Hyppää pääsisältöön

Arvio Barack Obaman esiintymisestä Nordic Business Forumissa – haluaa turvata demokratian, mutta luottaa superyksilöihin

Yhdysvaltojen entinen presidentti Barack Obama osoittaa yleisöön Oslo Business Forum -tilaisuudessa syyskuussa 2018.
Yhdysvaltojen entinen presidentti Barack Obama Oslo Business Forum -tilaisuudessa syyskuussa 2018. Yhdysvaltojen entinen presidentti Barack Obama osoittaa yleisöön Oslo Business Forum -tilaisuudessa syyskuussa 2018. Kuva: EPA-EFE/HAAKON MOSVOLD LARSEN Barack Obama,KulttuuriCocktail

Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama piipahti bisneseliitin Nordic Business Forum -tapahtumassa Helsingissä. Häntä haastatteli tuhatpäisen yleisön edessä Skypen perustaja, ruotsalainen Niklas Zennström. Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä Obama sanoi ja arvioidaan sanotun vaikuttavuutta ja osumatarkkuutta.

Mikä on maailman tila?

Maailma on kutistunut globalisaation ja digitalisaation myötä. Ihmiset ovat yhä tiukemmin kiinni toisissaan. Se antaa osalle mahdollisuuden menestyä ennenkokemattomalla tavalla. Moni myös huomaa, ettei osaa riittävästi pärjätäkseen. Syntyy sekä rikkautta että epätasa-arvoa. Esiin astuu ihmisiä, joiden ratkaisu on rakentaa muureja ja pyrkiä erottamaan ihmisiä toisistaan, kuten ennen vanhaan.

Rikkaissa länsimaissa ihmiset eivät ole tyytyväisiä elämäänsä, vaikka ovat rikkaampia kuin koskaan. Ratkaisevaa on suhteellinen vauraus eli se, miten kukin kokee oman asemansa suhteessa ympärillä eläviin ihmisiin.

Pitkän päälle ei ole mahdollista, että vain osalla maailman ihmisistä menee hyvin.

Maailmassa ei ole enää salaisuuksia. Kun nigerialainen näkee puhelimestaan, millaista elämää Ruotsissa eletään, hän ajattelee, että se voisi olla mahdollista hänellekin. Tämä aiheuttaa siirtolaisuutta siinä missä konfliktitkin. Pitkän päälle ei ole mahdollista, että vain osalla maailman ihmisistä menee hyvin.

Mitä on tehtävä?

Koska nykyiset hallinnot ovat liian hitaita maailman muutosten edessä, on keksittävä, miten kansallisvaltio ja kansainvälinen yhteisö päivitettäisiin. Ilmastonmuutoksen kaltaisten megaongelmien ratkaisu ei onnistu miltään valtiolta yksin.

Sekä politiikassa että liike-elämässä pitäisi ajatella nykyistä pitkäjänteisemmin. Ongelma on, että lyhytjänteisyydestä palkitaan. Miten uudistaa politiikka niin, että kansalaiset äänestäisivät pitkälle tähtääviä ehdokkaita?

Valtio, joka perustuu yhteisille säännöille, kunnioittaa ihmisoikeuksia ja sitä, että jokainen pääsee vaikuttamaan, mahdollistaa väittelyn ja sen, että riidat voidaan ratkaista. Sen varaan pitää edelleen rakentaa. On lisättävä sekä hyvin paikallista politiikkaa että ylikansallista yhteistyötä.

Kun ihmiset menettävät työnsä ja pettyvät ja hermostuvat, tarvitaan hyvää politiikkaa. Esimerkiksi Suomessa köyhinkin lapsi voi mennä yhteen maailman parhaista kouluista. Sen ansiosta jokainen ajattelee, että voi itsekin onnistua. Tämä synnyttää onnellisuutta ja tasa-arvoa.

Suomessa köyhinkin lapsi voi mennä yhteen maailman parhaista kouluista.

On myös jatkuvasti puolustettava ja uudistettava instituutioita, jotka mahdollistavat demokraattisen dialogin, sellaisia kuin sanan- ja lehdistönvapaus.

Myös yritysten pitäisi kiinnostua demokratian ydininstituutioiden suojelemisesta. Yrittäjät, kiinnostukaa politiikasta ja osallistukaa enemmän!

Tämän liberaalin, markkinoihin ja sääntöihin uskovan mallin haastaa vaihtoehto, jossa valta annetaan rajatulle joukolle ihmisiä. Jako voi perustua heimoon, rotuun, uskontoon tai kansallisuuteen. Usein käännytään myös vahvan johtajan puoleen ja ongelmista syytetään ulkopuolelle jääviä. Politiikka ei saa perustua tällaiseen heimoajatteluun.

Obaman oma ratkaisu

On panostettava nuoriin ihmisiin. Obaman säätiö auttaa nuoria kasvamaan johtajiksi ja muutoksen tekijöiksi. Säätiö yrittää välttää hyväntekeväisyyden yleisen ongelman eli sen, että keskitytään rakenteisiin ja etsitään teknisiä ratkaisuja. Muutos lähtee ihmisistä ja siitä, että tehdään yhdessä.

Nykynuoret ovat kaikkialla täynnä positiivista energiaa. He ovat kasvaneet maailmaan, jossa ei ole rajoja, jossa vaikutteet liikkuvat nopeasti ja jossa erilaisuus ja innovaatiot ovat hyviä asioita.

Pohjimmiltaan ihminen on viehtynyt totuuteen ja ystävällisyyteen.

Nuoret ovat yhtä idealistisia kuin aina ennenkin ja haluavat muuttaa maailman paremmaksi. Heillä on kiinnostusta sekä politiikkaan että bisnekseen, mutta ei samanlaista luottamusta järjestelmiin kuin ennen.

Kuten John F. Kennedy sanoi, ei ole sellaista ongelmaa, jota ihminen ei voisi ratkaista, koska valtaosa ongelmista on ihmisen tekoa. Hyviä ihmisiä on valtavan paljon enemmän kuin pahoja. Edistys ei ole aina nopeaa, mutta historian pitkä kaari on kurottanut kohti parempaa.

Kannattaa olla optimisti. Pohjimmiltaan ihminen on viehtynyt totuuteen ja ystävällisyyteen.

Toimittajan arvio: säihkyvä pettymys

Obaman esiintyminen oli pettymys. Valitettavasti.

Barack Obama on maailman toiseksi paras puhuja – hänen vaimonsa Michelle lienee se paras. Tälläkin kertaa hän esiintyi sulavasti ja hauskasti. Näyttipä entinen presidentti vähän liikuttuvankin puhuessaan vaimostaan ja tyttäristään.

Tietenkin Obama myös kehui Suomea. Hän vakuutti ihailleensa pitkään tätä “maailman onnellisinta” maata, jolla on paljon opetettavaa muille.

Obaman esitys oli pettymys.

Obaman esitys oli vähän kuin tv-haastattelu ilman jatkokysymyksiä. Olisi ollut kiinnostavampaa kuulla hänen puheensa. Nyt Obamaa haastatteli hänen fanikseen tunnustautunut Niklas Zennström, joka ei pyrkinyt syventämään Obaman vastauksia kysymällä niihin perusteluja tai tarkennuksia. Kun Obama nosti esiin pakolaiskriisin tai sen, että nykydemokratiassa poliitikon ei kannata ajatella seuraavia vaaleja pidemmälle, olisi ollut jännittävää kuulla, mitä hänen mielestään asioille pitäisi tehdä.

Obaman oma analyysi maailman tilasta ja kehityksestä ei ollut yllättävä. Se oli sellainen, kuin sivistyneeltä ja liberaalilta ex-vallanpitäjältä voi odottaakin. Siinä oli samanlaista kokonaishahmotuksen selkeyttä ja varmuutta kuin vaikkapa suositulla historioitsijalla Yuval Noah Hararilla.

Obama on päättänyt käyttää eläkevuotensa auttamalla säätiönsä kautta nuoria lahjakkuuksia eri puolilla maailmaa. Ratkaisu on yksilökeskeinen. Vaikka hän puhui yhteistyön ja varsinkin ylikansallisten järjestelmien tärkeydestä, hänen oma valintansa maailman muuttamiseksi on valmentaa kyvykkäitä yksilöitä. Hyvin sopiva ratkaisu sulavalle supermiehelle.

Muistan kuinka matkustin vuonna 2009 Sambiaan. Luin koneessa afrikkalaisen lentoyhtiön lehteä, jossa intoiltiin afroamerikkalaisen miehen valinnasta Yhdysvaltain presidentiksi. Lehti korosti, että Afrikasta puuttuu tällaisia yksilöitä ja sen takia asiat eivät etene. Mietin silloin, että eikö pikemminkin tarvita sellaista järjestelmää, jossa kaikki voivat osallistua. Ja ajattelen niin edelleen. Vaikka onhan meilläkin kovin suosittu presidentti ja perinnettä vahvan johtajan kaipaamisessa.

Ehkä Obama on kuitenkin valinnut oman tiensä oikein. Hän on täydellinen keulakuva ja innostaja, jota on kiva kuunnella. Hänen kaltaistensa lisäksi tarvitaan sitten niitä, jotka purkavat maailmanmenoa vielä pienempiin osiin ja niitä, jotka pystyttävät suomalaisen koulun kaltaisia järjestelmiä ja pyytävät sinne ihan jokaisen.

P.S. Ehkä hauskin ja suomalaiseen parhaiten uppoava juttu oli se, kun Obama kävellessään lavalle sanoi, että “täällähän on hienompaa kuin luulin.” Kehu, joka jää vaivaamaan. Oliko se sittenkään kehu?

Keskustele