Hyppää pääsisältöön

Simon Reeve matkustaa taas: Turkki, Kolumbia ja Venäjä

Simon Reeve tutkii amurintiikerin jälkiä sarjassa Simon Reeve Venäjällä
Simon tutkii amurintiikerin jälkiä itäisessä Siperiassa Simon Reeve tutkii amurintiikerin jälkiä sarjassa Simon Reeve Venäjällä Kuva: BBC Simon Reeve,teeman dokumentit

Teemalta tuttu Simon Reeve nähdään syksyllä 2018 kolmessa uudessa ohjelmassa.
Teema keskiviikkoisin 26.9.–31.10. klo 21. Jaksot Areenassa 30 päivää

Simon Reeven uusien ohjelmien ensimmäinen matkakohde on Turkki, dramaattinen ja kaunis maa, joka on nyt maailmanpolitiikan polttopisteessä.

Turkki

Ensimmäisessä osassa Simon saapuu mahtavaan miljoonakaupunki Istanbuliin ja ihailee Egeanmeren kirkkaita vesiä, mutta hän vierailee myös Turkin ja Syyrian levottomalla rajalla.

Maailman tiettävästi vanhimmalla viininviljelyseudulla Simon tapaa paikallisen viinitarhan omistajan. Viinin myyminen on käymässä entistä hankalammaksi muslimimaassa, jossa on vanhoillinen hallitus.

Istanbulissa Simon muun muassa keskustelee kiistellyn presidentti Erdoganin kannattajien kanssa ja tapaa rakennusmestarin, joka on toteuttamassa yhtä maailman suurimmista moskeijoista.

Rannikolla Simon majoittuu maan kalleimpaan luksushotelliin. Alueen matkailuelinkeino on kuitenkin pahoissa vaikeuksissa, kun Syyrian sota ja terrorismin uhka ovat karkottaneet turistit.

Turkin eteläisellä rajalla Simon vierailee leireissä, joissa asuu satoja tuhansia Syyrian sodan maahan tuomia pakolaisia. Monet yrittävät nyt rakentaa uutta elämää Turkissa, mutta tykkitulen ja rakettien jatkuva jyly muistuttaa koko ajan sodasta, joka on vain muutaman kilometrin päässä.

Ohjelman toisessa osassa Simon matkustaa Taurusvuorille alkuperäisten turkkilaisten pariin. Yoruk-nimellä tunnettu paimentolaiskansa polveutuu alueen vanhimmista turkkilaisista asukkaista, mutta heidän perinteinen elämäntapansa on ahdingossa: sitä uhkaa niin modernisoituminen kuin valtion islamistinen politiikka. Eivätkä yorukit ole ainoa vähemmistökansa, jolla on napit vastakkain Turkin hallituksen kanssa. Kurdialueilla on taisteltu vuosikymmeniä. Alueella, jonne ulkomaalaisia toimittajia ei hevin päästetä, Simon kuvausryhmineen todistaa, kuinka yksi Turkin vanhimmista kaupungeista on raunioina kurdimilitantteja vastaan tehdyn iskun jäljiltä.

Kolumbia

Kolumbia on maa, joka on historiansa käännekohdassa. Puoli vuosisataa kestäneessä sisällissodassa on saanut surmansa yli 200 000 ihmistä ja seitsemän miljoonaa on joutunut jättämään kotinsa. Vuonna 2016 allekirjoitettiin lopulta rauhansopimus, jonka pitäisi tuoda maahan vakautta.

Tyynenmeren rannalla sijaitsevassa Buenaventuran kaupungissa Simon ottaa selvää oikeistolaisista puolisotilaallisista joukoista, jotka nyt hallitsevat maan kokaiinikauppaa. Medellínissä nähdään, miten kaupunki on onnistunut kääntämään kehityksen suuntaa. Maaseudulla puolestaan kokanviljelijät vaativat valtiolta apua voidakseen vaihtaa muihin viljelyskasveihin.

Venäjä

Lopuksi nähdään kolmeosainen matka Venäjällä.

Venäjän sisällä on jatkuvasti meneillään voimakas muuttoliike länteen. Venäjän valtio pyrkii samalla pitämään kiinni maan itäisistä osista. Vladivostokissa Simon poikkeaa uudessa valtavassa kasinossa, joka on rakennettu houkuttelemaan rahamiehiä ja turisteja rajan takaa Kiinasta. Mutta Venäjän itäosien todellinen rikkaus on luonnonvaroissa. Valtavan taigan metsävarat ovat arvokas aarre, joka houkuttelee epärehellisiäkin toimijoita.

Syvällä metsässä Simon vierailee luonnonsuojelualueella, jossa elää amurintiikereitä. Nämä kissapedot ovat vaarassa, kun metsiä hakataan lainvastaisesti, mutta koska kuvioon liittyy myös viranomaisten korruptiota, juttu on liian arkaluontoinen ja Simon painostetaan poistumaan maisemista.

Matka jatkuu pohjoiseen kohti Jakutskia, kaupunkia, joka on kokonaan rakennettu ikiroudan varaan. Mutta ilmasto on lämpenemässä ja routa sulaa. Siperian maastoon on ilmestynyt salaperäisen oloisia jättiläismäisiä kraattereita, jotka ovat pelottava merkki ilmastonmuutoksen etenemisestä.

Toisessa osassa Simon nousee Siperian radan junaan Baikaljärven rannalla ja matkustaa Krasnojarskiin, missä muistetaan edelleen 1990-luvun väkivaltaiset levottomuudet. Kaupungin kasvot ovat noista ajoista muuttuneet melkoisesti.

Simon kohtaa myös siperialaisen uskonyhteisön, joka palvoo eläkkeellä olevaa liikennepoliisia jälleensyntyneenä Kristuksena. Messias itse antaa Simonille harvinaisen haastattelun. Matkalla tavataan myös tuvalaisia kurkkulaulajia ja kasakkapartio.

Jakso päättyy muslimienemmistöiseen Dagestaniin, jota on vaivannut jihadistinen väkivalta. Simon näkee, miten turvallisuusjoukot koirapartioineen käyvät terroristeja vastaan ja kuinka paikalliset kyläläiset yrittävät ylläpitää nuorallakävelyn perinnettä.

Kolmannessa, viimeisessä osassa ollaan Euroopan puoleisella Venäjällä. Vai Ukrainassa? Matka alkaa Krimin niemimaalta, jonka Venäjä liitti itseensä vuonna 2014. Sen jälkeen Putinin hallinto on investoinut suuria summia miehittämäänsä alueeseen ja rakentanut valtavan sillan saadakseen Krimille suoran tieyhteyden varsinaiselta Venäjältä – kuvausten aikaan silta on ollut vielä kesken.

Krimillä kärsitään kuitenkin mm. vesipulasta, sillä Ukraina on sulkenut niemimaalle vettä kuljettaneen kanavan. Kuivuus haittaa myös safaripuiston omistajaa, joka ylpeänä esittelee leijoniaan.

Länsi-Venäjän aavoilla tasangoilla Simon näkee kyliä, joista väki on kaikonnut ja tapaa maalaisia, jotka kokevat, ettei Moskova piittaa heistä lainkaan. Pienessä maalaissairaalassa sinnikäs lääkäri jaksaa taistella sairaalan sulkemista vastaan.

Matka päättyy Moskovaan ja Pietariin. Eremitaasissa Simon etsii turhaan merkkejä vallankumouksen satavuotispäivästä ja pohtii nyky-Venäjän valtion ristiriitaista suhdetta neuvostoaikaan.

  • Simon Reeve Turkissa (Turkey with Simon Reeve Series 1), Britannia 2017
  • Simon Reeve Kolumbiassa (Colombia with Simon Reeve), Britannia 2017
  • Simon Reeve Venäjällä (Russia with Simon Reeve), Britannia 2017

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa