Hyppää pääsisältöön

Näin teet siideriä kotona – aidossa siiderissä on luonnollinen, raikkaan omenainen maku

Kaksi lasia siideriä ja punaisia omenoita.
Tee makuelämyksestä täydellinen juomalla tulppaaninmuotoisesta lasista. Kaksi lasia siideriä ja punaisia omenoita. Kuva: Yle / Maria Lång siideri,omenapuut,Strömsö (tv-ohjelma)

Unohda äitelät siiderit, joiden keinotekoinen maku on peräisin tiivisteistä. Aidossa siiderissä on vain muutamia raaka-aineita, ja se on edullista valmistaa.

Siiderintekijä Petri Halmetojan avulla onnistut tekemään kuivan siiderin omista omenoistasi.

Viisi litraa siideriä - tätä tarvitset

10 kiloa omenoita
Hiivaa
Puhdistusainetta
Käymisastia ja vesilukko
Tyhjiä pulloja
Kärsivällisyyttä

Omenoiden valinta

Kaikki alkaa omenoiden valinnasta. Siideriä tehdään harvoin vain yhdestä omenalajikkeesta. Täydellisen ja täyteläisen maun saavuttamiseksi täytyy tasapainoilla happamien, makeiden ja karvaiden omenoiden välillä.

Omenoita korissa.
Strömsön siideri tehtiin omenalajikkeista Antonovka, Hibernal ja Syysvinokas. Omenoita korissa. Kuva: Yle / Maria Lång omenapuut,omena

Makeat omenat antavat korkeamman alkoholipitoisuuden. Karvaissa omenoissa on paljon tanniineja, aivan kuin joissakin punaviinien rypäleissä.

Myös omenat, jotka eivät ole hyviä syömäomenia, voivat toimia mainiosti siideriomenina.

Talviomenat säilyvät pitkään ja kypsyvät vielä poimimisen jälkeen.

Vakuutusyhtiöstä siideritehtaaseen

Petri Halmetoja työskenteli aiemmin liiketoiminnan kehittäjänä vakuutusyhtiössä.

Aloitti viinillä huomatessaan, että alkoholijuomissa on hyviä makuja.

Siideriseikkailu alkoi vaatimattomissa puitteissa kylpyhuoneessa.

On tehnyt useita siiderimatkoja Englantiin, Ranskaan ja Espanjaan.

Enemmistöomistaja siideritehtaassa Fiskarsissa.

Ollut edustamassa Suomea siiderimessuilla Tanskassa.

Omenoiden poimimisessa siideriä varten ei tarvitse nirsoilla. Kaikki omenat, joita voisit itse syödä, voi puristaa mehuksi. Maahan pudonneet ja ruskealaikkuiset omenat kelpaavat, kunhan ne eivät ole likaisia tai pilaantuneita.

Purista mehua

Aloita murskaamalla omenat. Siemenkotia ei tarvitse poistaa. Toiset käyttävät eräänlaista sukkaa jäänteiden keräämiseen.

Mies murskaa omenoita kulhossa.
Petri Halmetoja murskaa omenoita kumilekalla. Mies murskaa omenoita kulhossa. Kuva: Yle / Maria Lång Strömsö (tv-ohjelma)

Monilla on oma sähköinen mehupuristin kotona. Se toimii, mutta menee helposti tukkoon ja sitä pitää puhdistaa, mikä tekee suurten omenamäärien käsittelemisestä työlästä. On myös olemassa mekaanisia omenapuristimia.

Mehupuristimesta riippuen noin puolet omenasta muuttuu mehuksi.

Kaksi miestä puristaa omenoista mehun.
Petri Halmetojan metallinen omenapuristin. Kaksi miestä puristaa omenoista mehun. Kuva: Yle siideri,Strömsö (tv-ohjelma)

Jos haluat käyttää oikotietä, voit viedä omenat mehuasemalle, jossa mehu puristetaan sinulle pilkkahintaan.

Kolme lasia omenamehua.
Tasapainoinen siideri tarvitsee makeita, happamia ja karvaita omenoita. Kolme lasia omenamehua. Kuva: Yle / Maria Lång Omenamehu,omenapuut,siideri,Strömsö (tv-ohjelma)

Mehua ei tarvitse pastöroida. Pahimmassa tapauksessa pastörointi vaikuttaa makuun negatiivisesti.

Käyminen

Muistat ehkä, miten vanhempasi tekivät luumuviiniä isoissa valkoisissa muovisangoissa autotallissa. 30 litran muovisanko, jossa on kansi ja vesilukko, maksaa noin 15 euroa, ja niitä saa suurista ruokakaupoista.

Jos haluat panna siideriä tyylikkäästi, voit käyttää sen lasipullossa. Se on myös ilmatiiviimpi. Tarvitset myös vesilukon ja kumikorkin.

Lasinen käymisastia ja ruskeita siideripulloja.
Lasinen käymisastia kumikorkilla ja vesilukolla maksaa noin 15 euroa. Lasinen käymisastia ja ruskeita siideripulloja. Kuva: Yle / Maria Lång siideri,Strömsö (tv-ohjelma)

Siideri alkaa käydä itsekseen kuorissa olevan villihiivan ansiosta. Aloittelijaa neuvotaan kuitenkin lisäämään hiivaa. Silloin prosessi on paremmin ennakoitavissa. Pelkällä villihiivalla on riskinä, että tahattomat mikrobit ottavat vallan.

Samppanjahiiva on varma valinta. Loisteliaasta nimestä huolimatta se ei ole kallis investointi. Pieni pussi, joka riittää useampiin kymmeniin litroihin, maksaa pari euroa.

Hyvä hygienia on onnistuneen prosessin edellytys. Huolehdi, että käymisastia ja kaikki välineet ovat puhtaat. Voit puhdistaa ne astianpesuaineella tai natriumhypokloriitilla, jota löytyy kauppojen siivousosastolta.

Kaksi parrakasta miestä hymyilevät.
Juontaja Jonas Sundström oppi tekemään siideriä siideriyrittäjä Petri Halmetojan opeilla. Kaksi parrakasta miestä hymyilevät. Kuva: Yle / Maria Lång Jonas Sundström,Strömsö (tv-ohjelma)

Sokeria ei tarvitse lisätä, koska omenat sisältävät luonnostaan sokeria. Siiderisi omenalajikkeista riippuen siiderin alkoholipitoisuudeksi tulee 4–8 prosenttia.

Lisättyäsi hiivan ja mahdollisen sokerin astiaan, käyminen käynnistyy muutamassa tunnissa.

Käyminen voi kestää kahdesta viikosta kahteen kuukauteen. Mitä korkeampi huonelämpötila, sitä nopeampi on käymisprosessi.

Osa käyttää siiderinsä 10–15 asteessa, mutta kaikilla ei ole viileää kellaria. Mutta ei hätää, sillä jopa ammattilainen Petri Halmetoja aloitti siideriuransa kylpyhuoneessa.

Niin kauan kuin vesilukko pulputtaa, käymisprosessi on käynnissä. Sen aikana sokeri muuttuu alkoholiksi. Hydrometrillä mitataan sokeri- ja alkoholipitoisuus. Sellainen ei maksaa montaa euroa.

Pullotus

Kun käyminen päättyy, on hyvä kaataa siideri uuteen ilmatiiviiseen astiaan.

Siinä se saa jatkaa kypsymistä jopa useamman kuukauden. Maku kehittyy sinä aikana. Siideri myös selkiintyy.

Olet aina juonut siideriä väärin

Siideristä nautit parhaiten tulppaaninmuotoisesta lasista. Tavallinen viinilasi toimii myös.

Juo siideri ilman jäitä. Jääkaappilämpötila on sopiva.

Pyörittele lasia vapauttaaksesi aromit.

Pistä nenäsi lasiin tunteaksesi aromit.

Nauti. Tarvittaessa voit sulkea silmäsi.

Mikäli kärsivällisyys on jo mennyt, siiderin voi pullottaa suoraan pulloihin, mutta niiden pitää antaa silti seistä muutaman kuukauden.

Käytetyt, muoviset juomapullot käyvät säilytykseen, mutta lasipullot ovat paljon tyylikkäämpiä. Kierrätetyt olutpullot sopivat hyvin. Niitä varten tarvitset tietenkin metallikorkit ja korkituskoneen.

Lisää teelusikallinen sokeria joka pulloon, jotta saat lisää hiilihappoa. Huolehdi, että pullot kestävät painetta.

Säilytä viileässä ja pimeässä huoneessa.

Valitse juhlava tilaisuus tai korkkaa pullo ja nauti auringon laskiessa parvekkeella.

Keskustele
  • Intialaisen keittiön klassikko uudessa muodossa – täältä tulee Butter Halloumi

    Helppo valmistaa niin isolle kuin pienelle porukalle.

    Intialaisen keittiön klassikko uudessa muodossa – täältä tulee Butter Halloumi Lapset, ystävät ja vanhemmat rakastavat. Minä rakastan. Helppo valmistaa niin isolle kuin pienemmällekin poppoolle. Zeinan resepti (Zeinas Kitchen) on helppo kaikkien valmistaa ja lopputulos on aina yhtä maukas ja tasainen.

  • Paahdettu myskikurpitsakeitto kera täyteläisen kookosmaidon

    Sopii myös hiilihydraattitietoiseen ruokavalioon.

    Paahdettu myskikurpitsakeitto kera täyteläisen kookosmaidon Tämä keitto on samettisen sileä. Sen maku on herkullinen ja chili antaa ihanasti lämpöä. Keitto on myös upean värinen. Lisäksi se on vähäkalorinen ja sopii hiilihydraattitietoiseen ruokavalioon. Päivi Lähtevänoja Ainekset 1 myskikurpitsa kuorittuna ja paloiteltuna noin tulitikkurasian kokoisiksi paloiksi.

  • Kermainen lehtikaali-perunaviipalegratiini

    Hyvää arkiruokaa pienellä työpanoksella.

    Kermainen lehtikaali-perunaviipalegratiini Tämä ruoka syntyi alun perin jääkaapintyhjennyksen tuloksena, mutta siitä on kehkeytynyt maukas ja tosi helppotekoinen arkiruokasuosikki. Lempeää, pehmeää ja täyttävää talviruokaa, joka pienten esivalmistelujen jälkeen kypsyy itsekseen uunissa. Judith Alm Ainekset 8 keskikokoista kiinteää luomuperunaa 1 pkt savustettua tofua.

  • Täysjyvänuudelit syysvihannesten kera – kukkakaali ja parsakaali käyttöön

    Muuntuu maun ja käsillä olevien ruokatarvikkeiden mukaan.

    Täysjyvänuudelit syysvihannesten kera – kukkakaali ja parsakaali käyttöön Tämä on nopea ja yksinkertainen resepti, joka muuntuu maun ja käsillä olevien ruokatarvikkeiden mukaan. Itse varioin reseptiä loputtomasti. Täysjyvänuudelit ja aurinkokuivat tomaatit muodostavat rungon, siihen lisäksi jokin kasvis sekä proteiiniaines. Helppoa ja nopeaa ja maustaa voi miten lystää.

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa

  • Vegevalinta – viikkomenu 1

    Parhaat arjen kasviruokaohjeenne.

    On aika esitellä Vegevalintakampanjan ensimmäinen viikkomenu. Kampanjassa olette jakaneet parhaat arjen kasviruokaohjeenne. Kiitos Päivi Lähtevänojalle, Judith Almille, Frida Allbergille sekä Katriina Lahtoselle, jotka ovat tämän viikon Vegevalintakokit.

  • Paahdettu myskikurpitsakeitto kera täyteläisen kookosmaidon

    Sopii myös hiilihydraattitietoiseen ruokavalioon.

    Paahdettu myskikurpitsakeitto kera täyteläisen kookosmaidon Tämä keitto on samettisen sileä. Sen maku on herkullinen ja chili antaa ihanasti lämpöä. Keitto on myös upean värinen. Lisäksi se on vähäkalorinen ja sopii hiilihydraattitietoiseen ruokavalioon. Päivi Lähtevänoja Ainekset 1 myskikurpitsa kuorittuna ja paloiteltuna noin tulitikkurasian kokoisiksi paloiksi.

  • Kermainen lehtikaali-perunaviipalegratiini

    Hyvää arkiruokaa pienellä työpanoksella.

    Kermainen lehtikaali-perunaviipalegratiini Tämä ruoka syntyi alun perin jääkaapintyhjennyksen tuloksena, mutta siitä on kehkeytynyt maukas ja tosi helppotekoinen arkiruokasuosikki. Lempeää, pehmeää ja täyttävää talviruokaa, joka pienten esivalmistelujen jälkeen kypsyy itsekseen uunissa. Judith Alm Ainekset 8 keskikokoista kiinteää luomuperunaa 1 pkt savustettua tofua.

  • Intialaisen keittiön klassikko uudessa muodossa – täältä tulee Butter Halloumi

    Helppo valmistaa niin isolle kuin pienelle porukalle.

    Intialaisen keittiön klassikko uudessa muodossa – täältä tulee Butter Halloumi Lapset, ystävät ja vanhemmat rakastavat. Minä rakastan. Helppo valmistaa niin isolle kuin pienemmällekin poppoolle. Zeinan resepti (Zeinas Kitchen) on helppo kaikkien valmistaa ja lopputulos on aina yhtä maukas ja tasainen.