Sijaissynnytettyjä vauvoja markkinoidaan alennuksilla – ja itä-eurooppalaisia sijaissynnyttäjiä terveydellä, nuoruudella ja hyvillä harrastuksilla. Kuvien takaa löytyy toinen todellisuus.
Suomalaiset ovat osa kansainvälistä bisnestä, joka toimii eri maiden lakien väliin jäävällä harmaalla alueella.
”Anna”: Se on vaikeaa. Totta puhuen, mikään raha ei ole sen arvoista.
Suomen viranomaiset sulkevat silmänsä.
Erkko Välimäki on terveyskeskuslääkäri. Sivutyönään hän markkinoi israelilaisen eri puolille maailmaa levinneen Tammuz -konsernin sijaissynnytyksiä suomalaisille.
Erkko Välimäki, Suomen edustaja, Tammuz Nordic:
Meidän asiakkaat on tahtomattaan lapsettomia ihmisiä - ehkä edullisin hoito olis saatavissa Ukrainassa, Se maksaa jotain noin 65 000 dollaria.
Sijaissynnytys on Suomessa laitonta., silti Tammuz markkinoi sitä Suomessa ja suomeksi.
Tanja Tulonen vetää kohduttomuuden vuoksi lapsettomien naisten yhdistystä.
Tanja Tulonen, puheenjohtaja, Kohtuuttomat ry.
Olen menettänyt kohdun synnytyksen komplikaatioiden vuoksi. Yli kymmenen vuotta sitten. Se oli aika traaginen tapahtuma, meinasin menettää siinä samalla henkeni, 12 litraa vuosin verta. Mun henki saatiin kuitenkin pelastettua ja olen äärimmäisen onnekas, eli minulla on tästä synnytyksestä elävä 10-vuotias poika kuitenkin. Sain kuitenkin heittää romukoppaan haaveet suurperheestä eli se oli aika iso juttu.
Samoihin aikoihin Suomi kielsi sijaissynnytyksen hedelmällisyyshoitolaissa.
Tulosen mukaan nyt on aika arvioida ei-kaupallisten sijaissynnytysten täyskielto uudestaan.
Tanja Tulonen: Se lapsen kaipuu on niin siellä syvällä sydämessä, että kun näitä hoitomuotoja olisi Suomessa mahdollista myös saada kohduttomille naisille, niin se olisi valtava onnenpotku monelle perheelle.
Tapaamme Erkko Välimäen kanssa ensimmäistä kertaa juhannuksen alla. Hän on paitsi Tammuzin edustaja Suomessa myös itse yhtiön ensimmäinen asiakas.
Erkko Välimäki, Tammuz Nordic, Suomen edustaja:
Olen käynyt siellä Albanian klinikalla ja spermanluovutuksessa, ja nyt on sitten on neljä alkiota jotka sopii tähän jatkoa ajatellen.
MOT: kun valitsit munasolun luovuttajan niin millä perusteella hänet valitaan?
Erkko Välimäki: Hänet valitaan ihan omien mieltymysten mukaan, ja suosin nuorta ja pitkää luovuttajaa, nämä on ihan siis henkilökohtaisten mieltymysten mukaan.
Albaniassa paketin listahinta on 70 000 euroa, josta Välimäki saa työntekijänä alennuksen.
Suomen Tammuzia johdetaan Ruotsista. Sinne on tulossa tänä vuonna ennätysmäärä sijaissynnytettyjä vauvoja. Sijaissynnytykset ovat kansainvälistä, rajat ylittävää liiketoimintaa. MOT tutkii sitä yhteistyössä Ruotsin television kanssa. Ohjelmassa etsitään sijaissynnyttäjiiä Venäjällä, Ukrainassa ja Georgiassa.
grafiikka: Georgia
Ruotsin televisio kuvasi keväällä georgialaisella New Life-klinikalla. Yhtiö on yksi alan markkinajohtajista kohta 7000:lla vauvallaan. New Life-yhtiö on kuvaava esimerkki kansainvälisestä sijaissynnytysbisneksestä.
Perustaja on Mariam Kukunasvili. Hänen klinikkansa ovat siirtyneet maasta toiseen sitä mukaan kun entiset sijaissynnytyskohteet kuten Intia, Kambodza tai Thaimaa ovat kieltäneet lapsiturismin ja sijaissynnytykset ulkomaalaisilta.
Viimeksi Kukunasvili on siirtänyt klinikoitaan Aasiasta Afrikkaan. Hän sanoo, että siellä yritetään pitää matalaa profiilia.
Mariam Kukunasvili, toimitusjohtaja, New Life:
Sijaissynnyttäminen on uutta Keniassa.Median suuri kiinnostus aiheutti paljon ongelmia Nepalissa, Intiassa, Thaimaassa ja Kambodžassa, joten haluamme pitää matalaa profiilia Keniassa.
MOT: Niin miten paljon suomalaiset sinun tietojen mukaan käyttää näitä sijaissynnytyspalveluita?
Tanja Tulonen, puheenjohtaja, Kohtuuttomat ry.
Näitä sijaissynnytyspalveluita käyttää kahdet erilaiset perheet, eli toiset perheet, joilla on sijaissynnyttäjä ehkä omasta takaa, joku läheinen, sisar, äiti tai lapsuuden ystävätär ja sitten on näitä kenellä ei omasta takaa sijaissynnyttäjää ole ja näin ollen joutuu sit turvautuun näihin kaupallisiin sijaissynnytysjärjestelyihin.
Siijaissynnytettyjen vauvojen tuloa Suomeen ei seuraa yksikään viranomainen. Osan tiedot löytyvät Helsingin oikeustalolta isyydenvahvistamisjutuista. Sijaissynnytetyt vauvat saavat alkunsa tilaavan isän sukusolusta.
Tuoreissa tapauksissa on kolme Mariam Kukunasvilin New Life-klinikoilta tullutta vauvaa. Vuoden alussa kaksosvauvat Georgiasta – Ja aiemmin New Lifen Kambodzan klinikalla syntynyt poika.
Tällä sormenjäljellä vauvan synnyttänyt khmerinainen vahvisti luopuneensa oikeudestaan vauvaan.
Tanja Tulonen, puheenjohtaja, Kohtuuttomat ry.
Epätoivo ajaa ihmiset äärimmäisiin tekoihin ja jopa lähteen ulkomaille näihin sijaissynnytyshoitojärjestelyihin.
Tanja Tulosella on tästä oma kokemus.
Tanja Tulonen: Me tehtiin näin myös elikkä meidän perhe on ollut sijaissynnytysjärjestelyissä ulkomailla,
Tanja Tulosella on tästä oma kokemus.
Tulonen: Me tehtiin näin myös elikkä meidän perhe on ollut sijaissynnytysjärjestelyissä ulkomailla. Googletin eri vaihtoehtoja ja sieltä sitten löyty ukrainalainen klinikka. Se oli todella suorastaan pelottavaa ja äärimmäisen hurjaa aikaa, se tuntui että ei se edes ollut omaa elämää vaan se oli jotain ihan muuta, koska se oli niin… äärimmäistä.
Ukrainan Harkovassa toimivan klinikan mukaan he ovat toteuttaneet yhteensä 19 onnistunutta sijaissynnytystä suomalaisille pareille.
grafiikka: Venäjä
Konstantin Svitnevin lakiasiaintoimisto on laatinut useita sopimuksia pohjoismaisten asiakkaiden ja venäläisten sijaissynnyttäjien välillä.
Konstantin Svitnev, toimitusjohtaja, Rosjurconsulting:
Meillä on Suomesta viisi asiakasta ohjelman eri vaiheissa,sekä heteropareja että sinkkuja.
MOT: Tarkoitatteko sijaissynnytyksiä?
Konstantin Svitnev: Aivan niin.
Konstantin Svitnevin Pietarin toimistossa tapaamme kahdeksannella kuulla olevan sijaissynnyttäjän. Kutsumme häntä Elenaksi. Elena muutti Pietariin jo kesän alussa. Koti on Vologdassa, kaukana Pietarista. Siellä ei tiedetä sijaissynnyttämisestä.
”Elena”: Vain ihan lähisukulaiset tietävät: äiti, isä, sisko ja veli. Tuttavani tuomitsevat sen
ja luulevat, että se on minun lapseni, jonka myyn.
Elenalla on kaksi omaa lasta. Hän on jo ehtinyt synnyttää kaksi vauvaa muille pareille.
Sijaissynnyttäjä luopuu vauvasta välittömästi synnytyksen jälkeen. Elenan toinen vauva tuli kuitenkin etuajassa. Sveitsiläiset vanhemmat eivät ehtineet Venäjälle ajoissa, ja sai hetken tutustua vauvaan.
”Elena”: Jouduin jopa imettämään sen. Pian virhe huomattiin ja vauva haettiin pois. Oli mukava pitää sitä hetki.
grafiikka: Ukraina
Ruotsin televisio on menossa tapaamaan ukrainalaista sijaissynnyttäjää. Natalian sijaisraskaus päättyi ennenaikaisesti, eikä hän enää voi saada lapsia. Natalian oma poika, joka on odottelee haastattelun ajan vieressä, syntyi aikanaan keisarinleikkauksella.
Myöhemmin,sijaissynnyttäjänä Natalia odotti kaksosia . Hän kertoo, miten kohtu ei lopulta kestänyt kuormitusta.
“Natalya”: Keisarinleikkausarpi repesi. Ensin pelkäsin, sitten tunsin syyllisyyttä siitä,etten pystynyt kantamaan lapsia
raskauden loppuun asti. Pelkäsin kauheasti,että he kuolisivat.
Kaksosvauvat syntyivät ennen aikojaan, eivätkä aiotut vanhemmat ehtineet Ukrainaan. Natalia ja hänen miehensä hoitivat vauvoja.
“Natalya”: Olimme heidän kanssaan päivittäin.Kaikki pitivät heitä meidän lapsinamme.Meitä kehotettiin kastamaan heidät ja antamaan heille nimet. Tämä on ollut kamalaa. He ovat pian 2-vuotiaita.Vasta pari kuukautta sitten lakkasin
muistelemasta heitä joka päivä.Katselin kuvia ja videoita.
On ollut vaikeaa. Totta puhuen,mikään raha ei ole sen arvoista. En pysty enää koskaan saamaan lapsia. Se oli lopputulos.
Venäjällä selviää, että sijaissynnyttäjä Elena ei ole lupaa kertoa kuinka paljon hän saa vauvan synnyttämisestä.
”Elena”: Nyt kolmannella kerralla hinta on korkeampi, tosin vain vähän.
MOT: Voitteko sanoa lukuja?
”Elena”: Olen allekirjoittanut sopimuksen, jota ei saa julkistaa.
Yritän selvittää synnyttäjien korvauksia Erkko Välimäeltä Suomessa.
Välimäki ei tiedä. Hän arvioi, että sijaissynnyttäjän osuus olisi sama kuin Yhdysvalloissa eli noin puolet kokonaishinnasta.
Erkko Välimäki, Suomen edustaja, Tammuz Nordic:
Jos puhutaan että jos se oli 53 000 euroa se paketti Ukrainassa niin varmasti samassa suhteessa saa se synnyttäjä siellä eli 25-30 000 euroo.
Asian tarkastaminen osoittautuu mahdottomaksi kun Tammuzin edustajat Israelissa, Suomessa ja Ruotsissa kertovat täysin eri lukuja. Tammuz ei julkista sopimuksiaan, joten hintahaarukka 17 – 12 000 euroa sanojasta riippuen jää arvioiksi.
Varmennettujen tietojen mukaan synnyttäjän korvaus Ukrainassa on reilusta 10 000 12 tuhanteen euroon.
MOT: onko tää reilua kauppaa?
Erkko Välimäki : Tullaan siihen siihen kysymykseen, jolla perusteella valitaan näitä synnyttäjiä,
yksi tärkeä kriteeri kriteeri oli se että (nainen) ei tulisi kovin köyhistä olosuhteista, jolloin olisi riski että hän tulisi tavallaan tilanteen pakottamana tähän että hän selviytyisi arjestaan niin, että myisi itsensä sitten sijaissynnytykseeen. Tätä halutaan välttää. Ja tämän takia naisia ei oteta tähän mukaan kovin köyhistä oloista.
Kun Tammuz markkinoi välityspalvelujaan pohjoismaisille asiakkaille, se kertoo myös, että naiset käyvät läpi psykologisen arvioinnin, jolla varmistetaan, että vauvan saaminen ei käy heille henkisesti liian raskaaksi.
Georgiassa tapaamme kaksi sijaissynnyttäjää. Klinikan kanssa allekirjoitettu vaitiolosopimus estää heitä esiintymästä omalla nimellään.
”Keti”: Ensi kerran kuulin sijaissynnytyksestä tv:stä. Olin vaikeassa
taloudellisessa tilanteessa.Kasvatin lapset äärimmäisessä koyhyydessä. Kamppailin rahapulan kanssa. Ei ollut varaa ostaa edes lapsille ruokaa.
”Anna”: Asuin turvakodissa, koska entinen mieheni pahoinpiteli minua. Etsin keinoa päästä suhteesta ja selviytyä jotenkin. Halusin nousta jaloilleni
ja jatkaa elämääni. Siksi halusin mennä siihen toimistoon ja ryhtyä sijaissynnyttäjäksi.
Kumpikin nainen on ylpeä, että on auttanut lapsettomia pareja. Anna on ollut mukana kaksi kertaa.
”Anna”: Totta kai fyysinen kipu paranee, mutta henkinen ei.Elämä jatkuu sen kivun kanssa. Ei pysty unohtamaan. Se on mahdotonta.
Ukrainassa tapaamme Marian, vaitiolosopimustensa vuoksi hänkään ei kerro kokemuksia omalla nimellään. Perhe asui Ukrainassa sota-alueella.
”Maria”:Sänky tärisi tai koko talo huojui, se tarkoitti, että jossain taisteltiin. Se on pelottavaa.
Maria ehdotti miehelleen sijaissynnyttäjäksi ryhtymistä, jotta perheellä olisi varaa ostaa talo Donetskista.
”Maria”: Sanoin hänelle, että yritetään sitä. Puhuimme kyllä riskeistä.Tilanteemme oli kuitenkin niin huono, että päätimme ottaa riskin. Kun kaikki oli ohi ja soitin miehelleni kertoakseni siitä,hän sanoi vain: "Luojan kiitos, että se on ohi." Ei muuta.
Perheen rahat riittivät juuri ja juuri asuntoon Donetskissa. Sitten sota saavutti perheen jälleen. Asunto myytiin tappiolla.
Nyt Maria on allekirjoittanut uuden sijaissynnytyssopimuksen ja odottaa kaksosia.
”Maria”: Tilanne on aivan sama. Tarvitsemme kipeästi asunnon.Toivon todella, että tämä on viimeinen sijaissynnytykseni.
Tanja Tulonen, puheenjohtaja, Kohtuuttomat ry.
Tällä tietämyksellä mikä minulla on tällä hetkellä näistä klinikoista Ukrainassa ja muualla, niin en missään tapauksessa lähtisi. Sillä hetkellä oli niin epätoivoinen olo ja tilanne, että näki että tämä on se yksi vaihtoehto, se yks kortti, mikä piti silloin katsoa.
Tanja Tulosen oma vuosien takainen kokemus ukrainalaiselta sijaissynnytysklinikalta päättyi pettymykseen.
Tanja Tulonen: Siellä oli sijaissynnyttäjä, tää oli siis kaupallinen sijaissynnytysjärjestely ja siellä tehtiin kaiken kaikkiaan neljä alkion siirtoa, joista sitten loppujen lopuksi ei lasta sitten tullut. Rahat ne kyllä otti meiltä hyvin säännöllisesti.
MOT: Paljonko teillä meni rahaa sinne?
Tanja Tulonen. No kyllä sinne yhden uuden auton verran meni rahaa, mutta sillä hetkellä sillä ei ollut merkitys, koska se oli se asia, mitä niin kuin koko itse elämässään tärkeimmäksi, se lapsen kaipuu oli niin suuri, että rahalla ei ollut mitään merkitystä.
Sijaissynnyttäminen on kansainvälistä liiketoimintaa, joka toimii eri maiden lakien väliin jäävällä harmaalla alueella.
Haluan tietää, mitä Suomen lähetystö tekee, kun hiljattain maahan saapunut pariskunta kävelee sisään hakemaan passia vastasyntyneelle.
Pietarista ei löydy vastaajaa. Soitan vielä Ukrainaan Suomen Kiovan lähetystöön.
Jari Määttänen, Suomen suurlähetystö, Kiova (puhelinhaastattelu):
Meillä ei valitettavasti ole todistetta sijaissynnytyksestä.
MOT: Jostainhan se vauva on ilmaantunut jos nää vanhemmat eivät ole asuneet siellä maassa pidempään – mitä siis tarkotat kun sanot että ei oo todistetta sijaissynnytyksestä, onks se niin, että sitä ei kysytä?
Jari Määttänen: Jos on syntymätodistus, johon vanhemmat on merkitty, niin ei meillä ole todistetta, että se olisi sijaissynnytys.
Käytännössä suomalaisviranomaiset sulkevat silmänsä, koska mikään laki ei kiellä ulkomaisia sijaissynnytyksiä.
Antti Leinonen, lainsäädäntöjohtaja, oikeusministeriö: Suomen viranomaiset ei voi vaikuttaa siihen, että mihin toimenpiteisiin suomalaiset ryhtyy ulkomailla.
Tilanne on sekava. Laki kieltää sijaissynnytykset vain Suomessa. Tuomioikeuskäytäntö onkin jo vuosia hyväksynyt ulkomailta hankitut vauvat Suomen rekistereihin.
Antti Leinonen: Mutta se ei tarkoita, että olisi suotavaa, että näitä tilanteita tulee tulee lisää
Leinosen mukaan Tammuzin toiminta Suomessa on sen sijaan vähintään harmaalla alueella.
Antti Leinonen: Tämä on varmaan asia, johon ei ole otettu vielä kantaa tuomioistuimessa, mutta
minun nähdäkseni jos sijaissynnytys on Suomessa kiellettyä niin myös sen sijaissynnytyksen markkinointi Suomessa on kiellettyä vaikka se toteutettaiskin ulkomailla, mutta tämä on minun näkemykseni.
Tapaamme Suomen Tammuzin edustajan Erkko Välimäen kanssa uudestaan syksyllä.
Erkko Välimäki:Nyt olen saanut tietää sijaissynnyttäjän nimen. Hän on 26 vuotta vanha ja hänellä on kaksi lasta jo omia lapsia. Jos kaikki menee hyvin niin 8.9. aloitetaan sitten hedelmöityshoidot näillä mun alkioilla.
MOT: Sehän on viikon päästä?
Erkko Välimäki: Se on viikon päästä… Vähän epätodelliselta tuntuu ja toivon, että kaikki menee hyvin.
Välimäki jää miettimään oikeusministeriöstä kuultua kantaa Tammuzin toiminnasta.
Erkko Välimäki, Suomen edustaja, Tammuz Nordic:
Hän siis pitää markkinointia laittomana, koska itse toiminta on laitonta…No me tietenkin toimitaan jokaisen maan lakien mukaan, ja tällä hetkellä ei ole siihen tarkempaa tarkempaa käytäntöä Suomessa niin me nyt jatketaan toistaiseksi ainakin.
Uudenmaan maistraatti joutuu ottamaan kantaa sijaissynnytyksellä syntyneisiin vauvoihin muutaman kerran vuodessa. Venäjällä ja Ukrainassa syntymätodistuksessa lukee vain vauvan tilanneiden suomaisvanhempien nimi.
MOT: Onko mitään käsitystä siitä, kuinka moni hakee passin ja vauvan väestörekisteriin koskaan kertomatta, että kyse on sijaissynnytyksestä?
Maisa Gynhter, henkikirjoittaja, Uudenmaan maistraatti: Sitä tietoa meillä ei ole.
MOT: Pitääks vanhempien kertoa siellä lähetystössä, että kyse on sijaissynnytysjärjestelystä?
Maisa Gynter: Pitää kertoa, koska syntymätodistuksesta ei käy ilmi
MOT: Suositteletteko, että asiakkaanne eivät kerro sijaissynnytyksestä, kun he hakevat passia lapsilleen?
Konstantin Svitnev, toimitusjohtaja, Rosjurconsulting: Suositukseni on, että ei pidä valehdella. Jos kysytään, pitää kertoa totuus. Asian voi pitää myös omana tietonaan, se ei kuulu muille. Jos laki velvoittaa vanhempia vastaamaan siihen kysymykseen, silloin heidän pitää vastata. Lakia pitää noudattaa. Jos sellaista lakia ei ole ja kyse on vain viranomaisen uteliaisuudesta, ei ole velvoitetta vastata
sellaiseen kysymykseen.
