Hyppää pääsisältöön

Tee oma lampunvarjostin koivusta

Tunnelmavalaistus kuuluu syksyyn. Luonnon tuominen sisustukseen luo kotiin harmonisen tunnelman. Näin voit tehdä oman lampunvarjostimen koivuntuohesta.

Kahdet lamput koivusta
Kahdet lamput koivusta Kuva: Yle/ Lee Esselström lamp,koivu,Strömsö (tv-ohjelma)

Pidän kaikesta luonnollisesta, tuulen tuivertamasta ja kuluneesta. Kauneus on rosoisuudessa. Lisäksi olen metsäihminen, joka hakee mielellään sisustusyksityiskohtia luonnosta.

Kahdet lamput koivusta
Kahdet lamput koivusta Kuva: Yle/ Lee Esselström lamp,koivu,Strömsö (tv-ohjelma)

Tähän lamppuun voi kuoria paksumpaa tuohta vanhasta koivupölkystä tai halosta puuliiteristä. Tuohta voi myös ostaa.

Päätin, etten käytä perinteistä tuohityötekniikkaa. Tuohi sellaisiin töihin otetaan elävistä puista ja silloin otetaan vain ohut kaistale ennen juhannusta. Siihen tarvitaan myös maanomistajan lupa, tuohen ottaminen sillä tavalla ei kuulu jokamiehenoikeuksiin.

Lepotuoli kuusen alla ja kaksi lamppua koivusta.
Lepotuoli kuusen alla ja kaksi lamppua koivusta. Kuva: Yle/ Lee Esselström Skog,lamp,koivu,Strömsö (tv-ohjelma)

Lamppuun tarvitset:

 • palan tuohta, haluamasi lampun kokoisen
 • pala liimapuulevyä ”kanneksi”
 • lampunpidike, johto ja pistoke
 • led-lamppu, joka ei kuumene
 • luonnonnarua/nahkanauhaa/värikästä lankaa
 • vaaleanharmaata maalia
 • pari pientä mustaa naulaa

Tuohenpalani oli 21 x 53 cm. Lampusta tuli 21 cm korkea ja sen halkaisija on 16 cm.

HUOM! Paloturvallisuuden vuoksi on käytettävä lamppua, joka ei kuumene. Sovita myös lampun koko lampunvarjostimen kokoon. Käytin pientä pyöreää led-lamppua, jonka valo on himmeä.

Tarpeellisia työkaluja:
Puukko, pyykkipoikia, paksu neula, nokkapihdit, pora, saha, vasara, hiekkapaperi, kynä, ruuvitalttoja, sähköteippiä.

pala koivun rungosta
pala koivun rungosta Kuva: Yle/ Lee Esselström koivu,Strömsö (tv-ohjelma),lamp

Tee näin:

 1. Irrota kaistale tuohta koivupölkystä. Se onnistuu pelkällä puukollakin. Leikkasin pitkän uran pölkkyyn ja sitten toisen uran viistosti ensimmäistä uraa vasten, niin että tuohi oli helpompi irrottaa puukolla.
 2. Tuohi poistetaan koivusta
  Tuohi poistetaan koivusta Kuva: Yle/ Lee Esselström koivu,Strömsö (tv-ohjelma),käsityöt (tuote)
 3. Siisti tuohi. Valkoista kerrosta, sammalta ja mustaa osaa voi jättää niin paljon kuin haluaa. Irrotin takapuolelta jäykemmät kohdat, niin että tuohesta tuli taipuisampaa.
 4. Tuohi ja veitsi
  Tuohi ja veitsi Kuva: Yle/ Lee Esselström koivu,Strömsö (tv-ohjelma),veitsi
 5. Ei haittaa, vaikka tuoheen tulisi pieniä reikiä tai reuna ei olisi ihan suora. Se näyttää vain hienommalta niin. Kun raaputtaa pois hiukan mustia osia pois, luonnolliset reiät kasvavat ja valoa siivilöityy ulos enemmän.
 6. Työkalut ja materiaalit lampunvarjostimeen
  Työkalut ja materiaalit lampunvarjostimeen Kuva: Yle/ Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma),lamp
 7. Taivuta tuohi putkeksi, niin että lyhyet sivut tulevat noin kolme senttiä päällekkäin. Kiinnitä pyykkipojilla.
 8. Ompelua koivuun
  Ompelua koivuun Kuva: Yle/ Lee Esselström ompelu,lamp,Strömsö (tv-ohjelma),koivu
 9. Pistä reikä molempien tuohikerrosten läpi noin kahden sentin päähän yläreunasta ja noin sentin päähän sivusta. Pujota neulaan valitsemaasi lankaa/narua/nahkaa ja ompele tuohi putkeksi. Ompele ensin puolikas ristipisto ja sitten takaisin ylöspäin, jos haluat kokonaisen ristipiston. Ota nokkapihdit avuksi neulan vetämiseen tuohen läpi. Tee reikä kerrallaan sitä mukaa kuin ompelet. Minä tein neljä ristipistoa.
 10. Ompelua koivuun
  Ompelua koivuun Kuva: Yle/ Lee Esselström lamp,Strömsö (tv-ohjelma),koivu,ompelu
 11. Kiinnitä ompeleet lampunvarjostimen sisäpuolelle.
 12. Laita ylös tuleva aukko liimapuulevyä vasten ja piirrä muoto lyijykynällä. Laita ruksi sauman kohdalle, niin kansi on helpompi sovittaa paikoilleen. Kannen ei tarvitse olla täydellisen pyöreä.
 13. Sahaa kansi ja hio hiekkapaperilla sen reunat ja kokeile, että se mahtuu aukkoon.
 14. Sahattu puupala missä reikä keskellä
  Sahattu puupala missä reikä keskellä Kuva: Yle/ Lee Esselström Strömsö (tv-ohjelma),lamp,käsityöt (tuote)
 15. Mittaa kannen keskikohta ja poraa siihen reikä sähköjohtoa varten.
 16. Maalaa kansi haluamasi väriseksi (valitsin vaaleanharmaan, joka sopii johtoon) ja anna kuivua.
 17. Tarvikkeet lampun tekemiseen pöydällä
  Tarvikkeet lampun tekemiseen pöydällä Kuva: Yle/ Lee Esselström käsityöt (tuote),lamp,Strömsö (tv-ohjelma)
 18. Asenna lampun pidike, johto ja pistoke.
 19. Naulaa tuohi kiinni kanteen pienillä mustilla nauloilla. Sijoita naulat tuohen mustiin osiin, niin niitä ei näy.
kaksi lamppua koivusta
kaksi lamppua koivusta Kuva: Yle/ Lee Esselström lamp,koivu,Strömsö (tv-ohjelma)
kaksi lamppua tuohista
kaksi lamppua tuohista Kuva: Yle/ Esa Saari lamp,Strömsö (tv-ohjelma),koivu

Lampunvarjostin koivusta
Lampunvarjostin koivusta Kuva: Yle/ Esa Saari lamp,Strömsö (tv-ohjelma),koivu

kaksi lamppua tuohista
kaksi lamppua tuohista Kuva: Yle/ Esa Saari lamp,Strömsö (tv-ohjelma),koivu

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa

 • Tee aitoja tortilloita ja tarjoa ne uppopaistetun kotimaisen kalan kanssa

  Helppotekoista ja niin hyvää

  Valmiita tortilloita on kätevä pitää varalla kaapissa, mutta niillä ei ole paljon tekemistä aitojen tortillojen kanssa. Me teemme tortillat masa harina -maissijauhosta, josta ne perinteisesti valmistetaan. Tarjoamme ne meksikolaisen salsan, avokadotahnan ja uppopaistetun kalan kanssa. Täytettyä tortillaa kutsutaan muuten tacoksi. Nyt tiedät senkin.

 • Leimaa metallia – kuusi vinkkiä

  Monipuolinen harrastus

  Tee oma teksti erilaisiin metalliesineisiin. Käytä uudelleen metallia, kuten säilykepurkkeja ja vanhoja lusikoita, käytä eri muotoisia valmiita metallilaattoja tai leikkaa omia alumiinilevystä. Voit tehdä esimerkiksi koruja, kilpiä, viljelytikkuja ja avainrenkaita.

 • Tee oma deodorantti ihan tavallisista aineksista

  Tässä on kaksi ohjetta, joita kannattaa kokeilla.

  Antiperspirantti estää hien tunkeutumisen ulos huokosista ja on bakteereja tappavaa, kun taas deodorantti on vain bakteereja tappavaa. Deodorantteja on helpoin tehdä itse.

 • Hapankaali ja muut hapantuotteet ovat balsamia vatsalle

  Näin hyödynnät valkokaalia ja lanttua

  Hapankaali on arkiruokien moniottelija. Sitä voi käyttää kaikkeen pataruoista ja keitoista salaatteihin tai vaikkapa hampurilaisen täytteenä. Hapankaali sisältää sekä C-vitamiinia että maitohappobakteereja, kuin myös Andersin lanttukimchi. Voit lukea lisää maitohapatuksesta täältä.

 • Vegevalinta – viikkomenu 5

  Teidän parhaat arjen kasviruokaohjeet.

  Vegevalinnan viimeisellä viikolla tarjolla on erinomainen vegepihvi kotimaisista härkäpavuista. Pihvi sopii mainiosti vegeburgeriin. Kiitos Anna-Karin Alménille, Linda Råholmille ja Anne Kiurulle resepteistä.

 • Maukas juureskeitto punaisilla linsseillä

  Nelivuotiaani lempiruoka.

  [[section color=white&image=39-5972845d9b320ae4423 &type=foreground]] Maukas juureskeitto punaisilla linsseillä Tässä yksinkertainen, nopea ja halpa keitto.

 • Tomaattinen kasvismuhennos sadonkorjuuaikaan

  Monikäyttöinen ja helposti muunneltava muhennos.

  Tomaattinen kasvismuhennos sadonkorjuuaikaan Helposti hyvää kauden raaka-aineista. Muhennos on monikäyttöinen, sopii myös esimerkiksi paistetun lohen seuraksi ( korvaa kasvisfondi kalafondilla ja lisää vielä 1/4 tl hienoa merisuolaa muhennokseen) Mutta toimii erinomaisesti sellaisenaan juuri perunan ja parsakaalin kaverina. Itse kehittelemä ohjeeni "simppelisti hyvää" periaatteella.

 • Näin valmistat rapsakan kasvishampurilaisen härkäpapupihvillä

  Tämä versio on lisäksi gluteeniton.

  Näin valmistat rapsakan kasvishampurilaisen härkäpapupihvillä Hyvä ja helppo resepti! Yleensä keitän ison erän papuja ja pakastan niitä sopiviin pusseihin. Käyttämäni härkäpavut ovat kotimaisia, mikä mielestäni on iso plussa. Olen itse kehitellyt reseptin ja valmistan pihvit aina hieman soveltaen, joten mitat ovat ohjeelliset.

 • Nautiskele juhlavilla rapeilla perunapakoroilla

  Intialaista sormiruokaa Anders Samuelssonin tapaan.

  Nautiskele juhlavilla rapeilla perunapakoroilla Tässä muodossa et ole vielä koskaan maistanut perunaa. Nämä rapeat uppopaistetut pakorat ovat alkujaan peräisin Intiasta. Perunapakoroiden kanssa voi tarjota mieleisiään lisukkeita. Tässä niiden lisänä on maukasta vihreää chutneyta ja mangoldimuhennosta.

 • Mehevä munakoisogratiini parmesaanilla

  Tästä on potentiaalia uudeksi arkiruokasuosikiksi.

  Mehevä munakoisogratiini parmesaanilla Jos perheesi tykkää lasagnesta, taidatte myöskin pitää tästä. Tämä on oivallinen tapa käyttää munakoisoa arjessa.

 • Vegevalinta – viikkomenu 4

  Teidän parhaat arjen kasviruokaohjeet.

  Meillä on ilo esitellä Vegvalin viikoittainen ruokalista numero 4, jossa parhaimmistoa meille lähettämistänne kasvisruokaohjeista. Kiitokset Samuli Laurikaiselle, Erica Rönngårdille, Sari Pylsylle ja Mari Tiensuulle tämän viikon resepteistä.

 • Vähän parempi sipulipiirakka ranskalaisittain

  Täyteläinen ja helppo piirakka.

  Vähän parempi sipulipiirakka ranskalaisittain Piirakka on täyteläinen, suht helppo tehdä ja punaviini tuo siihen kivan värin mausta puhumattakaan. Marianna Tiensuu Ainekset Pohja: 3 dl vehnäjauhoja 1 tl suolaa 100 g voita 1 dl kylmää vettä.

 • Helppo ja nopea kasviskastike papupastalla

  Proteiinit saat kaupan päälle.

  Helppo ja nopea kasviskastike papupastalla Monet puhuvat siitä, että uudet lihakorvikkeet (oumph, kaura ja muut vastaavat) ovat tehneet kasvisruokaan siirtymisen helpommaksi. Oman kasvisruokavalioni mullisti kuitenkin papupasta, joka ilmestyi kauppoihin muutama vuosi sitten.

 • Kokeile uutta versiota ranskalaisesta hernekeitosta – Crème Ninon itujen ja versojen kera

  Ja muita vinkkejä itujen käyttöön.

  Kokeile uutta versiota ranskalaisesta hernekeitosta – Crème Ninon itujen ja versojen kera Ranskalainen hernekeitto saa uutta twistiä, kun herneet korvataan rouskuvilla iduilla ja raikkailla versoilla. Tämä toimii viikonlopun luksuskeittona uppomunien tai graavilohen kanssa tarjottuna, mutta jättämällä pois kuohuviinin saat myös uuden klassikon hernekeittotorstaihin. Samuli Laurikain

 • Gnocchit ruohosipulilla kera vihannesten – hyvä vaihtoehto pastalle kotimaisesta perunasta

  Tässä myös gluteenittomana versiona.

  [[section color=white&image=39-5958495d959e681beae &type=foreground]] Gnocchit ruohosipulilla kera vihannesten – hyvä vaihtoehto pastalle kotimaisesta perunasta Resepti on helppo, mutta kuitenkin melkoisen juhlava, tätä on kiva tarjota vaikka alkupalaksi vieraille tai sitten juhlavanpana arkiruokana perheelle. Olen itse harrastaja ruokabloggari, joka kokeilee mielellään aina uutta.

 • Kokeile pavuilla ja marjasalsalla täytettyjä vihreitä tacoja

  Perheklassikko uudessa asussa.

  [[section color=white&image=39-5958455d959e676c3a9 &type=foreground]] Kokeile pavuilla ja marjasalsalla täytettyjä vihreitä tacoja Vegevalinta tarjoaa lapsiperheiden suosikkiruoan kasvisversiona. Minusta on hauskaa tehdä kokeiluja muissa ruokakulttuureissa hyväksi havaituilla konsepteilla ja tuoda niitä pohjoismaiseen keittiöön.

 • Vegevalinta – viikkomenu 4

  Teidän parhaat arjen kasviruokaohjeet.

  Meillä on ilo esitellä Vegvalin viikoittainen ruokalista numero 4, jossa parhaimmistoa meille lähettämistänne kasvisruokaohjeista. Kiitokset Samuli Laurikaiselle, Erica Rönngårdille, Sari Pylsylle ja Mari Tiensuulle tämän viikon resepteistä.

 • Vegevalinta – viikkomenu 3

  Teidän parhaat arjen kasviruokaohjeet.

  Olkaa hyvä - tässä Strömsön Vegevalintakampanjan kolmas viikkomenu, jossa tarjolla valikoima teidän parhaista arjen ruokaohjeista. Kiitos resepteistä Harriet Tuominen, Juuso Nurmi, Karin Ljung-Hägert ja Markku Nurminen.

 • Vegevalinta – viikkomenu 2

  Parhaat arjen kasviruokaohjeenne.

  Vegevalinnan toisen viikon herkkuihin kuuluu kaksi perhesuosikkia vegevaihtoehtoina. Suuret kiitokset Tarja Huntus, Sari Pylsy, Hanna Kuusisalo ja Johannes Djupsjöbacka. Jaettu syömisen ilo on kaksinkertainen ilo.

 • Vegevalinta – viikkomenu 1

  Parhaat arjen kasviruokaohjeenne.

  On aika esitellä Vegevalintakampanjan ensimmäinen viikkomenu. Kampanjassa olette jakaneet parhaat arjen kasviruokaohjeenne. Kiitos Päivi Lähtevänojalle, Judith Almille, Frida Allbergille sekä Katriina Lahtoselle, jotka ovat tämän viikon Vegevalintakokit.

 • Vuohenjuustolla ja hunajalla gratinoidut perunat

  Helppotekoinen ruokalaji eilispäivän keitetyistä perunoista.

  Tämä helppotekoinen perunaruoka maistuu hyvältä sellaisenaan tai esimerkiksi lohen tai lampaanlihan lisukkeena. Jos haluat pitäytyä kasvislinjalla, voit tarjota sen myös juurikkaiden tai linssipihvien kera.

 • Peruna carbonara – arkiruokaklassikon uudet kuviot

  Tämä versio valmistetaan pelkistä kasviksista.

  Tee pastaa perunoista ja pekonia uppopaistetuista perunankuorista. Niistä syntyy uusi ruokalaji, joka maistuu lähes samalta kuin alkuperäinen. Mutta kuormittaa vähemmän ilmastoa ja herättää enemmän ihastusta.

 • Tee vaikutus gubbröra deluxella – edullisen ruokaklassikon uudella muunnoksella

  Sopii brunssille, lounaalle ja alkuruoaksi.

  Ruskistetun voin karamellimainen maku on taianomainen, ja oikein valmistettuna se tekee mistä tahansa yksinkertaisesta ruoasta parempaa. Gubbröramme tarjoillaan kauniisti ruokaisana salaattina, ja sen määrä on helppo mukauttaa monille lounasvieraille. Tällä tavalla tasapainotetaan anjoviksen hallitsevaa makua ja kaikki raaka-aineet pääsevät esiin.

 • Kanelilla maustettu karviaismarmeladi

  Raikas marmeladi juustotarjottimelle.

  Karviaiset ovat raikkaita ja hyviä syötäviä sellaisenaan, mutta jos haluaa säilöä niitä, karviaismarmeladi on valtavan hyvää varsinkin, jos sen keittää kanelitangon kanssa.

 • Näin teet trendijuoma kombuchaa: “Puhu sienelle lempeästi”

  Fermentoitua teejuomaa on helppo tehdä itse.

  Kombucha on fermentoitu teejuoma, joka on valloittanut maailman rytinällä. Tämä perinteikäs juoma on lyönyt itsensä läpi muun muassa siksi, että se sisältää maitohappobakteereja ja vähemmän sokeria kuin virvoitusjuomat. Jos noudatat Strömsön ohjeita, voit tarjota kombuchaa muutaman viikon kuluttua.

 • Kudo kaulahuivi, jossa loimen väri vaihtuu

  Niina Hiltunen näyttää erikoisen kudontamallin

  Niina Hiltunen on suunnitellut ja kutonut kaulahuiveja, joiden innoituksena on ollut Ashfordin The Wheel -lehden n:o 29. Heidän luvallaan olemme kääntäneet ohjeen niin, että kaikki voivat opetella kutomaan väriä vaihtavilla loimilangoilla.

 • 30 vinkkiä vauvakutsujen järjestäjälle

  Vinkkejä, jotka sopivat muidenkin juhlien järjestämiseen.

  Tarjolla on monia vinkkejä juhlien järjestäjälle. Voit saada niistä inspiraatiota järjestitpä sitten tavallisia juhlia, ristiäisiä tai valmistujaisia. Meillä on teemana vauvakutsut, juhlat tulevalle äidille. Tässä on koristelu-, askartelu-, leikki- ja lahjavinkkejä ja paljon muutakin, mitä voit tehdä itse.

 • Kirjo oma Strömsö-sitaattisi ristipistoin

  Tämän hetken kuumin käsityötekniikka käy kuin leikiten.

  Lee esittelee uuden ristipistomallin, jossa on Strömsö-sitaatti. Inspiroidu siitä ja Pernilla Vikströmin nykyaikaisista kirjontatöistä ja tee oma poliittinen, feministinen tai humoristinen huoneentaulu.

 • Vaihda kertakäyttömuovi kestävään mehiläisvahaliinaan

  Tee mehiläisvahaliina itse kankaasta ja mehiläisvahasta.

  Mehiläisvahaliina on pala luomupuuvillakangasta, joka on kyllästetty mehiläisvahalta ja josta tulee täysin vesitiivis. Käytä liinaa muovikelmun sijaan voileipien kääreenä tai peittämässä kulhoa, jossa on ruoantähteitä.

 • Neulo Tanja Majavan Suomi-sukat

  Uusi sukkamalli Strömsön katsojalta.

  Tanja Majava suunnitteli oman sukkamallinsa. Inspiraatio löytyi Strömsön katsojien lähettämistä kuvioista.Nyt voimme kaikki neuloa Tanjan mahtavat sukat, koska hän päätti jakaa neuleohjeen kanssamme.

 • Strömsövideo 5

  Särkeekö niskaa tai päätä? Saatat kärsiä someniskasta.