Hyppää pääsisältöön

Älkää kysykö

Mullon tulivuori sisälläin
Mullon tulivuori sisälläin Mullon tulivuori sisälläin Kuva: Kalevi Pollari Pelle Miljoona

Yle Radio Suomessa on sunnuntaina 30.9.2018 vieraana kotimainen punkin legenda Pelle Miljoona. Hän oli paikalla, kun punk saapui Suomeen 40 vuotta sitten. Näin aikakautta muistelee myös toimittaja Kalevi Pollari.

Isi,mistä lähti punk? Boredom,boredom,boredom. Rokkenroll oli pirun harvinaista 1976-77. Jos punkin nostovoimia etsii musiikista, tulee nopeasti mieleen kaksi ponnahduslautaa, proge ja disko. Voiman ja vastavoiman laki. Progressiivinen rock valikoitui mammuttitautisena punkkarien hampaisiin erityisesti. Disko nyt taas oli siskoille. Jos punkin lähteitä etsii yhteiskunnasta, niin työttömyys,erityisesti nuorten, ja pysähtyneisyys. Suomessakin oli virallinen yhteiskunta, jota me siihen syntyneet emme älynneet kutsua Kekkoslovakiaksi. Vielä.

Britanniassa juhlittin kuningattaren 25-vuotista virassaoloa 1977. Suomessa UKK:lla sama tuli täyteen vähän myöhemmin, maaliskuussa 1981. Kekkonen kyllä oli ehtinyt runnoa loppuvuodesta -75 kasaan vielä hätilahallituksen. Englannissa seurasi tyytymättömyyden talvi, 1978, Winter of discontent,joka kasvoi shakespeariaanisiin mittoihin viimeistään silloin kun haudankaivajatkin menivät lakkoon Liverpoolissa ja Manchesterissa. Vähän kaikki oli seis ja tähän rakoon iski kohta Maggie Thatcher. Laki ja järjestys. Kuri ja epäjärjestys.

Joskus varmaankin tammikuussa 1978 Tampereen yo-talolle saapui keikalle Pelle Miljoona & N.U.S. Lavalle nousi helvetinmoisesta pakkasesta käheä nuorimies, vyötti itsensä Suomen lipulla päällystettyyn rumputuoliin, kertoi että paku oli jämähtänyt jonnekin keskelle suomenniemeä ja kylmä oli tehnyt kurkulle tehtävänsä. Mutta mitä sitten seurasi teki vaikutuksen kaikkiin paikallaolijoihin. Se kolahti,aiheutti voiman ja meissä nuorimmissa vielä vastavoimankin silloisille opiskelijameiningeille.

Kalevi,19, oli edellisenä syksynä päässyt Tampereen yliopistoon omaksi ja opettajien yllätykseksi laakista sisään opiskelemaan yhteiskuntatieteitä. Akateeminen tilanne oli se,että varsinkin taistolaisuutena tunnettu Suomen
kommunistisen puolueen Kremliin kallellaan ollut siipi oli ylioppilaskuntavaaleissa ollut jo vuosia vahvoilla. Tampereen Yliopiston Marxillaiset Ryhmät, TYMR, oli alakuppilan ja ilmoitustaulujen kuningas. Tutorit, nuo uskossaan väkevät vuotta vanhemmat ja joskus montakin vuotta vanhemmat meitä noviiseja yrittivät vaivihkaa opastaa oikeaan ryhmään. Rekrytointilaisuuksina toimivat ennen kaikkea bileet,jotka sinipaidoilla (väri tuli muistaakseni DDR:stä) olivat kuulemma kaikkein kiihkeimmät. Mitä sitä ei nuori toisiin lähemminkin tutustuakseen tekisi?

Väkivalta ja päihdeongelma

Suomalainen on sellainen,että kun sille oikein kovaa huutaa, se soutaa vastarannalle. Airon ja vastahangan laki. Kun Pelle oli ladannut ”PERRKELE, olen työtön”, alkoi tutorien ja muitten paremmin tietävien keskuudesta kuulua buuausta ja nurinaa. Asian tarkistettuani kuulin,että eihän tuollaisella rähinällä ole mitään tekemistä musiikin kanssa. Ai mitäh? Itsehän te kuulutatte kapinaa ja sitten kun se on teidän silmienne ja korvienne edessä, vallankumous röyhtäileekin kaljaansa.

