Hyppää pääsisältöön

Perjantai-dokkari: Liian pelottava lapsi

- Saatanan paskaperse! Tykkään äiti susta. Pelkään, että lyön sua. Kun ticsi tulee, se syöksyy takaraivosta eturaivoon, enkä pysty estämään sitä. Sanatkin vain tulevat.

Näin kertoo 11-vuotias Eric Iljin Perjantai-dokkarissa Liian pelottava lapsi. Ericillä on Touretten syndrooma, joka voi hetkessä muuttaa tyynen pikkupojan aggressiiviseksi, hävyttömyyksiä huutavaksi riiviöksi.

- Minulla on Tourette, dystonia ja dysfasia. Dystonia näkyy liikehäiriöinä, Tourette pakottaa kiroilemaan, vaikka en halua. Dysfasia on sitä, että ymmärrän jotain väärin, luettelee Eric.

Ericin äiti Mirta Iljin haluaa, että Eric ymmärtää itseään ja sairauksiaan mahdollisimman hyvin.

Näin Ericin on helpompi hyväksyä, että vieraat tuijottavat häntä marketissa tai koulunpihalla kun tic-oireet pistävät kehon nytkähtelemään tai saavat Ericin huutamaan.

- Eric sai potkut päiväkodista, koska joidenkin mielestä hän oli liian erilainen, liian pelottava lapsi. Hänet laitettiin myös ensimmäiseltä luokalta sairaslomalle, ilmeisesti koska oli “liian vaikea lapsi”, kertoo Mirta Iljin.

Tourettella ja kielivaikeuksilla on myös ihmeellinen puolensa: Eric opiskelee 29 eri kieltä. Kun hän kaivaa laukustaan kielikirjat, hänen vartalonsa rauhoittuu ja levoton mieli tyyntyy.

Eric saattaa piirtää arabian ja kiinan kirjaimia jopa kolme tuntia hievahtamatta.

- Arabia ja tamilin kieli ovat suosikkini. Ne ovat tarpeeksi vaikeita, Eric selventää.

Ericin tarinan on ohjannut Anni Tolonen.

Uusimmat sisällöt - Perjantain artikkelit