Hyppää pääsisältöön

Oscar-ehdokkuus oli vasta alkua: Selma Vilhusen Tyttö nimeltä Varpu Areenan leffatärppinä

Kaikkien aikojen nuorin Jussi-voittaja Linnea Skog on Tyttö nimeltä Varpu, joka etsii isäänsä ja itseään Selma Vilhusen ohjaamassa kasvutarinassa. Valloittava elokuva Areenassa viikon ajan ja tv-ensi-illassa Kakkosella 26.9. klo 21.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Selma Vilhunen (s. 1976) nousi kotimaisten tekijöiden eturiviin lyhytelokuvalla Pitääkö mun kaikki hoitaa? (2012), joka valittiin peräti Oscar-ehdokkaaksi vuonna 2014. Vastaavan tunnustuksen oli aiemmin saanut ainoastaan yksi toinen suomalaiselokuva, Aki Kaurismäen Mies vailla menneisyyttä.

Nyt esitettävä Tyttö nimeltä Varpu (2016) on Selma Vilhusen debyytti pitkän näytelmäelokuvan puikoissa. Sittemmin Vilhunen on ohjannut myös keppihevosharrastajista kertovan, yhtä lailla kiitetyn dokumentin Hobbyhorse Revolution.

Riipaiseva, mutta myös raikas Tyttö nimeltä Varpu ei kerää irtopisteitä sentimentaalisuudella, vaan sen koskettavuus syntyy vähäeleisestä luontevuudesta, jota on tavattu kutsua "elämänmakuiseksi". Hallitun kokonaisuuden kruunaa aikuisuuden kanssa kipuilevaa äitiä näyttelevän Paula Vesalan ja Jori Sjöroosin musiikki.

Elokuvan sydän on kuitenkin 12-vuotiaana Varpuna loistava, täysin ansaitusti parhaan naispääosan Jussin voittanut Linnea Skog. Liian paljon vastuuta aivan liian varhain kantamaan joutuneen heppatytön rooli on kansainvälistä tasoa.

Katso myös:

Yle TV2