Hyppää pääsisältöön

Väkivaltaa, huumeita, haaveita tähteydestä ja perheestä – Ei koskaan enää -dokumentti kertoo räppäri Mercedes Bentson tarinan

Räp-artisti Linda-Maria Roine alias Mercedes Bentso
Räp-artisti Linda-Maria Roine alias Mercedes Bentso Kuva: Kerttu Hakkarainen Mercedes Bentso,KulttuuriCocktail

Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla ensi-iltansa saava Ei koskaan enää -dokumentti kertoo, miten huumenuoresta kasvoi provosoiva räppäri. Linda-Maria Roineen ironisessa taiteilijanimessä yhdistyvät laatuautomerkki ja narkomaanien suosima lääkeaine. Dokumentissa valotetaan, mistä väkivaltaa ja hyväksikäyttöä hehkuvat lyriikat syntyvät.

Ohjaaja ja käsikirjoittaja Aino Suni kuvasi huumeista irrottautunutta Linda-Maria Roinetta ensimmäisen kerran dokumenttiaan varten Helsingin Itäkeskuksessa vuonna 2013. Parikymppisen räppärin ensimmäinen single ja musiikkivideo oli jo julkaistu. Roine oli joitakin vuosia aiemmin notkunut samalla pahamaineisella Tallinnanaukiolla epävarmana ja koulukiusattuna lukion kesken jättäneenä teininä, joka käytti huumeita ja rötösteli.

Nyt 25-vuotias nainen kertoo eläneensä aivan toisessa todellisuudessa kuin tavalliset, työssäkäyvät kansalaiset. Huumeet tytölle esitteli senaikainen poikaystävä.

– Oli tosi maagista astua siihen huumeiden maailmaan 16-vuotiaana. Yhtäkkiä näin kaikki asiat ihan eri tavalla, muistelee Roine.

Roine pörräsi huumeporukkansa kanssa Itiksessä ja katseli ihmeissään jouluostoksilla käyskenteleviä ihmisiä.

– Tajusin, että kaveriporukkani jaotteli ihmiset kahteen eri maailmaan. Ihmiset olivat joko hyödykkeitä, joista pystyi jotenkin hyötymään taloudellisesti tai uhkia, kuten vaikkapa poliiseja ja vartijoita, kuvailee Roine jakolinjaa.

Räp-artisti Mercedes Bentso dokumenttielokuvassa Ei koskaan enää.
Räp-artisti Mercedes Bentso dokumenttielokuvassa Ei koskaan enää. Kuva: Aino Suni Mercedes Bentso,KulttuuriCocktail

Me ihmiset emme ole roskia

Käynnissä oleva keskustelu syrjäytyneistä ja heihin suhtautumisesta, on Roineelle pettymys. Hän onnistui jättämään päihteet ja niitä käyttävät kaveriporukkansa 17-vuotiaana. Sen jälkeen hän keskittyi räp-musiikin tekemiseen. Kuiville päästyään hän on osallistunut julkiseen keskusteluun nuorten syrjäytymisestä. Keskustan Riikka Moilasen Oulun valtuustossa pitämä, ihmisroskien puhdistusta koskeva puheenvuoro oli Roineelle järkytys. Hän ei hän usko, että kyseessä oli vahinko.

– Hän oli keksinyt omasta mielestään tällaisen hauskan punch linen, että kun ollaan huolissaan nyt tästä katukivetyksen likaisuudesta, niin mites tämä ihmisroska? Se loukkasi älyttömästi eikä vain minua, koska mä olen sieltä noussut, vaan myös kaikkia mun kuolleita ystäviä, joita hän kutsuu roskaksi. Malmin hautausmaalleko sitten roska on haudattu?

Roineen mielestä suomalainen yhteiskunta on epätasa-arvoinen, eikä jokainen suinkaan ole oman onnensa seppä. Syrjäytymisen juuret ovat syvällä.

– Meillähän on Suomessa lukutaidottomia aikuisiakin!

“On uskomatonta, että on mies joka ei lyö tai raiskaa”

Vaikka Aino Sunin ohjaama ja käsikirjoittama dokumentti keskittyykin Mercedes Bentson musiikilliseen uraan, siinä kerrotaan myös Roineen kokemasta parisuhdeväkivallasta ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Nyt nainen on onnellinen, sillä ensimmäisen kerran hänellä on mies, joka ei lyö, raiskaa tai jätä puolustamatta. Se tuntuu uskomattomalta, kertoo Roine dokumentissa.

– Jos jään jonkun miehen kanssa kahdestaan samaan huoneeseen, ei minulle ole ollenkaan itsestään selvää, että se ei raiskaa mua tai yritä sitä, tai lyö, jos se on vihainen. Näitä asioita mä odotan tapahtuvaksi. Mä en ikinä uskonut, että voin löytää parisuhteen, jossa voin tuntea itseni turvalliseksi, iloitsee Roine.

Roineen elämän ensimmäinen turvallinen miesystävä on tuomittu kahdesta murhasta. Janne Raninen istuu elinkautista vuonna 2003 Vuosaaressa tehdystä ruotsinturkkilaisen rikollisen palkkamurhasta. Tätä ennen hänet oli tuomittu serbialaisen rikollispomon murhasta Ruotsin Solvallassa. Raninen on julkisuudessa kertonut opiskelevansa ja odottavansa elämää kaidalla tiellä Roineen kanssa. Suhteesta kerrotaan avoimesti dokumentissa, ja on pari antanut jo tänä syksynä yhteisen haastattelunkin Helsingin Sanomille.

Linda-Maria Roine kertoo, että miehensä rikostaustan jättäminen pois dokumentista olisi ollut naurettavaa. Parisuhde on kirvoittanut kommentteja tuntemattomilta ja palaute on hyvin sukupuolittunutta. Naisena hän saa graafisempia viestejä. Yhdessä näistä häntä uhattiin joukkoraiskauksella. Hän ei kuitenkaan kadu avoimuuttaan.

– Mulla on alusta asti ollut sellainen periaate, että tuon itse julkisuuteen asiat, joista voi tulla negatiivista palautetta. Olen avoimesti oma itseni sen ihmisen kanssa, jonka kanssa olen, Roine sanoo.

Ei koskaan enää -dokumentti esitetään Rakkautta ja anarkiaa -elokuvafestivaalilla Helsingissä 28. syyskuuta 2018. Samalla käynnistyy etenkin nuorille naisille suunnattu kampanjakiertue, joka kannustaa hakemaan apua, jos läheisiin ihmissuhteisiin liittyy väkivaltaa. Kiertueen elokuvanäytöksissä ovat mukana Naisten Linja ja Rikosuhripäivystys.

Ei koskaan enää -dokumentin ohjaaja Aino Suni ja räp-artisti Linda-Maria Roine alias Mercedes Bentso
Ei koskaan enää -dokumentin ohjaaja Aino Suni ja räp-artisti Linda-Maria Roine alias Mercedes Bentso Kuva: Pauliina Grym Mercedes Bentso,KulttuuriCocktail

Linda-Maria Roineen ja Aino Sunin haastattelun Kulttuuriykkösessä voi kuunnella Areenassa:

Kommentit