Hyppää pääsisältöön

Arktinen merenneito pidättää hengitystään jopa kaksi ja puoli minuuttia, jos ehtii veteen asti ihailijoiltaan

Rovaniemeläinen Neea Pauri keksi itselleen harrastuksen, jossa sadusta tuli totta. Kemijoessa pärskyttelevä merenneito herätti ohikulkijoiden huomion vuonna 2015.

Arktinen merenneito Nerissa on matkailun ohjelmapalvelujentuottajan Neea Paurin luomus. Hohtavapyrstöisessä hahmossa yhdistyvät rovaniemeläisen rakkaat harrastukset, sukeltaminen ja akrobatia. Näyttävällä pyrstöllä ja glitternaamiolla sonnustautunut merenolento sai alkunsa, kun sukellusta harrastava Pauri vastaanotti syntymäpäivälahjaksi vapaasukelluksessa käytettävän monoräpylän.

Pauri tutki internetissä muitakin monoräpylävaihtoehtoja ja törmäsi pian paitsi merenneitoilun esiintymiskulttuuriin, myös aikuisten kokoisiin merenneitopyrstöjen proteeseihin. Ilmeni, että merenneitoilu oli Yhdysvalloissa ja Austaraliassa eri suosittu harrastus. Maailman ensimmäinen, kaikille avoin merenneitoakatemia avattiin Australiassa vuonna 2012. Suomessa laji oli kuitenkin vielä 2015 varsin tuntematon.

Merenneitoilun viehätysvoima puri kuitenkin myös Rovaniemellä. Jo ensimmäisellä kokeilullaan Nerissa sai ympärilleen sellaisen ihailijajoukon, ettei itse uimisesta tullut vielä sillä kerralla mitään. Etenkin lapsiuimarien parissa Nerissa herätti suoranaisen merenneitobuumin.

On ihan mahtavaa nähdä se, kun ihmiset kääntyvät katsomaan ja leviää se hymy sinne – että vau!― Paurin merenneitoilu Kemijoella ei ole jäänyt ihailijoitta
Nerissa esittelee kuplapusujen jaloa taitoa.
Nerissa esittelee kuplapusujen jaloa taitoa. Nerissa esittelee kuplapusujen jaloa taitoa. Kuva: Yle Merenneito,Yle Elävä arkisto

Näyttävän pyrstön kanssa uiminen ei kuitenkaan ole vain söpöilevää esitystä. Yksitoista kiloa painavan proteesin oikeaoppinen hallinta vaatii hyvää fyysistä kuntoa. Pauri kehottaakin merenneitokandidaatteja harjoittelemaan pyrstöuintia aluksi vaikkapa pelkän monoräpylän avulla. Kokopyrstöön voi siirtyä jahka uimisessa vaaditut delfiinipotkut sujuvat riittävän hyvin.

Osaava sukeltaja Pauri pystyy pidättelemään hengitystään jopa kahden ja puolen minuutin ajan, mutta myös pintauinti on pyrstön kanssa täysin mahdollista.


Nerissaa haastateltiin Ylen Aamu-tv:ssä kesällä 2018.
Keskustele

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto