Hyppää pääsisältöön

Tiina Klemettilä: Mennään metsään ja rakastetaan metsää, väkevästi

Tiina Klemettilä
Tiina Klemettilä Kuva: Yle Mennään metsään (kampanja),tiina klemettilä
“Minulle metsä on kirkko. Siellä kuulen ja tulen kuulluksi. Kukaan ei kysy, vaadi, aikatauluta, tuomaroi.”

Tällä viikolla Yle menee metsään!

Metsä on tärkeä yli 80 prosentille suomalaisista. Iso luku, mutta vielä suurempaa on se väkevyys, millä metsää ja puita tässä maassa rakastetaan. Tunne näkyy siinä, että metsäkäyntien määrä Mennään metsään -laskurissa ylitti alle viikossa 100 000 käynnin rajan, ja tarinoissa, joita #minäjamunpuu kerää.

“Vien vihille sen henkilön, jota ensimmäisenä puun alla suutelen.”

Metsä ulottaa oksansa elämämme kaikille alueille. Tämä näkyy siinä upeassa yhteistyössä, mitä Ylessä ja Svenska Ylessä tehdään kampanjan tiimoilta. Metsästä löytyy aihe klassisen musiikin ohjelmiin, Oppimisen sisältöihin, Kulttuuriykköseen, Aamu-tv:n jokaiseen aamuun, Puoli seitsemään ja Päivän mietelauseeseen. Metsän kohdalla voidaan myös kysyä Mikä maksaa?

Eikä tässä todellakaan ole vielä kaikki. Lue lisää Ylen Mennään metsään -viikon koosteesta.

“Siinä minä puuta halatessani venyttelen jalkojani ylös, sivulle ja taakse. Kummasti loppumatka menee kuin siivillä. Kiitos rakas mäntyni.”

Tärkeä osa Mennään metsään -kampanjaa ovat jokamiehenoikeuksien arvostaminen ja tunnetuksi tekeminen. 1300-luvun jokamiehenoikeuksissa määriteltiin kulkijalle luvalliseksi poimia kourallinen pähkinöitä ja ateriaksi sopi pyydystää kapustarinta. Kaskeaminenkin oli aikanaan jokamiehenoikeus.

Nykyajankin jokamiehenoikeudet määrittelevät metsässä kulkijan oikeudet ja velvollisuudet. Niitä noudattamalla metsässä liikkumisesta koituu mahdollisimman paljon iloa, ja mahdollisimman vähän haittaa.

On vaikea edes kuvitella elämää ilman oikeutta mennä metsään. Miten kävisi iltakävelyjen, valokuvaamisen, sienestyksen, uimisen, lintuharrastuksen, geokätkeilyn ... Keskustelu ja ohjelmat metsän merkityksestä toivottavasti nostavat jokamiehenoikeuksien arvostusta entisestään.

Osana tätä keskustelua Mennään metsään -laskuri kerää metsäkäyntejä kahden viikon ajan. Metsäkäynnin merkkaamalla voi kertoa kannattavansa luontojärjestöjen hanketta viedä jokamiehenoikeudet Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle.

“Kuusi kasvaa melkein pystysuoran kallion kolossa, se näyttää enemmän kalliosta kasvavalta oksalta. Tai niin kuin muu osa kuusesta olisi ihmeellisesti näkymättömissä kallion sisässä.”

Vielä ehtii mukaan metsään. Yle Luonto on 1.–7.10. Evon metsissä. Mikään ei estä edelleen metsittymästä myös Pasilassa tai muualla Ylen toimituksissa – juuri siitä metsän kantista, joka omaan sisältöön sopii. Aluetoimituksien apua metsään menemisessä pitää jo etukäteen isosti kiittää!

Mennään metsään -viikon päättää suora juhlalähetys pimenevästä syysillasta sunnuntaina 7.10. klo 18.15–20.30. Ajattelimme nostaa Anssi Kelan puuhun ja julistaa metsärakkautta!

“Halaan lapsuuden leikkipihan rakasta puuta v 1957, ja 60 vuoden kuluttua käyn taas halaamassa. Vuosirenkaita on kumpikin kasvattanut.”

Kaikki sitaatit ovat #minäjamunpuu-tarinoista.

Tiiina Klemettilä, tuottaja, Luonto ja Ympäristö, Yle

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Suomen kansallisklassikko Tuntematon sotilas kasvaa näyttäväksi tv-sarjaksi Ylen kanavilla

  Viisiosainen sarja sisältää uutta materiaalia.

  Yle julkaisee ensimmäisenä TV1:ssä ja Yle Areenassa viisiosaisen Tuntematon sotilas -sarjan. Väinö Linnan kansallisklassikoksi muodostuneesta teoksesta kuvattu sarja alkaa TV1:n Kotikatsomossa sunnuntaina 30.12. kello 21.05. Loput neljä jaksoa nähdään tammikuussa sunnuntai-iltaisin kello 21.05. Kaikki viisi osaa julkaistaan kerralla katalogina Yle Areenassa 30.12. Tv-sarja laajentaa lokakuussa 2017 ensi-iltansa saaneen Tuntematon sotilas -elokuvan tarinaa.

 • Lista asioista, joita vihaan nykyajassa

  Asioita, joita vihaan nykyajassa

  Joulun alla ihmiset ovat pahalla päällä. Tähän syynä on koko vuoden patoutunut vitutus. Jos haluat helpottaa oloasi ennen jouluaattoa, laadi lista, johon keräät vihaamiasi asioita. Sen tarkoitus ei ole olla ratkaisukeskeinen. Listan ainoa tehtävä on saada olla vihainen. KulttuuriCocktailin Tuomas Karemo laati malliksi oman listansa.

 • Näkymättömästä säestäjästä tuli arvostettu pianopedagogi ja rakastettu musiikkijulkkis

  Meri Louhos kertoo elämästään laajassa artikkelisarjassa.

  Nuoruudessaan Meri Louhos, 91, oli näkymätön pianisti, säestäjä ja improvisoija, jonka nimeä ei aina edes mainittu. Meristä tuli sekä pianotaiteilija, arvostettu pianopedagogi että rakastettu radioääni ja tv-juontaja. Laajassa artikkelisarjassa Meri muistelee pitkää elämäänsä, josta ei seikkailuja puutu.