Hyppää pääsisältöön

Docventures Talk Show pohti hirmuvaltaa ja pahuutta: Voiko syrjäytyminen johtaa terrorismiin Suomessa? – Katsojat järkyttyivät: “Hirvittävä olisi katsoa kun oma isä ammutaan”

Docventures Talk Show pureutui hirmuvallan ja väkivallan syihin. Mihin syrjäytyminen ja toimettomuus voi ajaa ihmisen? Tätä leffakellarissa pohtivat väitöskirjatutkija Karin Creutz, Hesarin vastaava päätoimittaja Kaius Niemi sekä konfliktinratkaisujärjestö CMI:n Hussein al-Taee. Illan dokumentti City of Ghosts järkytti ja sai sekä leffakellarin keskustelijat, että Docventures-yhteisön pohtimaan pelkoa siitä, ettemme mekään ole ääriliikkeiltä turvassa.

Syyrian lisäksi myös Suomen tilanne puhutti leffakellarin keskustelussa. Tunna Milonoff kertoi, kuinka alkoi vuonna 2015 pohtia, miten moni Suomeen saapuneista turvapaikanhakijoista on ollut toteuttamassa väkivaltaisuuksia. (Katso kohdasta 18:35)

– Ja ellei sitä, niin varmasti tulee paljon traumatisoituneita ihmisiä, jotka ovat toimettomia, tuntevat osattomuutta ja merkityksettömyyden tunnetta. Joka on parasta maaperää radikalisoitumiselle. Edelleen moni pelkää samaa, ja moni mitätöi tämän pelon, kohauttaa olkaa, ettei ole mitään totuusperää. Mulla on työkalut ymmärtää, että ihan täysin se ei ole totta. Mutta pelko on totta ja meidän pitäisi jollain tavalla kuunnella niitä pelkoja.

Tutkija Karin Creutz tekee tutkimustaan paljon ihmisten parissa.

– Olen itse epäonnistunut ajoittain tutkijana, että on nopea sulkemaan ovia, kun pitäisi pyrkiä ymmärtämään, mistä huolet kumpuaa ja miten niitä voi ymmärtää ja pyrkiä ratkaisemaan ilman konflikteja.

Illan dokumentti City of Ghosts herätti voimakkaita tunteita myös katsojissa. Palkittu elokuva antaa kasvot rohkeille kansalaisjournalisteille, jotka lähettävät henkensä uhalla maailmalle kuvia ja videoita Isisin runtelemasta Raqqasta Syyriassa.

Leffakellarin keskustelussa Hussein al-Taee huomautti, että vielä 2010 Suomessa ei oltu valmiita reagoimaan kriiseihin.

– Ajateltiin, että Suomi on tällainen lintukoto, missä ei tapahdu ainakaan mitään niin mittavaa kuin Lähi-idässä tapahtuu. Nyt on huomattu, että itse asiassa voi tapahtua, al-Tee sanoi.

Hän kertoi esimerkkejä siitä, kuinka Suomessa pyritään eri keinoin estämään väkivaltaista radikalisoitumista. Hänen mukaansa tärkeää on katsoa erityisesti kotoperäistä toimintaa aatesuunnasta huolimatta ja tarttua ihmisiin, jotka ovat vaarassa pudota ekstremismin kuiluun.

– Ei katsota ainoastaan tyyppejä, jotka voisivat lähteä sotatoimialueelle, vaan ihan "meidän poikia", yli sataatuhatta syrjäytymisvaarassa olevaa nuorta.

Keskustelussa pohdittiin useaan otteeseen sitä, voisiko jokin synnyttää Suomessa vastaavan leimahduspisteen, joka saisi nuoret miehet tarttumaan äärimmäisiin keinoihin.

Creutz huomautti, että suomalaisessa keskustelussa kytee jo nyt väkivallan siemen: kun tavallisilla ihmisillä on tarve asemoitua, ollaan jo ongelmissa. Kun puheessa hyväksytään väkivalta mitä tahansa ihmisryhmää kohtaan, ollaan jo tilanteessa, jossa yhteiskunta voi kokonaisuudessaan radikalisoitua. (Katso kohdasta 43:55)

– Koetaan, että [tiettyjen ihmisryhmien] oikeuksia voidaan leikata, eikä haittaa, että tulee sivullisia uhreja. Koetaan, että tärkein asia on turvallisuus. Silloin ollaan jo prosessissa, jossa lähdetään peukaloimaan oikeusvaltion periaatteita ja kansalaisoikeuksia. Ja se on ongelma, Creutz sanoi.

Irakissa taistelujen keskellä kasvanut Hussein al-Taee: Siihen loppui kostonhimoni

Illan vieraista sekä Hussein al-Taeella että Kaius Niemellä ovat olleet paikan päällä kriisialueella todistamassa terrorismin tuhoavuutta.

Al-Taeen perhe pakeni Irakista hänen ollessaan 7-vuotias. Riku Rantalan kysyessä, onko al-Taee itse ollut vaarassa joutua koston kierteeseen, al-Taee kertoi pysäyttävän tarinan siitä, kuinka hän pikkupoikana veljensä kanssa tuli ilmiantaneeksi naapurinsa vastarintaliikkeelle. Tapaus vainoaa häntä edelleen. (Katso kohdasta 02:07)

– Isä löi avokämmenellä täysiä naamaan ja sanoi, mistä sinä tiedät, onko hän oikeasti yhtään mitään. Saatat olla syy sille, että nuo tytöt jäävät isättömiksi. Siihen kostonhimoni loppui lopullisesti. En tiedä miehen kohtaloa, al-Taee sanoi.

Helsingin Sanomien päätoimittaja Kaius Niemi on aiemmin urallaan ollut raportoimassa Kosovossa ja Afganistanissa humanitääristen kriisien keskellä. (Katso kohdasta 08:08)

– Muistan tilanteen, jossa 30 000 – 40 000 ihmistä tulee huonossa kunnossa etnisiä puhdistuksia pakoon Albanian puolella Kosovossa, mukana lapsia hirvittävän huonossa kunnossa. Menin kommunistipatsaan taakse, ja kyynelet valuivat.

Syyriaan lähteneen Davidin äiti: "Alku oli aika kauheaa"

Docventures Talk Show'ssa käsiteltiin myös Ylen tutkivan journalismin yksiköiden MOT:n ja Spotlightin tiistaista juttua Poikani, terrorismista epäilty (Katso kohdasta 25:41 Davidin ja hänen äitinsä haastattelu)

Leffakellarissa tunnettiin sympatiaa äidin kokemuksia kohtaan ja pohdittiin yleisesti vierastaistelijoiden kohtaloa sekä Isiin keinoja sitouttaa ihmisiä väkivaltaan.

– Tuntien tätä Isisin kuoleman kulttia, he eivät tunne perussääntöjä siitä, miten ollaan moraalisia tai hyviä ihmisiä tai kilttejä. On hyvin vaikea olla siinä jengissä vain puhtaasti auttamassa. Samanaikaisesti uskon täysillä näitä äitejä Suomessa, jotka aidosti ajattelevat, että poikansa on viaton, al-Taee sanoi.

"Siinä on valmis resepti tuholle"

Miten pahuus voidaan kukistaa? Kuinka nuoret miehet ja muut saadaan pysymään hyvän puolella? Docventures Talk Show päättyi ratkaisujen etsintään.

al-Taee havainnollisti rauhanprosessia juomalasillaan: kun yhteiskunnassa tapahtuu jotain pahaa, osa ihmisistä heilahtaa lasin ulkopuolelle. Ja ellei heitä oteta keskusteluun mukaan, he ovat helppoa riistaa ääriliikkeille. (Katso koko esimerkki kohdasta 41:26)

– Kun toimivaa oikeuslaitosta ei ole, ei ole sananvapautta, niin mihin sä menet? Satasella saa Kalashnikovin, hän kuvasi ja lisäsi:

– Siihen lisätään ideologia, Isis, niin siinä on valmis resepti tuholle.

Keskustelun lopuksi vieraat peräänkuuluttivat empaattisuutta. Kaius Niemi vaati myös suomalaiselle tyypillisen pragmaattisuuden rinnalle periaatteellisuutta. (Katso kohdasta 50:45)

– Onko Suomessa liikaa sellainen kulttuuri, että me vähän naureskellaan diktatuureille? Onhan Pohjois-Korea hauska, kun siellä on niitä hassuja juttuja, mutta muistetaanko me oikeasti periaatteellisesti, että se maa on maailman suurin vankileiri?

Keskustelu jatkuu tänään keskiviikkona kello 15 Yle Puheella, kun Rikun ja Tunnan vieraana on Lähi-idän asiantuntija Olli Ruohomäki. Hän tutki väkivaltaista ekstremismiä ja radikalisoitumista tuoreessa Turun terrori-iskun tutkintaraportissa. Katso koko Talk Show ja leffa Areenasta!

Keskustele

Uusimmat sisällöt - Docventures