Hyppää pääsisältöön

Peggy Guggenheimilla oli paha addiktio – taiteeseen

Dokumentin Peggy Guggenheim, taiteen rakastaja mainoskuva
Dokumentin Peggy Guggenheim, taiteen rakastaja mainoskuva Teemalauantai,Peggy Guggenheim: Art Addict,teeman dokumentit

Dokumenttielokuva Peggy Guggenheimista on täynnä taidetta ja rakkautta.

Miljonäärisuvun outo lintu, boheemi oman tiensä kulkija Peggy Guggenheim (1898–1979) rakasti taidetta ja taiteilijoita. Uusi dokumenttielokuva kertoo, miten hänestä tuli yksi 1900-luvun merkittävimmistä modernin taiteen kerääjistä ja mesenaateista. Värikästä elämää täynnä taidetta, surrealismia ja suhteita kommentoi myös Peggy itse ennen kuulumattomalla ääninauhalla.

Peggy Guggenheimin elämäntarinaan liittyy suuria historiallisia käänteitä. Upporikkaaseen sukuun New Yorkin Manhattanille syntyneen Peggyn isä hukkui Titanicin mukana. Nuori Peggy muutti Pariisiin, tutustui taiteeseen ja taiteilijoihin, rakastui ja rakasti, ja kehitti tarkan vainun moderniin taiteeseen. Hän onnistui keräämään ja pelastamaan sodan jaloista ainutlaatuisen kokoelman 1900-luvun taidetta ja myös muutaman taiteilijan kuten Max Ernstin.

Pariisin, Lontoon ja New Yorkin näyttelytilojen kautta hän päätyi Venetsiaan, jonne hän perusti ensin kodin ja sitten samaiseen palatsiin suurenmoisen Guggenheim-museon. Siellä on myös hänen viimeinen leposijansa lemmikkikoirien vieressä.

Näyttelylakana Peggy Guggenheimin taidemuseon portissa Venetsiassa.
”Sitten Peggy saapui.” Näyttely Venetsiassa syksyllä 2008. Näyttelylakana Peggy Guggenheimin taidemuseon portissa Venetsiassa. Kuva: Kati Sinisalo Peggy Guggenheim: Art Addict,taidemuseot,Teemalauantai,dokumenttielokuvat,Venetsia,Peggy Guggenheim,Peggy Guggenheim Collection
Peggy Guggenheimin ja hänen lemmikkikoiriensa haudat taidemuseon pihassa Venetsiassa.
Peggy Guggenheimin ja hänen koiriensa hautapaikka. Peggy Guggenheimin ja hänen lemmikkikoiriensa haudat taidemuseon pihassa Venetsiassa. Kuva: Kati Sinisalo Peggy Guggenheim,Peggy Guggenheim Collection,Venetsia,hautapaikat,Teemalauantai,taidemuseot,taidekeräilijä

Dokumenttielokuvan Peggy Guggenheim, taiteen rakastaja on ohjannut Lisa Immordino Vreeland, jonka aiempi dokumentti, niinikään Teemalla esitetty Diana Vreeland, muotimaailman legenda (Diana Vreeland: The Eye Has to Travel) kertoi sekin omia polkujaan kulkeneesta tahtonaisesta.

Peggy Guggenheim, taiteen rakastaja on esitetty Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla 2016. Teemalauantain esitys on Suomen-tv-ensi-ilta.


Teemalauantai 29.9.2018: Taiteen rakastajia


Tahtonaisten, taiteen ja erinomaisten dokumenttielokuvien illassa kerrotaan kahden mesenaatin ja museon perustajan, Peggy Guggenheimin ja Sara Hildénin tarinat.
Klo 21.05 Peggy Guggenheim, taiteen rakastaja (Areena 3 kk)
(Peggy Guggenheim: Art Addict, USA 2015)
Klo 22.40 Mesenaatti (Areena 30 vrk)
(Suomi 2013) Kuka oli Sara Hildén (1905–1993)? Pia Andellin dokumenttielokuva kertoo tamperelaisesta taiteenkeräilijästä ja piinkovasta liikenaisesta muodin ja modernin taiteen maailmassa, eräästä avioliitosta, sen onnellisista hetkistä, mutta myös alkoholismista, erosta ja eron seurauksista. "Hieno pala suomalaista kulttuurihistoriaa", totesi Helsingin Sanomat arviossaan. Uusinta.

Kuvassa liikenainen Sara Hilden ja taiteilija Erik Enroth. Arkistokuva Pia Andellin dokumenttielokuvasta Mesenaatti.
Sara Hildén ja Erik Enroth. Kuvassa liikenainen Sara Hilden ja taiteilija Erik Enroth. Arkistokuva Pia Andellin dokumenttielokuvasta Mesenaatti. Kuva: Yle Kuvapalvelu Mesenaatti,kuvataiteilijat,Sara Hildén,Erik Enroth,teeman lahjapaketti 2014

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa