Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Malmö – jengien varjossa

Ylen Ulkolinja ohjelmassa kulkee ruotsalaispoliisin mukana Malmön ongelma-alueilla.
Malmön alueen nuorille tarjotaan mielekästä toimintaa kaduilla norkoilemisen sijaan. Ylen Ulkolinja ohjelmassa kulkee ruotsalaispoliisin mukana Malmön ongelma-alueilla. Yle TV1

TV1 torstaina 4.10.2018 klo 22.00 - 22.55. uusinta sunnuntaina 7.10. klo 22.50
Katsottavissa Areenassa

Ruotsin kolmanneksi suurin kaupunki Malmö on niittänyt kyseenalaista mainetta viime vuosien ampumavälikohtausten ja jengiväkivallan takia.

Kesällä surmattiin kolmen kuukauden aikana kahdeksan ihmistä ja vain kahdessa tapauksessa tekijät on saatu kiinni. Vuosina 2010-2017 kaupungissa on ollut 466 ampumistapausta, joissa 35 ihmistä on saanut surmansa.

Ulkolinja kiertää poliisin kanssa Malmön ongelma-alueilla selvittämässä, miten rikollisuutta yritetään saada hallintaan. Mistä kaupungin ongelmat johtuvat ja miten niitä pitäisi ratkaista?

Nuorisolle mielekästä toimintaa

Malmössä on kaikkiaan kolme poliisin erityisen haastavaksi luokittelemaa aluetta. Näillä alueilla on työttömyyttä ja köyhyyttä, avointa huumekauppaa, väkivaltaa ja turvattomuutta.

”Okei, nyt kuoli taas yksi, seuraavana päivänä toinen ja sitten taas yksi. Sitten tajutaan, että viikossa on murhattu jo seitsemän tyyppiä”, kuvailee Lindängenin alueella asuva parikymppinen Abdel Rahman Fakhru.

Hän pyörittää kaveriensa kanssa viikonloppujen yöjalkapallotoimintaa. Tavoitteena on tarjota Lindängenin alueen nuorille mielekästä toimintaa kaduilla norkoilemisen sijaan.

Monilla yöjalkapalloa pelaavista nuorista on henkilökohtaisia kokemuksia väkivallasta ja rikollisuudesta. Huumekaupasta saatava helppo raha houkuttelee erityisesti koulunsa keskeyttäneitä nuoria.

Pahimmat kulmat rauhoittuneet

Malmössä jengirikollisuus ja ampumiset ovat keskittyneet maahanmuuttajavaltaisille vuokrataloalueille. Ongelmien takia Ruotsissa on vaadittu maahanmuuton rajoittamista ja tiukempaa kotouttamispolitiikkaa.

Pahimpia kulmia on saatu rauhoitettua, kun muun muassa poliisien partiointia on lisätty, samoin valvontakameroita.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Minna Pye. Kuvaus: Ghadi Boustani. Tuotanto: Yle, 2018.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.