Hyppää pääsisältöön

Kalle Kinnusen elokuvakolumni: Teloitusvideot vastaan somejournalismi – digiajalla sodan rintama on kaikkialla

City of Ghosts on kertomus kansalaisjournalismista vastarinnan muotona. Se on tarina aivan tavallisista ihmisistä, jotka sota vei mukanaan.

Miltä se tuntuisi? Saat katsottavaksesi netissä leviävän videon, jossa oma isäsi puhuu sinusta. Hän varoittaa muita vanhempia siitä, mitä sinä olet tehnyt.

Sekunnit kuluvat. Hän on siinä, isäsi. Vankina, toisten armoilla. Videon ankara kertojanääni moittii häntä. Sinut mainitaan.

Tiedät suunnilleen, miten video päättyy. Lopulta se tulee, kuva, jossa isäsi on sidottuna ja huputettuna. Naamioitunut mies saapuu aseen kanssa. Hän ampuu isääsi useita kertoja päähän ja rintaan.

Tiedät, että olet syypää siihen, miksi isäsi siepattiin, pahoinpideltiin ja lopulta teloitettiin videolla, jota sen tekijät pyrkivät jakamaan koko maailmalle.

Vaikutti jopa siltä, ettei kaupungin kauhuista raportointi edes oikein kiinnostanut ulkopuolisia.

City of Ghosts on dokumentti paitsi ISIS:in teoista Raqqan kaupungissa, myös ja etenkin mediasodasta. Se on rintamaelokuva, jossa ei olla sotajoukkojen mukana vaan loputtomalla taistelukentällä. Sankarien aseina ovat kännykät ja tietokoneet. Vastapuoli on ”maailman vaarallisin järjestö”, omasta mielestään valtio. Se tappaa vastustajansa välittämättä mistään säännöistä ja koodeista.

Päähenkilöt ovat syyrialaisen Raqqan kaupungin aktivisteja, jotka vuonna 2014 ryhtyivät sosiaalisen median välityksellä kertomaan elämästä ISISin valloittamassa maassa. He perustivat Facebookiin ja Twitteriin Raqqa is Being Slaughtered Silently (RBSS) -nimiset sivut ja tilit, jotka haastoivat ISIS-hallinnon viralliset tiedotuskanavat.

Suurin syy toimeen tarttumiselle oli silkka välttämättömyys: läntiset mediat eivät tietenkään olleet läsnä ISISin julistaman kalifaatin alueella, saati sen pääkaupungiksi ilmoitetussa Raqqassa. Vaikutti jopa siltä, ettei kaupungin kauhuista raportointi edes oikein kiinnostanut ulkopuolisia.

Aktivistit eivät onnistuneet pysymään piilossa. Eräs heistä jäi kiinni ja tapettiin. Muut RBSS-johtohahmot pääsivät pakenemaan Turkkiin ja myöhemmin Saksaan. Jotkut heidän sukulaisistaankin yrittivät pois Raqqasta. Jotkut otettiin kiinni ja tapettiin.

Nyt ollaan jäätävän väkivallan maassa.

City of Ghostsin on ohjannut Matthew Heinemann. Sen tyyli muistuttaa dokumentaristin edellistä elokuvaa Cartel Land, joka nähtiin Docventuresissa vuonna 2016. Cartel Land käsitteli huumesotaa Meksikossa. Myös nyt ollaan jäätävän väkivallan maassa.

ISIS keksi tehdä somesta konkreettisen taistelurintaman. Se loi oman mediatodellisuutensa, jonka uutisvideoissa Raqqa oli hieno paikka – kalifaatin johtajien mukaan suorastaan paratiisi. Se värväsi ja kampanjoi maailmanlaajuisesti korkealaatuisilla ja toisaalta uskomattoman julmilla videoilla. Keinoja kopioitiin länsiviihteestä ja Hollywoodista. Rekrytointivideoista tuli yhä elokuvallisempia ja niissä käytettiin tietokonepelien kuvastoa: mitä jos jättäisit first person shooter -pelisi ja tulisit mukaan ihan oikeaan taisteluumme?

Propaganda ja motivointikeinot eivät edes ole kovin kaukana länsimaiden omien armeijoiden mainoksista. ISIS kutsui tekemään jotain, millä on tarkoitus.

Samaan aikaan RBSS-aktivistit jakoivat someen kuvia Raqqan kolkosta todellisuudesta, yhtä lailla ruoan puutteesta kuin epäoikeudenmukaisuuksista ja julkisista teloituksista sekä silpomisista. He kertoivat ISISin värväämistä lapsisotilaista ja näyttivät, miten kalifaatin muka uljas yhteiskunta pysyi kasassa ainoastaan väkivallalla ja pelolla.

Jaksamisella on silti rajansa.

”Sanamme ovat vahvempia kuin heidän aseensa”, eräs aktivisteista pohtii, muttta ei selvästi enää aivan usko siihen mitä sanoo.

”Joko me voitamme tai he tappavat meidät kaikki.”

Vaikka City of Ghosts saa katsojan samastumaan päähenkilöiden tilanteeseen, sen kauhut myös turruttavat.

Tarinassa on kansainvälisen agenttieepoksen aineksia ja jännittäviä käänteitä. Vaikka City of Ghosts saa katsojan samastumaan päähenkilöiden tilanteeseen, sen kauhut myös turruttavat. Mukana on järkyttäviä kuvia ISIS-videoista sekä RBSS-aktivistien levittämistä reportaasikuvista, joissa nähdään esimerkiksi Raqqan vilkkaille kaduille ristiinnaulittuja, kouristelevia ja vaikeroivia miehiä.

Tunteet ryöpsähtelevät, kun väkivalta tulee lähelle. Tyypit, joihin olemme alkaneet samastua, katsovat kännyköistä teloitusvideoita, joista he yrittävät bongata – tai siis toivovat, etteivät löydä – Raqqaan jääneiden ystäviensä kasvoja.

Voiko kokemukseen edes samaistua, kun nuori mies Hamoud kertoo katsovansa isänsä teloitusvideota yhä uudelleen? Hän sanoo saavansa siitä voimaa. Mitä hän todella ajattelee?

City of Ghostsin painajaismainen absurdiikka saa valitettavasti vielä uuden tason, kun seurataan RBSS-aktivistien elämää Berliinissä. Ei, kummallisinta ei ole se, että ISIS iskee nyt myös eri puolilla Eurooppaa ja hetken ajan näyttää siltä, että taistelut todella leviävät useisiin maanosiin. Eikä suurin käänne ole sekään, että eräs aktivisteista salamurhataan Turkin puolella tai se, kun RBSS-kaverukset saavat tietää, että ISIS-solu on tietoinen heidän asuinpaikoistaan Berliinissä.

Suurin ja naurettavin ristiriita on mielenosoituksissa. Näemme, kuinka joukko aktivisteja yrittää saada Berliinissä huomiota Aleppon tilanteelle ja siviilien ahdingolle Syyriassa. Huomion kerää kuitenkin pakolaisvastainen laitaoikeiston suurmielenosoitus, jossa kiivaat puhujat julistavat, että Saksaan sotaa pakoon tulleiden pitäisi palata ”Turkkiin”. He todella levittävät ajatusta, että kaikki pakolaiset ovat maassa perusteetta.

Päättyykö propagandasota koskaan?

City of Ghosts kertoo taistelusta, jonka ISIS lopulta hävisi, mutta jota kukaan ei voittanut. Raqqan asukasmäärä putosi murto-osaan sotaa edeltävästä ajasta. Tuhon viimeistelivät hallituksen joukot, jotka pommittivat ja tapattivat surutta siviilejä pyrkiessään valtaamaan kaupunkia takaisin kalifaatilta.

Päällimmäiseksi jää hämmennys.

Päättyykö propagandasota koskaan?

Onko vaara koskaan ohi?

Miksi tämä ei koskisi meitä?

Keskustele

Uusimmat sisällöt - Docventures