Hyppää pääsisältöön

Pyörämatkailua ja matkapyöriä

Pyörälijä ajaa lujaa alas mäkeä.
Pyörämatkailu kasvattaa suosiotaan vuosi vuodelta. Pyörälijä ajaa lujaa alas mäkeä. Kuva: Jaagup Jalakas polkupyörät,pyöräily,liikuntaharrastus
Polkupyörän rakenne on hyvin yksinkertainen. Polkupyörällä voidaan kohtuullisella alustalla ajaa nelin- tai viisinkertaista vauhtia kävelyyn verrattuna samalla ponnistuksella, mikä tekee siitä tehokkaimman koskaan keksityn lihasvoimalla toimivan kulkuvälineen. Onneksi ajamaan oppiminen on helppoa – jopa niin helppoa, että monet kädelliset serkkumekin osaavat taidon. Ja kun sen kerran oppii, sitä ei unohda koskaan.― Robert Penn kirjassa Rakkaudesta polkupyörään
Neljä pitkänmatkanpyörälijää tauolla.
Ajomestarit ryhmäkuvassa Salossa. Nokia kuulemma piti ehdottomasti saada kuvaan. Petri Rinne (vas.), Ailar Väärtmaa, Jaagup Jalakas ja Kristo Riimaa. Neljä pitkänmatkanpyörälijää tauolla. Kuva: Jaagup Jalakas maantiepyöräily,pyöräily,polkupyörät

– Onko vielä pitkä matka majapaikkaan, kysyy Jaagup Jalakas fillarin selästä.
– Ei enää montaa kilometriä, vastaan englanniksi. Jaagup naurahti vastaustani johon hän oli jo tottunut.
– Not so many kilometers, hän toisteli sanomaani.
Minun usein käyttämästäni vastauksesta tuli tunnuslause meidän kesän 2018 Saariston Rengastie matkallemme.

Tätäkin reissua tulemme muistelemaan vielä Radio Suomen lähetyksessä lokakuun ensimmäisenä päivänä, jolloin Pasilan studioon minun vieraaksi saapuu kaksi pyöräilygurua eli Risto Viitanen ja Jaakko Alajoki.
Miehet ovat lupautuneet vastamaan kuuntelijoiden kysymyksiin pyöräilystä, ja kertovat toki myös omasta rakkaudesta lajiin, pari tuntisen lähetyksen aikana. Mutta tähän väliin vielä yksi pyöräilymuisto viime kesältä.

En ehkä ole vahvin, en ehkä myöskään nopein, mutta piru minut periköön jos en yritä parastani.― Michael Jordan

Olen pyöräilemässä kohti Saariston Rengastietä Jaagupin, Kristo Riimaan ja Ailar Väärtmaan kanssa. Polkupyörät on pakattu neljän päivän retkeä varten, joka alkoi Kirkkonummelta alkukesän viileänä aamuna.
Ensimmäinen ajopäivä Saloon oli noin 120 km mittainen, sopiva päivämatka meidän tasoisille pyöräilijöille. Salosta matka jatkui Kustavin meriasemalle, josta olin buukannut huoneiston yöpymistä varten. Seuraavaksi vuorossa oli reitti Turun saariston läpi.
Matkasimme kauniiden saaristolaismaisemien ja lauttojen jälkeen saavuimme Paraisille. Seuraava aamu valkeni utuisena ja heräsimme sateen ropinaan, ei sitä ihan taivaan täydeltä tullut, joten päätimme lähetä polkemaan kohti Kirkkonummea.
Matkan aikana sade kuitenkin yltyi sen verran rankaksi, että Salossa päätimme nousta pyörinemme junaan jolla taitoimme leppoisasti loppumatkan.

Kappale kauneinta Suomea

Monesti olin myös itse miettinyt, että Saariston Rengastie on joskus ajettava fillarilla, ja vielä sen pidemmän kaavan mukaan. Ei siis pikaisesti polkien, vaan hitaasti, välillä tuumaillen ja erityisesti nauttien.
Kun Kristo lopputalvella 2018 heitti minulle ajatuksen matkasta, tartuin minä ehdotukseen oitis.
Mukaan lupautuivat vielä myöhemmin Tallinnasta Ailar ja Jaagup eli ryhmä oli kasassa, ja ajoreitit että -suunnitelmat lyöty lukkoon tuota pikaa.

Kolme pyörälijää matkavarusteineen ajaa keskellä tietä.
Sivuteillä saa monesti ajella kilometrejä näkemättä muuta liikennettä. Kolme pyörälijää matkavarusteineen ajaa keskellä tietä. Kuva: Jaagup Jalakas pyöräily,maantiepyöräily,liikuntaharrastus,maantie

Pieni ryhmä - vähemmän huolia

Neljän pyöräilijän ryhmä on oikeastaan ihanteellinen pitkille taipaleille. Ryhmässä voi helpottaa matkantekoa peesaamalla toisten takana, mutta samalla se on sen verran kompakti kokonaisuus,
että ongelmien kasaantumisen todennäköisyys on suhteellisen pieni.
Suuremassa ryhmässä rengasrikot ja muut ongelmat saattavat viivästyttää merkittävästi matkan tekoa ja tehdä siitä pahimmassa tapauksessa suurimmaksi osaksi odottelua, että karavaani taas kulkisi eteenpäin.

Kuvassa Radio Suomen toimittaja Petri Rinne ajaa polkupyörällä.
Liedosta kohti Turkua. Alla vilistää koko matkan hyväkuntoinen pyörätie Kuvassa Radio Suomen toimittaja Petri Rinne ajaa polkupyörällä. Kuva: Jaagup Jalakas pyöräily,liikuntaharrastus,pyöräilijät,polkupyöräilijät,pyörätiet,Pyörätiet ja -kaistat
Laelle jos jaksaa ponnistaa, niin siivet siellä odottaa.― Henry Charles Beeching

Suunnittele, tuumaile ja aja

En enää muista millä perusteella olin laskenut, että matka taittuisi jouhevammin jos kierrämme rengastien Kustavin kautta. Neljässä päivässä kilometrejä kertyi noin 450 km. Näin jälkikäteen täytyy todeta, että Paraisten kautta olisi matkasta tullut muutaman piirun ajettavampi.
Varsinkin Nauvon ja Paraisten väli on niin mäkinen, että sen polkisi mielellään alkumatkasta, kun vielä on voimiensa tunnossa. Virolaisille ystävilleni, jotka muuten eivät kovin mäkiseen maastoon kotimaassaan ole tottuneet, pitkät nousut hapottivat jaloissa välillä oikein kunnolla.
Ja kun jaloissa alkaa hapot jyllätä, niin on siinä myös pääkoppa välillä koetuksella.

Kolme pyöräilijää lossilla.
Mossalan lautalla ei ollut ruuhkaa alkukesästä. Kolme pyöräilijää lossilla. Kuva: Jaagup Jalakas pyöräily,lautta,Turun saaristo,Mossala,lossi,liikuntaharrastus,Houtskari
Saadakseni polkupyörän omakseni minun tarvisee vain ojentaa seteli, mutta tarvitsen koko elämän ymmärtääkseni, mistä pyörän omistamisessa on kyse.― Jean-Paul Sartre

Välineurheilua se on tämäkin

Pitkänmatkanpyöräily kasvattaa suosiotaan, niin meillä kuin myös maailmalla, vuosi vuodelta. Englanninkielessä käytetään yleisesti tästä lajista nimeä bikepacking, googlettamalla tietoa lajista ja hyvistä reiteistä löytyy loputtomasti.
Pyörät ovat usein miten cyclocross- tai gravel –tyyppisiä rungoltaan. Ajoasento on kilpapyörään verrattuna mukavampi eli pyörän päällä istutaan pystymässä asennossa.
Ohjaustangot ovat samantyyppisiä kuin kilpapyörissä, mutta renkaat ovat usein paljon leveämpiä. Jos maantie pyörän rengas on leveydeltään 22-25 mm, niin pitkämatkan kumi saattaa olla yli 50 mm leveä.

Turun saaristo muuten kiinnostaa sen verran ulkomaalaisia pyöräilijöitä, että sain heti matkamme päätyttyä muutamia kyselyjä instagramissa mm. siitä, miten löytyy lauttojen aikataulut ja missä siellä voi yöpyä.
Kysyttiin myös voisinko tulla matkalle mukaan oppaaksi, mutta aikataulullisesti en pystynyt enää toista reissua tekemään, vaikka vähän olisi tehnyt mieli lähetä taas tien päälle. Ehkä ensi vuonna uudestaan ja silloin oikeinpäin eli Paraisilta sisään.

Polkupyörä nojaa puuhun, taustalla pyörälijöitä.
Pyörä ja tyypillinen bikepacking varustus. Polkupyörä nojaa puuhun, taustalla pyörälijöitä. Kuva: Jaagup Jalakas pyöräily,pyöräilyreitit,liikuntaharrastus,polkupyörät
Pyöräni tulee näyttämään kilpapyörältä, mutta se sovoitetaan minun pyöräilytarpeisiini. Siitä tulee "ajamispyörä". En aio kilpailla sillä, mutta ajan sillä säännöllisesti – ja ajan lujaa.― Robert Penn kirjassa Rakkaudesta polkupyörään

Kuuntele ohjelma maanatai-iltana 1.10. kello 19. alkaen

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi