Hyppää pääsisältöön

Mummoja viedään - vanhukset soten pelinappuloina

Vanhuksista on tullut pörssiyhtiöiden pelinappuloita Suomen sote-miljardien uusjaossa.
Vanhuksista on tullut pörssiyhtiöiden pelinappuloita Suomen sote-miljardien uusjaossa. Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Tasemummot

Vanhuksista on tullut pörssiyhtiöiden pelinappuloita Suomen sote-miljardien uusjaossa. Hoitosopimukset ovat kaupan ja ne kiinnostavat myös ulkomaisia yhtiöitä. Mitä tapahtuu, kun pieni, kodinomainen hoivakoti ajetaan umpikujaan ja vanhus sijoitetaan suurempaan laitokseen? Dokumentti Tasemummot selvittää, miltä tämä tuntuu itäsuomalaisen vanhuksen näkökulmasta.

Mika Piiroinen traktorin kanssa pellolla
Mika Piiroinen työn touhussa pellolla Mika Piiroinen traktorin kanssa pellolla Kuva: Mika Piiroinen traktorit,Dokumenttiprojekti: Tasemummot

Mika Piiroisella on maitotila Tohmajärven Värtsilän kylässä lähellä Venäjän rajaa. Piiroinen on ensimmäistä kauttaan Tohmajärven kunnanvaltuustossa keskustan riveissä ja on saamassa nuoresta iästään huolimatta jo nyt harmaita hiuksia. Kauhulla hän on katsellut kun kouluja lakkautetaan ja yhdistetään suuriksi koulukeskuksiksi. Rahasta on kysymys ja tehokkuutta haetaan.

Tehokkuutta ja rahaa haetaan myös ihmisen taipaleen toisessa päässä, vanhusten hoidossa. Piiroista askarruttaa eniten nyt vanhusten hoidon järjestäminen Tohmajärvellä. Kunta ulkoisti sosiaali- ja terveydenhuollon vuosia sitten ensimmäisten joukossa Suomessa. Kun päätöstä tehtiin, itsekin yrittäjänä toimiva Piiroinen ei ollut vielä valtuustossa.

Kunnan pienyrityksiä

Elina Martiskinin hoivakoti Pikkupiha ehti toimia Tohmajärvellä vuosien ajan ja 12 asiakkaan yritys työllisti parhaimmillaan 12 henkilöä. Kylällä toimivan toisen, 30-paikkaisen Kirsi ja Markku Laukkasen omistaman hoivakoti Aatoksen kanssa yhteistyö toimi hyvin ja molemmat täydensivät toiminnallaan Tohmajärven kunnan omaa vanhusten hoivatoimintaa.

Vanhusten määrän lisääntyessä hoivatoiminta muodostui rasitteeksi pienelle kunnalle ja Tohmajärven kunta päätti ulkoistaa sosiaali- ja terveyspalvelunsa ja tuottajaksi valittiin Attendo Oy. Samalla kunta tuli asettaneeksi kaksi pientä toimijaa huonompaan asemaan asiakaspaikkoja myönnettäessä.

Kodin tunnelmaa Pikkupihassa

Arvo ja Sulo ratkovat pirtin pöydän ääressä kompatehtäviä. Anna ja Terttu laulavat vanhoja tanssikappaleita ja muistelevat aviomiehiään. Toini ja Tauno hörppäilevät kahvia. ”Sulo on vissiin kuollu. Vai lähtiköhän se meikäläistä karkuun?” Anna kysyy Tertulta. Terttu ei muista edes omaa miestään, eikä se suuremmin ketään haittaa. Tärkeintä on yhdessä olo, jutustelu ja vaikka piirakoiden leipominen laulujen lomassa.

Sulo on vissiin kuollu. Vai lähtiköhän se meikäläistä karkuun?

Täyttä elämää ja ihmiskontakteja ihmiselon viimeisillä maileilla. Nämä ihmiset ovat rakentaneet omalta osaltaan sosiaaliturvaamme ja nyt on heidän aikansa lepäillä ja nauttia sen minkä sairaudet ja kolotukset antavat myöden. Tunnelma on välitön ja lämmin, vaikka työntekijät tietävät, että tämä idylli särkyy muutaman viikon kuluttua.

