Hyppää pääsisältöön

Uspenskin katedraali pääkirkkona, työpaikkana ja toisena kotina

Uspenskin katedraali kohoaa Helsingissä Katajanokalla.
Uspenskin katedraali kohoaa Helsingissä Katajanokalla. Uspenskin katedraali kohoaa Helsingissä Katajanokalla. Kuva: Yle/Seppo Sarkkinen Uspenskin katedraali,Yle Elävä arkisto

Helsingin ortodoksinen seurakunta perustettiin vuonna 1827. Seurakunnan pääkirkko on Uspenskin katedraali, joka rakennettiin Katajanokalle vuonna 1868. Mikael Perovuo työskenteli isänsä jälkeen katedraalin päävahtimestarina ja alttaripalvelijana. Asta Heickellin raportissa vuodelta 1978 Perovuo tarinoi sukunsa elämästä Suomessa, kertoi ortodoksisesta kirkosta ja muisteli työtään katedraalissa.

Katedraalin vahtimestarina toimi vuosina 1933–1956 Vladimir Popov. Ennen tätä hän oli ollut Suomen ensimmäisen venäläisen oppilaitoksen, Aleksanterin kimnaasin, rehtorina. Hänen poikansa Mikael Perovuo tunsikin ortodoksiset menot ja Uspenskin katedraalin tilat perinpohjaisesti ja monessa suhteessa. Hän oli lapsena pitkään isänsä apuna kirkon vahtimestarin työssä. Itse hän oli aloittanut virallisen työskentelyn katedraalissa alttaripalvelijana.

Haastattelun aikana laboratoriomestarina työskennellyt Perovuo oli jättänyt tehtävänsä katedraalissa kymmenen vuotta aikaisemmin. Haastattelussa mies kuitenkin myönsi suoriutuvansa yhä vain kaikista jumalanpalvelustehtävistään "ilman mitään vaikeuksia".

Ihmeteltävän hyvin nämä öljymaalaukset ovat säilyneet.― Mikael Perovuo päivittelee katedraalin kosteaa ilmaa ja sen vaikutusta kirkon seinämaalauksiin

Isänsä kuoltua vuonna 1956 Perovuo alkoi myös hoitaa kirkon päävahtimestarin tointa. Alttaripalvelijan tehtävinä on mm. järjestää papiston kaavut ja puvut valmiiksi ennen jumalanpalveluksia. Palvelija myös osallistuu kulkueisiin kynttilöiden kantajana ja järjestää papistolle suitsukeastiat sekä huolehtii ehtoollisjärjestelyistä. Vahtimestarin suurimpana vastuuna taas on soittaa kirkon kelloja ja asetella tarvitut kynttilät valmiiksi paikoilleen.

Arkisempana tehtävänä vahtimestarilla oli myös huolehtia kirkon lämmittämisestä, joka suuressa katedraalissa saattoi talvisin viedä aikaa jopa kahdeksasta kahteentoista tuntia päivässä.

Helsingin ortodoksisessa seurakunnassa oli vuonna 1977 juhlavuosi, kun seurakunnan perustamisesta tuli kuluneeksi 150 vuotta. Uspenskin katedraali taas vietti seuraavana vuonna 110-juhlavuottaan. Uspenskin katedraali on Pohjois- ja Länsi-Euroopan suurin ortodoksinen kirkko.

Katedraalin on suunnitellut arkkitehti Aleksei M. Gornostajev ja rakennuksessa on selviä vaikutteita 1500-luvun venäläisistä kivikirkoista. Näyttävin osa katedraalista ovat eittämättä sen kolmetoista korkeaa sipulitornia 24 karaatin kultauksineen. Kultauksen kirkko tosin sai ylleen vasta 1960-luvulla.

Pääkirkko tunnetaan myös monista ikoneistaan. Ortodoksisessa kirkossa kaikki siunatut ikonit ovat aina potentiaalisesti ihmeitätekeviä ja ikoneita kunnioitetaan suuresti. Kauniit ja arvokkaat ikonit ovat myös pitkäkyntisten mieleen. Uspenskin katedraali joutui yksin 2000-luvulla kahden ikonivarkauden kohteeksi. Vuonna 2007 kirkosta varastettiin Pyhän Nikolaus ihmeidentekijän ikoni. Kozelštšanin Jumalanäiti -ikoni taas vohkittiin katedraalista vuonna 2010, mutta se saatiin seuraavana vuonna takaisin.

Lisää ohjelmasta