Hyppää pääsisältöön

Viikon 40 vinkit: Yle menee metsään, Jussi Vatanen tutustuu jalkapallofaneihin ja Sorjosen uusi tuotantokausi alkaa!

Kuvassa vasemmalta : Katia Jaakkola (Lenita Susi) Kari Sorjonen (Ville Virtanen), Lena Jaakkola (Anu Sinisalo) ja Janina Sorjonen (Olivia Ainali). Sarjan yleiskuva.
Sorjosen uusi, odotettu kausi alkaa! Kuvassa vasemmalta : Katia Jaakkola (Lenita Susi) Kari Sorjonen (Ville Virtanen), Lena Jaakkola (Anu Sinisalo) ja Janina Sorjonen (Olivia Ainali). Sarjan yleiskuva. Kuva: Fisher King / Yle Kuvapalvelu Sorjonen

Lokakuun ensimmäinen viikko tuo mukanaan suosikkisarjojen Sorjonen ja Aika on meidän odotetut, uudet tuotantokaudet! Sorjosen toisella kaudella Sorjonen kollegoineen Vakavien rikosten erikoisyksikössä VARE:ssa saavat tutkittavakseen viisi uutta rikosta (Viiden sormen harjoitus, Kevätuhri, Kissan kehto, Verenneito ja Varjoa vailla) ja rajaseudun tapahtumia seurataan kahden perheen näkökulmasta: Sorjosten ja Jaakkoloiden. Aika on meidän -sarjan uudella tuotantokaudella puolestaan syntyy uusia rakkaustarinoita, ryhdytään vaarallisiin suhteisiin ja synkät salaisuudet paljastuvat.

Viikon uutuutena alkaa Jussi Vatasen juontama dokumentaarinen sarja jalkapallokulttuureista ja niiden faneista. Vatanen matkustaa sarjassa Englantiin, Saksaan ja Espanjaan ja pohtii, miksi fanius synnyttää syviä tunteita. Ensimmäisessä jaksossa ollaan Manchesterissa ja Liverpoolissa. Ennen jaksoa Kakkosella nähdään Valioliigan ottelu Liverpool - Manchester City.

Lokakuun ensimmäisellä viikolla Ylen kanavat ovat myös täynnä metsäaiheista ohjelmaa. Mennään metsään -viikko juhlistaa syksyistä luontoa muun muassa 24h Metsäkanavalla. Mennään metsään -viikon kaikki metsäaiheiset ohjelmat löydät kootusti tästä. Viikko on osa Mennään metsään -kampanjaa, joka huipentuu sunnuntaina Ykkösellä suoraan lähetykseen Evon metsistä. Lähetyksen lopuksi saadaan myös tieto, kuinka monta metsäkäynti suomalaiset ovat ilmoittaneet Mennään metsään -laskuriin.

Yle Areenassa päästään nostalgisiin tunnelmiin, kun Ransun 40-vuotisjuhlat alkavat! Karvakuonojen automatka on TV2 Lastenohjelmien tuotanto vuodelta 1982.

Lisäksi luvassa on mielenkiintoisia dokumentteja, hienoja elokuvia ja urheilua! Katso viikon tv- ja radiotärpit alta!

MAANANTAI 1.10.

Mennään metsään -viikko

Ylen Mennään metsään -kampanja huipentuu Mennään metsään -viikkoon 1.–7.10.2018! viikon aikana Ylen kanavat täyttyvät metsäaiheista.

Areenassa pyörii Metsäkanava, jossa nähdään suoraa kuvaa Hämeenlinnan Evon metsistä 24 h vuorokaudessa. Toimitetuissa osioissa aiheena on muun muassa luontokuvausta, sieniä, retkeilyä ja luontoliikuntaa sekä metsäjoogaa. Lisäksi keskiviikkona on tarjolla harvinaista herkkua, kun Radio Suomen rakastetut luonto-ohjelmat Luonto-Suomi ja Metsäradio myös nähdään Metsäkanavalla klo 18-21!

Aamu-tv tekee suoraa lähetystä Evolta maanantaista lauantaihin, ja Puoli seitsemän on metsässä joka ilta Mennään metsään -viikolla. Yle Radio 1:n Kulttuuriykkönen tehdään suorana Evolta, ja Radio Vega on mukana Evolla kaksi päivää. Strömsökin metsäilee.

Radio Suomen Kissankehto soi 7.10. metsätunnelmissa ja myös Yle Klassinen soittaa metsäteemaista musiikkia viikon aikana. Mukana metsäteemassa ovat myös Efter Nio, Ylen aluetoimitukset, Yle Oppiminen, Akuutti, Yle Puheen Aamu ja monet muut ohjelmat. Kampanja päättyy suoraan Mennään metsään -juhlalähetykseen sunnuntaina 7.10.2018 Yle TV1:ssä klo 18.15–20.30. Kaikki ohjelmat löydät kootusti tästä!

Kampanjan yhtenä tavoitteena on suojata jokamiehenoikeudet ja kerätä suomalaisten metsäkäynnit Mennään metsään -laskuriin 24.9.-7.10. Laskuri toimii todisteena, kun jokamiehenoikeuksia haetaan Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle.

Nainen istuu mäen päällä ja katselee kaunista ruskamaisemaa.
Mennään metsään -viikkoa vietetään 1.-7.10. Nainen istuu mäen päällä ja katselee kaunista ruskamaisemaa. Kuva: Mylene van der Donk / Metsähallitus Mennään metsään (kampanja)

Ransu 40 vuotta!

Karvakuonot automatkalla 1-6
Yle Areena 1.10. alkaen

Ransuun, Rikuun ja Eno-Elmeriin iskee kova matkakuume. Matka-auto Tassun tankki täytetään ja eväsreppu pakataan pullolleen. Kuonot kääntyvät kohti länsirannikkoa. Tutuksi tulevat Uusikaupunki, Kustavi, Rauma, Lyökki ja Olkiluoto. Kevätreissun jälkeen on mukava palata taas kotiin tuttujen luukätköjen luo. Kuusiosainen Karvakuonojen automatka on TV2 Lastenohjelmien tuotanto vuodelta 1982.

Iki-ihana Ransu täyttää 40 vuotta 4.10. Sankaria juhlistetaan Yle Areenassa ja Elävässä Arkistossa Areenan Toivotuissa julkaistaan lokakuun alussa harvoin uusittu Karvakuonot-sarja. Onnea!

Karvakuonot Riku, Eno-Elmeri ja Ransu Tassu-auton nokalla istuskelemassa.
Karvakuonot automatkalla. Karvakuonot Riku, Eno-Elmeri ja Ransu Tassu-auton nokalla istuskelemassa. Kuva: Pertti Nättilä / Yle Karvakuonot,Riku Karvakuono,Eno-Elmeri,Ransu,Karvakuonot automatkalla,1982

Historia: Mussolinin viimeiset päivät (12)

Yle TV1 klo 19.00
(Mussolini's Last Days) Italian diktaattori Benito Mussolini tapettiin väkivaltaisesti vuonna 1945. Mitkä tapahtumat johtivat kuolemaan ja miten diktaattori vietti viimeiset päivänsä? Yle Areena 91 päivää

Historia-dokumentti Mussolinin viimeisistä päivistä.
Historia: Mussolinin viimeiset päivät. Historia-dokumentti Mussolinin viimeisistä päivistä. Yle TV1,Historia: Mussolinin viimeiset päivät

Dokumenttiprojekti: Tasemummot

Yle TV1 klo 21.30 ja Yle Areena Dokkarimaanantai 1.10.

Vanhuksista on tullut pörssiyhtiöiden pelinappuloita Suomen sote-miljardien uusjaossa. Hoitosopimukset ovat kaupan, ja ne kiinnostavat myös ulkomaisia yhtiöitä. Sopimuksista on tullut kultahippuja, ja yritykset käyttävät mummoja taseiden kohentamiseen. Tässä kultaryntäyksessä pörssiyhtiöt eivät ole viivytelleet. Miltä tämä tuntuu itäsuomalaisen mummon näkökulmasta? Kun pieni, kodinomainen hoivakoti ajetaan umpikujaan ja mummo sijoitetaan suurempaan laitokseen. Mikä on sopiva hinta dementiapotilaasta? Ohjaus: Erkki Määttänen. Yle Areena toistaiseksi

Vanhuksista on tullut pörssiyhtiöiden pelinappuloita Suomen sote-miljardien uusjaossa.
Dokumenttiprojekti: Tasemummot. Vanhuksista on tullut pörssiyhtiöiden pelinappuloita Suomen sote-miljardien uusjaossa. Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Tasemummot

TIISTAI 2.10.

Muotipiirtäjä Yves Saint Laurent

Yle Teema klo 20.00
(Les dessins d'Yves Saint Laurent) Harvinaislaatuinen dokumentti ranskalaisen muotisuunnittelija Yves Saint Laurentin muotipiirustuksista, joita on säilynyt jopa 200 000 kappaletta, kiitos The Pierre Bergé-Yves Saint Laurent -säätiön. Ranskalaisdokumentti osoittaa, kuinka suurenmoinen piirtäjä edesmennyt Saint Laurent oli. Säilyneet piirustukset ovat läpileikkaus suunnittelijaneron elämän mittaisesta urasta eikä niiden arvoa voi rahassa mitata. Yle Areena 95 päivää

Muotopiirros jossa paljon pinkkiä, riikinkukkomainen takamus naisella.
Muotipiirtäjä Yves Saint Laurent. Muotopiirros jossa paljon pinkkiä, riikinkukkomainen takamus naisella. Kuva: Yle Kuvapalvelu Yves Saint Laurent (muotitalo),Muotipiirtäjä Yves Saint Laurent

Docventures: Paha poliisi (S)

Yle TV2 klo 21.15
Viranomaistoiminnan tulisi olla lakiin perustuvaa, mutta elokuva vihjaa, että poliisin ja rikollisten väliset yhteydet eivät kestä päivänvaloa. Pekka Lehdon kolmas dokumenttielokuva pohtii, onko Suomi oikeusvaltio. Yle Areena 30 päivää

Jari Aarnio.
Docventures: Paha poliisi. Jari Aarnio. Kuva: Yle Kuvapalvelu Docventures,Paha poliisi

Insiders (16)

Yle Teema klo 21.55
(1989) Elokuva 1980-luvun juppikulttuurista, eli nuorista, jotka itkevät mieluummin Alfa Romeossa kuin Ladassa. Pääosissa Mikko Reitala, Ilkka Heiskanen, Niina Nurminen ja Markku Mustonen. Ohjaus Lauri Törhönen. Yle Areena 15 päivää. Uusinta

Mikko Reitala ja Mobira Cityman elokuvassa Insiders.
Insiders. Mikko Reitala ja Mobira Cityman elokuvassa Insiders. Kuva: yle Insiders,Mikko Reitala,Lauri Törhönen,Mobira Cityman 450

KESKIVIIKKO 3.10.

Prisma: Totuus lihasta

Yle TV1 klo 19.00
(Truth About Meat) Monien lihatuotteiden vaarallisuudesta on kohuttu kauan. Dokumentissa alan parhaat ammattilaiset pureutuvat näihin myytteihin ja lihan tieteellisesti todistettuihin terveyshyötyihin. Myös kypsennyksellä on iso merkitys. Tuotanto: BBC, Iso-Britannia. Yle Areena 14 päivää

Prisma-dokumentti selvittää, voiko lihaa syödä ja kuinka paljon.
Prisma: Totuus lihasta. Prisma-dokumentti selvittää, voiko lihaa syödä ja kuinka paljon. Kuva: BBC 2016 Yle TV1,Prisma: Totuus lihasta

Syysprinssi (12)

Yle TV2 klo 21.00
Laura Birnin, Lauri Tilkasen, Paula Vesalan ja Olavi Uusivirran tähdittämä tarina hullusta, kaiken muuttavasta rakkaudesta 1980-luvun punkin ja uuden aallon Helsingissä. Pääosissa: Laura Birn, Lauri Tilkanen, Paula Vesala, Olavi Uusivirta. Käsikirjoitus ja ohjaus: Alli Haapasalo, Anja Kaurasen romaanista. Suomi, 2016. Yle Areena 30 päivää

Applåderande studenter under ett punkframträdande
Syysprinssi. Applåderande studenter under ett punkframträdande Kuva: Future Film

TORSTAI 4.10.

Huutoja kiven sisästä

Yle Radio 1 + Yle Areena klo 17.10
Uusi 5-osainen sarja alkaa. Vankiloiden, rikollisten ja rikosten kanssa ei haluta olla tekemisissä, mutta niistä luetaan lehdistä ja niistä kertovat televisiosarjat ja elokuvat ovat suosittuja, muusta taiteesta puhumattakaan. Radiosarja tuo esiin sen, miten vankilat ovat kulttuuriimme vaikuttaneet. Ne ovat yllättäen kaikkialla keskuudessamme, kielestämme lähtien. Sarjan ensimmäisessä osassa paneudutaan vankitarinoihin. Jo Raamatussa kirjoitetaan vankeudesta, ja vankeus on myös satujen ja tarinoiden kestoteema. Milloin neito on vangittuna torniin, häkkiin tai luolaan. Tekniikan kehittyessä vain muoto muuttuu: keskiajan ja antiikin torien tarinankertojista on päästy vankilakirjoihin, -elokuviin ja tv-sarjoihin. Jokaiselle löytyy jotain. Mikä vankiloissa kiehtoo? Toimittaja on Mari Lukkari ja äänisuunnittelusta vastaa Tiina Luoma. Lähetykset Yle Radio 1:ssä torstaisin 4.10. - 2.11.2018 klo 17.10, uusinta perjantaina klo 21.40 + Yle Areena

Kino Klassikko: Kiusaus (S)

Yle Teema klo 21.05
(Léon Morin, prêtre, Ranska/Italia 1961) Jean-Paul Belmondo ja Emmanuelle Riva näyttelevät Jean-Pierre Melvillen klassikossa nuorta pappia ja häneen vetoa tuntevaa ateistista naista, joka päättää kastaa puolijuutalaisen tyttärensä katoliseksi pelastaakseen hänet karkotukselta miehitetyssä Ranskassa. Mustavalkoinen. Yle Areena 8 päivää

Mies, ilmeisesti pappi, lukee jotakin sängyssä makaavalle pojalle.
Kino klassikko: kiusaus. Mies, ilmeisesti pappi, lukee jotakin sängyssä makaavalle pojalle. Kuva: Concordia / Yle Kuvapalvelu elokuvat,Kino klassikko: kiusaus

Ulkolinja: Malmö - jengien varjossa

Yle TV1 klo 22.00
Juhannuksen alla Malmössä järkytyttiin, kun aivan kaupungin keskustassa ammuskeltiin kuolettavasti. Kolmena kesän kuukautena kaupungissa surmattiin kaikkiaan kahdeksan ihmistä ja vain kahdessa tapauksessa tekijät on saatu kiinni. Ruotsin kolmanneksi suurin kaupunki on niittänyt kyseenalaista mainetta viime vuosien ampumisten ja jengiväkivallan takia. Vuosina 2010-2017 kaupungissa on ollut 466 ampumistapausta, joissa 35 ihmistä on saanut surmansa.

Ylen Ulkolinja ohjelmassa liikutaan ruotsalaispoliisin mukana Malmön ongelma-alueilla. Poliisipartioinnin lisäämisen, pidätysten ja valvontakameroiden avulla pahimpia kulmia on saatu rauhoitettua. Malmössä on kaikkiaan kolme poliisin erityisen haastavaksi luokittelemaa aluetta. Näillä alueilla on työttömyyttä ja köyhyyttä, avointa huumekauppaa, väkivaltaa ja turvattomuutta. Minna Pyen Ulkolinjassa kysytään malmöläisiltä, mistä kaupungin ongelmat johtuvat ja miten niitä pitäisi ratkaista. Yle Areena toistaiseksi

Kaksi poliisia keskustelee ringissä nuorten miesten kanssa.
Ulkolinja: Malmö - jengien varjossa. Kaksi poliisia keskustelee ringissä nuorten miesten kanssa. Kuva: Yle Kuvapalvelu Ulkolinja,Ulkolinja: Malmö - jengien varjossa

PERJANTAI 5.10.

Dok: Kopioiden merkillinen maailma

Yle Fem klo 18.30
(Dok: Kopians förunderliga värld) Ihminen on tehnyt aina kopioita arvostamistaan asioista. Onko aitoudella itse asiassa edes merkitystä, jos tärkeintä on kuitenkin elämys? Haittaako se oikeastaan, jos häät pidetään Taj Mahalissa, joka onkin Dubaissa, rukoukset lausutaan Länsi-Afrikassa sijaitsevassa Pietarinkirkon jäjitelmässä, tai pariisilainen kotikatu onkin Kiinassa? Voisivatko jäljitelmät ratkaista yhä kasvavan massaturismin ongelmat? Ohjaaja: Benoit Felici, Ranska, 2018. Yle Areena 91 päivää

Mies pyyhkii naamaansa rätillä, taustalla näkyy kaupunki ja keskellä vihreää peltoa kopio Eifel Tornista.
Dok: kopioden merkillinen maailma. Mies pyyhkii naamaansa rätillä, taustalla näkyy kaupunki ja keskellä vihreää peltoa kopio Eifel Tornista. Kuva: Yle Kuvapalvelu dokumenttisarjat,Dok: kopioiden merkillinen maailma

Taitoluistelun Finlandia Trophy

Yle TV2 klo 19.15 ja la 6.10. sekä su 7.10.
Taitoluistelun kansainvälinen Finlandia Trophy starttaa kova kilpailukauden ja kokoaa jälleen kerran taitoluistelun huippunimet Suomeen. Yle näyttää kisat Areenassa ja Yle TV2:ssa 5.-7.10.

miesluistelija.
Finlandia Trophy. miesluistelija. Kuva: Tomi Hänninen Finlandia Trophy

Kino: Vanha rouva Pariisissa (S)

Yle Teema klo 21.05
(My Old Lady, Englanti 2014) Ihanan Maggie Smithin tähdittämässä, sympaattisessa komediassa amerikkalainen tyhjätasku perii Pariisista asunnon, jonka mukana tulee kuitenkin sen iäkäs asukas. Pääosissa: Kevin Kline, Maggie Smith, Kristin Scott Thomas. Yle Areena 15 päivää

Kevin kline ja Maggie Smith istuvat pöydän molemmissa päissä ja Smith nostaa maljaa.
Kino: Vanha rouva Pariisissa. Kevin kline ja Maggie Smith istuvat pöydän molemmissa päissä ja Smith nostaa maljaa. Kuva: Ab Svensk Filmindustri / Yle Kuvapalvelu elokuvat,Kino: vanha rouva Pariisissa

Yle Live: Silvana Imam

Yle Teema klo 22.50
Ruotsalainen tasa-arvoa ja feminismiä esiin nostava räppäri Silvana Imam hurmasi Sideways-yleisön energisellä esiintymisellään. Yle Areena 1 vuosi

Silvana Imam
Yle Live: Silvana Imam. Silvana Imam Kuva: Miikka Varila Sideways,Silvana Imam

LAUANTAI 6.10.

MGP - Melodi Grand Prix 2018

Yle Fem klo 18.00
Vuosittaisen Melodi Grand Prixin finaali käydään nyt. Suorassa lähetyksessä kisaa tänä vuonna kymmenen tyttöä tai tyttökokoonpanoa. Voittaja saa paitsi pokaalin, kultaa ja kunniaa myös oman musiikkivideon. Yle Areena 1 vuosi

MGP logo och show
Melodi Grand Prix. MGP logo och show Kuva: Yle Melodi Grand Prix,logo,logot

Lukupiiri: Matti Yrjänä Joensuun Harjunpää ja rautahuone

Yle Radio 1 + Yle Areena klo 19.02
Radion Lukupiirin vieraina ovat näyttelijä Ville Virtanen ja äidinkielen- ja kirjallisuudenopettaja Satu Kiiskinen. Parituntisen suoran lähetyksen toimittaa Jukka Kuosmanen, ja käsittelyssä on Matti Yrjänä Joensuun dekkari Harjunpää ja rautahuone. Suoraan lähetykseen voi soittaa, puhelinnumero on 09 144800. Myös aiheeseen liittyvä verkkokeskustelu on avoinna lähetyksen aikana osoitteessa yle.fi/kirjat.

Teemalauantai: Kissoja ja koiria

Yle Teema klo 21.20 alkaen
Kissojen, koirien, ihmisten, elämän, Istanbulin ja Laurie Andersonin ystävien toiveilta: DocPoint-festivaalilla ihastuttanut dokumenttielokuva Istanbulin kissoista sekä haikea ja viisas essee-elokuva kuolemasta, surusta ja koirasta nimeltä Lolabelle.

Istanbulin kissat
Yle Teema klo 21.20

Koiran sydän
Yle Teema klo 22.35

Istanbulin kissat
(Kedi, USA/Saksa/Turkki 2016) Istanbulin kaduilla kulkee täysin vapaasti satojatuhansia kissoja. Tämä on heidän tarinansa. Ohjaus Ceyda Torun. Yle Areena 30 päivää.

Koiran sydän
(Heart of a Dog, USA 2015) Muusikko-taiteilija Laurie Andersonin kaunis, hauska, haikea ja lohduttava elokuva kuolemasta ja surusta. Essee-elokuva on omistettu Lou Reedille, pääosassa on pariskunnan koira Lolabelle. Yle Areena 21 päivää. Uusinta

Lolabelle-koira soittaa pianoa Laurie Andersonin elokuvassa Koiran sydän (Heart of a Dog).
Koiran sydän. Lolabelle-koira soittaa pianoa Laurie Andersonin elokuvassa Koiran sydän (Heart of a Dog). Heart of a Dog,koiran sydän,Laurie Anderson,elokuvat,Teeman elokuvafestivaali

SUNNUNTAI 7.10.

Mennään metsään -juhlalähetys

Yle TV1 klo 18.15
Mennään metsään yhdessä! Suora lähetys Evolta huipentaa Mennään metsään -kampanjan. Tempaistaan jokamiehenoikeuksien suojelemiseksi, juhlitaan metsää ja syksyn kauneutta nuotion äärellä, upeiden luontoelämyksien parissa. Yle Areena toistaiseksi

Vattendroppar i spindelnät i mossa.
Mennään metsään huipentuu juhlalähetykseen! Vattendroppar i spindelnät i mossa. Kuva: Mikael Hindsberg / Yle Mennään metsään (kampanja),Skog,sammalet,hämähäkkieläimet,Hämähäkinverkko,pisara,Kaste

Pelipäivä 1/3 - uusi sarja alkaa

Yle TV2 klo 20.30
Pelipäivä on dokumentaarinen sarja jalkapallosta ja sen kannattajakulttuurista. Pelipäivä keskittyy tunteeseen, jonka jalkapallo saa aikaan. Jalkapallo pistää riemuitsemaan ja raivoamaan. Se yhdistää, antaa merkitystä ja mahdollisuuden olla oma itsensä. Intohimoinen jalkapalloturisti Jussi Vatanen tutustuu jalkapallokulttuuriin eri maissa.

Englannin, Saksan ja Espanjan jalkapallokulttuurit ovat täynnä tunnetta. Siellä moni kannattaja elää ja hengittää joukkueelleen – Saksassa todellinen fani jopa haudataan joukkueensa hautausmaalle. Miksi oman joukkueen kannattaminen herättää näin syviä tunteita? Englannissa kaupallistumisen sanotaan pilanneen, mutta toisaalta myös pelastaneen lajin. Espanjan Baskimaalla jalkapalloon liittyy vahvasti kansallisylpeys ja joukkueiden pelaajia pidetään kuin omina poikina. Yle Areena toistaiseksi

HUOM! Juuri ennen Pelipäivän ensimmäistä jaksoa Kakkosella nähdään klo 18.15 Valioliigan ottelu Liverpool - Manchester City.

Jussi Vatanen jalkapallokentän laidalla.
Pelipäivä. Jussi Vatanen jalkapallokentän laidalla. Kuva: Sami Harjunen / Yle Kuvapalvelu / Yellow Film & TV Jussi Vatanen,Pelipäivä

Vår tid är nu / Aika on meidän 1/10 (7) - toinen tuotantokausi alkaa

Yle Fem klo 21.00 ja Yle Areena 1.10. klo 21.00 karttuva katalogi

Uusia rakkaustarinoita syntyy, vaarallisiin suhteisiin ryhdytään ja synkät salaisuudet paljastuvat menestyssarjassa Aika on meidän. Tapaamme jälleen Löwanderin perheen ja heidän omistaman ravintolansa Djurgårdskällarenin henkilökunnan lisäksi myös uusia tuttavuuksia. Tanskalaisnäyttelijä Sofie Gråbøl ja italialainen Simone Coppo ovat kauden uusia kasvoja.

