Hyppää pääsisältöön

Pyhiä juutalaisia kirjoituksia luenta- ja keskustelusarjana radiossa

Kuvassa Pyhiä juutalaisia kirjoituksia -radiosarjan asiantuntijat vas.-oik.: Tapani Harviainen, Riikka Tuori ja Simon Livson
Pyhiä juutalaisia kirjoituksia -radiosarjan asiantuntijat ja keskustelijat vas.- oik.: Tapani Harviainen, Riikka Tuori ja Simon Livson Kuvassa Pyhiä juutalaisia kirjoituksia -radiosarjan asiantuntijat vas.-oik.: Tapani Harviainen, Riikka Tuori ja Simon Livson Kuva: Johanna Kannasmaa / Yle luennat,radio (joukkoviestimet),keskusteluohjelmat

Yle Radio 1:ssä alkaa sunnuntaina 21.10.2018 yli vuoden kestävä 62-osainen pyhiä juutalaisia kirjoituksia käsittelevä luenta- ja keskustelusarja. Sarja on vastaavanlainen ja -laajuinen kuin vuonna 2015 lähetetty Koraani.

Pyhiä juutalaisia kirjoituksia -sarjassa luetaan tekstejä juutalaisuuden merkittävistä kirjoista, kuten Vanhasta testamentista ja Talmudista. Mukana on myös muita pyhiä juutalaisia tekstejä. Jokaiseen jaksoon sisältyy luentaa taustoittavia keskusteluosuuksia. Keskusteluissa pyhät kirjoitukset asetetaan kulttuuriseen, uskonnolliseen ja historialliseen asiayhteyteen. Lukijana on Pekka Savolainen. Sarja on Yle Draaman tuotantoa.

Asiantuntijoina ja keskustelemassa ovat Helsingin juutalaisen seurakunnan ylirabbiini Simon Livson, Helsingin yliopiston seemiläisten kielten professori emeritus ja seemiläisten kielten ja kulttuurien dosentti Tapani Harviainen sekä Lähi-idän tutkimuksen yliopistonlehtori, FT Riikka Tuori Helsingin yliopistosta.

Radiosarjaa varten on käännetty ensimmäistä kertaa suomeksi keskeisiä jaksoja Talmudista. Käännöstyön on radiosarjaa varten kustantanut Yle Draama. Samaa käännösmateriaalia on käytetty myös lokakuussa julkaistavassa Tuorin ja Harviaisen toimittamassa ja suomentamassa Pyhiä juutalaisia kirjoituksia -kirjassa (Gaudeamus).

Pyhiä juutalaisia kirjoituksia -radiosarja on yleissivistävä kulttuurisarja, joka pyrkii lisäämään tietoa ja kulttuurisen monimuotoisuuden ymmärrystä moniarvoistuvassa maailmassa. Samalla se antaa tietoa myös suomalaiseen yhteiskuntaan kuuluvasta uskonnosta. Kyseessä ei ole hartausohjelma. Sarja on tarkoitettu kaikille, joita kulttuuri ja uskontojen historia kiinnostaa.

Pyhiä juutalaisia kirjoituksia
Luenta- ja keskustelusarja, 62 osaa

Yle Radio 1 sunnuntaisin 21.10.2018 alkaen. Ensimmäinen osa kuullaan 16.15–17.00 ja sen jälkeen ohjelmat esitetään klo 16.30–17.00.
Jaksot julkaistaan Areenaan temaattinen kokonaisuus kerrallaan, yhteensä n.10 kokonaisuutta. Sarjan ensimmäiset kolme jaksoa ovat johdanto-ohjelmia, ja varsinainen luenta + siihen liittyvät keskustelut alkavat 11.11.2018. Sunnuntaina 21.10.2018 lähetettävässä ensimmäisessä johdanto-ohjelmassa kysytään kuka on juutalainen, toisessa johdanto-ohjelmassa sunnuntaina 28.10.2018 kerrotaan miten juutalaisuus kehittyi ja kolmannessa sunnuntaina 4.11.2018 ovat käsittelyssä juutalaisuuden uudistusliikkeet.

Tekijät:
Lukija: Pekka Savolainen
Asiantuntijat ja keskustelijat: Simon Livson, Tapani Harviainen ja Riikka Tuori
Tuottaja: Juha-Pekka Hotinen, Yle Draama

Sanastoa

Toora (suom. 'opetus’, 'laki'). Niin sanottu kirjallinen Toora sisältää varsinaisesti viisi Mooseksen kirjaa, mutta käytännössä koko heprealaisen Raamatun eli Vanhan testamentin. Suullinen Toora kattaa rabbien opetukset ja niiden kirjalliset kokoelmat Mišnan ja Talmudin.

Mišna (suom. 'toisto') 200-luvulla jaa. koottu rabbien hepreankielinen lakikokoelma, jota Talmud tulkitsee ja täydentää.

Gemara (suom. 'täydennys') Mišnaa selittävä usein arameankielinen Talmudin tulkinta. Talmud koostuu Mišnasta lisättynä gemaralla.

Talmud (suom. 'oppi', 'opetus'). 200–600-luvuilla rabbien kokoama suullisen Tooran heprean- ja arameankielinen muistiinmerkintä. Se sisältää Mišnan (suom. 'toisto'), joka on kirjallista Tooraa laajentava lakikokoelma ja -tulkinta, sekä gemaran (suom. 'täydennys'), joka edelleen syventää Mišnassa saavutettuja lakitulkintoja. Talmud ei ole yksi kirja vaan laaja teossarja; sen käännökset eurooppalaisille kielille sisältävät kymmenentuhatta sivua.

Laajempi sanasto täällä

Tiedoksi myös
Vuonna 2015 Yle Radio 1:ssä lähetetty luenta- ja keskustelusarja Koraanista on edelleen kuunneltavissa Yle Areenassa.

 • Oletko kohdannut epäasiallista kohtelua seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin perusteella? Kerro, millaista?

  Oletko kokenut tai pelännyt syrjintää?

  Onko pelko mahdollisesta syrjinnästä tai huonosta kohtelusta vaikuttanut siihen, mitä työpaikkoja tai koulutus-, harrastus- ja ammattialoja olet pitänyt itsellesi mahdollisena tai sopivana? Kerro tarkemmin, miten? Onko sinulla myönteisiä kokemuksia sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuteen suhtautumisesta työelämässä, koulutuksessa tai harrastuksissa?

 • Kohti sydänkesää - minkälaista musiikkia haluaisit kuulla? Toivoa voi jo nyt

  Juhannusta lähestyttäessä on taas musiikkitoiveiden aika.

  Juhannusta lähestyttäessä on taas musiikkitoiveiden aika. Mitä haluaisit kuulla näin kesällä? Toivemusiikin ei tarvitse olla kesäistä, eikä sen tarvitse muistuttaa lintujen liverrystä. Eikä konsertin pääpaino ole kuoromusiikissa, vaikka vierailevana juontajana onkin kohta Kanadaan muuttava kuoronjohtaja Kari Turunen. Illassa soi konserttimusiikki laidasta laitaan.

 • Hartauspuhujat elokuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat elokuussa 2019

  Aamuhartaus ma-la klo 6.15 ja 7.15 (uusinta) Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.

 • Toivo runoa, jossa piilee yllätys

  Yle Radio 1:ssä kuunnellaan toiverunoja.

  Tämän runon haluaisin kuulla –ohjelma toteuttaa yllättäviä runotoiveita. Haastamme sinut toivomaan runoa, joka yllättää: johon liittyy yllättävä tarina, rytmi, kielikuvia, aihe tai jonka mukana haluat lähettää yllättävän viestin maailmalle. Kenet sinä haluaisit yllättää runolla? Tämän runon haluaisin kuulla -ohjelma Yle Radio 1:ssä runon ja suven päivänä 6.7.