Hyppää pääsisältöön

Pyhimyksen päivästä puuttuivat paljastukset Vain elämää -kaudelle tyypilliseen tapaan – vakiinnuttaako räppäri vihdoin paikkansa eturivin sooloartistina?

Rap-artisti pyhimys istuu Vain elämää -ohjelman kuvauksissa
Perjantaina Vain elämää -ohjelmassa nähtiin Pyhimyksen päivä. Rap-artisti pyhimys istuu Vain elämää -ohjelman kuvauksissa Kuva: Petri Aho / kuvapalvelut.com Vain elämää,Pyhimys,Mikko Kuoppala

YleX:n analyysissa pohditaan, millainen hahmo joka puolelle suomalaista musiikkikenttää lonkeronsa levittäneestä Pyhimyksestä Vain elämää -jaksossa paljastuu ja mitä jää paljastumatta.

Varoitus: teksti sisältää paljastuksia Pyhimyksen Vain elämää -jaksosta.

Vain elämää -ohjelman yhdeksäs kausi on pyörähtänyt puoliväliin, ja kauden viimeisimmässä jaksossa syvennyttiin rap-artisti Pyhimyksen tuotantoon.

Pitkän soolouransa lisäksi Pyhimys on tullut tunnetuksi erityisesti Paperi T:n ja Tommishockin kanssa muodostamastaan Ruger Hauerista sekä Teflon Brothersista, jossa Pyhimyksen lisäksi mukana ovat Heikki Kuula ja Voli.

Introverttien kaudella säästellään paljastuksia

Pyhimyksen päivänä ei päästä kovinkaan syvälle Pyhimyksen persoonaan tai historiaan pientä pikakelausta lukuunottamatta. Henkilökohtaisesta elämästään artisti paljastaa asioita vain hyvin harkitusti.

Jos artisti on entuudestaan tuttu, Vain elämää -päivästä jäävät jymy-yllätykset uupumaan. Pyhimyksen varhaista tuotantoa ei käsitellä juurikaan, ja Ruger Hauer sivuutetaan lähes tyystin. Toisaalta mittavan levykatalogin typistäminen yhteen jaksoon lienee mahdotonta.

Pelkästään Pyhimyksen kulkeman polun perkaaminen uran alkuvaiheiden kunnianhimoisen omakustannetrilogiasta, Poikkeustapaus, Ongelmatapaus ja Rajatapaus, Tapa poika -levyn myötä albumilistan piikkipaikalle olisi tuonut jaksolle valtavasti lisää sisältöä.

Persoonaa rap-artistin taustalla paljastetaan vain hyvin turvallisilla tavalla, kuten Mensan jäsenyydellä, josta kiusalliseen tapaan halutaan vähän ylpeillä, muttei liikaa kuitenkaan.

Nuoruudestaan räppäri paljastaa kaverusten yhteiset kiljubisnekset, jolla hankitut rahat päätyivät yhteisen levy-yhtiön tilille, ja sen että pienikokoisuuden vuoksi lukion rehtori sekoitti hänet yläkoululaiseen.

Eniten pöydän ääressä puhutaan kuitenkin vanhemmuudesta, josta paljastuu Pyhimykselle käänteen tekevä vaihe elämässä.

Vain elämää -ohjelman yhdeksännen kauden esiintyjät poseeraavat valkoisissa maalausasuissa.
Satulinnaan kokoontuneista artisteista on nähty Ellinooran, Lauri Ylösen ja Anne Mattilan päivät. Pyhimyksen jälkeen kuluvalla kaudella on vielä tiedossa Evelinan, Tuure Kilpeläisen ja Pepe Willbergin jaksot. Vain elämää -ohjelman yhdeksännen kauden esiintyjät poseeraavat valkoisissa maalausasuissa. Kuva: Petri Aho / kuvapalvelut.com Anne Mattila,Vain elämää,Hirvensalmi,Pyhimys,Tuure Kilpeläinen,Ellinoora,Evelina,Pepe Willberg

– Ylipäätään se, että jos mä en olisi saanut elämässäni lapsia, olisin varmaan jotenkin katkera, Pyhimys sanoo.

Lopulta illan aikana keskustelut vanhemmuudesta paljastavat yllättävämpiä puolia muista pöydän äärellä istuneista kuin Pyhimyksestä.

Ellinoora paljastaa haaveilevansa äitiydestä, ja Tuure Kilpeläinen avautuu isäsuhteestaan ennen kuin omistaa Jättiläinen-kappaleen kuolleelle isälleen, joka ei koskaan ehtinyt nähdä Kilpeläisen menestystä artistina.

