Hyppää pääsisältöön

Valheenpaljastaja: Botti vai ihminen? Näistä merkeistä tunnistat botin

Lelusotilaita valmiina taisteluun.
Lelusotilaita valmiina taisteluun. Kuva: Pixabay (CC0) & Yle Valheenpaljastaja (artikkelisarja),Botti

Kuka tahansa voi perustaa oman bottiarmeijan, jos pankkitilillä on satanen ylimääräistä rahaa. Bottitilit voi valjastaa poliittisiin tai kaupallisiin tarkoituksiin, tai ilkeämieliseen kiusantekoon. Valheenpaljastajan vinkkien avulla opit erottamaan botin ihmisestä – ainakin useimmiten. Tämän artikkelin voi myös kuunnella.


Botiksi kutsutaan automatisoitua tiliä, joka pyrkii esiintymään oikeana ihmisenä. Toiset botit onnistuvat tässä paremmin kuin toiset. Bottitilejä löytyy kaikista sosiaalisen median palveluista, vaikka useimmiten puhutaankin Twitter-boteista.

Twitterin ylikorostuminen johtuu siitä, että se suhtautuu tutkijoihin avoimemmin kuin useimmat someyhtiöt. Twitter-bottien ja niiden käytöksen mittaaminen ja analysoiminen on helpompaa kuin muiden.

Bottiverkostoihin – joita joskus kutsutaan bottiarmeijoiksi – kuuluu tyypillisesti satoja tai jopa tuhansia bottitilejä. Bottiverkostoja on käytetty esimerkiksi propaganda- ja valeuutisviestien vahvistamiseen. Verkoston hallitsija voi käskyttää jokaista tiliä esimerkiksi tviittaamaan tietyn linkin yhtä aikaa.

Ne voivat hyökätä yksittäisen henkilön kimppuun tukkimalla tämän somekanavat viesteillään. Tällaisilla hyökkäyksillä pyritään usein murentamaan kohteen uskottavuutta tai häiriköimään häntä.

Botit vaikuttavat siihen, mistä puhutaan

Bottiverkostoja voidaan käyttää myös silloin, kun halutaan jokin asia puhutuimpien aiheiden listalle, eli niin sanotusti trendaamaan. Voi sanoa, ettei trending-listoilla ole enää mitään merkitystä, koska niiden manipulointi on niin helppoa.

Esimerkiksi Ranskan presidentinvaalikampanjan aikana äärioikeistolaisen ehdokkaan Marine Le Penin taustajoukkojen somekampanja toimi juuri näin. Botteja tutkivan Atlantic Councilin DFR Labin tutkimusten mukaan kampanja sai haluamansa hashtagin eli aihetunnisteen Twitterin trending-listoille valjastamalla automatisoidun bottiverkoston voimistamaan muutamaa viestiä.

Tarkoituksena oli ensinnäkin puskea Le Pen ja hänen kampanjansa ulos kannattajien kuplasta laajempien kansanjoukkojen puheenaiheeksi. Toiseksi kampanja pyrki esittämään Le Penin somesuosion suurempana kuin se oli.

Voi sanoa, ettei trending-listoilla ole enää mitään merkitystä, koska niiden manipulointi on niin helppoa.

Ranskan vaalien alla botit olivat kovin innoissaan myös aiheesta #MacronLeaks, eli sittemmin presidentiksi valitun Emmanuel Macronin hakkeroiduista sähköposteista. Tämäkään aihepiiri ei todellisuudessa kiinnostanut ranskalaisia äänestäjiä likimainkaan niin paljon kuin Twitterin trending-lista antoi ymmärtää.

Samaa taktiikkaa käytettiin lukuisia kertoja myös Yhdysvaltain presidentinvaaleissa, joissa bottiarmeijat kävivät taistoon Hillary Clintonia ja demokraatteja vastaan. Saksan viimevuotisissa vaaleissa Twitter-botit ylistivät pientä äärioikeistopuoluetta. BuzzFeedin tutkivat toimittajat löysivät taustalta venäläisiä hakkereita.

Pitää kuitenkin muistaa, että kaikki botit eivät suinkaan ole pahanteossa. Ne tviittavat myös uutisia, runoja tai vaikkapa Aleksis Kiven Nummisuutareita. Eräs botti tviittaa aina, kun joku tekee muutoksia Wikipediaan Britannian parlamentin IP-osoitteista.

Mistä ne botit oikein tulevat?

