Hyppää pääsisältöön

Ihminen pieni, luonto suuri - Eränkävijöiden kolmannella kaudella mennään erämaan ääriin

Kuva: Mika Hirvonen

Uudella kaudella Ylen Eränkävijät-sarjan katsoja pääsee päähenkilöiden mukana Suomenlahden rantakallioilta läntisille rajajoille, Itä-Suomen syvimpiin metsiin ja aivan Euroopan pohjoisimpiin kolkkiin saakka.

Eränkävijät lähtevät kukin eri syistä syvemmälle luontoon – sekä henkisesti että kartalta katsottuna. Jokaisella on oma tapansa ja syynsä syventää luontokokemustaan.

Lisää koiria!

Koirien ystävä ei taatusti pety uutta kautta katsoessaan. Tänä syksynä päästään seuraamaan monia uusia koiratuttavuuksia vanhojen suosikkien lisäksi.

Metsästäjät ja pohjanpystykorva
Jaakko Pohjoismäen Jekku-koira pääsee tositoimiin. Metsästäjät ja pohjanpystykorva Kuva: Eemeli Hepola Eränkävijät

Riikan suomenajokoira Hippu pääsee tositoimiin jänisjahdissa. Haukkuvalla lintukoiralla metsästys tulee tutuksi, kun Manu lähtee ystävänsä Jaakon pohjanpystykorvan kanssa metsojahtiin.

Uuden päähenkilön, Riitta Ahmasalon berninpaimenkoirat näyttävät, kuinka seurakoirakin voi olla mainio erästelykumppani ja mukana kaikessa menossa.

Ihminen pieni, luonto suuri

Aki, Emilia ja Äijä-koira lähtevät kalavesien kutsumana tiettömien taipaleiden taa. Pariskunnan ja Äijän uusissa seikkailuissa lähin tie jää 50 kilometrin päähän. Selviäminen karuissa olosuhteissa itse opittujen taitojen ja tietämyksen avulla tuo oman mausteensa kalastusretkiin.

Tarpeeksi kaukana ei ole kännykkäverkkoa – kauas jää siis hektinen tietoyhteiskunta. On vain luonto ja ne tärkeimmät lähellä.

Manu, eränkävijöistä kokeilunhaluisin ja kekseliäin, suuntaa myös kauemmas kuin koskaan aiemmin. Miehen vie pohjoiseen arktinen perhoslaji. Kun intohimona on luonto ja sen kiehtovat lajit, ei kilometrejä tai tunteja lasketa.

Kalastusvene Inarijärvellä
Inarijärvi lumoaa kävijänsä. Kalastusvene Inarijärvellä Kuva: Mika Hirvonen Eränkävijät

Luonnon suuruus, arvaamattomuus ja myyttisyys on rovaniemeläiselle ylilääkäri Riitta Ahmasalolle suuri inspiraation ja elämänvoiman lähde. Kun työ on vaativaa sekä aikataulujen että luonteensa vuoksi, löytyy vastapainoksi luonnosta mittakaava elämään.

Ihmisen aika on lyhyt, luonto taas on ikiaikainen ja pysyvä. Inarijärven kallion pintaan nojatessa tuntee yhteyden menneisiin legendoihin, jotka järvi on tallentanut.

Antin ja Sannan yhteys Pudasjärven korpiin syvenee entisestään nuoren Hopin kanssa kulkiessa. Se on tie, jonka avasi kokenut Navajo. Kouluttaako ihminen koiraa vai koira ihmistään, voi miettiä Kokkojen elämää seuratessa.

Riikka saa uusia kokemuksia, kun hän hioo taitojaan metsästäjänä. Luonto opettaa siellä kulkijaa: lajituntemus kasvaa ja arvostus luonnon monimuotoisuutta kohtaan sen mukana.

Eränkävijöiden kolmas kausi 14.10. Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa.