Hyppää pääsisältöön

PRH haluaa itselleen oikeuden erottaa säätiöiden hallituksia - "Ne on täysiä idiootteja", sanoo asianajaja

Suomen laki -kirja ja puhemiehen nuija.
Suomen laki -kirja ja puhemiehen nuija. Kuva: Yle lainsäädäntö,laki,Nuija,Lakikirja

Patentti- ja rekisterihallitus haluaa suoran oikeuden erottaa säätiön hallitus tai hallituksen jäsen. Tällä hetkellä säätiöitä valvova viranomainen PRH joutuu viemään erottamisasiat käräjäoikeuden päätettäviksi.

PRH:n valvonta- ja lakipäällikkö Terhi Maijala kertoo, että oikeusministeriössä on käynnissä selvitys säätiölain toimivuudesta. Maijalan mukaan PRH aikoo siinä yhteydessä nostaa hallitusjäsenen erottamiskysymyksen esille.
Hän kertoo, että esimerkiksi Tanskassa ja Norjassa säätiövalvojalla on itse oikeus säätiön hallituksen vaihtamiseen.

– Miksi säätiön hallitusjäsenen oikeutta pysyä siinä pestissä pitää lailla suojata niin voimakkaasti? Itse näkisin, että tärkeämpi intressi on säätiön toimintaedellytyksien ja säätiön edun suojaaminen.

Valvonta- ja lakipäällikkö Terhi Maijala, Patentti- ja rekisterihallitus.
Valvonta- ja lakipäällikkö Terhi Maijala, Patentti- ja rekisterihallitus. Valvonta- ja lakipäällikkö Terhi Maijala, Patentti- ja rekisterihallitus. Kuva: Taisto Lapila / Yle Valvonta,laki,MOT,Patentti- ja rekisterihallitus

Asia on ajankohtainen turkulaisen Matti Koivurinnan säätiön tapauksessa. Vuosien poliisitutkinta säätiön rahojen käytöstä johti tänä vuonna syyttämättäjättämispäätökseen.

Samalla turkulainen kauppaneuvos Matti Koivurinta itse jatkaa elämäänsä Rettigin palatsin juhlakerroksessa kuten ennenkin. Palatsin omistaa hänen perustamansa säätiö, joka pitää talossa Aboa Vetus & Ars Nova -museota.

PRH on täysiä idiootteja. Eivät tajua rahasta mitään, ei yritystoiminnasta mitään, ei mistään mitään― asianajaja Arttu Laaksonen

PRH on pitänyt säätiön perustajan toimintaa niin törkeänä, että haki vuonna 2016 kauppaneuvos Matti Koivurinnan ja hänen veljenpoikansa Juha Koivurinnan erottamista säätiön hallituksesta.

Matti Koivurinnan asianajaja Arttu Laaksonen arvostelee poikkeuksellisen voimakkaasti PRH:ta.

– PRH on täysiä idiootteja. Eivät tajua rahasta mitään, ei yritystoiminnasta mitään, ei mistään mitään, sanoo Laaksonen.

Turun käräjäoikeus päätti syksyllä 2017 erottaa Juha Koivurinnan säätiön hallituksesta, mutta Matti Koivurinta sai jäädä. Päätöksestä on valitettu hovioikeuteen.

– Ei se asia todellakaan ole edennyt niin kuin olisi pitänyt meidän näkökulmasta, sanoo Terhi Maijala. Hän ei halua kommentoida Arttu Laaksosen lausuntoa.

Kauppaneuvos Matti Koivurinta, taustalla turkulainen Rettigin palatsi.
Kauppaneuvos Matti Koivurinta. Kauppaneuvos Matti Koivurinta, taustalla turkulainen Rettigin palatsi. Kuva: Yle/Taisto Lapila Rettigin palatsi,Turku,säätiöt,Matti Koivurinta,MOT

Vuosia kestänyt poliisitutkinta

Matti Koivurintaan kohdistunut vuosia kestänyt poliisitutkinta koski kauppaneuvoksen toimia hänen vuonna 1987 perustamansa Matti Koivurinnan säätiön suojissa. MOT kertoi rikosepäilyistä neljä vuotta sitten.

Koivurinta lahjoitti nimeään kantavalle säätiölle 1990-luvun alkuun mennessä yhteensä 70 miljoonaa markkaa omaa ja yhtiöidensä rahaa. 1995 hänen perustamansa yhtiöt ajautuivat konkurssiin. Koivurinnan henkilökohtainen omaisuus meni pankeille.

SYP teki Koivurinnan yhtiöiden konkurssissa megaluokan luottotappion.

Konkurssin yhteydessä kauppaneuvos solmi sopimuksen Suomen Yhdyspankin (SYP, nykyisin osa Nordea-konsernia) kanssa. Sopimuksen mukaan Koivurinnan vuositulot saivat olla korkeintaan 50.000 markkaa vuoteen 2005 saakka. Siitä ylimenevät rahat olisivat pankin.

Säätiöön siirrettyihin rahoihin pankki ei kuitenkaan koskenut. SYP teki Koivurinnan yhtiöiden konkurssissa megaluokan luottotappion.

Koivurinta toimi itse perustamansa säätiön asiamiehenä vuoteen 2009. Seuraavat kolme vuotta asiamiehenä oli kauppaneuvoksen luottomies. 2013 säätiö teetti erityistarkastuksen, joka paljasti useita ihmeellisyyksiä säätiön taloudenpidossa.

Kirjanpito oli sekaisin, säätiö oli tehnyt kummallisia sijoituksia ja sillä oli tilejä ympäri maailmaa. Säätiölakia oli rikottu, miljoonia oli menetetty ja Koivurinnan omat rahat ja säätiön rahat olivat sekaisin.

Rettigin palatsi, Turku
Rettigin palatsi, Turku. Rettigin palatsi, Turku Kuva: Yle/Taisto Lapila Rettigin palatsi,Turku,Aboa Vetus & Ars Nova,Matti Koivurinta,MOT

Rettigin palatsin syytinki

Koivurinta lahjoitti rahojen lisäksi koko irtaimistonsa säätiölle. Vuonna 1992 päivätyssä lahjakirjassa hän asetti ehdoksi elinikäisen, täysin ilmaisen asumisoikeuden Rettigin palatsin 600 neliön juhlakerroksessa.

Kun MOT kysyy kauppaneuvokselta asumisoikeuden verotuksesta, kertoo Koivurinta että kyseessä on syytinki, eikä syytingistä veroteta.

Syytinki on yleensä maatilan sukupolvenvaihdossa käytetty termi, kun omistaja pidättää elinikäisen oikeuden jäädä tilalle asumaan. Verottaja ei ole ollut yhteydessä säätiöön asumisoikeudesta.

Tuntuu siltä, että tuomarit, jotka näitä käsittelevät, ovat täysiä amatöörejä eivätkä ymmärrä mistä on kyse.― Jussi-Pekka Taavitsainen

PRH pitää vielä syyttämättäjättämispäätöksen jälkeenkin rikosepäilyjä kokonaisuutena arvostellen törkeinä.

Sekä valvova viranomainen että säätiö ovat kannelleet valtakunnansyyttäjänvirastoon syyttäjän päätöksestä jättää syytteet nostamatta. Tapaus on nyt kolmannen kerran käsiteltävänä valtakunnansyyttäjänvirastossa.

arkeologian professori Jussi-Pekka Taavitsainen
Hallituksen varapuheenjohtaja Jussi-Pekka Taavitsainen. arkeologian professori Jussi-Pekka Taavitsainen Kuva: Yle/Taisto Lapila Aboa Vetus & Ars Nova,Turku,arkeologia,professori (arvonimi),MOT,Jussi-Pekka Taavitsainen

PRH:n esittämä malli valvovan viranomaisen suorasta oikeudesta erottaa hallitus tai sen jäsen, saa Matti Koivurinnan säätiön asiamiehenä vuodesta 2012 toimineen Ari Valkin täyden tuen.

– Heillä on kuitenkin paras näkemys ja tietämys säätiön tilanteesta, samoin kuin säätiölaista.

Säätiön hallituksen varapuheenjohtaja, arkeologian professori Jussi-Pekka Taavitsainen pitää nykytilannetta kestämättömänä.

– Miksi tämän viranomaisen, jolla on tehtävänä valvoa säätiöitä, pitää kierrättää erottamispäätös oikeuden kautta? Kyse on vaikeista taloudellisista kiemuroista. Tuntuu siltä, että tuomarit, jotka näitä käsittelevät ovat täysiä amatöörejä eivätkä ymmärrä mistä on kyse.

Kauppaneuvos Koivurinta antoi laajan haastattelun MOT:lle koskien tänä vuonna tehtyä syyttämättäjättämispäätöstä. Haastattelussa käydään läpi säätiön perustamiseen liittyviä vaiheita.

Kommentit