Hyppää pääsisältöön

Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

Marianne Faithfull. Kuva dokumentista Faithfull.
"Ihmisääni on tavattoman paljastava." Marianne Faithfull. Kuva dokumentista Faithfull. Kuva: Stephane Sednaoui Marianne Faithfull,naislaulajat,laulajat,populaarimusiikki,faithfull

Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kaikki kuuluu hänen äänessään.

Marianne Faithfull oli 17-vuotias katolisen sisäoppilaitoksen kasvatti, kun hän nousi julkisuuteen 1960-luvun kiihkeästi svengaavassa Lontoossa. "As Tears Go By", enkelikasvoinen nuori nainen lauloi haikeasti, suu lähellä mikkiä, ja lumosi kaikki.

Sen jälkeen tapahtui paljon ja nopeasti: menestys laulajana, poptähteys, avioliitto ja äitiys, rakastuminen Mick Jaggeriin, huumeinen rockelämä skandaaleineen, jääminen heroiinikoukkuun, alamäki ja kodittomuus – sekä nousu pohjalta, oman äänen löytäminen ja paluu musiikintekijäksi.

Albumi Broken English ilmestyi vuonna 1979, ja se merkitsi Faithfullin suurta paluuta. Hän on siitä asti ollut populaarimusiikin omaperäisimpiä naislaulajia. Sellaista ääntä, karheaa ja syvää, raastavaa ja hellää, ei kukaan saa ilmaiseksi.

Komean uran tehnyt Faithfull, 71, on juuri nyt ajankohtainen uuden levyn vuoksi. Marraskuun alussa ilmestyvän albumin nimi on Negative Capability, ja sillä ovat mukana muun muassa Nick Cave, Warren Ellis ja Ed Harcourt. Ensimmäinen single, Nick Caven kanssa tehty The Gypsy Faerie Queen on juuri ilmestynyt, ja se lupaa hyvää.

Uudet laulut kertovat rakkaudesta, yksinäisyydestä ja vanhenemisesta. "I’m afraid it’s open-heart surgery, darling", Faithfull totesi The Observerin haastattelijalle. Eli levyn rehellisyys on yhtä osuvaa ja pelottavaa kuin avosydänleikkaus.

"Ihmisääni on tavattoman paljastava, sen takia ihmiset eivät mielellään kuuntele omaa ääntään. Lauluääni kertoo vielä enemmän, siitä kuulee asioita joita ei voi piilottaa", Faithfull on sanonut.

Marianne Faithfull dokumenttielokuvan julisteessa
Marianne Faithfull dokumenttielokuvan julisteessa Marianne Faithfull,Faithfull,elokuvajuliste,teeman rockdokumentit

Marianne Faithfullin tapahtumarikas elämä on totisesti kertomisen arvoinen tarina. Hän kertoi sen itse vuonna 1994 suorasukaisissa ja itseironisissa muistelmissaan. Mutta sen jälkeenkin on tapahtunut paljon.

Uusimman dokumenttielokuvan Faithfullista ja tämän hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut ranskalainen näyttelijä Sandrine Bonnaire.

Vaikka Faithfull ilmoittaa kameran edessä ettei yhtään pidä ajatuksesta, hän on avoin ja hauska ja antaa tehdä itsestään tyylikkään muotokuvan.

Ihmisääni on tavattoman paljastava, sen takia ihmiset eivät mielellään kuuntele omaa ääntään.― Marianne Faithfull, 1996
  • Faithfull (Marianne Faithfull, fleur d’ame, Ranska 2017) Dokumenttielokuva, ohjaus Sandrine Bonnaire.

Faithfullin Suomen-ensi-ilta oli Teemalla lauantaina 28.9.2018. Uusinta Naisten maaliskuussa Teemalla 14.3.2020, Areenassa 30 vuorokautta.

Lisää ohjelmasta

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa