Hyppää pääsisältöön

Flinkkilä & Tastula: Miten korjata rikkinäinen poliisi?

Poliisit Maija Aunio ja Marko Kilpi Anne Flinkkilän vieraina.
Poliisit Maija Aunio ja Marko Kilpi Anne Flinkkilän vieraina. Poliisit Maija Aunio ja Marko Kilpi Anne Flinkkilän vieraina. Kuva: Harri Hinkka Flinkkilä & Tastula

Seksuaalista hyväksikäyttöä työkseen tutkiva Maija Aunio katsoi lukemattomia kuvia ja videoita, joissa lapsia käytetään hyväksi sanoinkuvaamattoman karmeilla tavoilla. Maija Aunio turhautui ja uupui. Hän itki, oksensi, potki roskiksia ja huusi lapsilleen.
Traumatyöpajaan osallistuminen mullisti Maijan työn. Vanhempi konstaapeli, kirjailija Marko Kilpi puhuu Aunion ohella poliisityön raadollisuudesta.

Vanhempi konstaapeli Maija Aunio sekä tunnettu kirjailija ja poliisi Marko Kilpi Anne Flinkkilän vieraina.
Yle TV1 6.10.2018 klo 17.10 toinen lähetys 7.10.2018 KLO 9.05

Flinkkilä & Tastula: Miten korjata rikkinäinen poliisi? Yle Areenassa.

– Itkin, oksensin, potkin roskiksia ja huusin lapsilleni kaupassa ja kotona. Näin kuvaa turhautumistaan ja uupumistaan Maija Aunio, joka tutkii työkseen lasten seksuaalista hyväksikäyttöä.

Pahuuden ytimessä

Maija katsoi satoja ja tuhansia kuvia ja videoita, joissa lapsia käytetään hyväksi sanoinkuvaamattoman karmeilla tavoilla. Ihmisen mielikuvituksella ja pahuudella ei tunnu olevan mitään rajoja.

Halu auttaa uhreja ja usein esiin purskahtava viha tekijöitä kohtaan veivät tunteellisen Maijan pään jumiin, niin kuin hän itse kuvaa.

Poliisin ammatti on palvelustehtävä

Sekä Aunio että Kilpi puhuvat suoraan ja kaunistelematta poliisin arjesta, turhautumisesta ja kyynistymisen vaarasta. Kumpikin kamppailee lähes joka päivä riittämättömyyden tunteiden kanssa.

Marko Kilpi sanoo näin: – Joka poliisiksi ryhtyy, tietää, että kovia ja hankalia tilanteita tulee, mutta jossakinhan kulkee se raja, kuinka paljon pahuutta ammattilainenkaan voi ottaa vastaan.

Markon mielestä avain on ymmärryksessä. Sitten kun teot alkavat mennä oman ymmärryksen yli, voi olla seinä vastassa.

Maijasta tuli poliisi monen sattuman kautta, Marko sen sijaan arvelee taustansa vaikuttaneen paljon.

Äidillä oli vahva oikeudentaju, mutta isä sen sijaan teki kotielämästä arvaamattoman. Hänellä oli kaksisuuntainen mielialahäiriö, joka päihteineen oli Markon arkea.

Hän arveleekin, että poliisin työ jollakin tavalla lääkitsee omaa draaman ja kaaoksen tarvetta.

Ja toisaalta on voimakas halu korjata, ei kostaa, ei tasata tilejä, vaan auttaa.

Virkapuku kuin taikaviitta

Poliisin virkapuku on Markon mielestä kuin taikaviitta. Kun sen laittaa päälle, tulee oikea moodi päälle. Maijalla ei ole virkapuvun kaltaista taikaviittaa, mutta hänellä onkin itkupilli! Maija sanoo, ettei peittele tunteitaan ja pitää sitä vahvuutenaan.

Mutta Maijankin vahvuus alkoi murentua. Katsellessaan työpäivä toisensa jälkeen oksettavia kuvia hän jankutti itselleen, että työ pitää tehdä, vaikka lapset siinä kärsivät.

Hän alkoi luoda lapsille tarinoita, keksi nimiä ja miettiä sitä, että onko lapsilla joulua ja syntymäpäiviä.

Työ tuli liiaksi iholle

Maija sanoo, että jollakin tavalla hän halusi antaa niille lapsille turvallisen elämän hyväksikäytön vastapainoksi. Mutta kuormitus ja stressi alkoivat valua myös kotiin: Maija rähjäsi pienille pojilleen, ja myös avioelämä puolison kanssa alkoi kärsiä.

Mieleen tuli sairaita ajatuksia ja Maija alkoi välillä nähdä omat lapsensa kuvissa. Apua hän ei omasta mielestään tarvinnut.

Stressinsietokykyä traumatyöpajassa

Marko sanoo suoraan, että hänestä ei olisi Maijan töihin. Viha tekijöitä kohtaan olisi liian suuri eikä hän pystyisi sitä hillitsemään. Lapsiin kohdistuvia seksirikoksia tutkivat ovat paljolti naisia.

Maija ja Marko arvelevat sen johtuvan siitä, että miehet todellakin reagoivat vihalla, naiset taas enemmänkin surulla.

Aikaisimmin lääke poliisin stressiin ja riittämättömyyteen oli pullo ja pahimmassa tapauksessa itsemurha, nyt on onneksi toisin. Kauhajoen koulusurmien jälkeen on kehitetty traumatyöpajoja, jotka ovat Markon mukaan pelastaneet monen poliisin hengen.

