Hyppää pääsisältöön

“Tietysti pelotti kovastikin, mutta olin silti päätökseni tehnyt" – Aarnio-vyyhdin avaintodistaja Saara Docventuresin erikoishaastattelussa

Docventures julkaisee poikkeuksellisen haastattelun. Riku Rantala sai puhelimeen todistajansuojelussa olevan Saaran – henkilön, josta koko Aarnio-vyyhdin avautumisen voidaan sanoa alkaneen. Katso pitkä erikoishaastattelu tästä.

Jari Aarniota koskevan oikeudenkäynnin avaintodistaja tunnetaan salanimellä Saara. Entinen prostituoitu kertoo Docventuresin Riku Rantalan erikoishaastattelussa miettineensä pitkään, paljastaako tietonsa ja kertooko Helsingin huumepoliisin silloisen päällikön toiminnasta muille poliiseille.

– Mä muistan sen hetken kuin eilispäivän. Mä päätin, että nyt Aarnion häikäilemätön toiminta loppuu tähän paikkaan. Ja tapahtui mulle mitä tahansa, niin periksi en anna, ennen kuin kaikki asiat on selvitetty ja saatettu päivänvaloon.

Mä päätin, että nyt Aarnion häikäilemätön toiminta loppuu tähän paikkaan.― Saara

Saaran mukaan häntä uhkailtiin, kun asia lähti etenemään.

– Tuohon aikaan mun henkeä ja terveyttä uhattiin usean henkilön toimesta päivittäin puhelimitse ja kotirauhaa rikottiin useallakin eri tavalla. Minut yritettiin kyseisellä toiminnalla pelotella hiljaiseksi. Ja tietysti pelotti kovastikin, mutta olin silti päätökseni tehnyt.

Saara tapaili Aarniota eri yhteyksissä lähes viidentoista vuoden ajan.

– Pidin Aarniota ystävänä ja turvallisena ystävänä. En voinut tietää siinä vaiheessa - koska olin niin sinisilmäinen - että vaikka Aarnio oli poliisi, myöskin hän on rikollinen.

– Tiesin ja ymmärsin, että tapaus on iso ja pitkä. Sanotaan, että ehdottomasti tekisin saman uudelleen silmää räpäyttämättä. Ja ihan sen takia, että on kyse Suomen poliisista, joihin pitäisi jokaisen kansalaisen pystyä luottamaan.

Ehdottomasti tekisin saman uudelleen silmää räpäyttämättä.― Saara

Nyt Saara elää todistajansuojelussa, piilossa kaikilta - myös kaikilta entisiltä ihmissuhteiltaan. Rikun kysyessä normaaleja arkikuulumisia Saara kertoo sairastaneensa syöpää, mutta on nyt parantunut.

–Olen selvinnyt vakavasta syövästä ja olen terve ja sinut itseni kanssa. Nyt olen saanut terveen paperit. Oli taistelu, omanlaisensa taistelu se syöpäkin. Olen kiitollinen ihmisille, jotka on mua auttaneet, Saara sanoo ääni murtuen.

Katso Saaran koko haastattelu Yle Areenasta:

Aiheesta jatketaan Docventuresissa tiistaina 2.10. klo 21 alkaen Yle TV2 & Yle Areena. Pekka Lehdon Paha poliisi -leffan jälkeen Talk Show'n vieraina oikeussosiologi Anne Alvesalo-Kuusi, rikostoimittaja Jarkko Sipilä sekä elinkautisvanki Janne Raninen. Istunto jatkuu keskiviikkona 3.10. Yle Puheella klo 15.

Uusimmat sisällöt - Docventures