Hyppää pääsisältöön

Oramo tuo Langgaard-julkaisuihin uutta pöhinää

Tanskalainen Rued Langgaard (1893-1952) ei löytänyt omana aikanaan kotimaassaan vastakaikua ilmaisulleen. Pitkälti itseoppinut säveltäjä jätti jälkeensä jättimäisen yli 400 teoksen myöhäisromanttisen tuotannon. Ilahduttavasti viimeisen reilun kymmenen vuoden aikana kiinnostus Langgaardin tuotantoa kohtaan on kasvanut. Tuoreella äänitteellä Sakari Oramo sekä Wienin filharmonikot käyvät kiinni säveltäjän sinfoniseen tuotantoon.

langgaard äänitteen kansi
langgaard äänitteen kansi Rued Langgaard

Langgaardin laajan tuotannon yksi tärkeimmistä linjoista oli kuudentoista sinfonian sarja, joka levittäytyy viidelle vuosikymmenelle. Säveltäjä oli vielä teini-iässä aloittaessaan toista sinfoniaansa. Vahvasti Strauss- ja Wagner-vaikutteinen Sinfonia nro 2 (1912-1914) on kuitenkin jo vakuuttavaa jälkeä. Ei ihme, että Langgaardin musiikki sai aikanaan paremman vastaanoton Saksassa ja Itävallassa. Finaalissa sopraano Anu Komsin voimallinen ja taipuisa ilmaisu sulautuu lumoavasti Langgaardin kuohuvaan sävelkieleen.

Sinfonia nro 6 on laskujeni mukaan levytetty viisi kertaa aiemminkin. Neeme Järven yli 25 vuotta sitten tekemä levytys on kestänyt hyvin vertailua tuoreempien äänitteiden kanssa. Oramon tulkinta asettaa kuitenkin riman uusiin korkeuksiin, kun Wienin filharmonikot möyryävät vuoronperään taivaan ja helvetin porteilla. Erityisesti teoksen hehkuvissa loppusoinnuissa on aivan uudenlaista hurmioituneisuutta, jota ei aiemmissa levytyksissä ole tavoitettu.

Neljännestätoista sinfoniasta poimittu pehmeässä jousiston sointipumpulissa makaava hidas osa täydentää mainiosti sinfonioita.

Oramo on jälleen tarttunut kiinnostavaan, mutta aikanaan taka-alalle jääneeseen säveltäjään. Aivan kuten teki menestyksekkäästi Florent Schmittin kanssa. Teknisestikin äänite on ensiluokkaista työtä. Niin ikään esittelytekstit ovat laadukkaita sekä kansitaide linjakkaan tyylikästä. Oramon ja Wienin filharmonikkojen Langgaard julkaisu on kaikinpuolin erinomainen paketti.

Rued Langgaard. Sinfoniat 2 & 6. Wienin filharmonikot, joht. Sakari Oramo. Dacapo (6.220653)

Kuuntele Uudet levyt 2.10.2018, toimittajana Aki Yli-Salomäki.