Työpajassa puhutaan faktaa siitä, miten traumaattinen tilanne vaikuttaa, keskustellaan vertaisryhmissä ja nopeutetaan haitallisten muistojen käsittelyä myös silmänliiketerapia EMDR: n avulla.

Traumatyöpajaan osallistuminen oli mullistava ja käänteentekevä asia Maijalle. Hän sanoo, että on vaikea kuvata sitä luottamuksen ilmapiiriä, joka parinkymmenen kollegan piirissä syntyi.

Kun kuvitteli olleensa yksi kaikkien sairaiden ajatustensa kanssa, eikä ollutkaan.

Kun kaiken nähnyt kovaksikeitetty Karhu-mies tuli halaaman ja sanoi, ettei ikinä kestäisi tehdä Maijan työtä. Silmänliiketerapiaa Maija piti ensin ihan höpöhöpönä, mutta siinäkin tapahtui jotakin.

Oma riittämättömyys ja syyllisyys muuttuivatkin varmuudeksi siitä, että on toiminut tiukassa tilanteessa oikein.

Vertaisryhmän avulla työkuntoa

Marko ja Maija vetävät nyt työpajojen vertaisryhmiä. Marko sanoo, että monella poliisilla on juuri se kokemus, että on yksin on ja kaikki heikkoudet on piilotettava.

Tuntee olevansa pimeässä kaivossa, josta ei ole ulospääsyä. Joskus esille tulee vanhoja, kymmenien vuosien takaisia asioita, jotka ovat jo muuttuneet osaksi identiteettiä.

Moni on toipunut työkuntoon, joka tietysti on yksi tärkeimpiä tavoitteita.

Entä se kyynisyys ja riittämättömyys? Maija sanoo, että yksinkertaisesti aurinko alkoi taas paistaa. Hän työskentelee edelleen vakaviin lapsiin kohdistuneiden rikosten parissa, mutta enää hänen ei tarvitse katsoa kuvia ja videoita hyväksikäytöstä.

Maija ja Marko puhuvat raadollisista asioista, mutta silti heidän mielestään ei ole liian ylevää puhua hyvyydestä. Siihen pitää uskoa.

– Hyvikset voittavat pahikset aina, he toteavat yhteen ääneen.

 • Flinkkilä & Tastula: Oikeuspsykologi ja psykiatri perustivat duon: musiikki läpäisee mielen suojamuurit

  Oikeuspsykologin ja psykiatrin musiikilliset iltamat.

  Oli huhtikuinen ilta, kun kaikki muuttui. Oikeuspsykologi Julia Korkmanin äiti oli sairastanut syöpää, ja oli tullut aika sanoa hyvästit. Tuosta viimeisestä illasta syntyi myöhemmin Julian veljen käsissä kaunis laulu, jonka keskeinen sanoma on toivossa. Kun Julia laulaa Då vi ses igen eli Kun kohtaamme jälleen, kuulija liikuttuu, ehkä itkee, ehkä muistaa omia rakkaitaan. Siinä on musiikin suuri voima: se avaa mielen, se läpäisee meidän älylliset suojamuurimme.

 • Flinkkilä & Tastula: Matkaan tarvitaan suuret korvat ja pieni suu, vaihtokalsarit, valokuva kotoa, mutta sädekehä jääköön hyllylle

  Anne Flinkkilän vieraille kriisialueet ovat tuttuja.

  Mitä pitää ottaa mukaan, kun lähtee maailman kriisipesäkkeisiin avustustöihin? Puhtaat kalsarit, rulla vessapaperia, ja sitä paitsi, pitää olla suuret silmät ja pieni suu. Näin sanoo ensihoitolääkäri Teuvo Määttä, jolle ovat tuttuja niin Kamputsean kansanmurhan jaloista paenneet ihmiset, Kenian pakolaisleirit, ihmiskilpenä olo Irakissa, Pakistanin maanjäristysten uhrien auttaminen. Kotiasiat pitää olla kunnossa, omia tai muiden ongelmia ei voi lähteä pakoon, sanoo Teuvo. Vaikka moni niin tekeekin, hän on vuosien varrella huomannut.

 • Flinkkilä & Tastula: Miksi raiskaus on ollut Suomessa vähätelty rikos?

  Keskustelu seksuaalirikoksista kuohuttaa tunteita.

  Viime viikkoina Suomessa on puhuttu raiskauksista enemmän kuin ehkä koskaan. Rikosoikeuden professori emerita Terttu Utriainen muistuttaa, että naisen seksuaalisen itsemääräämisoikeuden historia on Suomessa yllättävän lyhyt. Maarit Tastulan ohjelmassa aihetta kommentoi myös liikkeenjohdon konsultti, yrittäjä Rajkumar Sabanadesan, joka on johtanut useita turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksia.

 • Flinkkilä & Tastula: Pakopaikka, musta peitto, perjantai-illan paras kaveri - riippuvuuden monet kasvot

  Oma tila, oma vapaus? Milloin riippuvuudesta tulee ongelma?

  Pakko saada draamaa, kirjoitti toimittaja, tietokirjailija Ani Kellomäki blogissaan ja räjäytti lukijapankin. Juuri tuolta minustakin tuntuu, hänelle kerrottiin kerta toisensa jälkeen. Ani oli kertonut omasta lapsuudestaan kosteassa perheessä, siitä, miten arvaamattomuudesta tuli normi. Aikuisiällä hän hakeutui tilanteisiin, jotka herättivät suuria tunteita. Katastrofi oli parempi kuin sen odottelu.