Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Onnea 40-vuotias Ransu ja kiitos – opin sinulta, ettei tyhmiä kysymyksiä ole olemassakaan!

Ransu Karvakuono 1980
Keskikokoinen videonoutaja Ransu otettiin koneenkäyttäjäksi Pikku Kakkoseen vuonna 1978. Kuvassa Ransu Karvakuonon tyyli taltioituna 1970- ja 1980-lukujen taitteessa. Ransu Karvakuono 1980 Kuva: Antero Tenhunen / Yle Ransu,Ransu Karvakuono,1980

Oi Ransu, täytät neljäkymmentä vuotta! Joidenkin matemaattisten kaavojen mukaan olet koiran iässä jo 280-vuotias! Tuntuu, että synnyit pentuikää vanhempana, mutta nuorruit matkan varrella. Sinulta opin, että tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassakaan, on vain herkullisia havaintoja!

Tassuttelit lapsuuteni taikalaatikkoon 40 vuotta sitten lokakuussa 1978. Olit Pikku Kakkosen varhaiskypsä takkuturkki, hyväntahtoisesti hörähtelevä kaikkien kaveri. Tulit heti erinomaisesti toimeen aikuisten kanssa. Kysyit, kuuntelit, ja kun itsevarmuutesi kasvoi, niin ohjeistit Pikku Kakkosen uudetkin juontajat toimiinsa.

Pentuiän habituksesi oli boheemi, turkkisi jopa hipahtava. 80-luvulla palasit suihkun ja föönin kautta entistä pöyheämpänä. Joku vihjaili, että olisit päässyt rispaantumaan ja vaihduit uudeksi, mutta itse uskon, että päätit vain päivittää tyylisi kuohkeammaksi kasarimalliin. Olit kaikin tavoin ajan hermolla, sillä Pikku Kakkosen lisäksi myös Dallasissa tehtiin 80-luvun dramaattisimmat juonenkäänteet suihkukopista ulos astuen!

Olet rohkea! Et pelkää epäonnistumisia, vaan ponkaiset pystyyn ja yrität aina uudestaan. Olet testannut uudet harrastukset ja reissannut Suomea pyöräillen, veneillen ja autoillen. Et ärsyynny Eno-Elmerin kaikkitietäväisyydestä tai Rikun hölmöilystä vaan diplomatialla sovittelet orastavat kinat. Ehkä ystäväsi Rikun jatkuvaa nälkämourunaa kuunneltuasi päätit opetella valmistamaan kokkelit ja haukkapalat ihan itse.

Kasvaessasi olit valmis matkustamaan jo yksinkin vaikka ulkomaille. Näytit meille Neuvostoliiton ja Berliinin muurin. Koiran vainulla tavoitit ihmistenkin reviireistä aina jotain oleellista.

Kun ihmiset ei osaa elää riitelemättä, niin rakennetaan muuri väliin ja luullaan, että nyt se riita sitten selvis.― Pohdit Berliinissä 1989 ennen muurin murtumista

Taitavana keskustelijana ja koiramaisena ihmistuntijana pääsit haastattelemaan kovimmatkin vallanpitäjät ja tuomaan heistä esiin pehmeän puolen. Olet vienyt sanomaa ystävyyden ja tasa-arvon puolesta kiusaamista vastaan leikkipuistoihin, kouluihin ja vallan saleihin.

Kissat ja koirat on ihan yhtä hyviä.― summasit keskustellessasi presidentti Tarja Halosen kanssa 2004.

Saavuit Pikku Kakkoseen 40 vuotta sitten koneenkäyttäjäksi ja videonoutajaksi. Kanssasi samaa tahtia kasvaen olen myös oppinut käyttämään koneita ja noutamaan joitain videoita itsekin. Tässä siis Ransu sinulle, minulle ja meille kaikille monimuotoisen yhteiselon ystäville tuossa tekstissäkin viitattuja videoita vuosiltasi.

Hyvää syntymäpäivää Ransu!

Lisää Karvakuonojen seikkailuja Yle Elävässä arkistossa

Kommentit
 • Areenan ohjeet kertovat ongelmatilanteista

  Areenan virhelistaus näyttää ongelmat palvelussa

  Areenan ohjesivustolle on avattu uusi näkymä, joka kertoo Areenan vikatilanteista ja niiden korjauksista. Areenan ohjeiden Tiedetyt ongelmat -listassa kerrotaan ongelmista, joita Areenan käytössä tällä hetkellä on. Nostamme ongelman listalle, kun olemme siitä tietoisia ja olemme saaneet sen toistettua.

 • Helei, suomalainen mytologia puri! Hiisivuoressa tavalliset ihmiset muuttuivat näkymättömiksi

  Hui Hai Hiiden kaikki jaksot ovat nyt Areenassa.

  Pienet, jännityksestä hikiset kädet puristivat Hiisivuoren keiju Bereniken kättä, kun lapsisankarit ratkoivat seikkailun arvoituksia. Berenike eli ohjelman käsikirjoittaja Anu Tuomi-Nikula tiesi, että sadun taika oli saavutettu, kun ohjelman muut tekijät muuttuivat lasten silmissä näkymättömiksi ja he näkivät vain Hiisivuoren maailman.

 • Pekka Töpöhännän kadonnut Radiolähetys ja särähtävät neekerikissat

  Pellonpään ja Väänäsen luenta jälleen kokonaisena Areenassa

  Matti Pellonpään ja Kari Väänäsen lastenkirjaluennat Radiomafialle ovat silkkaa kulttikamaa. Veikkoset elävöittivät Nalle Puhin ja Pekka Töpöhännän seikkailut omaan jäljittelemättömään tyyliinsä. Kuulijalle Töpöhännän Amerikan-seikkailun luennasta kuitenkin särähtää korvaan halventava neekerikissa-sana ja sen käyttö. Samaisesta luennasta myös katosi yksi jakso, joka kuullaan nyt ensimmäistä kertaa ensilähetyksensä jälkeen.