Hyppää pääsisältöön

Saako liian erilaisen lapsen potkia ulos päiväkodista? Perjantaissa 5.10. keskustellaan siitä, kenelle erilainen lapsi on ongelma

Yle Perjantai kysyy, miten suhtaudumme erilaisiin lapsiin? Ovatko he vain ongelmalapsia vai lapsia, joilla on ongelmia? Miksi lapsen vahvuudet jäävät helposti hänen heikkouksiensa varjoon?

Rosa Kettumäen ja Sean Ricksin vieraina ovat ADHD-tutkija Erja Sandberg, opettaja Tiina Keskinen, asperger-ihminen Esmeralda Keisalo ja erityislapsen äiti Anu Lepistö.

Perjantai-dokkarina nähdään 11-vuotiaasta Ericistä kertova Liian pelottava lapsi, jonka on ohjannut Anni Tolonen.

Ericillä on Touretten syndrooma, joka voi hetkessä muuttaa tyynen pikkupojan aggressiiviseksi, hävyttömyyksiä huutavaksi riiviöksi.

- Eric sai potkut päiväkodista, koska joidenkin mielestä hän oli liian erilainen, liian pelottava lapsi. Hänet laitettiin myös ensimmäiseltä luokalta sairaslomalle, ilmeisesti koska oli “liian vaikea lapsi”, kertoo Ericin äiti Mirta Iljin.

Esmeralda Keisalolla diagnosoitiin kymmenen vuotta sitten Aspergerin oireyhtymä. Tämä mullisti hänen elämänsä.

Enää ei tarvinnut kysyä, mikä minussa on vikana, miksi en tajua ja miksi en ole kuin muut. Diagnoosi saaminen antoi Esmeraldalle uuden suunnan ja nyt hän kulkee kokemusasiantuntijana antamassa vertaistukea asperger-ihmisille ja heidän läheisilleen.

Kasvatustieteen tohtori Erja Sandberg haastatteli väitöstyöhönsä yli kahtasataa perhettä, joissa oli ADHD-oireisia perheenjäseniä. Sandbergin mielestä ADHD-perheiden saama tuki on tärkeää mutta aivan liian sattumanvaraista.

Anu Lepistö on äiti, jonka jaksaminen loppui kesken 12-vuotiaan erityislapsensa Roopen kanssa. Hän antoi Roopen hoitokotiin.

Perjantai: Kenelle erilainen lapsi on ongelma? Suora lähetys Yle TV1 5. lokakuuta klo 21.05 ja Yle Areenassa.

Tahdotko katsomaan Perjantain suoraa lähetystä paikan päälle?Yleisöohjeet löytyvät täältä.

Erja Sandberg.
Erja Sandberg Erja Sandberg. Kuva: Erja Sandberg Perjantai
Esmeralda Keisalo.
Esmeralda Keisalo. Esmeralda Keisalo. Kuva: Esmeralda Keisalo Perjantai

Uusimmat sisällöt - Perjantain artikkelit