Hyppää pääsisältöön

Peggy Guggenheimilla oli paha addiktio – taiteeseen

Dokumentin Peggy Guggenheim, taiteen rakastaja mainoskuva
Dokumentin Peggy Guggenheim, taiteen rakastaja mainoskuva Teemalauantai,Peggy Guggenheim: Art Addict,teeman dokumentit

Dokumenttielokuva Peggy Guggenheimista on täynnä taidetta ja rakkautta.

Miljonäärisuvun outo lintu, boheemi oman tiensä kulkija Peggy Guggenheim (1898–1979) rakasti taidetta ja taiteilijoita. Uusi dokumenttielokuva kertoo, miten hänestä tuli yksi 1900-luvun merkittävimmistä modernin taiteen kerääjistä ja mesenaateista. Värikästä elämää täynnä taidetta, surrealismia ja suhteita kommentoi myös Peggy itse ennen kuulumattomalla ääninauhalla.

Peggy Guggenheimin elämäntarinaan liittyy suuria historiallisia käänteitä. Upporikkaaseen sukuun New Yorkin Manhattanille syntyneen Peggyn isä hukkui Titanicin mukana. Nuori Peggy muutti Pariisiin, tutustui taiteeseen ja taiteilijoihin, rakastui ja rakasti, ja kehitti tarkan vainun moderniin taiteeseen. Hän onnistui keräämään ja pelastamaan sodan jaloista ainutlaatuisen kokoelman 1900-luvun taidetta ja myös muutaman taiteilijan kuten Max Ernstin.

Pariisin, Lontoon ja New Yorkin näyttelytilojen kautta hän päätyi Venetsiaan, jonne hän perusti ensin kodin ja sitten samaiseen palatsiin suurenmoisen Guggenheim-museon. Siellä on myös hänen viimeinen leposijansa lemmikkikoirien vieressä.

Näyttelylakana Peggy Guggenheimin taidemuseon portissa Venetsiassa.
”Sitten Peggy saapui.” Näyttely Venetsiassa syksyllä 2008. Näyttelylakana Peggy Guggenheimin taidemuseon portissa Venetsiassa. Kuva: Kati Sinisalo Peggy Guggenheim: Art Addict,taidemuseot,Teemalauantai,dokumenttielokuvat,Venetsia,Peggy Guggenheim,Peggy Guggenheim Collection
Peggy Guggenheimin ja hänen lemmikkikoiriensa haudat taidemuseon pihassa Venetsiassa.
Peggy Guggenheimin ja hänen koiriensa hautapaikka. Peggy Guggenheimin ja hänen lemmikkikoiriensa haudat taidemuseon pihassa Venetsiassa. Kuva: Kati Sinisalo Peggy Guggenheim,Peggy Guggenheim Collection,Venetsia,hautapaikat,Teemalauantai,taidemuseot,taidekeräilijä

Dokumenttielokuvan Peggy Guggenheim, taiteen rakastaja on ohjannut Lisa Immordino Vreeland, jonka aiempi dokumentti, niinikään Teemalla esitetty Diana Vreeland, muotimaailman legenda (Diana Vreeland: The Eye Has to Travel) kertoi sekin omia polkujaan kulkeneesta tahtonaisesta.

Peggy Guggenheim, taiteen rakastaja on esitetty Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla 2016. Teemalauantain esitys on Suomen-tv-ensi-ilta.


Teemalauantai 29.9. Taiteen rakastajia


Tahtonaisten, taiteen ja erinomaisten dokumenttielokuvien illassa kerrotaan kahden mesenaatin ja museon perustajan, Peggy Guggenheimin ja Sara Hildénin tarinat.
Klo 21.05 Peggy Guggenheim, taiteen rakastaja (Areena 3 kk)
(Peggy Guggenheim: Art Addict, USA 2015)
Klo 22.40 Mesenaatti (Areena 30 vrk)
(Suomi 2013) Kuka oli Sara Hildén (1905–1993)? Pia Andellin dokumenttielokuva kertoo tamperelaisesta taiteenkeräilijästä ja piinkovasta liikenaisesta muodin ja modernin taiteen maailmassa, eräästä avioliitosta, sen onnellisista hetkistä, mutta myös alkoholismista, erosta ja eron seurauksista. "Hieno pala suomalaista kulttuurihistoriaa", totesi Helsingin Sanomat arviossaan. Uusinta.

Kuvassa liikenainen Sara Hilden ja taiteilija Erik Enroth. Arkistokuva Pia Andellin dokumenttielokuvasta Mesenaatti.
Sara Hildén ja Erik Enroth. Kuvassa liikenainen Sara Hilden ja taiteilija Erik Enroth. Arkistokuva Pia Andellin dokumenttielokuvasta Mesenaatti. Kuva: Yle Kuvapalvelu Mesenaatti,kuvataiteilijat,Sara Hildén,Erik Enroth,teeman lahjapaketti 2014
 • Neljän kirjailijan herkät hetket kirjastossa – Millainen on sinun kirjastotarinasi?

  Jos rakastat kirjastoa, jaa #kirjastotarina!

  Kirjastoilla on suuri merkitys suomalaisten elämässä! Leena Lehtolainen, Koko Hubara, Juha Itkonen ja Aleksi Delikouras käynnistävät kirjastotarinoiden keräyksen. Jaa sinäkin oma tarinasi hastagillä #kirjastotarina tai artikkelin lopussa olevalla lomakkeella. Nyt on kultainen hetki pitää kirjastoista meteliä ja kerätä tarinoita.

 • Iso D toi show'n Suomeen

  Teemalauantaissa dokumenttielokuva ja arkistojen aarteita.

  Teemalauantain tähti on Iso D, Suomi-viihteen jättiläinen, Mr. Tähtitehdas Danny eli Ilkka Lipsanen – mies joka toi show’n Suomeen. Danny-dokumenttielokuvan ensiesityksen lisäksi kaivellaan arkistojen aarteita.

 • Musiikkilegenda Brian Pern kertoo rockin noususta ja tuhosta

  BBC:n parodiasarjassa tosi ja fiktio sekoittuvat.

  Musiikkilegenda Brian Pern on nähnyt progen nousun ja rockin tuhon. Nyt hän kertoo, miten kaikki tapahtui. Teema esittää kaikki kolme tuotantokautta BBC:n komediasarjasta, jossa tosi ja fiktio sekoittuvat, yhteensä yhdeksän osaa. Teema tiistaisin 20.11.2018–22.1.2019 klo 20.30. Uusinnat perjantai-iltaisin.

 • Sting! Pitkä ilta Gordon Sumnerin seurassa

  Uusi dokumentti ja konsertti sekä kulttielokuva Dyyni.

  Pyhäinpäivän ilta vietetään Teemalla Stingin eli Gordon Sumnerin, 67, seurassa. Pitkässä Teemalauantaissa nähdään uusi henkilökuva, viimeisimmältä kiertueelta taltioitu Pariisin-konsertti ja David Lynchin scifi-spektaakkeli Dyyni, jossa nuori Sting näyttelee julmuria nimeltä Feyd-Rautha Harkonnen.

Yle Teema

 • Sting! Pitkä ilta Gordon Sumnerin seurassa

  Uusi dokumentti ja konsertti sekä kulttielokuva Dyyni.

  Pyhäinpäivän ilta vietetään Teemalla Stingin eli Gordon Sumnerin, 67, seurassa. Pitkässä Teemalauantaissa nähdään uusi henkilökuva, viimeisimmältä kiertueelta taltioitu Pariisin-konsertti ja David Lynchin scifi-spektaakkeli Dyyni, jossa nuori Sting näyttelee julmuria nimeltä Feyd-Rautha Harkonnen.

 • Janis: Little Girl Blue

  Dokumenttielokuva ainutlaatuisesta Janis Joplinista

  Janis Joplin eli lyhyen, uhmakkaan ja säkenöivän elämän. Hän mursi rajoja niin esiintyjänä kuin naisena: rakasti täysillä, eli täysillä ja lauloi täysillä. Amy J. Bergin dokumenttielokuva kertoo hänen tarinansa.

 • Peggy Guggenheimilla oli paha addiktio – taiteeseen

  Dokumenttielokuva tahtonaisesta ja museon perustajasta.

  Dokumenttielokuva miljonäärisuvun oudosta linnusta, boheemista oman tiensä kulkijasta ja 1900-luvun tärkeimpiin modernin taiteen kerääjiin kuuluneesta Peggy Guggenheimista on täynnä taidetta ja rakkautta.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään Kurosawan samuraielokuvia. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Teeman elokuvafestivaali valtaa kanavan 28.12.–2.12.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!