Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Nosteessa radio pääkuva

YleX Nosteessa: Esittelyssä Raivo, jonka musiikissa kotikutoinen nostalgia kietoutuu urbaaniin soundiin

Raivo-artistin promokuva, kiharapäinen mies makaa patjalla hymyillen filmikamera kädessään.
Raivo on tuore Nosteessa-artisti. Raivo-artistin promokuva, kiharapäinen mies makaa patjalla hymyillen filmikamera kädessään. Kuva: Promokuva Nosteessa (YleX)

Uuden musiikin X -ohjelman Anne Lainto ja Ida Karimaa valitsevat viikoittain soittoon yhden bändin tai artistin, jolla ei ole vielä levytyssopimusta, tai jonka on sopimus pienen levy-yhtiön tai julkaisijan kanssa. Tällä viikolla vuorossa on Raivo.

Raivo tekee raukeaa indiepoprockia.

Uuden musiikin X:n toimittajat Ida Karimaa ja Anne Lainto kommentoivat:
Raivokkaasta nimestään huolimatta indieartisti Raivo ei vaikuta vihaiselta. Kiireettömän rento soundi on hivelevä yhdistelmä kotikutoisen kuuloista kitarointia ripauksella modernia urbaania soundia. Hyvällä tavalla laiska laulusoundi ja rakkauden perään kurkottelevat lyriikat sopivat oivallisesti syyskuun haaveiluun sekä ajatuksissa kadulla kävelemiseen.

Mikä sai sinut aloittamaan musiikin tekemisen?

– Raivo hölmöili, jonka seurauksena ranne murtui syksyllä 2016. Se oli turhauttavaa ja päivät tuntuivat pitkiltä. Yksikin raaja kipsattuna tekee arjesta todella kömpelöä. Rutiinit menivät uusiksi ja piti keksi jotain korviketta arkeen. Musiikin kuuntelu palautti mieleeni kauniita ja positiivisia muistoja. Inspiroituneena kaivoin kitaraa esiin ja aloin säveltää musiikkia. Nostalgia on parasta huumetta.

Miten kuvailet musiikkiasi?

– Raivon musiikki on nostalgiahakuista indiepoprockia. Genre saattaa tuntua huojumiselta, mutta se ei aiheuta stressiä. Niin kauan kun Raivo pitää kiinni niin ei ole mitään hätää.

Mistä sanoituksesta olet erityisen ylpeä ja miksi?

– "Aika käy pitkäks, vaikka lupas jäädä lyhyeen. Ei ikävä voi iskee vastaan, vastahan me kohdattiin?" Teksti on tuollaista kryptistä suomalaista sanaleikkiä, eikä voi kuin olla ylpeä siitä. Se kuvastaa hyvin tunnetta, kun ihastuu elämänsä rakkauteen lujaa ja maailma muuttuu eikä pysty enää kontrolloimaan sitä. Ehkä nolottaa tunteet, kun ihastuminen tekee ihan nössön, mutta se onkin parasta.

Jos Yksin soisi elokuvassa, mitä kohtauksessa tapahtuisi?

Yksin soisi 90-luvun rikosdraamaelokuvassa kohtauksessa, jossa nuori Mel Gibson kävelee yöllä New Yorkin katuja pitkin sateessa. Mel Gibson päätyy samanlaiseen karavaanariin kuin Tappava Ase -elokuvissa. Gibson makaa sängyllä ja on juuri menossa nukkumaan, muttei saa unta. Hän jää katselemaan kattotuuletinta.

Miten kappale syntyi?

– Koitin soitella kitaralla Beatlesin All my loving -biisiä ja yhtäkkiä siitä tuli jotain ihan muuta. Soitin demon Miselle (Mikko Pennanen), ja sen jälkeen syntyi visio kappaleesta. Kappale oli valmis, kun saimme bassolinjoihin R'n'B:tä ja väliosaan “tappajahai”-melodia.

Minkälaisia tulevaisuuden haaveita ja suunnitelmia sinulla on?

– Haaveeni on nähdä Huuhkajat arvokisoissa. Sitä odotellessa suunnittelen keinon, miten pääsisin työstämään Raivon debyytti EP:tä.

Onko sinusta Nosteessa-artistiksi? Lähetä demo musatoimittajille täältä!