Hyppää pääsisältöön

Tiina Klemettilä: Mennään metsään ja rakastetaan metsää, väkevästi

Tiina Klemettilä
Tiina Klemettilä Kuva: Yle Mennään metsään (kampanja),tiina klemettilä
“Minulle metsä on kirkko. Siellä kuulen ja tulen kuulluksi. Kukaan ei kysy, vaadi, aikatauluta, tuomaroi.”

Tällä viikolla Yle menee metsään!

Metsä on tärkeä yli 80 prosentille suomalaisista. Iso luku, mutta vielä suurempaa on se väkevyys, millä metsää ja puita tässä maassa rakastetaan. Tunne näkyy siinä, että metsäkäyntien määrä Mennään metsään -laskurissa ylitti alle viikossa 100 000 käynnin rajan, ja tarinoissa, joita #minäjamunpuu kerää.

“Vien vihille sen henkilön, jota ensimmäisenä puun alla suutelen.”

Metsä ulottaa oksansa elämämme kaikille alueille. Tämä näkyy siinä upeassa yhteistyössä, mitä Ylessä ja Svenska Ylessä tehdään kampanjan tiimoilta. Metsästä löytyy aihe klassisen musiikin ohjelmiin, Oppimisen sisältöihin, Kulttuuriykköseen, Aamu-tv:n jokaiseen aamuun, Puoli seitsemään ja Päivän mietelauseeseen. Metsän kohdalla voidaan myös kysyä Mikä maksaa?

Eikä tässä todellakaan ole vielä kaikki. Lue lisää Ylen Mennään metsään -viikon koosteesta.

“Siinä minä puuta halatessani venyttelen jalkojani ylös, sivulle ja taakse. Kummasti loppumatka menee kuin siivillä. Kiitos rakas mäntyni.”

Tärkeä osa Mennään metsään -kampanjaa ovat jokamiehenoikeuksien arvostaminen ja tunnetuksi tekeminen. 1300-luvun jokamiehenoikeuksissa määriteltiin kulkijalle luvalliseksi poimia kourallinen pähkinöitä ja ateriaksi sopi pyydystää kapustarinta. Kaskeaminenkin oli aikanaan jokamiehenoikeus.

Nykyajankin jokamiehenoikeudet määrittelevät metsässä kulkijan oikeudet ja velvollisuudet. Niitä noudattamalla metsässä liikkumisesta koituu mahdollisimman paljon iloa, ja mahdollisimman vähän haittaa.

On vaikea edes kuvitella elämää ilman oikeutta mennä metsään. Miten kävisi iltakävelyjen, valokuvaamisen, sienestyksen, uimisen, lintuharrastuksen, geokätkeilyn ... Keskustelu ja ohjelmat metsän merkityksestä toivottavasti nostavat jokamiehenoikeuksien arvostusta entisestään.

Osana tätä keskustelua Mennään metsään -laskuri kerää metsäkäyntejä kahden viikon ajan. Metsäkäynnin merkkaamalla voi kertoa kannattavansa luontojärjestöjen hanketta viedä jokamiehenoikeudet Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle.

“Kuusi kasvaa melkein pystysuoran kallion kolossa, se näyttää enemmän kalliosta kasvavalta oksalta. Tai niin kuin muu osa kuusesta olisi ihmeellisesti näkymättömissä kallion sisässä.”

Vielä ehtii mukaan metsään. Yle Luonto on 1.–7.10. Evon metsissä. Mikään ei estä edelleen metsittymästä myös Pasilassa tai muualla Ylen toimituksissa – juuri siitä metsän kantista, joka omaan sisältöön sopii. Aluetoimituksien apua metsään menemisessä pitää jo etukäteen isosti kiittää!

Mennään metsään -viikon päättää suora juhlalähetys pimenevästä syysillasta sunnuntaina 7.10. klo 18.15–20.30. Ajattelimme nostaa Anssi Kelan puuhun ja julistaa metsärakkautta!

“Halaan lapsuuden leikkipihan rakasta puuta v 1957, ja 60 vuoden kuluttua käyn taas halaamassa. Vuosirenkaita on kumpikin kasvattanut.”

Kaikki sitaatit ovat #minäjamunpuu-tarinoista.

Tiiina Klemettilä, tuottaja, Luonto ja Ympäristö, Yle

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua