Hyppää pääsisältöön

Arktinen merenneito pidättää hengitystään jopa kaksi ja puoli minuuttia, jos ehtii veteen asti ihailijoiltaan

Rovaniemeläinen Neea Pauri keksi itselleen harrastuksen, jossa sadusta tuli totta. Kemijoessa pärskyttelevä merenneito herätti ohikulkijoiden huomion vuonna 2015.

Arktinen merenneito Nerissa on matkailun ohjelmapalvelujentuottajan Neea Paurin luomus. Hohtavapyrstöisessä hahmossa yhdistyvät rovaniemeläisen rakkaat harrastukset, sukeltaminen ja akrobatia. Näyttävällä pyrstöllä ja glitternaamiolla sonnustautunut merenolento sai alkunsa, kun sukellusta harrastava Pauri vastaanotti syntymäpäivälahjaksi vapaasukelluksessa käytettävän monoräpylän.

Pauri tutki internetissä muitakin monoräpylävaihtoehtoja ja törmäsi pian paitsi merenneitoilun esiintymiskulttuuriin, myös aikuisten kokoisiin merenneitopyrstöjen proteeseihin. Ilmeni, että merenneitoilu oli Yhdysvalloissa ja Austaraliassa eri suosittu harrastus. Maailman ensimmäinen, kaikille avoin merenneitoakatemia avattiin Australiassa vuonna 2012. Suomessa laji oli kuitenkin vielä 2015 varsin tuntematon.

Merenneitoilun viehätysvoima puri kuitenkin myös Rovaniemellä. Jo ensimmäisellä kokeilullaan Nerissa sai ympärilleen sellaisen ihailijajoukon, ettei itse uimisesta tullut vielä sillä kerralla mitään. Etenkin lapsiuimarien parissa Nerissa herätti suoranaisen merenneitobuumin.

On ihan mahtavaa nähdä se, kun ihmiset kääntyvät katsomaan ja leviää se hymy sinne – että vau!― Paurin merenneitoilu Kemijoella ei ole jäänyt ihailijoitta
Nerissa esittelee kuplapusujen jaloa taitoa.
Nerissa esittelee kuplapusujen jaloa taitoa. Nerissa esittelee kuplapusujen jaloa taitoa. Kuva: Yle Merenneito,Yle Elävä arkisto

Näyttävän pyrstön kanssa uiminen ei kuitenkaan ole vain söpöilevää esitystä. Yksitoista kiloa painavan proteesin oikeaoppinen hallinta vaatii hyvää fyysistä kuntoa. Pauri kehottaakin merenneitokandidaatteja harjoittelemaan pyrstöuintia aluksi vaikkapa pelkän monoräpylän avulla. Kokopyrstöön voi siirtyä jahka uimisessa vaaditut delfiinipotkut sujuvat riittävän hyvin.

Osaava sukeltaja Pauri pystyy pidättelemään hengitystään jopa kahden ja puolen minuutin ajan, mutta myös pintauinti on pyrstön kanssa täysin mahdollista.


Nerissaa haastateltiin Ylen Aamu-tv:ssä kesällä 2018.
Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto