangertaa heti alkuvaiheessa. Olematon suunnittelu paljastuu avustajille pitkin matkaa, vetovastuu ja liika stressi aiheuttavat kipinöitä myös Villelle.

Lopulta ryhmän yhteinen päämäärä alkaa karata käsistä. Lissabon tuntuu etäiseltä haaveelta pitkin Suomea matelevalle ryhmälle.

Aleksi Purasen ohjaama dokumentti Wheels of Freedom kuvaa, kuinka matkan päämäärä ei aina ole tärkeintä. Joskus kokemukset, rohkeasti päin ongelmia meneminen ja ystävyys ovat tärkeintä.

Tuotanto: Pohjola-Filmi Oy, 2017. Wheels of Freedom sai kotimaan ensi-iltansa Tampereen elokuvajuhlilla 8.3.2018. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2019.

Rajoitteet ovat vain hidasteita Ville Jaarannolle, kun hän lähtee avustajineen hullunrohkealle matkalle.
Rajoitteet ovat vain hidasteita Ville Jaarannolle, kun hän lähtee avustajineen hullunrohkealle matkalle. Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Wheels of Freedom

Ohjaaja Aleksi Puranen: "Ei kannata pelätä epäonnistumista"

Wheels of Freedom -dokumentin ohjaajaa Aleksi Purasta kiehtoi Villen tarinassa seikkailun tuntu. ”Mies, jolla on tiettyjä fyysisiä rajoitteita, haluaa lähteä ajamaan sähköpyörätuolilla Oulusta Lissaboniin. Kulkupelillä, joka kulkee kymmenen kilometriä tunnissa.”

Aleksi toimi Villen henkilökohtaisena avustajana. Dokumentin aihe käytännöllisesti rullasi vastaan. ”Ville ilmoitti, että hänellä on haaveena ajaa pitkä matka. Aloin sitten haistella, että tuohan tuoksahtaa elokuvalta.”

Aleksin mielestä perisuomalainen asenne on sitä, että eipä kannata kokeilla, koska siinähän voi munata itsensä. ”Toivon, että ihmiset saavat elokuvasta irti asennetta, että ei jäädä arpomaan, voikohan jotakin tehdä. Lähdetään ja mennään tekemään!”

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.