Toisen kauden alussa eletään joulukuuta 1955. Djurgårdskällaren (DK) on kattanut legendaarisen joulupöytänsä keittiömestari Backen johdolla. DK:lla riittää asiakkaita ja rauha lienee maassa. Mutta Löwanderin perhe on hajallaan ja perheen jouluillallisella Helgan asunnossa odottaa erityisen kova lahja. Peterin ja Gustafin väliset erimielisyydet kärjistyvät. Ninan kunto on kohentunut ja hän käy nyt muita taisteluita. Callelle aukeaa uusia polkuja. Magganin menneisyydestä tuttu henkilö ilmestyy yllättäen ja tunteet ovat pelonsekaiset. Yle Areena 37 päivää

Karaktären Maggan står vid en talarstol.
Aika on meidän. Karaktären Maggan står vid en talarstol. Kuva: SVT / Johan Paulin Aika on meidän,Yle Fem,Josefin Neldén

Sorjonen II 1/10 (16) - toinen tuotantokausi alkaa

Yle TV1 klo 21.05
"Menneisyys ei ole siellä, minne jätit sen"

Ensimmäisellä kaudella rikossarja Sorjosen huippututkija Kari Sorjonen (Ville Virtanen) muutti perheineen Lappeenrantaan saadakseen lisää aikaa perheelleen ja mukavampia rikoksia ratkaistavakseen. Toiveet helpommasta elämästä kääntyivät pian painajaiseksi. FSB:n Lena Jaakkola (Anu Sinisalo) saapui rajan yli Suomeen etsimään teini-ikäistä tytärtään ja poltti samalla siltansa Venäjälle. Hän pakeni omaa painajaistaan ja löysi uuden alun rajakaupungista.

Kenenkään menneisyys ei kuitenkaan ole koskaan siellä, minne sen jätimme. Sorjonen ja Jaakkola huomaavat tämän, kun Lenan tytär Katia (Lenita Susi) saa puhelun isältään pietarilaisesta vankilasta. Kohta Lena ja Katia ovat hengenvaarassa ja Sorjonen saa vastaansa rikollisen, jollaista Suomessa ei ole ennen nähty.

Toisella kaudella Sorjonen kollegoineen Vakavien rikosten erikoisyksikössä VARE:ssa saavat tutkittavakseen viisi uutta rikosta (Viiden sormen harjoitus, Kevätuhri, Kissan kehto, Verenneito ja Varjoa vailla) ja rajaseudun tapahtumia seurataan kahden perheen näkökulmasta: Sorjosten ja Jaakkoloiden. Yle Areena viisi vuotta

Kuvassa vasemmalta : Katia Jaakkola (Lenita Susi) Kari Sorjonen (Ville Virtanen), Lena Jaakkola (Anu Sinisalo) ja Janina Sorjonen (Olivia Ainali). Sarjan yleiskuva.
Sorjonen. Kuvassa vasemmalta : Katia Jaakkola (Lenita Susi) Kari Sorjonen (Ville Virtanen), Lena Jaakkola (Anu Sinisalo) ja Janina Sorjonen (Olivia Ainali). Sarjan yleiskuva. Kuva: Fisher King / Yle Kuvapalvelu Sorjonen

Dok: Ingnalinan lapset

Yle Fem klo 22.00
(Butterfly City, Liettua 2017) Liettualainen Visaginasin kaupunki rakennettiin 1970-luvun neuvostomallin mukaisesti ydinvoimalan ympärille, asutuskeskukseksi voimalan työntekijöille. Kun Liettua kävi EU-jäsennneuvotteluja, Ignalinan ydinvoimalaitoksen sulkeminen oli yksi avainkysymyksistä. Voimalan ensimmäinen reaktori suljettiin vuonna 2004 ja toinen viisi vuotta myöhemmin. Samalla kaupungin enimmäkseen venäjänkieliset asukkaat menettivät tulevaisuudennäkymänsä. Moni aivan Venäjän rajan tuntumassa sijaitsevan kaupungin asukkaista on nyt alkanut etsiä venäläistä identiteettiään. Yle Areena 91 päivää

kolme tyttöä istuu salissa, punaisia kansallispukutyyppisiä vaatteita päällään.
Dok: Ignalinan lapset. kolme tyttöä istuu salissa, punaisia kansallispukutyyppisiä vaatteita päällään. Kuva: Planet Korda Pictures Ltd / Yle Kuvapalvelu dokumenttiohjelmat,Dok: Ignalinan lapset

Lue myös - yle.fi:stä poimittua