Maisa Gynther, henkikirjoittaja, Uudenmaan maistraatti:
Tieto tulee antaa sen takia, että jos sen jättää kertomatta, syyllistyy väärien tietojen antamiseen viranomaisille. Eli siinä syyllistyy samalla myös rekisterimerkintärikokseen. Eli jos maistraatti jälkikäteen saa tietää, että me ollaan järjestelmärekisteröity lapsi, joka on tosiasiassa syntyny sijaissynnytysjärjestelyin, ryhtyy maistraatti korjaamaan tietoa. Ja samalla tehdään myös poliisille tutkintapyyntö asiasta.
Suomalaiset selvästi ovat mukana kansainvälisessä sijaissynnytysbisneksessä.
Eivätkä vain asiakkaina.
Viime vuoteen asti suomalaisomistuksessa toiminut AVA-Peter klinikka on useita vuosia tarjonnut sijaissynnytyspalveluita aivan rajan takana Pietarissa. AVA_peter klinikka ehti tarjota sijaissynnytyspalveluita useita vuosia aivan rajan takana Pietarissa ennen kuin se noin vuosi sitten myyttiin.
MOT: eli omistit omien suomalaisten yhtiöidesi kautta valtaosan?
Ralph Ashorn, ent. pääomistaja, AVA-Peter (puhelinhaastattelu): Suomalaisten (yhtiöiden) joo, Ja sitten oli joitakin privaattihenkilöitä, suomalaisia ja sitten oli Mehiläinen ja Terveystalo – olisko Mehiläinen ollut joku 5-6% ja Terveystalo puolet siitä.
Nyt klinikka on myyty, suomaisomistajat eivät paljasta kauppahintaa.
Tanja Tulonen, puheenjohtaja, Kohtuuttomat ry.
Kyse on siitä, että Suomessa sijaissynnytys on kielletty, jonka vuoksi se ajaa ihmiset lähtemään ulkomaille sijaissynnytyshoitoihin. Eli on kyse tästä laista, mikä pitäis nyt saada muutettua Suomessa.
Erkko Välimäki, Suomen edustaja, Tammuz Nordic:
Kyllä hyväksikäytön riski tietysti olisi pienempi jos tämä tehtäisiin Suomessa valvotusti meidän järjestelmän mukaan.
Venäläisen Elenan laskettu aika on aivan näinä päivinä. Hänellä on oma tapansa muistella kolmea muille synnyttämäänsä vauvaa.
”Elena”: Aina kun heidän syntymäpäivänsä tulee, sytytän kynttilän ja toivotan heille onnea.
14 päivää sen jälkeen kun ukrainalainen Maria kertoi odottavansa kaksosia, tilanne muuttui äkisti.
”Maria”: Minulla oli sovittu tarkastus klinikalla, vanhemmat odottivat minua siellä. He olivat muuttaneet mieltään, he haluavat vain yhden lapsen - kello 11 toinen sikiö abortoitiin.
Lisää ohjelmasta
- Kambodžalainen sijaissynnyttäjä luovutti lapsen huoltajuuden suomalaiselle miehelle sormenjäljellään – oikeus vahvisti isyyden, vaikka sijaissynnytykset on Suomessa kielletty
- Epätoivo ajoi ukrainalaisen Marian ja georgialaisen Ketin sijaissynnyttäjiksi: ”Kun otin vauvan syliini, sieluuni alkoi sattua ja aloin itkeä”
- Veikkauksen vedonlyöntiuudistus: Uusi peliominaisuus herätti valvojassa huolen pelaajien oikeusturvasta, sopimuskumppania kiristetty
- Ihmelääke aiheutti kahdeksan suomalaispotilaan kuoleman ja se vedettiin markkinoilta – nyt lääkettä käytetään haittavaikutuksista huolimatta Suomessa enemmän kuin koskaan
- Vanhusten turvallisuus vaarantunut, työvuorolistoilla kikkailtu – Esperi Caren lippulaiva on saanut jatkaa, vaikka ongelmia on ollut kymmenen vuotta