Hyppää pääsisältöön

Paha poliisi herätti tiukan keskustelun – Docventures Talk Show pohti, miten pahasti poliisi on menettänyt kansan luottamuksen: “Onko totuus vielä paljon hurjempi?”

Docventures Talk Show pureutui Aarnio-käräjien aloituspäivänä perusteellisesti erikoiseen vyyhteen. Paha poliisi -leffan herättämiä moninaisia tunteita ja rajaa rosvojen ja poliisin välillä puivat leffakellarissa rikostoimittaja Jarkko Sipilä, elinkautisvanki Janne Raninen ja kriminologi Anne Alvesalo-Kuusi. Docventuresin erikoishaastattelussa kuultiin Aarnio-keissin avaintodistajaa Saaraa.

Docventures-illan dokumentti Paha Poliisi keskittyi poliisin tietolähdetoimintaan sekä rikollisten ja poliisien suhteiden setvimiseen. Elokuva herätti dokkariyleisössä sekä hämmennystä että kiitosta.

Leffakellarissa todettiin, että niin leffa kuin totuuskin ovat erittäin hämäriä – ja tälläkin viikolla käräjillä käsitelty Jari Aarnion tapaus kerta kaikkiaan #sekavavyyhti.

– Me ei oikein tiedetä, mikä on totta. Meillä on syyttäjän versio totuudesta, Aarnion itsensä versio totuudesta. Onko se jossain siinä siinä välissä? Käräjäoikeuden mukaan mielestä syyttäjän versio oli totta. Vai onko se vielä paljon hurjempi, niin kuin tuossa dokkarissa kuultiin tarinoita? mietiskeli rikostoimittaja Jarkko Sipilä. (Katso kohdasta 7:31)

Paha poliisi -dokumentin ohjaaja Pekka Lehto perusteli näkökulmaansa Rikun ja Tunnan haastattelussa.

Poikkeuksellinen haastattelu todistajansuojelusta

Puhelimen välityksellä illan istuntoon osallistui myös Aarnio-vyyhdin avaintodistaja "Saara". Suorassa lähetyksessä Saaraa kuultiin lyhyesti, mutta hänen Riku Rantalalle antamansa poikkeuksellinen haastattelu löytyy Yle Areenasta.

Todistajansuojelussa elävä Saara kertoi pelänneensä ja joutuneensa uhatuksi, mutta hän vakuutti edelleen pitävänsä hyvänä päätöksenä sitä, että kertoi tietonsa Aarniosta.

– Tiesin ja ymmärsin, että oikeustapaus on iso ja pitkä. Sanotaan, että ehdottomasti tekisin saman uudelleen silmää räpäyttämättä. Ja ihan sen takia, että on kyse Suomen poliisista, joihin pitäisi jokaisen kansalaisen pystyä luottamaan.

Rikostoimittaja Jarkko Sipilä: "Kyllähän sä tiedät, miten bisnes menee"

Kokenut rikostoimittaja Jarkko Sipilä kertoi, että Paha poliisi -dokumentissa paljon tilaa saanutta Veiko Larsenia ei Aarnioon liittyvissä oikeudenkäynnissä pidetty kovinkaan luotettavana.

Sipilä kuvaili myös omia kokemuksiaan poliisin suhtautumisesta tietolähteisiin. 1990-luvulla oli hänen mukaansa tavallista, että poliisit puhuvat tähän tapaan:

– Kyllähän sä tiedät, miten bisnes menee, vinkkimiehelle pitää pieni siivu siitä antaa. Nyt samat ihmiset kiistää jyrkästi, että ei sellasta oo tehty. (Katso kohdasta 5:10)

Elinkautista istuva Janne Raninen: Rikollismaailma on sairas

Leffaklitsuun saapui keskustelun puolivälissä elinkautisvanki Janne Raninen. Ruotsinsuomalainen Raninen on tehnyt kaksi murhaa, joista toinen oli hänen ystävänsä Volkan Ünsalin palkkamurha Helsingissä. Ünsal oli todistajansuojelussa kertonut poliisille lähipiirinsä tekemistä rikoksista.

Talk Show'ssa Raninen puhui paljon siitä, kuinka "sairaita” rikollismaailma ja sen säännöt ovat, ja kuinka ne ovat hänenkin tekemiään päätöksiä ohjailleet. (Katso kohdasta 28:19)

– Jos kaks rikollista tekee jotain, ja [toinen] paljastaa kilpailevalle taholle tietoja, hänet tapetaan. On samanlaisia lainalaisuuksia rehellisessä elämässä kuin rikollisessa elämässä, mutta rikollisessa elämässä seuraukset on helvetin paljon pahemmat.

Docventuresissa on aiemmin tällä kaudella puhuttu paljon miesten pärjäämisestä, syrjäytymisestä ja isäsuhteista.

Tämän viikon Talk Show'ssa Raninen kertoi, että hän joutui lapsuudenkodissaan todistamaan rankkaa väkivaltaa. (Katso kohdasta 44:17)

– Mutsi hakattiin paskaksi silmieni edessä, ja kytillä kesti kauan tulla paikalle. Se on jättäny jälkiä, jotka vaikuttaa vielä tänäkin päivänä.

Raninen yhdisti lapsuuden tapahtumat siihen, että päätyi purkamaan pahoinvointiaan väkivaltaisesti ja ajautui tuomioiden kautta yhä syvemmälle rikollisille teille, koska yritti hakea hyväksyntää muilta rikollisilta.

– Uskon, että jos olisi pystynyt käsittelemään niitä tunteita, ei olisi joutunu rikolliselle uralle ja tehnyt aikuisena niitä idioottipäätöksiä, mitä oon tehnyt.

"Poliittisella päätöksenteolla on merkitystä"

Talk Show'ssa keskusteltiin myös paljon siitä, kuinka oikeusjärjestelmä toimii – ja milloin se ei toimi.

Jarkko Sipilä kertoi esimerkin, johon monen on helppo samaistua. (Katso kohdasta 36:59)

– Ihan tavallisilta kansalaisilta on pöllitty puhelin baarissa tai muuta, ja tehdään rikosilmoitus, jotta saadaan vakuutusyhtiöltä korvauksia. Nykyisin poliisissa on esikäsittely-yksiköitä, joissa jutut jaetaan sen mukaan, että kyetäänkö tapausta koskaan edes selvittämään. Jos ei, ne mapitetaan ja sen jälkeen ne, joissa on mahdollisuuksia eli tekijä lähinnä tiedossa, ne jaetaan eteenpäin. Ehkä siitä on ehkä tullut vakuutuskorvausautomaattikin. Niitä tutkitaan pienimmällä motivaatiolla.

Ja toisaalta: Mitä vakavampi rikos, sitä hanakammin sitä tutkitaan. Siksi Sipilän mielestä voidaan sanoa, että Aarniolla on erittäin hyvä oikeusturva, kun häneen liittyviä asioita on tutkittu jo toistakymmentä vuotta.

Illan kolmas vieras kriminologi Anne Alvesalo-Kuusi kertoi leffakellarissa muun muassa resursoinnin ja poliittinen agendan vaikutusta rikostutkintaan. (Katso kohdasta 42:50)

– Poliittisella päätöksenteolla on merkitystä. Sillä oli merkitystä talousrikostutkinnan nousussa, oli poliittinen päätös lähteä tutkimaan talousrikosten nousua, ne liitettiin niin vahvasti pankkikriisiin ja niistä lähteneisiin rikoksiin, että oli pakko tehdä jotain asialle. Yhtälailla muut poliittisen intressit voivat ohjata muuhun suuntaan.

Keskustele

Uusimmat sisällöt - Docventures