Hyppää pääsisältöön

Arktinen merenneito pidättää hengitystään jopa kaksi ja puoli minuuttia, jos ehtii veteen asti ihailijoiltaan

Rovaniemeläinen Neea Pauri keksi itselleen harrastuksen, jossa sadusta tuli totta. Kemijoessa pärskyttelevä merenneito herätti ohikulkijoiden huomion vuonna 2015.

Arktinen merenneito Nerissa on matkailun ohjelmapalvelujentuottajan Neea Paurin luomus. Hohtavapyrstöisessä hahmossa yhdistyvät rovaniemeläisen rakkaat harrastukset, sukeltaminen ja akrobatia. Näyttävällä pyrstöllä ja glitternaamiolla sonnustautunut merenolento sai alkunsa, kun sukellusta harrastava Pauri vastaanotti syntymäpäivälahjaksi vapaasukelluksessa käytettävän monoräpylän.

Pauri tutki internetissä muitakin monoräpylävaihtoehtoja ja törmäsi pian paitsi merenneitoilun esiintymiskulttuuriin, myös aikuisten kokoisiin merenneitopyrstöjen proteeseihin. Ilmeni, että merenneitoilu oli Yhdysvalloissa ja Austaraliassa eri suosittu harrastus. Maailman ensimmäinen, kaikille avoin merenneitoakatemia avattiin Australiassa vuonna 2012. Suomessa laji oli kuitenkin vielä 2015 varsin tuntematon.

Merenneitoilun viehätysvoima puri kuitenkin myös Rovaniemellä. Jo ensimmäisellä kokeilullaan Nerissa sai ympärilleen sellaisen ihailijajoukon, ettei itse uimisesta tullut vielä sillä kerralla mitään. Etenkin lapsiuimarien parissa Nerissa herätti suoranaisen merenneitobuumin.

On ihan mahtavaa nähdä se, kun ihmiset kääntyvät katsomaan ja leviää se hymy sinne – että vau!― Paurin merenneitoilu Kemijoella ei ole jäänyt ihailijoitta
Nerissa esittelee kuplapusujen jaloa taitoa.
Nerissa esittelee kuplapusujen jaloa taitoa. Nerissa esittelee kuplapusujen jaloa taitoa. Kuva: Yle Merenneito,Yle Elävä arkisto

Näyttävän pyrstön kanssa uiminen ei kuitenkaan ole vain söpöilevää esitystä. Yksitoista kiloa painavan proteesin oikeaoppinen hallinta vaatii hyvää fyysistä kuntoa. Pauri kehottaakin merenneitokandidaatteja harjoittelemaan pyrstöuintia aluksi vaikkapa pelkän monoräpylän avulla. Kokopyrstöön voi siirtyä jahka uimisessa vaaditut delfiinipotkut sujuvat riittävän hyvin.

Osaava sukeltaja Pauri pystyy pidättelemään hengitystään jopa kahden ja puolen minuutin ajan, mutta myös pintauinti on pyrstön kanssa täysin mahdollista.


Nerissaa haastateltiin Ylen Aamu-tv:ssä kesällä 2018.
Keskustele
 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.

 • Elävä arkisto tammikuussa

  Tammikuisia aiheita Elävän arkiston tarjonnassa.

  Juhlat on juhlittu ja lahjakirjat luettu, härkäviikot edessä. Päivä sentään alkaa pidetä. Kun kinkkua on sulateltu raikkaassa talvisäässä, on hyvästi aikaa syventyä Elävän arkiston runsaaseen tarjontaan, josta tammikuussakin löytyy paljon tietoa ja viihdykettä. Draamaa Tammikuu tarjoaa tuhdin paketin toivottua klassikkodraamaa, kun 14.1.