Hyppää pääsisältöön

Mennään metsään -viikko alkoi, Ylen kanavilla hurja määrä metsäaiheisia ohjelmia!

Nainen istuu mäen päällä ja katselee kaunista ruskamaisemaa.
Nainen istuu mäen päällä ja katselee kaunista ruskamaisemaa. Kuva: Mylene van der Donk / Metsähallitus Mennään metsään (kampanja)

Ylen Mennään metsään -kampanja huipentuu lokakuun ensimmäisellä viikolla, jolloin tarjolla on runsaasti metsäaiheista ohjelmaa niin radiossa, tv:ssä kuin Yle Areenassakin. Katso alta Mennään metsään -viikon kaikki ohjelmat! Muista myös merkata omat metsäkäyntisi Mennään metsään -laskuriin, joka on auki 7.10. saakka!

Ylen luontotoimitus on Hämeenlinnan Evolla koko viikon, ja luvassa on muun muassa 24/7-Metsäkanava, jossa nähdään suoraa striimiä ja toimitettua ohjelmaa metsäjoogineen, kääpäkävelyineen ja mielenkiintoisine vieraineen!

Lisäksi useat Ylen eri ohjelmat ja toimitukset tekevät metsäaiheista sisältöä. Mukana viikolla ovat muun muassa Puoli Seitsemän, Aamu-tv, Efter Nio ja Strömsö. Radio 1 virittäytyy metsäteemaan muun muassa Tiedeykkösessä ja Kulttuuriykkösessä ja Yle Klassisessa kuullaan metsäteemaista musiikkia. Radio Suomen Luonto-Suomessa ollaan Evolla. Susanna Vainiolan Kissankehto soi metsäisissä musiikkitunnelmissa, samoin kuin Radio Vegan Den klassiska kvällen.

Mennään metsään -viikon kaikki tv- ja radio-ohjelmat löydät alta! Lue kampanjasta lisää tästä!

MAANANTAI 1.10.

Metsäkanava 24h, Yle Areena
Suoran 24 h -striimin lisäksi Metsäkanavalla retkeillään klo 17-18.

Retkellä tärkeintä ovat nokipannukahvit - vai ovatko? Retkeily sopii kaikille, ja joka reissu on aina elämys, mutta onko retkeilystä tullut varusteurheilua? Kehtaako polulle lähteä vanhoissa kumppareissa ja mitäs jos kuoritakkiakaan ei ole? Riittääkö lähimetsä vai pitääkö kiksit saada Himalajalta? Toimittaja & eräopas Minttu Heimovirran kanssa Syrjänalusen retkinuotiolla tulistelevat retkeilykärpäsen pahasti puremat Retkipaikka-verkkoyhteisön perustaja Antti Huttunen, 100 yötä ulkona nukkunut blogisti ja kirjailija Liisa Louhela sekä äärioloissa retkeilevä lääkäri Sanni Rannikko.

Aamu-tv klo 8.12, Yle TV1
Aamu-tv ottaa suoran yhteyden Syrjänaluseen, jossa retkeilee eräopas ja toimittaja Minttu Heimovirta.

Puoli Seitsemän klo 18.30, Yle TV1
Puoli Seitsemän on mukana koko Mennään metsään -viikon. PS:ssä nähdään Minna Pyykön inserttisarja Minnan kääpäkävely.

TIISTAI 2.10.

Erilaisia sieniä kannolla
Metsäkanavalla tiistaina teemana sienet. Erilaisia sieniä kannolla Kuva: Yle/Kukka Ström Punakärpässieni,sienet,Mennään metsään (kampanja),Limanuljaska

Metsäkanava 24h, Yle Areena
Suoran 24 h -striimin lisäksi klo 17-18 Metsäkanavalla aiheena sienet ja sienestys.

Lähimetsäopas Tuomas Lilleberg kertoo, mitä hänen sieniharrastuksensa pitää sisällään ja mistä kiinnostus sieniin kumpuaa. Entä mitä sienistä pitää osata katsoa ja mistä niitä voi löytää? Kuumimpiin sienikysymyksiin ovat vastaamassa sieniasiantuntijat Kaisa Tervonen Sieniatlaksesta Suomen sieniseurasta ja biologi Jarkko Korhonen. Sienineuvoja Arja Hopsu-Neuvonen Marttaliitosta puolestaan kertoo omat perkaus- ja kokkausvinkkinsä. Toimittajina Pirjo Koskinen ja Kukka Ström.

Aamu-tv klo 8.12, Yle TV1
Aamu-tv suora yhteys Syrjänaluseen.

Tiedeykkönen klo 12.10, Radio 1
Tiedeykkönen metsätunnelmissa!

Kulttuuriykkönen klo 15, Radio 1
Suora lähetys Evolta. Millainen metsäsuhde suomalaisilla on? Olemmeko enemmän metsien vai puupeltojen kansa? Missä määrin metsä on meille hyötykäyttöön tarkoitettu talouden turvaaja, missä määrin henkisen levon tyyssija? Keskustelemassa Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija, BIOS-tutkimusyksikön Antti Majava, toimittaja, biologi ja kuvataiteilija Minna Pyykkö sekä Hämeenlinnan ammattikorkeakoulun Evon metsäopiston emeritusyliopettaja Ilmari Häkkinen. Juontajana Tuukka Pasanen.

Puoli Seitsemän klo 18.30, Yle TV1
Minnan kääpäkävely

Tunteiden tiistai klo 18.00, Radio Suomi
Tunteiden tiistai suorana Evon Syrjänaluselta! Metsä on lempeä, sammalpeitteen syliin voi kätkeä murheet. Metsä on arkinen, se toimii herkkuvarastona ja varakukkarona. Metsä on uhkaava, se nielee hätäisen kätköönsä. Metsä on mystinen, sen salaisuudet avautuvat kun malttaa jättää järjen naulaan. Syrjänalusen laavulla nuotiotulen äärellä suunnistaja Sirpa Liukkonen, kirjailija Mikko Kamula, businessmies-suojelija Timo Kujala ja metsätalousinsinööriksi opiskeleva Aino Kallio. Juontajina Paula Jokimies ja Markus Turunen.

Ajassa soi klo 21, Radio 1
Aikamme klassinen menee metsään, vai meneekö? Toimittajana Ainomaija Pennanen.

Den klassiska kvällen klo 20.21, Radio Vega

KESKIVIIKKO 3.10.

Minna Pyykkö kääpäasussa kalliolla.
PS:ssa seurataan Minnan kääpäkävelyä. Minna Pyykkö kääpäasussa kalliolla. Minna Pyykkö

Metsäkanava 24h, Yle Areena
Klo 18 alkaen Metsäkanavalla nähdään myös Radio Suomen Luonto-Suomen metsätähtiä ja Metsäradio.

Aamu-tv klo 8.12, Yle TV1
Aamu-tv suora yhteys Syrjänaluseen.

Luonto-Suomen metsätähtiä klo 18, Radio Suomi
Millainen on kunnollinen vanha metsä? Riittääkö muutama puu-, kasvi tai eläinlaji, tarvitaanko tikkoja tai petolintuja? Luonto-Suomen metsätähtiä -iltaa vietetään Evon retkeilyalueella Lammilla. Kysy vanhojen metsien elämästä ja eliöistä. Asiantuntijoina luonnossa ovat professori Heikki Setälä ja lehtori Heikki Kolunen, toimittajina Juha Laaksonen ja Juha Blomberg.

Puoli Seitsemän klo 18.30, Yle TV1
Minnan kääpäkävely

Metsäradio klo 20, Radio Suomi
Pihkan tuoksua radioaalloilla. Juontajana Juha Blomberg.

TORSTAI 4.10.

Juoksijoita
Metsäkanavalla polkujuoksua! Juoksijoita Kuva: Houman Taleghani Mennään metsään (kampanja),polkujuoksu

Metsäkanava 24h, Yle Areena
Suoran 24 h -striimin lisäksi klo 17 Metsäkanavalla ollaan polkujuoksutunnelmissa. Vieraana muun muassa Mikko ”Peltsi” Peltola.

Aamu-tv klo 8.12, Yle TV1
Aamu-tv suora yhteys Syrjänaluseen.

Mikä maksaa? klo 10, Radio 1
Ohjelmassa keskustellaan metsänhakkuusta ja siitä, millaista avohakkuiden sijaan olisi jatkuvan kasvatuksen malli. Mukana mm. asiantuntija Samuli Valkonen Lukesta. Voidaanko teollisuuden puunsaanti turvata ilman avohakkuita?

Riikan tähtitarha klo 14, Radio 1
Riikan tähtitarha menee metsään. Vieraana muusikko Meriheini Luoto.

Puoli Seitsemän klo 18.30, Yle TV1
Minnan kääpäkävely

PERJANTAI 5.10.

Yle Puheen aamu, Mennään metsään klo 6.59
Puheen aamu tulee Maunulan majalta. Luvassa on monipuolinen katsaus metsään: Helsingin Ladun toiminnanjohtaja Matti Niemelä opastaa luontoharrastuksen pariin. WWF:n metsäasiantuntija Panu Kunttu ja metsänomistaja Sampo Manninen kertovat avohakkuille vaihtoehdon, joka on hyväksi sekä luonnolle että metsänomistajan kukkarolle. Metsässä voi hoitaa mieltään - vinkit hyvän mielen metsäkävelylle antaa Satu Turhala Suomen Mielenterveysseurasta. Juontajina Linda Vettanen, Juhani Kenttämaa ja Jere Pehkonen. Uutistoimittajana on Jan Fredriksson.

Metsäjooga liike
Metsäkanavalla joogataan metsässä! Metsäjooga liike Kuva: Mikko Harma jooga,Mennään metsään (kampanja)

Metsäkanava 24h, Yle Areena
Suoran 24 h -striimin lisäksi klo 19 joogataan metsässä!

Riisu kengät tai laita ne jalkaan – sen mukaan miten itse mieluiten luonnossa liikut. Tee treffit itsesi kanssa ja mene metsään. On metsäjoogan aika! Jooga- ja meditaatio-opettaja Mia Jokiniva osallistuu Yle Luonnon Mennään metsään -kampanjaan metsäjoogaamalla suorassa lähetyksessä luontotoimittaja Minna Pyykön kanssa!

Aamu-tv klo 8.12, Yle TV1
Aamu-tv suora yhteys Syrjänaluseen.

Puoli Seitsemän klo 18.30, Yle TV1
Puoli seitsemän menee metsään. Suora lähetys Evon retkeilyalueelta. Vieraana leirinuotion äärellä on rockmuusikko Michael Monroe. Juontajina Mikko Kekäläinen ja Susanna Laine.

LAUANTAI 6.10.

karhu
Metsäkanavalla lauantaina aiheena luontokuvaus. karhu Kuva: Yle / Risto Salovaara Mennään metsään (kampanja)

Metsäkanava 24h, Yle Areena
Suoran 24 h -striimin lisäksi klo 17 aiheena luontokuvaus!

Kamera käteen, näillä tipseillä onnistut! Katso miten tehdään wow- efekti tai rakennetaan vesikirppuakvaario makrokuvaukseen. Ohjelmassa vinkkejä jakavat taitavat luontokuvaajat Risto Salovaara, Eeva Mäkinen ja Joonas Lintunen.

Eeva on luontokuvaaja ja eräopas, joka tietää miten yhdistää vaeltaminen ja luontokuvaus. Sisällöntuottaja, luontokuvaaja Joonas taitaa sen, millaiset luontokuvat jäävät mieleen somessa. Biologi, luontokuvaaja Risto Salovaara tuntee eläinten käyttäytymisen ja on erikoistunut videokuvaukseen. Kaikkiin näihin aiheisiin pääsemme tutustumaan lauantaina. Lähetyksestä saat konkreettisia vinkkejä omaan luontokuvaamiseesi, millaisessa tilanteessa kännykän kamera on parhaimmillaan tai millaiset objektiivit lintuharrastajan kannattaa hankkia.

Aamu-tv klo 8.12, Yle TV1
Aamu-tv suora yhteys Syrjänaluseen.

Yle Uutisten stream klo 16.30
Nokipannukahvin äärellä metsän tuottamista henkilökohtaisista terveysvaikutuksista porisevat Ylen teksti-tv:n toimittaja, polkupyörämatkailija Matti Rämö ja toimittaja, luontokuvaaja Jari Salonen. Suora kännykkästriimi Lammin Evolta.

Strömsö klo 18.15, Yle TV1
Strömsössä valmistaudutaan syksyyn. Jim ja Jonas tekevät vanhasta autonvanteesta puukorin. Lee näyttää, kuinka virkataan kaulahuivi. Elin ja Anders puolestaan ottavat ilon irti syksystä ja laittavat ruokaa avotulella.

En kvinna i profil som doftar på jord i sina kupade händer.
Strömsössä ollaan myös metsätunnelmissa. En kvinna i profil som doftar på jord i sina kupade händer. Kuva: Yle Mennään metsään (kampanja),metsät,luonto,Strömsö,henkinen hyvinvointi

SUNNUNTAI 7.10.

Metsäkanava 24h, Yle Areena
Suora 24 h -striimi metsästä viimeistä päivää!

Juha Laaksosen luontoretki klo 8.10, Radio Suomi

Jumalanpalvelus Nuuksiosta klo 10, Yle TV1
Reissukirkossa Luomakunnan sunnuntaita vietetään keskellä suomalaista kansallispyhättöä - metsää. Pappina on Ida Vartiala.

Minna Pyykön maailma klo 13.30, Radio Suomi
Ohjelmassa pohditaan Suomen luonnon ilmiöitä, tavataan erilaisia aiheesta innostuneita ihmisiä: taiteilijoita, tutkijoita, harrastajia, ja perehdytään ympäristökysymyksiin luonnon lähtökohdista.

Mennään metsään -juhlalähetys klo 18.15, Yle TV1
Suora lähetys Evolta huipentaa Mennään metsään -kampanjan. Tempaistaan jokamiehenoikeuksien suojelemiseksi, juhlitaan metsää ja syksyn kauneutta nuotion äärellä, upeiden luontoelämyksien parissa.

Kissankehto klo 19.07, Radio Suomi
Susanna Vainiolan Kissankehdossa liikutaan metsäisissä musiikkitunnelmissa.

Mennään metsään

Mennään metsään -viikon erikoislähetykset Evolta

#minäjamunpuu

 • Syksyn herkullisin kakku syntyy kaarnikasta

  Bloggaaja Annin variksenmarjakakku - täydellinen makuelämys!

  Leivontablogia pitävä Anni sai haastavan tehtävän. Hänen piti suunnitella ja leipoa Ylen Mennään metsään -kampanjaa varten helppo, herkullinen ja näyttävä kakku variksenmarjasta eli kaarnikasta – marjasta, jota ei juurikaan poimita. Liekö syynä se, että marja maistuu monen suussa vähän oudolta. Mutta kaarnikka on ihmemarja, ja sen Annikin sai kokea!

 • Mennään metsään -kolumni: Kuvataiteilija Jaakko Kahilaniemi pitää yksilöiden ja valtion suhtautumista luontoon kaksinaismoralistisina

  "Myös oma metsäsuhteeni on ristiriitainen."

  "Luonnon omistaminen on absudri ajatus 29-vuotiaalle taiteen maisterille." Kuvataiteilija Jaakko Kahilaniemi kirjoittaa kolumnissaan luonnosta ja sen omistamisen aiheuttamista ristiriidoista. Ristiriidoista sai alkunsa palkittu 100 Hectares of Understanding -taidekuvasarja, jossa Kahilaniemi on kuvannut perinnöksi saamansa metsän ominaisuuksia.

 • Tutkija: ”Ilman sieniä Suomessa ei olisi metsiä"

  Maapallo olisi hyvin erilainen paikka ilman sieniä

  Ilman sieniä Suomessa ei ehkä olisi metsiä, sillä männyt, kuuset ja muut puumme esiintyvät aina yhdessä sienikumppanin kanssa. Sienet pysäyttivät myös fossiilisten polttoaineiden synnyn: lahottajasienten kehittyminen kivihiilikaudella pysäytti eloperäisen materiaalin kertymisen maanpinnalle.

 • Puut kertovat toisilleen, jos joku hyökkää

  Elävät puut -luontosarja avaa puiden salaperäistä elämää.

  Tiesitkö, että puut viestivät keskenään? Kun toukka hyökkää puun kimppuun ja alkaa nakertaa sen lehtiä, alkaa prosessi, jota ihmisaistit eivät havaitse. Ylen neliosainen Elävät puut -luontosarja avaa puiden salaperäistä ja varsin näkymätöntä elämää uudella tavalla ja upeaa, kuvaaja Jari Salosen tarkkaa, ympärivuotista luontokuvausta hyödyntäen.

 • Metsän viisi vihreää veljestä – Haapa

  Lue Anni Kytömäen koskettava teksti haavasta

  Haapa huomaa tuulen ensimmäisenä. Sen lehdet ovat puunlehdiksi kovat, niin kovanaamaiset että ovat vaatineet oman verbinkin – haavat eivät suhise kuten muut, ne havisevat.

 • Metsän viisi vihreää veljestä – Koivu

  Anni Kytömäen upea teksti koivusta

  Koivu on nuorena vaalea ja heleä, hento ja keveä. Syystä tai toisesta sitä väitetään naiselliseksi, mutta todellisuudessa koivu on koivu, kuten ihmisetkin ovat ensi sijassa ihmisiä.

 • Metsän viisi vihreää veljestä – Pihlaja

  Kirjailija Anni Kytömäen herkkä luonnehdinta pihlajasta.

  Kotipihan pihlaja on lapselle usein ensimmäinen puu: siinä on monta haaraa, oksia alhaallakin, sen syliin on helppo kiivetä. Jos putoaa, putoaa matalalta

 • Metsän viisi vihreää veljestä – Kuusi

  Lue Anni Kytömäen upea teksti kuusesta.

  Kuuset pistelevät ohikulkijaa, levittävät tummia siipiään polun päälle, seisovat apeina auringossakin. Niin meidät on opetettu näkemään, koska se mitä on paljon, on rumaa ja ikävää.

 • Mikä on Mennään metsään -kampanja?

  Suojellaan jokamiehenoikeuksia menemällä metsään.

  Suojellaan jokamiehenoikeuksia menemällä metsään! Yle juhlii metsää ja jokamiehenoikeuksia Mennään metsään -kampanjalla Suomen luonnon päivästä 25.8.2018 alkaen. Tule mukaan viemään jokamiehenoikeuksia Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle.

 • Minne katosivat luonnonlähteet ja metsäpurot?

  Luonnonlähteiden tila on romahtanut Suomessa.

  Jos metsään haluat mennä nyt, ota vesipullo mukaan. Luonnonlähteiden tila on romahtanut, eikä kaikista lähteistä ja metsäpuroista voi enää ottaa juomakelpoista vettä. Lähteiden suojelu voi vielä pelastaa jäljelle jääneet pulputtajat.

 • Katoavat metsäpolut

  Perinteiset polkureitit ovat kovaa vauhtia katoamassa.

  Perinteiset polkureitit ovat kovaa vauhtia katoamassa. Samaan aikaan kansallispuistojen ja retkeilyalueiden suosituimmilla reiteillä polut levenevät, kun retkeilijät väistelevät kovassa kulutuksessa esiin tulleita kiviä ja juuria. Perinteisille poluille tarvittaisiin kipeästi lisää kulkijoita, varsinkaan kun lehmätkään eivät niitä enää ole tallomassa. On aika ryhtyä poluntallaustalkoisiin – maastopyöräillen, ratsastaen, patikoiden.

 • Metsä vastaa sille, joka osaa kuunnella

  Minkä opetuksen voisit metsästä poimia?

  Suomessa ei kovin montaa matkaa voi tehdä ohittamatta metsää tai kulkematta sen läpi. Se tulee kaupunkilaisenkin arkeen vähintään pieninä metsäisinä alueina tai junasta vilisevänä maisemana. Euroopan metsäisin maa kätkee sisäänsä kansan, jolla on pakostakin suhde metsään. Ja vaivihkaa metsä myös hoitaa meitä.

Uusimmat sisällöt - Mennään metsään