Hyppää pääsisältöön

Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

Marianne Faithfull. Kuva dokumentista Faithfull.
"Ihmisääni on tavattoman paljastava." Marianne Faithfull. Kuva dokumentista Faithfull. Kuva: Stephane Sednaoui Marianne Faithfull,naislaulajat,laulajat,populaarimusiikki,faithfull

Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kaikki kuuluu hänen äänessään.

Marianne Faithfull oli 17-vuotias katolisen sisäoppilaitoksen kasvatti, kun hän nousi julkisuuteen 1960-luvun kiihkeästi svengaavassa Lontoossa. "As Tears Go By", enkelikasvoinen nuori nainen lauloi haikeasti, suu lähellä mikkiä, ja lumosi kaikki.

Sen jälkeen tapahtui paljon ja nopeasti: menestys laulajana, poptähteys, avioliitto ja äitiys, rakastuminen Mick Jaggeriin, huumeinen rockelämä skandaaleineen, jääminen heroiinikoukkuun, alamäki ja kodittomuus – sekä nousu pohjalta, oman äänen löytäminen ja paluu musiikintekijäksi.

Albumi Broken English ilmestyi vuonna 1979, ja se merkitsi Faithfullin suurta paluuta. Hän on siitä asti ollut populaarimusiikin omaperäisimpiä naislaulajia. Sellaista ääntä, karheaa ja syvää, raastavaa ja hellää, ei kukaan saa ilmaiseksi.

Komean uran tehnyt Faithfull, 71, on juuri nyt ajankohtainen uuden levyn vuoksi. Marraskuun alussa ilmestyvän albumin nimi on Negative Capability, ja sillä ovat mukana muun muassa Nick Cave, Warren Ellis ja Ed Harcourt. Ensimmäinen single, Nick Caven kanssa tehty The Gypsy Faerie Queen on juuri ilmestynyt, ja se lupaa hyvää.

Uudet laulut kertovat rakkaudesta, yksinäisyydestä ja vanhenemisesta. "I’m afraid it’s open-heart surgery, darling", Faithfull totesi The Observerin haastattelijalle. Eli levyn rehellisyys on yhtä osuvaa ja pelottavaa kuin avosydänleikkaus.

Marianne Faithfull dokumenttielokuvan julisteessa
Marianne Faithfull dokumenttielokuvan julisteessa Marianne Faithfull,Faithfull,Elokuvajuliste,teeman rockdokumentit

Marianne Faithfullin tapahtumarikas elämä on totisesti kertomisen arvoinen tarina. Hän kertoi sen itse vuonna 1994 suorasukaisissa ja itseironisissa muistelmissaan. Mutta sen jälkeenkin on tapahtunut paljon.

Uusimman dokumenttielokuvan Faithfullista ja tämän hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut ranskalainen näyttelijä Sandrine Bonnaire. Vaikka Faithfull ilmoittaa kameran edessä ettei yhtään pidä ajatuksesta, hän on avoin ja hauska ja antaa tehdä itsestään tyylikkään muotokuvan.

Faithfullin Suomen-ensi-ilta on Teemalla lauantaina 28.9. kello 20.00. Areenassa dokumentti on 30 vuorokautta.

Ihmisääni on tavattoman paljastava, sen takia ihmiset eivät mielellään kuuntele omaa ääntään. Lauluääni kertoo vielä enemmän, siitä kuulee asioita joita ei voi piilottaa."― Marianne Faithfull, 1996

 • Faithfull (Marianne Faithfull, fleur d’ame, Ranska 2017) Dokumenttielokuva, ohjaus Sandrine Bonnaire.

 • Kohti palkintogaalaa – Oscar-voittajia Teemalla

  Neljä voittajaa ja yksi ehdokas virittävät Oscar-tunnelmaan.

  Teemalla valmistaudutaan vuoden 2019 Oscar-gaalaan katsomalla Oscar-palkittuja elokuvia 1940-luvulta 2010-luvulle. Torstaista lauantaihin 21.2.–23.2.2019. To 21.2. Kaksoiselämää Teema klo 21.00, Areenassa 7 päivää Kino Klassikon Oscar-viikon elokuva on George Cukorin ohjaama, vuonna 1947 valmistunut noir-jännäri Kaksoiselämää.

 • Kaksoiselämää on film noir -klassikko murhanhimoisesta mustasukkaisuudesta

  Kahden Oscarin jännärissä näyttelijä tulee hulluksi.

  Pääosa-Oscarin vei vuonna 1948 Ronald Colman roolistaan jännärissä, jossa näyttelijä esittää Othelloa ja samastuu liikaa mustasukkaiseen roolihahmoonsa. Miklós Rózsa palkittiin Oscarilla musiikista. Oscar-viikon Kino Klassikko torstaina 21.2.2019 klo 21.00.

Yle Teema