Hyppää pääsisältöön

EU:n tuomioistuin: Mepit saavat jatkaa kulukorvausten salailua

Kuvituskuva, jossa näkyy leijailevia kuitteja.
Kuvituskuva, jossa näkyy leijailevia kuitteja. Kuva: Yle / Camilla Arjasmaa MOT

Meppien kulukorvaukset pysyvät edelleen piilossa. Euroopan unionin tuomioistuin päätti tänään, että Euroopan parlamentin ei tarvitse luovuttaa tietoja kulukorvausten käytöstä. Tuomioistuin perustelee päätöstään sillä, että asiakirjojen luovuttaminen rikkoisi meppien yksityisyyden suojaa.

Marraskuussa 2015 joukko toimittajia kustakin Euroopan unionin 28 jäsenmaasta nosti ryhmäkanteen Euroopan parlamenttia (EP) vastaan. Suomesta mukana on ollut Ylen MOT-toimitus.

Parlamentti oli kieltäytynyt antamasta toimittajien pyytämiä tietoja siitä, miten 751 parlamentin jäsentä (MEP) käyttää kulukorvauksiaan.

–Toimittajien piti mennä oikeuteen saadakseen asiakirjoja, joiden pitäisi olla julkisia. Tuomioistuimen päätös vahvistaa, että kulukorvauksien seuranta on näillä säännöillä mahdotonta, eli sääntöjä on kiireellisesti muutettava. Pallo on nyt parlamentilla, europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.) sanoo. Hautala kuuluu ainoana suomalaisena parlamentin puheenjohtajistoon, joka tekee parlamentin sääntöjä koskevia päätöksiä.

Heidi Hautala i EU-parlamentet.
europarlamentaarikko Heidi Hautala (Vihreät) Heidi Hautala i EU-parlamentet. Kuva: © European Union 2018 - Source : EP Heidi Hautala

Parlamentti maksaa mepeille palkan ohella heidän virkatehtävissään syntyvät matkakulut, päivärahat ja summan avustajien palkkaamiseen.

Näiden lisäksi edustajat saavat niin sanottua yleistä kulukorvausta noin 4400 euroa kuukaudessa, vuosittain yhteensä 40 miljoonaa euroa. Raha on tarkoitettu kotimaan toimistokuluihin, mutta osalla mepeistä ei ole ollut toimistoja lainkaan. Parlamentti ei valvo rahojen käyttöä eikä vaadi kuluista kuitteja.

Tämä on naurettava viesti vain vuotta ennen seuraavia EU-vaaleja.― Nicholas Aiossa, Transparency International

Mepit ovat toistuvasti äänestäneet kulukorvausten tiukempaa valvontaa vastaan. Euroopan parlamentin puhemiehistö päätti viimeksi heinäkuussa jatkaa käytäntöä, jossa yleisen kulukorvauksen käyttöä ei edelleenkään tarvitse avata.

Käytäntöä on vaadittu muutettavaksi muun muassa siten, että pakollisia olisivat kulukuittien säilyttäminen, käyttämättömän kulukorvausosan palauttaminen sekä varojen käytön tarkastus ja julkistaminen. Selkeimmin avoimuutta on vastustanut Euroopan kansanpuolueen EPP:n ryhmä.

Korruption vastainen Transparency International pitää EU-tuomioistuimen päätöstä kovana iskuna avoimuudelle.
–Kulukorvaukset salataan toimittajilta, kansalaisilta ja kansalaisjärjestöiltä. Luottamus EU-instituutioita kohtaan on jo nyt hyvin alhainen. Tämä on naurettava viesti vain vuotta ennen seuraavia EU-vaaleja, asiantuntija Nicholas Aiossa Transparency Internationalista sanoo.

Toimittajat harkitsevat valittavansa tuomioistuimen päätöksestä.
–Mepit käyttävät veronmaksajien rahoja. Varainkäytön tulisi olla läpinäkyvää, jotta sitä olisi mahdollista valvoa, sanoo slovenialainen tutkiva toimittaja Anuška Delić. Hän koordinoi asian esille nostanutta toimittajaryhmää.

Grafiikka tapahtuminenetenemisestä vuodesta 2013 tähän päivään
Grafiikka tapahtuminenetenemisestä vuodesta 2013 tähän päivään Kuva: Yle / Camilla Arjasmaa MOT