Kahdella puolella palaveripöytää

Monipuolisen tuotannon lisäksi Pyhimyksen päivästä tekee mielenkiintoisen se, että Mikko Kuoppala työskentelee Universal Musiciin kuuluvan Johanna Kustannuksen tuotantopäällikkönä. Lauri Ylösen sanoin Kuoppala on “levy-yhtiösetä”.

Pyhimyksessä kietoutuu toisiinsa artistinen kunnianhimo ja bisnesvainu, joiden yhdistäminen herättää helposti ristiriitaa yleisön silmissä. Erityisesti artistin pitkäaikainen fanikunta tuntui kummastelevan räppärin lähtemistä mukaan ohjelmaan, koska sitä ajatellaan sielun myymiseksi levy-yhtiölle.

Toisaalta jaksossa paljastetaan, että Jättiläinen-singlestä tehtiin tarkoituksella Pyhimyksen tähänastisen uran suurinta hittibiisiä.

On sääli, ettei Pyhimyksen päivänä perehdytä enempää hänen monipuoliseen ja vaikutusvaltaiseen rooliinsa keskellä musiikkibisnestä.

Kuoppalalla on usein painava sanottavansa keskusteluun musiikin kaupallisuudesta sekä artistin että levy-yhtiön näkökulmasta, mutta nyt mahdollisuus jätettiin käyttämättä.

Ulkopuolisen hylkiön ja pahiksen rooli

Lauri Ylösen luonnehdinta pöytäkeskustelussa Pyhimyksen erilaisuudesta muuhun suomiräpin skeneen verrattuna on osuva, sillä artistina hän on kulkenut omia polkujaan.

Pyhimyksen teksteissä maailmaa tarkastellaan kriittisin silmin, ja siitä tehdään viiltäviä sekä arkea lähellä olevia huomiota.

Klosetti-kappaleella, jonka Evelina esittää ohjelmassa, ihmisen vieraantuminen luonnosta ja luonnonvarojen tuhlaaminen tiivistetään johonkin täysin arkiseen, kuten WC-pöntöstä huuhdottavaan puhtaaseen veteen.

Rap-artisti Pyhimys istuu sisätiloissa Vain elämää -ohjelman kuvauksissa. Nojaa käsillään tuolin selkänojaan.
Rap-artisti Pyhimys istuu sisätiloissa Vain elämää -ohjelman kuvauksissa. Nojaa käsillään tuolin selkänojaan. Kuva: Petri Aho / kuvapalvelut.com Vain elämää,Pyhimys,Mikko Kuoppala,rap,suomirap

Usein teksteissään Pyhimys asettuu ulkopuolisen hylkiön tai pahiksen rooliin, kuten Ellinooran päivänä esitetyllä Mulkut-kappaleella.

Pyhimyksellä on teksteissään taipumus tarkastella tilannetta ulkopuolisen silmin, mutta kirjoittaa itsensä samalla minä-muodossa tilanteen kokijaksi. Teksteissä välittyy empatia kertomuksen tekijää kohtaan.

Sanoittajana Pyhimys on Suomen parhaita, ja sen myös Vain elämää -jakso osoittaa, vaikka osan teksteistä artistit ovat laittaneet uusiksi.

Valtavirran reunoilta parrasvaloon

Pyhimys on Ellinooran ohella Vain elämää -kauden yllättäjiä.

Sosiaalisessa mediassa on toistuvasti kommentoitu, miten positiivinen yllätys Pyhimys on biisiversioineen ja pöytäkeskusteluineen ollut.

Aiemmin Vain elämää -ohjelmassa esiintyneistä räppäreistä Pyhimys on ollut valtavirrassa etukäteen tuntemattomin.

Viimeisen kolmen vuoden aikana, tehtyään Pyhimys-comebackin vuonna 2015 Pettymys-levyllään, Kuoppala on levittäytynyt joka puolelle suomalaisen musiikin kentällä sanoittajana, vastaavana tuottajana, tuotantopäällikkönä ja artistina.

Vasta alkuvuodesta julkaistulla Tapa poika -levyllä, ja erityisesti suursuosioon nousseella Jättiläinen-singlellä, räppäri on noussut sooloartistina koko Suomen tietoisuuteen.

Kuluvan Vain elämää -kauden myötä Pyhimys paaluttaa suosiotaan aiempaa suuremman yleisön artistina, myös Teflon Brothersin ulkopuolella.

Toisaalta lähes 20-vuotisen uran näyttöjen perusteella se on jo ansaittua.

Lue myös:

Ellinoora hurmaa Vain elämää -ohjelmassa aitoudellaan – onko tässä yhdeksännen kauden kovin tekijä?

Uudet Vain Elämää -tähdet julki – kiinnostaako formaatti enää ketään?

Miten Vain elämää -ohjelma vaikuttaa muun kotimaisen uuden musiikin julkaisuun? Musiikkiammattilaiset vastaavat