Hyppää pääsisältöön

Ransu 40 vuotta koko kansan koirana

Ransu Karvakuono
Ransu Karvakuono Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Ransu Karvakuono,Pikku Kakkonen

Keskikokoinen videonoutaja Ransu on rotunsa ainoa, mutta kaikkien tuntema Karvakuono.

Ransu juontajan kaverina

Ransu syntyi 4.10.1978 Sysmän Onkiniemessä Eevaliisa Holma-Kinnusen nukkepajassa. Pikku Kakkoseen Ransu tuli juontajan kaveriksi.

Anna-Liisa Kirsi ja Ransu Karvakuono
Anna-Liisa Kirsi ja Ransu Karvakuono Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,Ransu,anna-liisa kirsi

Karvakuonot koneenkäyttäjistä kesäseikkailuihin

Vuonna 1979 Ransun seuraksi tulivat Karvakuonot Eno-Elmeri ja Riku. Kaverukset toimivat Pikku Kakkosen kuvanauhakoneen käyttäjinä sarjassa Karvakuonot (1979). Studiosta siirryttiin ulkokuvauksiin ja syntyivät suosikkisarjat Karvakuonot vesillä (1981), Karvakuonot automatkalla (1982), Karvakuonot Kulta-Joonaan jäljillä (1984), Karvakuonot kärryillä (1986), Karvakuonot laineilla (1990), Karvakuonojen salapoliisitoimisto (1987), Karvakuonot ja järvihirviö (1989), Karvakuonot ja kaljaasin arvoitus (2000), Karvakuonot ja kartanon kummitus (2001) sekä Karvakuonot ja Susikurun seikkailu (2003).

Karvakuonot perehtyivät myös kansakunnan historiaan sarjassa Karvakuonot esittää: Itsenäisen Suomen historia (1992). Kaikki Karvakuonojen seikkailut on ohjannut “neljäs karvakuono” Olli Löytönen.

Karvakuonot
Karvakuonot Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,Karvakuonot,Ransu Karvakuono

Karvakuonojen Puskii -laivalla seilattiin sarjoissa Karvakuonot vesillä, Karvakuonot laineilla ja Karvakuonot ja kaljaasin arvoitus.

Puskii-laiva
Puskii-laiva Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,Karvakuonot

Ransu ja Pekka

Jukka Rautiaisen sävellys tuli tutuksi Ransu ja Pekka - sarjojen tunnusmusiikkina.

Ei yksin kannata murjottaa, kun reilun kaverin mukaan saa,
kaksin meillä on hauskaa niin, koskaan ei jouduta suutuksiin

Ransu ja Pekka Salo tekivät yhdessä retkiä lähelle ja kauas. Ransu ja Pekka - sarjassa (1981) retkeiltiin lähiympäristössä ja juteltiin liikennesäännöistä ja käytöstavoista, sitten kotimaan kolkissa luontoon tutustuen sarjassa Ransu ja Pekka lomalla (1982). Suomen naapurimaat tulivat tutuiksi sarjoissa Ransu ja Pekka matkoilla (1984) ja Ransu ja Pekka itänaapurissa (1988). Sarjat ovat ajankuvia Suomesta 1980-luvulla.

Ransu ja Pekka vierailivat myös Kultarannassa tapaamassa presidentti Mauno Koivistoa.

Pekka Salo ja Ransu Karvakuono
Pekka Salo ja Ransu Karvakuono Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,Ransu,Pekka Salo

Avustaja Ransun takana

40 vuoden ajan sympaattinen Ransu on toiminut välittäjänä niin lasten ja aikuisten kuin ihmisten ja eläinten välillä. Ransun henkilökohtainen avustaja Pertti Nättilä tasapainoili aikoinaan lastenohjelmien päällikön töiden ja ransuilun välillä ja yleensä studiotyö vei voiton. Niin elävältä ja tiimin täysivaltaiselta jäseneltä Ransu kuvatessa tuntui, että välillä vastanäyttelijä hämmästyi, kun pöydän alta paljastui Pertti Nättilä.

Pertti Nättilä ja Ransu Karvakuono
Pertti Nättilä ja Ransu Karvakuono Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pertti Nättilä,Ransu

Karvakuonot automatkalla

Palaa nostalgiaan ja katso koko kuusiosainen Karvakuonot automatkalla Yle Areenasta. Lisää Ransu-otteita on katsottavissa Elävästä arkistosta.

Henkilökuva Ransusta Teemalla 18.10.

Lisa Hovinheimon vuonna 2008 ohjaama Kansansankari: Ransu lähetetään to 18.10., 19.10. ja 22.10. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 15.10. alkaen.

  • Pikku Kakkosen Eskari -sovellus tukee matematiikan keskeisiä taitoja

    Haukkaa, haukkaa matikkaa! Perusasiat haltuun leikkien.

    Pikku Kakkosen Eskari -sovelluksen matematiikkakokonaisuus pyrkii monipuolisesti tukemaan esiopetusikäisten matemaattisten taitojen kehittymistä lukumääräisyyden tajun, laskemisen taitojen, matemaattisten suhteiden ymmärtämisen ja aritmeettisten perustaitojen suhteen lapsen ikätasolle sopivalla haastavuudella.

  • Matematiikkaa keittiön kaapeissa ja kenkähyllyissä

    Varhainen matematiikan oppiminen lähtee arkiaskareista.

    Matematiikka herättää voimakkaita tunteita. Yksi on rakastanut sitä aina ja nauttii matemaattisten ongelmien ratkaisusta. Toinen hullaantuu matematiikan estetiikasta. Kolmas taas ei voi sietää mitään matematiikkaan liittyvää. Neljäs ahdistuu ja saa sydämentykytystä nähdessään numeroita ja symboleita.