Kymmenkunta meitä kai oli,jotka lähdimme tanssilattialle testaamaan pogoamista. Kukaan ei sylkenyt, paitsi ehkä hiukan henkisesti kalkkisten kanavan suuntaan. Tämän jälkeenkin olen vuosikausia tunnistanut tyyppejä,jotka tuona iltana osoittivat oitis ennakkoluulottomuutensa. Tunnen edelleenkin kuuluvani siihen porukkaan.

Ulkoisesti punk ei meissä parikymppisissä ihan heti näkynyt. Irokeesit vedeltiin vasta,kun nuoremmat teinit olivat näyttäneet katutaisteluissa mallia. Hölmöt punkkari/diinari -sodat vähän aikaa jakoivat Suomen nuorisoa. Kohta kahdelta taholta kaikui kuitenkin huuto ”Yhdistytään!”, Pelle ja Stray Cats. Punkin politiikka oli henkilökohtaisuus ja talojakin valtailtiin. Lepakko on saanut valtakunnan julkisuuden kulttuurihistoriassa, mutta Tampereellakin vallattiin purkutuomion saaneen Verkatehtaan värjäämö ihan ydinkeskustassa,sitten nuorisotoimisto ja vielä nuorisotoimesta vastanneen apulaiskaupunginjohtaja Paavo Lehtisen kotiovellekin mentiin mieltä osoittamaan.

Vaadimme tilaa, vaadimme tilaa! Kyllä kaupunki nuoria muistaa! Tampereen säpinöitten kapinakenraali oli asiaan kuuluvasti nainen, myöhempien aikojen nukkeanimaattori Katariina Lillqvist,17v, oli ämyrihommissa ja piti porukan kasassa. Itsekin ajauduin jopa sorkkarautahommiin,sen voinee nyt tunnustaa,kun rikos on vanhennut. Värjäämön valtaamista edeltäneenä yönä Tampereen pitkätukkaisin punkkari Wiljami, Itu-filosofi,kaverini Timo ja minä kävimme ”tarkistamassa” onko värjäämö valtaamisen väärtti paikka. Olihan se. Valtauksen jälkeen myös selvisi miksi talon isoimmassa tilassa oli seinällä valtava pressu. Joskus iltapäivän puolella värjäämölle saapui moukarinheittäjäpoliisi Harri Huhtala. Hän osoitti sympatiaa nuorten tilapyrkimykselle ”Mutta kun nääs tarttis tota moukarinheittookin harjotella”. Muutenkaan kytät eivät olleet natsisikoja, vaan kaitsivat porukkaa asiallisesti ympäri kaupunkia.

Kirjavaa joukkoa olivat 70-80-lukujen vaihteen vaihtoehtoihmiset. Mutta kuka on Pertti Ström? Raija Forsström sai kiihdytettya Hesarin jutulla juuri Pellen ensimmäisen yo-talokeikan aikoihin debatin nuorison suojelun nimissä Sex Pistolsin räkäistä kätkätystä ja hakaneuloja vastaan. Harvemmin muistetaan,että vaikka Sex Pistolsiin Suomeen tuloa ei olisikaan näin estetty, sen olisi sitten estänyt yhtyeen hajoaminen San Franciscossa tammikuussa 1978


Räkäinen kätkätys vaimenee

Isi,mitä teki punk? No, jos pitäisi valita kolme ääntä kuvaamaan rokkenrollin sielunsyvyyttä,kyllä räkäinen kätkätys olisi yksi. Erikoismaininnat siis Virtaselle,Kontralle,Sleeppareille,Hurriganesille ja Feelgoodille. Lisätään myös Coitus Int, kun jukeboxin raunioista nousee Jimi Hendrix ja kysyy pistorasiaa. Eli meillä oli vahvat pohjat muuttua punkin luvatuksi maaksi,jossa koko räyhähengestä iski tai lopulta laajeni suomirock. Yhteiskunta? Sehän olemme me.

http://www.kaleva.fi/viihde/taistelu-pistolsista/292584/ Kaleva ja Forsström

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi