Hyppää pääsisältöön

Paha poliisi herättää kiivasta keskustelua – ohjaaja Pekka Lehto puolustaa lähtökohtiaan: “Elokuva ei kuvaa oikeuskäsittelyä, vaan sitä maailmaa joka johti oikeuskäsittelyyn”

Paha poliisi -elokuva on herättänyt paljon mielenkiintoista ja aaltoilevaa keskustelua siitä, mikä on totta. Tässä jutussa ja yllä olevassa videossa puhuu elokuvan ohjaaja Pekka Lehto, joka kertoo, miten dokumentti syntyi.

Pahan poliisin ohjaaja Pekka Lehto seisoo vankasti työnsä takana.

– Meillä on myös tukena oikeuden pöytäkirjat ja poliisin kuulustelupöytäkirjat. Että kyllä siinä laajempi käsitys on kuin vain minun subjektiivinen käsitys, että nyt on pahasti poikaa kohdeltu, sanoo Lehto Riku Rantalan haastattelussa.

Lehto sanoo käyttäneensä rikollisten haastatteluja siksi, että polisit eivät suostuneet puhumaan.

– Otin yhteyttä niihin henkilöihin jotka halusivat puhua ja jotka olivat mukana tietolähdetoiminnassa yhteistyössä poliisin kanssa. He halusivat kertoa mitä kokemuksia heillä oli sieltä toiselta puolelta.

Virolainen Veiko Larsen on näkyvästi esillä Paha poliisi -dokumentissa. Rantala mainitsee Lehdon haastattelussa, että Larsenin puheita ei oikeuskäsittelyssä otettu täysin tosissaan.

– Jälkeenpäin voin esittää kysymyksen, että oliko se tahallaan tehty niin, että oikeuteen kutsuttiin sellainen henkilö jota voitiin pitää epäluotettavana? Ja sen takia koko asia saatiin lakaistua maton alle, kun Aarniokin sanoi että tämä on väärä Veiko. Mutta kun Veikonkaan esittämiä väitteitä ei ole tutkittu.

Ohjaaja myöntää, että hän oli liikkeellä ideansa kanssa aikaisin, jo kauan ennen kuin muu mediamylläkkä ehti mukaan.

– Eihän kukaan aavistanut, kuinka monen vuoden maraton tästä tulee. Jälkeenpäin on hyvä olla viisas. Ehkä liian kiihkeästi lähdettiin sen jutun päälle, liian aikaisin, olisi pitänyt odottaa, miettii Lehto nyt.

Docventuresin elokuva-asiantuntija Kalle Kinnunen ei ollut vakuuttunut Paha poliisi -elokuvasta omassa kolumnissaan. Kuten kaikki dokumentit ja jutut mediassa, Paha poliisi on tekijänsä valintojen tulos. Lehto pitää valintojaan perusteltuina.

– Elokuva ei kuvaa oikeusprosessia ja oikeuskäsittelyä, vaan sitä maailmaa joka johti oikeuskäsittelyyn. Lähdin tekemään elokuvaa siitä, onko kysymys yhdestä hairahtuneesta, mädästä omenasta - eli onko kysymys yksittäisestä korruptiosta vai järjestelmän korruptiosta, Lehto sanoo.

Yllä olevassa videossa Lehto kertoo myös siitä, kuinka hän oli yhteydessä Aarnio-keissin Saaraan (kohdasta 4:06).

Katso itse Paha poliisi ja muodosta oma mielipiteesi:

Virkavalta-teemalla jatketaan Docventuresissa tiistaina 2.10. klo 21 alkaen Yle TV2 & Yle Areena. Pekka Lehdon leffan jälkeen Talk Show'n vieraina oikeussosiologi Anne Alvesalo-Kuusi, rikostoimittaja Jarkko Sipilä sekä elinkautisvanki Janne Raninen. Istunto jatkuu keskiviikkona 3.10. Yle Puheella klo 15.

Uusimmat sisällöt - Docventures