Hyppää pääsisältöön

Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

Marianne Faithfull. Kuva dokumentista Faithfull.
"Ihmisääni on tavattoman paljastava." Marianne Faithfull. Kuva dokumentista Faithfull. Kuva: Stephane Sednaoui Marianne Faithfull,naislaulajat,laulajat,populaarimusiikki,faithfull

Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kaikki kuuluu hänen äänessään.

Marianne Faithfull oli 17-vuotias katolisen sisäoppilaitoksen kasvatti, kun hän nousi julkisuuteen 1960-luvun kiihkeästi svengaavassa Lontoossa. "As Tears Go By", enkelikasvoinen nuori nainen lauloi haikeasti, suu lähellä mikkiä, ja lumosi kaikki.

Sen jälkeen tapahtui paljon ja nopeasti: menestys laulajana, poptähteys, avioliitto ja äitiys, rakastuminen Mick Jaggeriin, huumeinen rockelämä skandaaleineen, jääminen heroiinikoukkuun, alamäki ja kodittomuus – sekä nousu pohjalta, oman äänen löytäminen ja paluu musiikintekijäksi.

Albumi Broken English ilmestyi vuonna 1979, ja se merkitsi Faithfullin suurta paluuta. Hän on siitä asti ollut populaarimusiikin omaperäisimpiä naislaulajia. Sellaista ääntä, karheaa ja syvää, raastavaa ja hellää, ei kukaan saa ilmaiseksi.

Komean uran tehnyt Faithfull, 71, on juuri nyt ajankohtainen uuden levyn vuoksi. Marraskuun alussa ilmestyvän albumin nimi on Negative Capability, ja sillä ovat mukana muun muassa Nick Cave, Warren Ellis ja Ed Harcourt. Ensimmäinen single, Nick Caven kanssa tehty The Gypsy Faerie Queen on juuri ilmestynyt, ja se lupaa hyvää.

Uudet laulut kertovat rakkaudesta, yksinäisyydestä ja vanhenemisesta. "I’m afraid it’s open-heart surgery, darling", Faithfull totesi The Observerin haastattelijalle. Eli levyn rehellisyys on yhtä osuvaa ja pelottavaa kuin avosydänleikkaus.

Marianne Faithfull dokumenttielokuvan julisteessa
Marianne Faithfull dokumenttielokuvan julisteessa Marianne Faithfull,Faithfull,Elokuvajuliste,teeman rockdokumentit

Marianne Faithfullin tapahtumarikas elämä on totisesti kertomisen arvoinen tarina. Hän kertoi sen itse vuonna 1994 suorasukaisissa ja itseironisissa muistelmissaan. Mutta sen jälkeenkin on tapahtunut paljon.

Uusimman dokumenttielokuvan Faithfullista ja tämän hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut ranskalainen näyttelijä Sandrine Bonnaire. Vaikka Faithfull ilmoittaa kameran edessä ettei yhtään pidä ajatuksesta, hän on avoin ja hauska ja antaa tehdä itsestään tyylikkään muotokuvan.

Faithfullin Suomen-ensi-ilta on Teemalla lauantaina 28.9. kello 20.00. Areenassa dokumentti on 30 vuorokautta.

Ihmisääni on tavattoman paljastava, sen takia ihmiset eivät mielellään kuuntele omaa ääntään. Lauluääni kertoo vielä enemmän, siitä kuulee asioita joita ei voi piilottaa."― Marianne Faithfull, 1996

 • Faithfull (Marianne Faithfull, fleur d’ame, Ranska 2017) Dokumenttielokuva, ohjaus Sandrine Bonnaire.

Yle Teema

 • Peggy Guggenheimilla oli paha addiktio – taiteeseen

  Dokumenttielokuva tahtonaisesta ja museon perustajasta.

  Dokumenttielokuva miljonäärisuvun oudosta linnusta, boheemista oman tiensä kulkijasta ja 1900-luvun tärkeimpiin modernin taiteen kerääjiin kuuluneesta Peggy Guggenheimista on täynnä taidetta ja rakkautta.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Loppusyksystä nähdään Kurosawan samuraielokuvia. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Teeman elokuvafestivaali valtaa kanavan 28.11.–2.12.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!