Bottitilien luominen on nopeaa, mutta vaatii toki jonkin verran teknisiä taitoja. Ensin luodaan automaattisesti tarpeellinen määrä sähköpostitilejä, joiden avulla voidaan niin ikään automaattisesti luoda tilejä Twitteriin. Tätä varten on tietokoneohjelmia, joita voi ostaa internetin pimeistä kolkista.

Helpoimmin tunnistettavat botit ovat niitä, joiden käyttäjätunnus on sarja kirjaimia ja numeroita ja joilla ei ole profiilikuvaa. Tällaisten tilien verkostoja voi ostaa internetistä hyvinkin halvalla.

Kalleimpia ovat botit, jotka ovat odotelleet käyttöönottoa jo vuosien ajan ja joille on rakennettu käyttäjähistoriaa.

Hinta nousee, jos botin uskottavuuden eteen on nähty hiukan enemmän vaivaa: on valittu oikean kuuloinen nimi ja varastettu jostain valokuva (yleensä nuoren naisen). Kalleimpia ovat botit, jotka ovat odotelleet käyttöönottoa jo vuosien ajan ja joille on rakennettu käyttäjähistoriaa.
Kuvakaappaus sivusta, jolla kaupataan botteja.
Bottikauppaa netissä, kuvakaappaus. Kuvakaappaus sivusta, jolla kaupataan botteja. Kuva: Yle Botti,kuvakaappaus,Valheenpaljastaja (artikkelisarja)

Daily Beast -verkkolehden toimittaja osti venäläisvalmisteisen bottiarmeijan alle sadalla dollarilla. Tutkimuksissa selvisi, että bottien käyttäminen Twitterissä on edelleen naurettavan helppoa, vaikka yhtiö on vakuutellut hankkiutuvansa niistä eroon.

Bottiarmeijan haltija tarvitsee myös ohjelman, jolla käskyttää botteja yhtä aikaa. Tähänkin löytyy lukuisia vaihtoehtoja, vaikkapa sivustolta nimeltä Tweet Attacks Pro. Samasta paikasta saa myös botteja Pinterestiin, Instagramiin ja Facebookiin.

Botin tunnistaminen ei aina ole helppoa

Suomessa tähän asti laajin bottikeskustelu käytiin, kun presidenttiehdokas Pekka Haavisto (vihr.) väitti saaneensa vaalikampanjan aikana suuren määrän bottiseuraajia Twitterissä. Asiantuntijat olivat kovin erimielisiä, johtuiko seuraajamäärän kasvu todellisuudessa boteista vai lempipelinsä perässä laumoittain Twitteriin ilmaantuneista lapsista.

Bottien tunnistaminen ei aina ole helppoa. Joskus ihmiset käyttäytyvät bottimaisesti ja botit ihmismäisesti. Silloin peli on selvä, jos botti jakaa sisältöä niin usein ja niin paljon, ettei se olisi ihmiselle mahdollista.

Joskus ihmiset käyttäytyvät bottimaisesti ja botit ihmismäisesti.

Testasin omien Twitter-seuraajieni bottiuden astetta Indianan yliopiston Botometer-palvelun avulla. Kävi ilmi, ettei Botometer ole kovin hyvä erottamaan ainakaan suomenkielisiä Twitter-käyttäjiä boteista. Ohjelma oli nimittäin varma, että enimmäkseen kotimaisten lehtien uutislinkkejä jakaneet käyttäjät olivat botteja, mutta kun kävin tutkailemassa profiileja lähemmin, vakuutuin nopeasti heidän ihmisyydestään.

Olivat Haaviston seuraajat botteja tai eivät, ei ole lainkaan kaukaa haettua aavistella bottiliikehdintää kevään eduskuntavaalien alla. Freedom Housen Freedom on the Net 2017 -raportin mukaan viime vuonna disinformaatio ja verkkomanipulointi olivat keskeisessä osassa peräti 18 maan vaaleissa.

Euroopan komissio julkaisi syyskuun viimeisellä viikolla disinformaatioon liittyvät toimintaperiaatteet, joiden allekirjoittajiin kuuluvat muun muassa Facebook, Google ja Twitter. Yhtiöt sitoutuvat luomaan selkeitä merkintätapoja ja sääntöjä, joiden avulla bottien toiminta erottuu ihmisten toiminnasta.

Seitsemän varoitusmerkkiä, joista tunnistat bottitilin

1. Mitä se tekee? Botit ovat usein hyperaktiivisia. Asiantuntijat pitävät yli 50 tviitin päivätahtia epäilyttävänä.

2. Miltä se näyttää? Mitä anonyymimpi, sitä botimpi. Onko tilillä ymmärrettävä käyttäjänimi vai onko se numero- ja kirjainsotkua? Onko valokuvaa? Jos on, etsi kuvaa käänteisellä kuvahaulla. Saatat löytää saman kuvan muilta verkkosivuilta. Kuva voi olla varastettu tai moni bottitili saattaa käyttää samaa profiilikuvaa.

3. Milloin se on perustettu? Twitterissä voit tarkistaa tilin perustamishetken tarkalleen. Mene profiilin sivulle ja etsi kohta “joined”. Kun liikutat hiirtä sanan “joined” päällä, näet perustamishetken päivämäärän ja kellonajan tarkkuudella. Epäile tilejä, jotka on perustettu juuri jonkin merkittävän tapahtuman, kuten vaalien, alla.

Yle Oppimisen Twitter-tilin etusivu.
Twitter-tilin perustamisajankohta. Yle Oppimisen Twitter-tilin etusivu. Kuva: Yle Twitter

4. Mistä aiheista se tviittaa? Onko kyseessä propaganda, häiriköinti tai jonkin aihepiirin keinotekoinen vahvistaminen? Käy läpi tviittejä ja vastauksia.

5. Keiden kanssa se on tekemisissä? Millaisia tilejä epäilemäsi tili seuraa ja millaiset tilit seuraavat sitä? Saatat olla bottiverkoston jäljillä, jos löydät lukuisia anonyymejä tilejä, jotka seuraavat toinen toisiaan.

6. Onko se yhden hitin ihme? Moni bottitili paljastuu, kun sen tviitti nousee viraalihitiksi toisten bottien vahvistamana. Tunnetaan lukuisia tapauksia, joissa epäaktiivinen tili saa yhtäkkiä tuhansia uudelleentviittauksia.

7. Osaako se lukuisia kieliä? Jotkut kaupalliset botit mainostavat mitä tahansa ja millä kielellä tahansa. Jos samalla tilillä näkyy mainosmaisia tviittejä monilla eri kielillä, kyseessä on todennäköisesti botti. Ylipäätään häpeilemätön kaupallisuus saattaa olla botin tunnuspiirre.

Valheenpaljastaja ilmestyy kahden viikon välein. Onko sinulla juttuvinkki? Ota yhteyttä: valheenpaljastaja@gmail.com.

Muokkaus 1.10.2018: Otsikko muutettu.
Muokkaus 8.3.2019: Kommentointi on päättynyt.
Muokkaus 8.4.2019: Lisätty mahdollisuus kuunnella artikkeli audiona.

Valheenpaljastaja

 • Valheenpaljastaja: Miten keskustella rokotteista kriitikon tai vastustajan kanssa?

  Rokote-epäröinti kasvaa myös Suomessa.

  Radikaaleimpien rokotevastaisten porukka on pieni, mutta hyvin äänekäs. Heidän päätään on vaikea kääntää latomalla faktoja pöytään. Rokote-epäröijien määrä on paljon suurempi, ja heidän huoliinsa on syytä suhtautua vakavasti ja empaattisesti. Näin keskustelet rokotteista läheisesi kanssa, joka epäröi niiden ottamista.

 • Oletko Valheenpaljastaja? - Testaa mediataitojasi Yle Oppimisen testissä

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea.

  Verkossa leviää totuuden lisäksi myös paljon harhaanjohtavaa informaatiota ja suoria valheita. Netissä surffaajan on oltava koko ajan hereillä, ettei jaa feikkiä ihan ajattelemattomuuttaan. Tiedon äärellä on hyvä pysähtyä. Yle Oppimisen Valheenpaljastaja-testissä pääset testaamaan mediataitojasi.

 • Valheenpaljastajan mediataitopaketti koululaisille ja opiskelijoille

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea

  Yle Oppiminen on koonnut 5.–6. luokille, 7.–9. luokille, lukioille ja ammattikouluille mediataitopaketit, joista saa 1–2 oppitunnin mittaisen kokonaisuuden. Materiaalina on Valheenpaljastaja-video, jossa toimittaja-tietokirjailija Johanna Vehkoo kertoo verkossa esiintyvästä harhaanjohtamisesta ja valheista.

Media- ja digitaidot