Hyppää pääsisältöön

Perjantai-dokkari: Topi of the Caribbean

Perjantai-dokkari Topi of the Caribbean kertoo suomalaisen risteilypäällikön Topi Ylösen työntäyteisestä viikosta Karibianmerellä, Turussa rakennetulla Freedom of the Seas -aluksella.

Se on kuin kelluva kaupunki Karibian aalloilla, kyydissä on 4800 matkustajaa ja 1200 miehistön jäsentä.

- Kaikki mitä tapahtuu pienessä kaupungissa voi tapahtua myös täällä. Se vain tapahtuu nopeammin, Topi sanoo.

Lue lisää: Risteilymatkailun kasvu tuo vuodessa 80000 uutta työpaikkaa – suomalainen Topi Ylönen isännöi yhtä Turun telakan suurinta loistoristeilijää Karibialla

Topin työpäivä alkaa aamukahdeksalta ja päättyy usein vasta puolilta öin. Risteilypäällikkö on laivan kasvo. Topin tavoite on, että 95 prosenttia aluksen asiakkaista tuntee hänet - ja osaa sanoa suomeksi ainakin ”moi”.

- Viiden vuoden aikana olen tehnyt runsaat 30 risteilyä vuodessa. Laskin, että noin puoli miljoonaa matkustajaa tuntee minut etunimeltä. Se on Helsingin verran ihmisiä, Topi nauraa.

Topin tiimissä työskentelee 110 viihdetaiteilijaa yli 30 maasta. Nuorin on 18 ja vanhin 60-vuotias.

- Kaikki mikä liittyy laivalla viihtymiseen on minun vastuullani: Tanssijat, laulajat, muusikot, esiintyjät, lasten aktiviteetit, aikuisten aktiviteetit, urheiluaktiviteetit, Tv-tuottaminen, jäätanssijat, DreamWorks -hahmot, Topi luettelee.

Työnteko monen kansalaisuuden kanssa on sekä haastavaa että vapauttavaa.

- Täällä ymmärtää, että kaikki ovat vain ihmisiä riippumatta siitä, mistä he tulevat tai minkä näköisiä ovat. Se rikkoo rajoja. Ei näe enää ulkokuorta, vaan keskittyy siihen, mitä kukakin ihminen on, Topi avaa.

Hän näkee matkailun kaikkea muuta kuin itsekkäänä.

- Matkailu on parhaita asioita, mitä voi antaa itselleen. Suurin rikkaus elämässä on se mitä olen tehnyt - ei se mitä omistan, Topi sanoo. Hänen oma omaisuutensa mahtuu kolmeen matkalaukkuun ja kahden neliön varastokoppiin.

- Matkailu vaikuttaa ympäristöön, mutta myös ihmiseen itseensä. Mitä enemmän ymmärrät itseäsi, sitä enemmän ymmärrät maailmaa ja sitä enemmän etsit ratkaisuja, etkä ongelmia, Topi Ylönen kiteyttää.

Perjantai-dokkari on nyt katsottavissa Areenassa ja esitetään Perjantai-ohjelmassa Yle TV1:ssä 28. syyskuuta klo 21.05.

Uusimmat sisällöt - Perjantain artikkelit