Tasemummojen metsästys alkaa

Alussa yhteistyö pienten yritysten ja pörssiyhtiön kanssa sujui hyvin Tohmajärvellä. Kun alettiin puhua sote-uudistuksesta, tunnelma muuttui kireämmäksi ja terveysalan suuryritykset alkoivat varmistella asemiaan myös muualla Suomessa. Pörssiyhtiöiden ostajat alkoivat kierrellä maakunnissa. Yksityisistä hoivakodeista ja erityisesti asiakkaista maksusitoumuksineen alettiin käydä kauppaa. Sopimuksista tehdään pienten hoivakotien omistajille niin hyviä tarjouksia, että niistä on vaikea kieltäytyä. Jokainen maksava pappa ja mummo tuntuu taseessa.

Anna Määttänen
Anna Määttänen palvelutalossa Anna Määttänen Kuva: Erkki Määttänen / Yle vanhukset,Dokumenttiprojekti: Tasemummot

Asiakkaat katoavat

Hoiva-alan pienyritys Pikkupiha joutui kärsimään asiakaspulasta pitkiä aikoja ja Attendon asiakaspaikat täytettiin kunnan allekirjoittaman sopimuksen mukaan aina ensin.

Myös paikkakunnan toisessa pienyrityksessä Aatoksessa oli tiukat ajat, sillä 30 asiakaspaikasta puolet oli tyhjänä. Samaan aikaan kuitenkin tiedettiin, että asiakkaita riittäisi, jos vain Siunsoten päättämät asiakas sijoitukset osuisivat kohdalle. Eivät osuneet.

Lopettaminen

Pikkupihan 12 asiakaspaikasta on tyhjänä puolet. Taloudelliset toimintaedellytykset ovat olleet kipurajoilla jo kauan ja Elina päättää lopettaa yritystoiminnan jouluna 2017.

Asiassa edetään protokollan mukaan ja Attendon edustaja käy Pikkupihassa tekemässä omaisen kanssa asiakkaan siirtoon tarvittavan muodollisen hoito- ja palvelusuunnitelman. Entinen Pikkupihan asiakaskohtainen suunnitelma ei kelpaa vaan laaditaan uusi. Attendon edustaja kehoittaa omaista valitsemaan kolmen Attendon hoitaman Tohmajärveläisen hoivapaikan välillä.

Pikkupihan vanhuksista 5 siirrettiin lakkauttamisen jälkeen Attendon pyörittämiin laitoksiin Tohmajärvellä ja yksi määrättiin Joensuuhun. Vuosien aikana tiiviiksi hioutunut hoivakotiyhteisö pirstottiin ja Tohmajärven kunnasta katosi samalla kahdentoista hoivahenkilön työmahdollisuus.

Alan suuryritykset ovat tehneet ostotarjouksia riskisijoitukseksi mainitusta Aatoksesta. Kirsi ja Markku eivät halua yritystään myydä, vaan jatkavat toimintaansa vaikeuksista huolimatta. Pikkupihasta tehdään ostotajous lakkauttamisen jälkeen, sillä nopea lopettamisaikataulu on yllätys kilpailevalle pörssiyhtiölle. Pikkupihan ovet suljetaan jouluna 2017.

Omaiset haluavat omaisensa Attendon paikkojen sijasta Aatokseen. He tekevät menettelystä valituksen Aluehallintovirastoon ja valitus lähtee kuukausien käsittelykierrokselle.

Vanhukset pelinappuloina

”Kun huomasin, kuinka oikeusvaltiossa nimeltä Suomi nykyään voi toimia, tukkani alkoi harmaantua.” Mika Piiroisen käsi puristuu nyrkkiin tuvan pöydän ääressä, kun hän miettii, miten vanhuksia käytetään yhtiöiden pelinappuloina ja kuinka pienyrittäjiä kohdellaan Tohmajärvellä. Hän päättää nostaa asian julkisuuteen ja haluaa asiasta keskustelua.

Dokumenttiprojekti: Tasemummot Yle Areena ja TV1 1.10. klo 21.30