Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Kaipaus pukeutuu sanoiksi: Venny ja muut rakkaustarinat nyt Areenassa

Etualalla kuva sarjasta Venny, näyttelijät Ville Virtanen, Miina Turunen ja Sara Paavolainen.
Vennyn lisäksi lokakuussa Areenaan tulee lukuisia muita vahvoja ja vavahduttavia rakkaustarinoita. Etualalla kuva sarjasta Venny, näyttelijät Ville Virtanen, Miina Turunen ja Sara Paavolainen. Kuva: Yle Kuvapalvelu/Kollaasi: Hannele Yli-Viitala Venny,Kolme yötä,Piilopaikka kahdelle,Tähtikeinu,Pieni rakkaustarina

"Minä uskon, että toisilleen määrätyt ovat toistensa luona jo ennen kuin kohtaavat", lausui Juhani Aho (Ville Virtanen) rakastetulleen Venny Soldanille (Sara Paavolainen). Nyt Areenaan julkaistavissa ohjelmissa kerrotaan Juhani Ahon ja Venny Soldanin, Eino Leinon ja L. Onervan, Aino ja Oskar Kallaksen sekä muiden vahvojen, mutta eripuraisten pariskuntien tarinat. Niissä kuullaan rakkauden totisia tunnustuksia ja tutkaillaan ihmisiä, jotka osaavat pukea kaipauksen ja kipeät tunteet sanoiksi. Ohjelmat ovat katsottavissa vuoden ajan.

Toivotut: Venny – rakkautta ja luomisen tuskaa

Kahdeksanosaisessa taiteen kulta-aikaan sijoittuvassa sarjassa Venny näytetään kirjailija Juhani Ahon ja taiteilija Venny Soldanin lujaa mutta vaikeaa rakkautta. Aho on tottunut jakamaan lempeään myös muille naisille. Sitä saa osakseen Vennyn sisko Tilly (Miina Turunen), eikä Aho lopulta osaa päättää, kumpaa sisarista enemmän rakastaa. Komeasti kuvatussa sarjassa valotetaan niin Venny Soldanin uraa taiteilijana kuin Juhani Ahon sanallisia tuotoksia. Samalla kun pariskunnan tunteet kuohuvat, myrskyää myös ennen sisällissotaa kahtia jakautuvassa Suomessa. Sarja on tehty vuonna 2003.

Ville Virtasen roolihahmo Juhani Aho kantaa sylissään Miina Turusen näyttelemää Tilly Soldania.
Tilly Soldan (Miina Turunen) ja Juhani Aho (Ville Virtanen) rakastuvat toisiinsa, vaikka ei pitäisi. Ville Virtasen roolihahmo Juhani Aho kantaa sylissään Miina Turusen näyttelemää Tilly Soldania. Kuva: Yle/Heli Sorjonen Venny,Ville Virtanen,Miina Turunen
Sara Paavolaisen näyttelemä Venny Soldan kuvassa sivuttain. Hän piti sormiensa välissä palavaa tupakkaa.
Venny Soldan (Sara Paavolainen) ymmärtää, että hänen miehellään on mielessään myös toinen nainen, ellei useampi. Sara Paavolaisen näyttelemä Venny Soldan kuvassa sivuttain. Hän piti sormiensa välissä palavaa tupakkaa. Kuva: Yle/Seppo Sarkkinen Venny,Sara Paavolainen,Venny Soldan-Brofeldt

Lue lisää ohjelmista

Venny, osat 1-8
Taideopiskelija Venny Soldan tapaa Kuopion laulujuhlilla lehtimies Juhani Ahon. Katseet kohtaavat kohtalokkaasti. Kotona Helsingissä mamma Soldan yrittää naittaa Vennyn siskoa Tillyä. Perheen rahavarat ovat vähissä ja avioituminen voisi olla pelastus. Venny palaa Helsinkiin ja alkaa rakentaa yhteistä kotia Jussin kanssa. Nuoripari elää avioliiton auvoista alkua: kiihkeää luomista, rakkautta ja boheemielämää. Pikkusisko Tilly alkaa kulkea Ahon perheen mukana kuin rakastettu maskotti, mutta maskotillakin on tunteet. Venny-sarja on taiteen kultakauden aikaan sijoittuva kolmiodraama Venny Soldanin, Juhani Ahon ja Tilly Soldanin merkillisestä suhteesta. Se on TV1 Draamaohjelmien tuotanto vuodelta 2003.
Käsikirjoitus - Liisa Urpilainen, Musiikki - Eero Ojanen, Ohjaus - Pekka Ruohoranta, Tuottaja - Asta Parikka
Pääosissa: Sara Paavolainen - Venny, Ville Virtanen - Jussi, Miina Turunen - Tilly. Muissa rooleissa mm. Ritva Ahonen, Rauno Ahonen, Heidi Krohn, Marjaana Maijala, Pekka Strang, Sampo Sarkola, Liisa Kuoppamäki, Tea Ista, Max Bremer, Tarja Keinänen, Jukka Pitkänen, Pirjo Lonka ja Antti Pääkkönen

Palava rakkaus
Palava rakkaus kertoo kohutun kirjailija-tiedemiesparin Aino Kallaksen ja Oskar Kallaksen dramaattisesta elämästä. Sitä valaisee rakkaus Viron kohtaloihin, mutta synkentävät maailmansodat, miehitys ja henkilökohtaiset menetykset. Elokuva on Ylen Draamaohjelmien yhteistuotanto Eesti-TV:n ja SVT:n kanssa vuodelta 1997.
Käsikirjoitus ja ohjaus - Kirsti Petäjäniemi, Musiikki - Eda Peäske, Raivo Peäske, Pirjo Levandi ja Henri-David Varemaa, Tuottaja - Terttu Talonen
Päärooleissa: Heikki Kinnunen - Oskar Kallas, Hanna Liinoja - Aino Kallas, Raimo Grönberg - Eino Leino. Muissa rooleissa mm. Heidi Krohn, Antti Litja, Tomi Salmela, Juhani Niemelä, Sari Puumalainen, Ilkka Heiskanen, Jukka Voutilainen, Soli Labbart, Eeva-Maija Haukinen, Katja Joutsijoki, Anna Haukka, Jerry Mikkelinen, Juha Varis, Mikk Mikiver ja Pirkko Hämäläinen

Tähtikeinu
L. Onerva ja Eino Leino, kaksi ihmistä, kaksi kapinallista, vaikean rakkaussuhteen vankeina.
Kahden kiihkeän runoilijan rinnalle tulee vielä kolmas pyörä, nuori lahjakas säveltäjä Leevi Madetoja. Alkaa kuluttava kolmen piirileikki. Onnea ei heistä kukaan tavoita. Kaikki kolme sitä etsivät niin kuin vapautta ja tasapainoakin. Ohjelma on TV1 Draamaohjelmien tuotanto vuodelta 2003.
Käsikirjoitus - Anna-Leena Härkönen, Ohjaus - Veli-Matti Saikkonen, Tuottaja - Matti Penttilä
Pääosissa: Anna-Leena Härkönen - L. Onerva, Vesa-Matti Loiri - Leino, Oskari Katajisto - Madetoja. Muissa rooleissa mm. Tarja-Tuulikki Tarsala, Annaleena Sipilä, Matleena Kuusniemi, Henna Hyttinen ja Minna Turunen

Pieni rakkaustarina, 1-6
Pieni rakkaustarina perustuu Rauha S. Virtasen romaaniin Ruusunen. Tarina on siirretty nykyaikaan. Kirjailijan urasta haaveileva abityttö Niina rakastuu naapuriin muuttavaan perhetuttuun, kirjailija Anttiin. Kipinä on molemminpuolinen, vaikka Antti on perheellinen mies. Niinan pikkusisko Tuire, mielestään sisarensa paras ystävä, käsittää mitä on tapahtumassa eikä voi hyväksyä sitä. Kuusiosainen nuortensarja on TV1 Nuorten ohjelmien tuotanto vuodelta 2004.
Alkuperäisteos - Rauha S. Virtanen, Musiikki - Janne Storm, Käsikirjoitus ja ohjaus - Marjut Komulainen, Tuottaja - Petri Kemppinen
Pääosissa: Elina Aalto - Niina, Ella Mettänen - Tuire, Antti Reini - kirjailija. Muissa rooleissa mm. Pirjo Moilanen, Max Bremer, Maija Junno, Cindy Koivula, Oskari Manninen, Ilari Airikkala, Anna-Leena Korpi, Diana Anttila, Eeva Litmanen, Jenni Rantanen, Ville Lappalainen, Salla Lintonen ja Evi Suppala

Kolme yötä
Ujo latoja osallistuu parinhakuohjelmaan. Kolmesta viehättävästä naisesta mies valitsee neidin numero kaksi. Ykkösen ja kolmosen myötä menevät Rooma ja Honolulu. Numero kahden sydämen takaa löytyy Hanko. Ohjelman yhdistämä pari lähtee matkalle marraskuiseen merenrantahotelliin. Mies ei ole kovin perehtynyt naisten kanssa seurusteluun eikä kaikki muutenkaan suju Hangossa kuin strömsössä. Tragikoominen tarina on TV1 Televisioteatterin tuotanto vuodelta 1989.
Käsikirjoitus ja ohjaus - Matti Ijäs
Pääosissa: Martti Suosalo, Kristiina Elstelä ja Esko Pesonen. Muissa rooleissa mm. Aake Kalliala, Paavo Piskonen, Heikki Määttänen ja Risto Salmi

Pieniä valheita
Mies, vaimo ja anteeksiannon vaikeus. Papin nuori vaimo Saara hairahtuu tekemään junassa syrjähypyn. Yllättäen junatuttavuus ilmestyy tekemään pappilan remonttia. Papinrouvan ja remonttimiehen suhde jatkuu intohimoisena. Kirkonmies Erkki julistaa jo virkansa puolesta armoa ja anteeksiantoa, mutta miten onnistuu armo ja anteeksianto kotipiirissä? Pieniä valheita on TV1 Draamaohjelmien tuotanto vuodelta 1994.
Käsikirjoitus – Heikki Reivilä ja Matti Ijäs, Ohjaus – Matti Ijäs, Musiikki – Eero Ojanen
Pääosissa: Vesa Vierikko - Erkki, Pirjo Moilanen - Saara, Martti Suosalo - remonttimies
Muissa rooleissa mm. Lasse Pöysti, Seela Sella, Matti Pellonpää ja Paavo Liski

Syrjähyppyjä
Rakkaudella on ilonpilaajansa ja päättämättömyys on niistä salakavalin. Kati, työtön näyttelijä rakastuu ohjaajaan ja saa töitä, Tsehovin "Kolmen sisaren" Mashan roolin. Kati salaa rakkautensa poikaystävältään, ohjaaja vaimoltaan. Pikkuvalheet siittävät isompia ja mikään ei ole sitä miltä näyttää. Ohjelma on TV1 Draamaohjelmien tuotanto vuodelta 1996.
Käsikirjoitus ja ohjaus – Matti Ijäs, Musiikki – Jarmo Savolainen
Pääosissa: Outi Mäenpää - Kati, Vesa Vierikko - Kuosmanen. Muissa rooleissa mm. Ilkka Heiskanen, Ulla Uotinen, Jukka Rasila, Jari Pehkonen, Anna-Maria Klintrup, Anna-Leena Sipilä ja Erja Manto

Lahja
Miksi pitää olla uskoton, ollakseen uskollinen tai edes hetken rehellinen itselle. Leila ja Jouni ovat lapseton aviopari. Eräänä aamuna Leila jättää aamukahvin juotuaan lapun pöydälle ja lähtee kotoa. Hän haluaa saada selville, onko elämällä tarjota omakotitalon ja turvallisen avioliiton lisäksi vielä jotakin muuta. Olisiko jäljellä elämätöntä elämää? Vai peräti uusi elämä? Ohjelma on TV1 Draamaohjelmien tuotanto vuodelta 1997.
Käsikirjoitus - Heikki Vuento, Auli Mantila ja Matti Ijäs, Musiikki - Jarmo Savolainen, Ohjaus - Matti Ijäs
Pääosissa: Kaija Pakarinen - Leila, Pirkka-Pekka Petelius - Jouni. Muissa rooleissa mm. Antti Litja, Aake Kalliala, Turo Rannema, Jari Pehkonen, Kristiina Elstelä ja Sulevi Peltola

Piilopaikka kahdelle
Vanginvartija Päivi rakastuu avovankilasta karanneeseen vankikarkuriin. Vangin piilottelu Päivin kotona raastaa hermoja ja rakkaus alkaa rakoilla: yhdessäolon paineet kasvavat karkumatkan pitkittyessä ja paljastumisen uhan lisääntyessä. Entiset ja uudet suhteet kiristävät kumpaakin. Vankila voi olla muutakin kuin muurit ympärillä. Tv-elokuva on TV1 Draamaohjelmien tuotanto vuodelta 2005.
Käsikirjoitus ja ohjaus - Arto Koskinen, Musiikki - Tapani Rinne, Tuottaja - Hilkka Salo
Pääosissa: Anu Sinisalo - Päivi, Jarkko Sarjanen - Jarmo, Janne Hyytiäinen - Martti. Muissa rooleissa mm. Tiina Weckström, Tommi Raitolehto, Lassi Alhorinne, Tuomo Holopainen, Ola Tuominen, Jarkko Tiainen, Jari Virman, Raimo Grönberg, Heikki Hela, Johanna af Schulten ja Emilia Pokkinen

Tähtikeinussa horjuvat L. Onerva (Anna-Leena Härkönen) ja Eino Leino (Vesa-Matti Loiri). Elokuva kertoo kahden voimakkaan runoilijan rakkaudesta ja taistelusta siitä, kuka saa rakastaa vapaasti. L. Onerva löytää etsimänsä tasapainon nuoresta säveltäjästä, Leevi Madetojasta (Oskar Katajisto), mutta vanha rakkaus runoilijaan ei ole niin vain tyrehdytettävissä. Elokuva on tehty vuonna 2003.

Sinä olet minun yöpuoleni. Mutta minä en jaksa pelkkää pimeää.― L. Onerva (Anna-Leena Härkönen)
Kuvassa kaksi naista ja kaksi miestä, skoolaavat laseillaan toisen parin hääjuhlassa.
Eino Leino (Vesa-Matti Loiri) ja Aino Kajanus (Matleena Kuusniemi) ystäviensä Leevi Madetojan (Oskari Katajisto) ja L. Onervan (Anna-Leena Härkönen) häissä. Kuvassa kaksi naista ja kaksi miestä, skoolaavat laseillaan toisen parin hääjuhlassa. Kuva: Yle/Jyrki Valkama Tähtikeinu,Vesa-Matti Loiri,Matleena Kuusniemi,Oskari Katajisto,Anna-Leena Härkönen
Nainen ja mies kyykyssä maassa. Mies osoittaa kuvan vasempaan laitaan. Vaatteet 1900-luvun alusta.
Heikki Kinnunen ja Hanna Liinoja näyttelevät Oskar ja Aino Kallasta elokuvassa Palava rakkaus. Nainen ja mies kyykyssä maassa. Mies osoittaa kuvan vasempaan laitaan. Vaatteet 1900-luvun alusta. Kuva: Yle/Ari-Pekka Keränen Heikki Kinnunen,Hanna Liinoja

Elokuvassa Palava rakkaus eletään 1900-luvun alkua ja kirjailija Aino Kallaksen (Hanna Liinoja) ja virolaisen kielentutkija Oskar Kallaksen (Heikki Kinnunen) elämää Virossa. Aino Kallas käyttää kirjailijanimenään Aino Suoniota. Kirjailija Suonio ei kahleisiin suostu, eikä Aino-rouvakaan tahdo sitoutua, vaan pakenee arkea toisen miehen luo. Vuonna 1997 kuvattu tarina kertoo paitsi pariskunnan dramaattisesta elämästä, myös Viron ja Suomen kamppailusta kohti itsenäisyyttä. Aino Kallaksen elämässä tärkeänä ihmisenä esiintyy myös Eino Leino (Raimo Grönberg).

En tahdo pelkästään pikkusormea, vaan koko Ainon. Sielun ja ruumiin.― Oskar Kallas (Heikki Kinnunen)
Mies ja nuori nainen katsovat toisiaan silmiin. Pariskunta on ulkona ja on syksy.
Tunnettu kirjailija Antti (Antti Reini) ja uraansa aloitteleva kirjoittaja Niina (Elina Aalto) ihastuvat palavasti toisiinsa. Mies ja nuori nainen katsovat toisiaan silmiin. Pariskunta on ulkona ja on syksy. Kuva: Yle/Heli Sorjonen Pieni rakkaustarina,Antti Reini,Elina Aalto
Anu Sinisalon näyttelemä nainen ja Jarkko Sarjasen näyttelemä mies ovat kuvassa kasvokkain. Nainen sivelee miehen kasvoja kukalla.
Vanginvartija Päivi (Anu Sinisalo) hurmaantuu vankilasta karanneeseen Jarmoon (Jarkko Sarjanen). Anu Sinisalon näyttelemä nainen ja Jarkko Sarjasen näyttelemä mies ovat kuvassa kasvokkain. Nainen sivelee miehen kasvoja kukalla. Kuva: Yle/Harri Hinkka Piilopaikka kahdelle,Anu Sinisalo,Jarkko Sarjanen

Nuoren naisen rakkautta kuvaa sarja Pieni rakkaustarina. Siinä lukiolainen Niina (Elina Aalto) rakastuu syvästi naapuriin muuttavaan kirjailijaan Anttiin (Antti Reini). Parin välille kehittyy kielletty intohimo. Niinan sisko Tuire (Ella Mettänen), seuraa huolestuneena siskonsa hullaantumista. Koska Niina on Tuiren harvoja ystäviä, hän pelkää, että Antti vie siskon häneltä kokonaan. Mahdoton tarina on vuodelta 2004.

Toinen kielletty rakkaustarina nähdään vuonna 2005 esitetyssä elokuvassa Piilopaikka kahdelle. Siinä vanginvartija Päivi (Anu Sinisalo) ihastuu uuteen vankiin, Jarmoon (Jarkko Sarjanen). Kun Jarmo karkaa vankilasta, majoittaa Päivi hänet kotiinsa ja pakoilun myötä ihastus muuttuu rakkaudeksi.

Jätkät pelkää Niinaa. Ne vaistoo, että Niina vertaa niitä mielikuvitustyyppeihin. Kukaan oikee ihminen ei voi voittaa niitä.― Tuire (Ella Mettälä)
Vesa Vierikko ja Pirjo Moilanen tv-elokuvassa Pieniä valheita
Erkki (Vesa Vierikko) ei tiedä vaimonsa Saaran (Pirjo Moilanen) matkaromanssista elokuvassa Pieniä valheita. Vesa Vierikko ja Pirjo Moilanen tv-elokuvassa Pieniä valheita Kuva: Seppo Sarkkinen, Yle Vesa Vierikko,Pirjo Moilanen,Pieniä valheita
Vesa-Vierikon näyttelemä ohjaaja ja Outi Mäenpään esittämä näyttelijä makaavat sängyllä ja pitävät toisiaan kädestä kiinni.
Vesa Vierikko näyttelee elokuvassa Syrjähyppyjä ohjaaja Kuosmasta ja Outi Mäenpää näyttelijä Katia. Vesa-Vierikon näyttelemä ohjaaja ja Outi Mäenpään esittämä näyttelijä makaavat sängyllä ja pitävät toisiaan kädestä kiinni. Kuva: Yle/Ari-Pekka Keränen Vesa Vierikko,Outi Mäenpää,Tv-elokuva
Pirkka-Pekka Petelius ja Kaija Pakarinen linja-auton edessä elokuvassa Lahja, jossa he näyttelevät avioparia.
Lahja on elokuva, jossa lapseton pariskunta tekee epätoivoisia päätöksiä. Pariskuntaa näyttelevät Pirkka-Pekka Petelius ja Kaija Pakarinen. Pirkka-Pekka Petelius ja Kaija Pakarinen linja-auton edessä elokuvassa Lahja, jossa he näyttelevät avioparia. Kuva: Yle/Seppo Sarkkinen Pirkka-Pekka Petelius,Kaija Pakarinen

Lokakuussa julkaistaan myös Matti Ijäksen rakkaustrilogia vuosilta 1994 -1997 eli tv-elokuvat Pieniä valheita, Syrjähyppyjä ja Lahja. Elokuvassa Pieniä valheita papin nuori vaimo Saara (Pirjo Moilanen) tapaa junassa tuntemattoman miehen (Martti Suosalo) ja hairahtuu syrjähyppyyn. Pappila on remontin tarpeessa ja yllättäen junatuttavuus saapuu pariskunnalle remonttimieheksi. Syrjähyppy kehittyy suhteeksi. Pappi (Vesa Vierikko) julistaa jo virkansa puolesta armoa ja anteeksiantoa, mutta kumpikaan niistä ei ole helppoa omassa kotipiirissä.

Syrjähyppyjä-elokuvan päärooleja vetävät Outi Mäenpää ja Vesa Vierikko. Mäenpää on elokuvassa työtön näyttelijä, joka rakastuu ohjaajaan ja saa töitä teatterista. Ohjaajalla (Vierikko) on vaimo ja näyttelijällä poikaystävä ja pienistä valheista kasvaa nopeasti yhä suurempia.

Ijäksen elokuvassa Lahja kohdataan lapsettomuus ja uskottomuus. Leila (Kaija Pakarinen) ja Jouni (Pirkka-Pekka Petelius) ovat lapseton aviopari. Leila haluaa tietää, mitä muuta elämällä on tarjottavaa kuin vakaa avioliitto ja omakotitalo. Voisiko haave lapsesta toteutua? Leila lähtee etsimään sopivaa miestä lapsentekohommiin.

Nainen ja mies istuvat samalla puistonpenkillä, mutta hieman etäällä toisistaan. He syövät jäätelöä. Ilma vaikuttaa kylmältä.
Martti Suosalo ja Kristiina Elstelä näyttelevät miestä ja naista, jotka tapaavat parinvalintaohjelmassa ja pääsevät matkalle eriskummalliseen hotelliin Hankoon. Nainen ja mies istuvat samalla puistonpenkillä, mutta hieman etäällä toisistaan. He syövät jäätelöä. Ilma vaikuttaa kylmältä. Kuva: Yle/Kalevi Rytkölä Kolme yötä,Martti Suosalo,Kristiina Elstelä

Niin ikään Matti Ijäksen tuotantoa on elokuva Kolme yötä. Siinä Martti Suosalon näyttelemä mies ja Kristiina Elstelän näyttelemä nainen tapaavat televio-ohjelman kautta ja voittavat matkan syksyisen tuuliseen Hankoon. Mies on hieman pidättäytyväinen ja naisen seurassa kömpelö, kun taas nainen on puhelias töksäyttelijä. He saapuvat hotelliin, jossa tunnelma on yhtä eriskummallinen kuin sen vahtimestari. Elokuva on tehty vuonna 1989.

Minkä ikäisenä sinulle kasvoivat karvat?
– Minä keräsin postimerkkejä vielä silloin.
― Nainen ja mies keskustelevat ensitreffeillään elokuvassa Kolme yötä.
Keskustele
  • Ylen arkistovalokuvat muuttavat Wikimedia Commonsiin

    Vapaasti käytettäviä valokuvia on julkaistu vuodesta 2014.

    Vuonna 2014 Flickr-palvelussa alkunsa saanut valokuvien julkaisu jatkuu uudella alustalla. Wikimedia Commons tarjoaa käyttäjilleen muun muassa suomenkielisen käyttöliittymän sekä tarkemman kuvauksen tekijänoikeuksista.

  • Kommentti: Kotikadun 16. kausi tuo pimeneviin iltoihin valoa ja jännitystä

    Kotikadun 16. kausi on nyt Areenassa.

    Kotikadun 16. kausi (jaksot 510–542) on katsottavissa Areenassa kuuden kuukauden ajan. Ylen pitkäikäisin draamasarja tarjoilee tälläkin kaudella rakkautta, ystävyyttä ja onnistumisia. Toki kolikolla on kääntöpuolensa: henkilöhahmot saavat myös niskaansa roppakaupalla juonittelua, epäluuloja ja suurta surua.