Hyppää pääsisältöön

Pyhiä juutalaisia kirjoituksia luenta- ja keskustelusarjana radiossa

Kuvassa Pyhiä juutalaisia kirjoituksia -radiosarjan asiantuntijat vas.-oik.: Tapani Harviainen, Riikka Tuori ja Simon Livson
Pyhiä juutalaisia kirjoituksia -radiosarjan asiantuntijat ja keskustelijat vas.- oik.: Tapani Harviainen, Riikka Tuori ja Simon Livson Kuvassa Pyhiä juutalaisia kirjoituksia -radiosarjan asiantuntijat vas.-oik.: Tapani Harviainen, Riikka Tuori ja Simon Livson Kuva: Johanna Kannasmaa / Yle luennat,radio (joukkoviestimet),keskusteluohjelmat

Yle Radio 1:ssä alkaa sunnuntaina 21.10.2018 yli vuoden kestävä 62-osainen pyhiä juutalaisia kirjoituksia käsittelevä luenta- ja keskustelusarja. Sarja on vastaavanlainen ja -laajuinen kuin vuonna 2015 lähetetty Koraani.

Pyhiä juutalaisia kirjoituksia -sarjassa luetaan tekstejä juutalaisuuden merkittävistä kirjoista, kuten Vanhasta testamentista ja Talmudista. Mukana on myös muita pyhiä juutalaisia tekstejä. Jokaiseen jaksoon sisältyy luentaa taustoittavia keskusteluosuuksia. Keskusteluissa pyhät kirjoitukset asetetaan kulttuuriseen, uskonnolliseen ja historialliseen asiayhteyteen. Lukijana on Pekka Savolainen. Sarja on Yle Draaman tuotantoa.

Asiantuntijoina ja keskustelemassa ovat Helsingin juutalaisen seurakunnan ylirabbiini Simon Livson, Helsingin yliopiston seemiläisten kielten professori emeritus ja seemiläisten kielten ja kulttuurien dosentti Tapani Harviainen sekä Lähi-idän tutkimuksen yliopistonlehtori, FT Riikka Tuori Helsingin yliopistosta.

Radiosarjaa varten on käännetty ensimmäistä kertaa suomeksi keskeisiä jaksoja Talmudista. Käännöstyön on radiosarjaa varten kustantanut Yle Draama. Samaa käännösmateriaalia on käytetty myös lokakuussa julkaistavassa Tuorin ja Harviaisen toimittamassa ja suomentamassa Pyhiä juutalaisia kirjoituksia -kirjassa (Gaudeamus).

Pyhiä juutalaisia kirjoituksia -radiosarja on yleissivistävä kulttuurisarja, joka pyrkii lisäämään tietoa ja kulttuurisen monimuotoisuuden ymmärrystä moniarvoistuvassa maailmassa. Samalla se antaa tietoa myös suomalaiseen yhteiskuntaan kuuluvasta uskonnosta. Kyseessä ei ole hartausohjelma. Sarja on tarkoitettu kaikille, joita kulttuuri ja uskontojen historia kiinnostaa.

Pyhiä juutalaisia kirjoituksia
Luenta- ja keskustelusarja, 62 osaa

Yle Radio 1 sunnuntaisin 21.10.2018 alkaen. Ensimmäinen osa kuullaan 16.15–17.00 ja sen jälkeen ohjelmat esitetään klo 16.30–17.00.
Jaksot julkaistaan Areenaan temaattinen kokonaisuus kerrallaan, yhteensä n.10 kokonaisuutta. Sarjan ensimmäiset kolme jaksoa ovat johdanto-ohjelmia, ja varsinainen luenta + siihen liittyvät keskustelut alkavat 11.11.2018. Sunnuntaina 21.10.2018 lähetettävässä ensimmäisessä johdanto-ohjelmassa kysytään kuka on juutalainen, toisessa johdanto-ohjelmassa sunnuntaina 28.10.2018 kerrotaan miten juutalaisuus kehittyi ja kolmannessa sunnuntaina 4.11.2018 ovat käsittelyssä juutalaisuuden uudistusliikkeet.

Tekijät:
Lukija: Pekka Savolainen
Asiantuntijat ja keskustelijat: Simon Livson, Tapani Harviainen ja Riikka Tuori
Tuottaja: Juha-Pekka Hotinen, Yle Draama

Sanastoa

Toora (suom. 'opetus’, 'laki'). Niin sanottu kirjallinen Toora sisältää varsinaisesti viisi Mooseksen kirjaa, mutta käytännössä koko heprealaisen Raamatun eli Vanhan testamentin. Suullinen Toora kattaa rabbien opetukset ja niiden kirjalliset kokoelmat Mišnan ja Talmudin.

Mišna (suom. 'toisto') 200-luvulla jaa. koottu rabbien hepreankielinen lakikokoelma, jota Talmud tulkitsee ja täydentää.

Gemara (suom. 'täydennys') Mišnaa selittävä usein arameankielinen Talmudin tulkinta. Talmud koostuu Mišnasta lisättynä gemaralla.

Talmud (suom. 'oppi', 'opetus'). 200–600-luvuilla rabbien kokoama suullisen Tooran heprean- ja arameankielinen muistiinmerkintä. Se sisältää Mišnan (suom. 'toisto'), joka on kirjallista Tooraa laajentava lakikokoelma ja -tulkinta, sekä gemaran (suom. 'täydennys'), joka edelleen syventää Mišnassa saavutettuja lakitulkintoja. Talmud ei ole yksi kirja vaan laaja teossarja; sen käännökset eurooppalaisille kielille sisältävät kymmenentuhatta sivua.

Laajempi sanasto täällä

Tiedoksi myös
Vuonna 2015 Yle Radio 1:ssä lähetetty luenta- ja keskustelusarja Koraanista on edelleen kuunneltavissa Yle Areenassa.

 • Toivo jazzia! Jättiläisaskeleet - 1950-luvun jazzin toiveilta la 31.8. Yle Radio 1:ssä

  Jazzin sävel on vapaan teemana on vuosi 1959.

  Jazzin sävel on vapaa -ohjelman teemana on vuosi 1959 ja sen poikkeuksellisen monet klassikkolevyt. Toivoa saa vuoden 1959 jazzklassikoiden lisäksi muita 1950-luvun lopun mullistavia ja mieleenpainuneita levytyksiä niin ulkomailta kuin kotimaastakin, niin instrumentaaleja kuin laulettuakin. Illan toimittavat kesän 2019 "Jättiläisaskeleet – jazzin ihmevuosi 1959" -sarjan teki

 • Millaisia kokemuksia sinulla on meditoinnista työpaikoilla? Kerro meille

  Onko mindfulnesia käytetty ongelmien ratkaisemiseksi?

  Millaisia kokemuksia sinulla on mindfulnessista työpaikoilla? Miten suhtaudut mindfulnessiin? Millaista hyötyä tai haittaa meditoinnista on ollut sinulle? Onko mindfulnesia käytetty työpaikallasi laastarina ongelmien ratkaisemiseksi? Millaisia ajatuksia henkinen kasvu työpaikalla herättää sinussa?

 • Jumalanpalvelukset syyskuussa

  Jumalanpalvelukset syyskuussa 2019

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset syyskuussa 2019. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.

 • Oletko erityisherkkä tai herkän kumppani, ystävä tai vanhempi? Miten sen koet?

  Oletko erityisherkkä? Kerro kokemuksistasi.

  Milloin huomasit herkkyytesi ja miten se on vaikuttanut elämääsi? Miten suhtaudut herkkyyteesi? Oletko kertonut piirteestäsi muille vai oletko pitänyt sen omana tietonasi? Miksi? Oletko kenties erityisherkän kumppani, ystävä tai vanhempi? Kerro kokemuksistasi. Erityisherkkyys on synnynnäinen kokonaisvaltainen ominaisuus, joka on ihmisellä koko elämän ajan.