Unohda äitelät siiderit, joiden keinotekoinen maku on peräisin tiivisteistä. Aidossa siiderissä on vain muutamia raaka-aineita, ja se on edullista valmistaa.
Siiderintekijä Petri Halmetojan avulla onnistut tekemään kuivan siiderin omista omenoistasi.
Viisi litraa siideriä - tätä tarvitset
10 kiloa omenoita
Hiivaa
Puhdistusainetta
Käymisastia ja vesilukko
Tyhjiä pulloja
Kärsivällisyyttä
Omenoiden valinta
Kaikki alkaa omenoiden valinnasta. Siideriä tehdään harvoin vain yhdestä omenalajikkeesta. Täydellisen ja täyteläisen maun saavuttamiseksi täytyy tasapainoilla happamien, makeiden ja karvaiden omenoiden välillä.

Makeat omenat antavat korkeamman alkoholipitoisuuden. Karvaissa omenoissa on paljon tanniineja, aivan kuin joissakin punaviinien rypäleissä.
Myös omenat, jotka eivät ole hyviä syömäomenia, voivat toimia mainiosti siideriomenina.
Talviomenat säilyvät pitkään ja kypsyvät vielä poimimisen jälkeen.
Vakuutusyhtiöstä siideritehtaaseen
Petri Halmetoja työskenteli aiemmin liiketoiminnan kehittäjänä vakuutusyhtiössä.
Aloitti viinillä huomatessaan, että alkoholijuomissa on hyviä makuja.
Siideriseikkailu alkoi vaatimattomissa puitteissa kylpyhuoneessa.
On tehnyt useita siiderimatkoja Englantiin, Ranskaan ja Espanjaan.
Enemmistöomistaja siideritehtaassa Fiskarsissa.
Ollut edustamassa Suomea siiderimessuilla Tanskassa.
Omenoiden poimimisessa siideriä varten ei tarvitse nirsoilla. Kaikki omenat, joita voisit itse syödä, voi puristaa mehuksi. Maahan pudonneet ja ruskealaikkuiset omenat kelpaavat, kunhan ne eivät ole likaisia tai pilaantuneita.
Purista mehua
Aloita murskaamalla omenat. Siemenkotia ei tarvitse poistaa. Toiset käyttävät eräänlaista sukkaa jäänteiden keräämiseen.

Monilla on oma sähköinen mehupuristin kotona. Se toimii, mutta menee helposti tukkoon ja sitä pitää puhdistaa, mikä tekee suurten omenamäärien käsittelemisestä työlästä. On myös olemassa mekaanisia omenapuristimia.
Mehupuristimesta riippuen noin puolet omenasta muuttuu mehuksi.
Jos haluat käyttää oikotietä, voit viedä omenat mehuasemalle, jossa mehu puristetaan sinulle pilkkahintaan.

Mehua ei tarvitse pastöroida. Pahimmassa tapauksessa pastörointi vaikuttaa makuun negatiivisesti.
Käyminen
Muistat ehkä, miten vanhempasi tekivät luumuviiniä isoissa valkoisissa muovisangoissa autotallissa. 30 litran muovisanko, jossa on kansi ja vesilukko, maksaa noin 15 euroa, ja niitä saa suurista ruokakaupoista.
Jos haluat panna siideriä tyylikkäästi, voit käyttää sen lasipullossa. Se on myös ilmatiiviimpi. Tarvitset myös vesilukon ja kumikorkin.

Siideri alkaa käydä itsekseen kuorissa olevan villihiivan ansiosta. Aloittelijaa neuvotaan kuitenkin lisäämään hiivaa. Silloin prosessi on paremmin ennakoitavissa. Pelkällä villihiivalla on riskinä, että tahattomat mikrobit ottavat vallan.
Samppanjahiiva on varma valinta. Loisteliaasta nimestä huolimatta se ei ole kallis investointi. Pieni pussi, joka riittää useampiin kymmeniin litroihin, maksaa pari euroa.
Hyvä hygienia on onnistuneen prosessin edellytys. Huolehdi, että käymisastia ja kaikki välineet ovat puhtaat. Voit puhdistaa ne astianpesuaineella tai natriumhypokloriitilla, jota löytyy kauppojen siivousosastolta.

Sokeria ei tarvitse lisätä, koska omenat sisältävät luonnostaan sokeria. Siiderisi omenalajikkeista riippuen siiderin alkoholipitoisuudeksi tulee 4–8 prosenttia.
Lisättyäsi hiivan ja mahdollisen sokerin astiaan, käyminen käynnistyy muutamassa tunnissa.
Käyminen voi kestää kahdesta viikosta kahteen kuukauteen. Mitä korkeampi huonelämpötila, sitä nopeampi on käymisprosessi.
Osa käyttää siiderinsä 10–15 asteessa, mutta kaikilla ei ole viileää kellaria. Mutta ei hätää, sillä jopa ammattilainen Petri Halmetoja aloitti siideriuransa kylpyhuoneessa.
Niin kauan kuin vesilukko pulputtaa, käymisprosessi on käynnissä. Sen aikana sokeri muuttuu alkoholiksi. Hydrometrillä mitataan sokeri- ja alkoholipitoisuus. Sellainen ei maksaa montaa euroa.
Pullotus
Kun käyminen päättyy, on hyvä kaataa siideri uuteen ilmatiiviiseen astiaan.
Siinä se saa jatkaa kypsymistä jopa useamman kuukauden. Maku kehittyy sinä aikana. Siideri myös selkiintyy.
Olet aina juonut siideriä väärin
Siideristä nautit parhaiten tulppaaninmuotoisesta lasista. Tavallinen viinilasi toimii myös.
Juo siideri ilman jäitä. Jääkaappilämpötila on sopiva.
Pyörittele lasia vapauttaaksesi aromit.
Pistä nenäsi lasiin tunteaksesi aromit.
Nauti. Tarvittaessa voit sulkea silmäsi.
Mikäli kärsivällisyys on jo mennyt, siiderin voi pullottaa suoraan pulloihin, mutta niiden pitää antaa silti seistä muutaman kuukauden.
Käytetyt, muoviset juomapullot käyvät säilytykseen, mutta lasipullot ovat paljon tyylikkäämpiä. Kierrätetyt olutpullot sopivat hyvin. Niitä varten tarvitset tietenkin metallikorkit ja korkituskoneen.
Lisää teelusikallinen sokeria joka pulloon, jotta saat lisää hiilihappoa. Huolehdi, että pullot kestävät painetta.
Säilytä viileässä ja pimeässä huoneessa.
Valitse juhlava tilaisuus tai korkkaa pullo ja nauti auringon laskiessa parvekkeella.